Fototur til Torgauten fort

Nå dro jeg ikke til Torgauten fort i ettermiddag primært for å ta bilder av fortet, men heller for å ta bilder av utsikten og solnedgangen. Jeg var der ute i litt over 3 timer i dag og fikk med meg hele solnedgangen. Jeg forlot Torgauten fort ved Øyenkilen ca kl 19.15 i kveld. Solnedgang var ifølge AccuWeather.com kl 18.22 i kveld. Jeg hadde derfor pakket min Lowepro Rover Pro 35L AW kombinert rykksekk med det fotoutstyret jeg trengte, kikkert, mat, drikke, iPod, hodetelefoner og andre småting som lommelykt, kniv, solbriller og slikt som man trenger på tur. Men selv om jeg ikke dro ut til Torgauten fort for å ta bilder av selve fortet, så blir det jo selvfølgelig til at man tar noen bilder av fortet også når man er der ute i over 3 timer.

Det ble spesielt mange bilder av 10 cm K17/04 kanonen fra krigens dager! For det var ved kanonstillingen jeg var mesteparten av tiden i kveld. Det ble tatt bilder med Nikon 18-105 VR, Sigma 10-20 og Nikon 70-300 VR. Det ble byttet en del optikk frem og tilbake underveis. Og når man har bestemt seg for å ta bilder av en solnedgang, så endrer den seg jo ganske mye i løpet av solnedgangen. Det blir litt jobb å gå igjennom alle bildene man har med seg hjem, men man klarer liksom aldri å legge fra seg kameraet og si at nå er nok nok. For etter noen minutter, så kan det ha skjedd en større endring med hele motivet liksom. I tillegg prøvde jeg meg på noen håndholdte HDR-bilder, vi får se om disse ble noen tess eller ei.

Jeg benyttet også anledningen til å teste ut å filme litt med speilrefleksen. I motsenting til kompaktkameraet mitt som bare tar opp video i 720p HD (720×1080) så tar speilrefleksen opp video i 1080p HD (1080×1920). Men selv om kompaktkameraet bare filmer i 720p, så filmer den med 30 bilder per sekund. Mens speilrefleksen bare filmer med 24 bilder per sekund. Det vil si at videoen «glir» litt jevnere/bedre med kompaktkameraet enn med speilrefleksen synes jeg. Ihvertfall hvis jeg beveger kameraet mye fra side til side eller ved f.eks å filme mens jeg går. Det optimale var å hatt ett kamera som kunne filme i 1080p med 60 bilder per sekund. På et eller annet tidspunkt er dette kanskje standardutstyr i kameraene? Min Apple iPod Touch filmer forøvrig også i 1080p med 30 bilder per sekund.

Maten jeg hadde med meg i dag spiste jeg opp før solnedgangen virkelige begynte å bli interessant, men noe musikk hørte jeg ikke på på denne turen heller. Nå kunne jeg forsåvidt ha hørt på musikk mens jeg tok bilder, men jeg satte i dag mer pris på stillheten og høre naturen i seg selv enn å sette på noe musikk. Color Magic seilte forøvrig forbi ganske tidlig etter at jeg ut til fortet. Mens jeg tok nærbilder av solnedgangen med 300 mm, oppdaget jeg forøvrig også et fly som passerte. Ikke så lett å se med det blotte øyne, men når man får zoomet inn med et 300 mm objektiv eller en kikkert for den saks skyld, så er det utrolig hvilke små detaljer som plutselig dukker opp.

Jeg forsøkte meg også på noen HDR-bilder i løpet av kvelden. Mest av kanona for å kunne få både kanona og himmelsen «synlig». Med en vanlig eksponering er enten kanona riktig eksponert og himmelen overeksponert (brent ut) eller så er himmelen perfekt mens området hvor kanona er er bare helt svart. Så da tar man minimum 2 men helst fra 3 eksponeringer og oppover for å kunne hente ut det beste fra disse eksponeringene og sette dem sammen til et «high dynamic range» bilde, eller «utvidet dynamisk område» bilde på norsk. Det som skjer er at man tar et korrekt eksponert bilde, ett undereksponert bilde og ett overeksponert bilde. Med 3 eksponeringer klarer man som regel å sette sammen et bilde som er riktig eksponert i alle områder. Hvis forskjellen er altfor stor, trenger man enda flere eksponeringer.

Det første bildet i dette innlegget var det første bildet jeg prøvde å sette sammen til et HDR-bilde, og det må jeg si ble utrolig bra. Alle skjønner at dette ikke er et ordinært bilde, men noe ekstraordinært. Men det er utrolig fargerikt og fett, er det ikke? Jeg synes ihvrtfall det er utrolig artig å benytte denne teknikken en gang i blant når man ønsker å hente ut noe spesielt. Det værste er at jeg klarte å trykke noe feil på kameraet når jeg skulle ta det første bildet i dette innlegget, så kameraet tok bare 2 eksponeringer. Av en eller annen merkelig grunn la jeg ikke merke til at kameraet bare tok 2 og 2 eksponeringer heller. Jeg var nok for fokusert på det jeg drev med og regna vel ikke med at jeg skulle trykke feil. Men jeg oppdaget feilen og gjorde det riktig på de neste bildene.

                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/10/12/fototur-til-torgauten-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.