Ny tur til Torgauten fort

Jeg var virkelig aktiv i går med en tur inn i kanonbunkeren til «nedre kanon» på Kjøkøy fort, så en tur for å finne minemagasinet på Kjøkøy og helt til slutt en ny tur til Torgauten fort. Jeg har vært to ganger på Torgauten for tidligere, først en liten tur utenfor det «indre fortet» og så en omvisning av Torgauten fort kort tid senere. Selve omvisningen av Torgauten fort er ene og alen i den indre delen av fortet som er avsperret og inn i fjellhallen og på innsiden av kanonbunkeren. Det som er utenfor inngjerdingen på fortet er ikke en del av omvisningen (se bort fra bygningene på vei opp til fortet og turen inn i museet) og de må man isåfall utforske på egenhånd. Med unntak av at jeg faktisk fikk en liten ekstraordinær omvisning i både kommandobunkeren og til en bunker i ytre del av Torgauten fort sist da.

Derfor hadde jeg på forhånd bestemt meg for å ta en tur ut til Torgauten fort etter at jeg var ferdig på Kjøkøy i går. Nå tok selve Kjøkøy-turen litt lengre tid enn jeg hadde regnet med på forhånd, jeg brukte vel omlag 3 timer der ute. Men fritid har jeg jo i grunn mer enn nok av om dagen, og det er lurt å benytte de fine dagene vi har nå om dagen før det ustabile været og regnet kommer tilbake igjen! Å finne frem til Torgauten fort er utrolig enkelt, når du kommer til Møklegårdkrysset svinger du inn til venstre mot Øyenkilen og stykke senere svinger man til høyre i retning Foten og første til venstre igjen, og da snubler man over inngangen til Torgauten fort før man aner det. Porten er stengt så lenge det ikke er en omvisning på fortet, så det er begrensede muligheter for parkering. Men jeg har parkert inntil treet ved søppelcontaineren de gangene  jeg har vært der.

Nå er det forresten bare en mulighet til omvisning på Torgauten fort igjen i år! Og det er førstkommende søndag den 1. september! Og da er det ingen ny mulighet for å se den indre delen av fortet, fjellhallen og innsiden av kanona før mai neste år! Så hvis du ikke allerede har benyttet deg av muligheten for å få en omvisning på Torgauten fort for en femtilapp allerede, så vil jeg absolutt anbefale at du tar deg en tur førstkommende søndag! Det er uten tvil verdt pengene for å få omvisningen og komme på innsiden! Turen innom museet og all historikken som blir fortalt kan kanskje bli litt langt, men det er jo en smakssak og avhengig av interessen man har selvfølgelig.

På denne turen konsentrerte jeg meg primært om den ytre delen av fortet, selv om jeg også benyttet anledningen til å ta noen bilder som jeg ikke fikk anledning til å ta på omvisningen for en måned siden. Når man er med på en organisert omvisning, så går det for meg som er interessert i å ta en masse bilder, litt fort frem. Og jeg blir hele tiden hengende etter for å ta bilder. Og jeg er jo også veldig interessert i ALT jeg ser og som ikke nødvendigvis er en del av omvisningen. Men det blir veldig vanskelig å «stikke av» hele tiden for å ta bilder. Så jeg prøvde å holde følge med resten av gjengen som var på omvisning den søndagen. Men i går fikk jeg mulighet til å ta litt «alternative bilder». Jeg fikk også utforsket deler av fortet som ligger i ytterkant og delvis gjemt i skogen. Jeg skal love deg at jeg var full av alle mulige kryp etter dette!

Jeg mente også at jeg hadde sett en kanon i bunker/kasematt hvor det koniske skjoldet var i betong istedenfor stål som man kan ta bort. Denne kanonen fant jeg i går, og beliggenheten så jeg forsåvidt under omvisningen, men jeg visste bare ikke at den lille «høyden» med rekkverk var toppen av kanonbunkeren til kanon nummer to (i bunker) på Torgauten fort! Han som ledet omvisningen inne i fjellanlegget og kanona på Torgauten fort når jeg var der sa at de hadde en 10,5 cm SKC/36 der, om det også var en slik kanon i den andre kanonbunkeren eller om det var en 10,5 cm SKC/32 vet jeg derimot ikke. Men jeg vil vel anta at de to kanonene var like. Men det er tydelig at den delen av fortet er avstengt helt, siden det koniske skjoldet er av betong og ikke stål som på den andre kanona. Men i motsetning til på Mørvika fort har de støpt inn kanonløpet her da, så det ihvertfall på avstand kan se ut som kanona er «intakt». Men det hadde nok vært fint å rydda litt trær, busker og kratt i forkant av kanona, slik at det er litt lettere å se den!

Men etter å ha tatt frem originalfilene fra bildene jeg tok under omvisningen på Torgauten fort, så kan man tydelig se at det står 10,5 cm SKC/32 og Standhøyde 15 M. På det samme «skiltet» på «nedre» kanon på Kjøkøy fort står det også 10,5 cm SKC/32 men Standhøyde 14 M. Dette befinner seg på venstre side av kanona når man står bak kanona og ser i skyteretning. En annen ting man kan se helt bak på kanonene er at den veier 1585 kilo og at 10,5 cm SKC/32-kanona («nedre kanon») på Kjøkøy fort har nummer 773 og 10,5 cm SKC/32-kanona på Torgauten fort er nummer 841. Kanona på Kjøkøy fort har med andre ord blitt produsert før kanona på Torgauten fort. Man kan også se at det står BOCHUMER VEREIN og BOCHUM-HANNOVER bak på kanona. På «nedre kanon» på Kjøkøy fort kan man også se at det står 10,5 cm SCK/32 med liten skrift helt bak på kanona, men jeg finner ikke det samme på kanona på Torgauten fort. Men et lengre nummer som jeg ikke klarer å se hele av. Men da har jeg ihvertfall fått avklart at det faktisk er en 10,5 cm SKC/32 som står på Torgauten fort også.

Jeg benyttet også anledningen til å ta en tur inn i en bunker som stod ulåst, de som har ettersynet med fortet har vel rett og slett gått lei av å kjøpe nye hengelåser hele tiden? Det er uansett ingenting inne i disse bunkerene uansett. Og hvis man bare tar turen inn for å titte og lar alt være som det er, så er det vel ingen som enten blir forbanna eller tar skade av at man tar en titt. Den andre panserdøra som stod åpen lå det en hel haug med «rask» på innsiden av døra i trappa, så der tok jeg bare et bilde og lukket igjen etter meg. Generelt må jeg si at fortet er i en veldig god stand, men det som befinner seg utenfor det indre fortet bærer nok litt mer preg av tidens tann enn det som er innenfor. Det er forøvrig veldig mye av løpegangene som har blitt fylt igjen på Torgauten fort, i motsetning til hva man ser på Kjøkøy fort. Her er det jo kilometer på kilometer med løpeganger over hele øya. Men på Torgauten er de enten i skrøpelig forfatning eller fylt igjen med stein.

Avslutningsvis benyttet jeg anledningen til å sette meg ned på en av kanonstillingene og slappe av, drikke litt og spise den påsmurte lefsa jeg hadde med meg. Jeg hadde også sett frem til å se litt på utsikten igjennom kikkerten. Man ser utrolig langt i «alle» retninger, det vil si øst, syd og vestover. Nordover (altså innover i landet) er det ikke så mye interessant å se på. Men utover kysten er det mye å titte på, båtaktivitet, fyr og litt bebyggelse langs kysten selvfølgelig. Etter å ha vært på tur i totalt 7 timer i går, må jeg innrømme at jeg var passe sliten, jeg hadde ikke fått spist så mye som jeg burde ha gjort heller, så det var godt å komme seg hjem, men jeg endte ganske fort opp med å legge meg litt nedpå for å hvile litt. Jeg hadde dog både med meg drikke på vei ut til Kjøkøy og kjøpte mer på vei til Torgauten, det er viktig å ha med seg nok drikke når man skal ut på tur! Man svir jo av litt energi underveis.

Jeg la forresten merke til når jeg kjørte opp størrelsen på det første bildet i dette innlegget at på «TORGAUTEN»-skiltet står noe annet under hvitmalinga, nemlig «Brekkelia».

                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/30/ny-tur-til-torgauten-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.