En liten tur til Torgauten fort

Jeg har i kveld vært en liten tur til Torgauten fort som ligger mellom Øyenkilen og Foten i Fredrikstad. Fortet skulle dekke Glommas vestre innløp til Fredrikstad, mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre. Torgauten fort er fra samme tid som Kjøkøy fort og man finner samme type 10,5 cm kanon i kasematt som ved Kjøkøy fort. Men det som virkelig er interessant ved Torgauten fort er at de har noe som ser ut som en av de originale kanonene fra under krigen. På Kjøkøy fort er det bare igjen de kanonene som ble installert i 1967 igjen. Og begge disse to kanonene er av typen 10,5 cm SKC 32 kanon i kasematt. Slik beskrives Torgauten fort på wikipedia:

Torgauten fort er et eks-tysk fort i Norge med betegnelse Heeres Küsten Batterie HKB 6/980 Torgauten (593). Batteriet ble satt opp i april-mai 1941 med 4 stk 10cm K17/04 kanoner med skuddvidde 14000m.

Fortet skulle dekke Glommas vestre innløp til Fredrikstad, mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre. Fortet var under kontinuerlig utbygging frem til krigens slutt, alt behørig skrittet opp, tegnet og overført til England av norske anleggsarbeidere. Foruten selve fortsområdet var det en rekke mindre anlegg for fortets nærforsvar i Øyenkilen og Foten og en lyskasterstasjon på odden mellom Helleskilen og Dypeklo. Kun mindre spor etter dette er nå synlig.

Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og videre modernisert bl.a. med radar og to kanoner i kasematter. Ca. 1993 ble det nedlagt. Det er nå museum med omvisning enkelte søndager om sommeren.

Underlagt Torgauten fort lå også Mørvika fort Zug 6/980 ved Ringdalsfjorden.

Norske myndigheter påbegynte et tidligere fort rundt 1933 noe lenger nord mellom Helleskilen og Dypeklo. Dette fortet skal også ha hatt navnet Torgauten fort, men arbeidet ble aldri fullført. I dag finnes bare begynnelsen til fire kanonstandplasser for 30,5 cm haubits kanoner og to innslag til en festningstunnel.

Men dessverre er det ikke så mye av dette man får sett ved Torgauten fort. Årsaken er at den indre delen av fortet er gjerdet inn og man får (ifølge skiltet ved inngangen til fortet) ikke lov til å bevege seg på innsiden av dette gjerdet. Derfor var turen til Torgauten fort i kveld en ganske stor skuffelse i grunn. Jeg hadde gledet meg til å ta en del bilder og dele dette med dere. Jeg har derimot fått sett litt av det som befant seg på utsiden av det indre området og fikk også tatt et bilde av kommandobunkersen som er kamuflert som et vanlig hus. Men dette bygget er i massiv betong og vinduene er påmalte.

Jeg fikk faktisk anledningen til å klatre opp i et av tårnene på området, siden det lå utenfor inngjerdingen av det indre fortet. Såvidt jeg kan skjønne så var det et tårn til 20 mm luftvernkanon. Skal man se resten av fortet må man møte opp på en av de søndagene om sommeren de har omvisning. Omvisningene starter kl 11.00 og varer i 2,5 time. Det koster 50 kroner for voksne og 20 kroner for barn. Så da får man se om man vurderer å møte opp på en slik omvisning på et senere tidspunkt. Så per i dag er det bare disse bildene jeg har å dele med dere. Men hvis man klikker på linkene i første avsnitt av dette innlegget, så kan man se bilder av mer av fortet.

                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/07/25/en-liten-tur-til-torgauten-fort/

2 kommentarer

  • lars jensen24 februar, 2014 kl 15:30

  Hei,takk for fine bilder fra torgauten fort.onkel var vaktmann på fortet så jeg hadde mange spennende turer ned i gangene,bunkersene på fortet.mvh,Lars Jensen

  • kak24 februar, 2014 kl 18:11
   Forfatter

  Hyggelig med tilbakemelding, Lars! Du har sett på de andre bildene jeg har tatt på Torgauten fort også? Hvis du søker etter Torgauten fort i søkeboksen øverst til høyre, får du frem alt jeg har lagt ut om Torgauten fort! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.