Tysk kanon fjernet fra Torgauten fort

Jeg hadde en tur til Torgauten fort sist den 29. mars i år, da var jeg litt overrasket over at 10 cm K17/04 kanonen i den åpne stillingen fortsatt stod under en presenning, som den har gjort de siste vinterne. Det burde den kanskje ha gjort hele tiden mens den har stått ute på Torgauten fort, for forfallet har vært stort. Men det er kanskje ikke så rart etter snart 80 år ute i vær og vind og uten noe jevnlig bruk og vedlikehold? Nå skal ikke jeg påstå at jeg har noe godt innblikk i hva slags stell denne kanonen har fått i løpet av disse 80 årene, men det er ikke noen tvil om at kanonen har forfalt og at den bærer preg av det. I midten av juni tok jeg meg en ny tur ut til Torgauten fort etter å ha kommet meg litt til hektene igjen for å ta bilder av kanona på nytt, forhåpentligvis uten presenning denne gangen.

Først ble jeg litt overrasket over at det stod parkert en bil der jeg pleier å stå, i tillegg stod porten åpen nede ved bygning 4 på Torgauten fort. Så fort jeg kom meg ut av bilen etter å ha parkert langs et gjerde skjønte jeg fort hvorfor. Det var ganske mye “liv og røre” inne på området til Torgauten fort. Det hørtes ihvertfall slik ut, selv om jeg ikke kunne se noe til det nede fra veien. Men jeg fikk med meg fotobaggen og hadde kameraet hengende runder halsen og ruslet opp den ganske bratte bakken opp til indre fort. Det er ikke til å stikke under en stol at den bakken tar litt på når man ikke er helt i form etter å ha vært i så lite aktivitet de siste syv månedene. Når jeg kom opp til mina og museet på høyre side det var ikke noen tvil om at det var en omvisning på Torgauten fort. Og det på en torsdag av alle dager.

Hovedmålet mitt med denne turen var å ta bilder av den tyske 10 cm K17/04 kanona som står ute i en åpen stilling på Torgauten fort, så jeg gikk direkte dit. Men må si at det så litt rart ut på avstand, og det var ikke så rart. For når jeg kom frem til stillingen så var 10 cm K17/04 kanona borte vekk. Det første jeg tenkte på var at den hadde blitt fjernet for å bli restaurert / reparert på bakgrunn av forfallet jeg åpnet med å skrive om. Det er jo isåfall veldig positivt, at den tas vare på. Men det ødela jo mildt sagt hele formålet med denne turen til Torgauten fort. Det var mildt sagt en nedtur. Men jeg åpnet med å ta noen bilder av den åpne men nå tomme stilingen, kommandobunkeren, den åpne stillingen som ligger til vest og den som ligger helt øst. Underveis overhører jeg guiden som har alle ungene oppe på stillingen som ligger øst for der kanona hadde stått, den som ligger høyest i terrenget og som har blitt endret ganske dramatisk og dekket til si noe spennende. Han sa at kanona som tidligere befant seg i stillingen jeg stod i hadde blitt fjernet tre uker tidligere og befant seg nå i Gamlebyen.

Jeg gikk derfor opp til der guiden stod og ventet til han hadde pratet ferdig og unnskyldte meg og stilte han et spørsmål. Jeg lurte rett og slett på hvorfor kanona hadde blitt fjernet. Da ble jeg fortalt at kanona ble fjernet fordi den skulle til et museum i Gamlebyen. Og at den skulle stå innendørs. Da tenkte jeg at da overlever den kanskje litt lengre enn om den står utendørs. Men det er utrolig kjedelig å miste den originale tyske 10 cm K17/04  kanona fra en av de opprinnelige åpne stillingene på Torgauten fort. Jeg har tidligere i dialog med en av guidene fått bekreftet at det var en av de aktuelle kanonene som faktisk stod på Torgauten fort som de hadde der ute, men han visste ikke om den nødvendigvis stod i samme stilling som den opprinnelig stod ute på Torgauten fort. Men det er forsåvidt ikke så viktig, det viktigste var at det var en kanon som har stått på Torgauten fort hele tiden. Inntil den ble fjernet mot slutten av mai 2022 med andre ord.

I ettertid har jeg fått bekreftet fra andre kilder at kanona opprinnelig var ønsket var Forsvarsmuseet tilbake til Oslo, nettopp pga dårlig vedlikehold og stort forfald. Vedlikeholdet var etter hva jeg har skjønt ikke i henhold til den avtalen man hadde for å beholde kanona på Torgauten fort. Forsvarsmuseet ønsket derfor å hente kanona til Oslo og ta vare på den der. Men heldigvis får en vel nesten si, så ble den reddet med at den kunne plasseres innendørs på et museum som åpnet i sommer i Gamlebyen. Hadde ikke dette museet kunnet ta i mot 10 cm K17/04 kanona fra Torgauten fort hadde den dessverre forsvunnet til Oslo. Jeg synes fortsatt er det er utrolig synd at man ikke fikk lov til å beholde den stående utendørs i en åpen stilling på Torgauten fort, men jeg er glad for at den har blitt “reddet” og får bli i distriktet. Jeg har dog ikke noe kjennskap til eller har ikke besøkt dette museet i Gamlebyen. Så jeg kjenner ikke til detaljene, hva museet inneholder eller hva som er åpningstidene der. Men det burde ikke være så vanskelig å finne ut av.

Det er ikke slik at jeg ikke har bilder av denne kanona fra før, men det er et av de veldig positive argumentene jeg har brukt ovenfor andre som har vært nysgjerrig på nettopp Torgauten fort. At de både har de to 10,5 cm SKC/32 kanonene som det norske fosvaret satt opp i egne bunkere på 1960-tallet og en av de originale 10 cm K17/04 kanonene i en åpen stilling. Jeg har tatt bilder av kanona under presenning flere ganger de siste årene, den siste gangen jeg tok bilder av kanona uten presenning var i september 2019. Mildt sagt overrasket over dette “funnet” så valgte jeg å ta en runde på Torgauten fort. For jeg var innstilt på å ta litt bilder. I tillegg var det en luftvernstilling/tårn i utkanten av fortet som jeg mener at jeg ikke har tatt bilder av tidligere. Jeg har tatt bilder av et tilsvarende tårn som står mot nord, men ikke den som står mot syd. Ved forrige besøk tok jeg bilder av en lavere luftvernstilling som ligger like i nærheten.

Før jeg ruslet sydover på området til fortet så fikk jeg noen bilder av kommandobunkeren med regnbuen i bakgrunnen. Det hadde seg slik at når jeg skulle gå reise ut til Torgauten fort denne dagen, så hadde det plutselig begynt å striregne hjemme. Jeg ble mildt sagt overrasket, for jeg hadde ikke fått med meg at det hadde blitt varslet noe regnvær. Og jeg er nøye med å sjekke værvarselet når jeg skal ut og ta bilder. Men når jeg sjekket hvordan været var i Øyenkilen, så var det ikke meldt noe regn der, så da var det bare å sette seg i bilen og komme seg til Øyenkilen og Torgauten fort. Der regnet det ikke, men det var ikke noen tvil om at det regnet lengre nord, der jeg selv bor. Takket være det været, fikk jeg med meg en regnbue oppe på toppen av Torgauten fort! Det er jo ikke første gangen jeg har “dramatisk vær i det fjerne” når jeg er på Torgauten fort. Sist var nedbøren innkommende, jeg trodde det var regn som var på gang, men det viste seg faktisk å være snø. Snøværet møtte jeg på vei hjemover.

   

På vei mot luftverntårnet litt syd på området til Torgauten fort snublet jeg også over en nedgravd tobruk bunker. Jeg er ikke sikker på hva akkurat denne ble brukt til, men de var som regel bemannet med 1-2 soldater og MG (maskingevær) eller en granatkaster. Ved sistnevntes bruk var det et feste i midten av åpningen til granatkasteren. Siden tobruk-bunkeren på Torgauten fort har blitt murt igjen, er det ikke mulig å se hva akkurat denne har blitt brukt til. Derfra var det ikke lange rusleturen til luftverntårnet jeg var på vei til. Synd at tårnet ligger såpass inngrodd til. Det vil si, synd at man har latt det gro igjen såpass. Ved luftverntårnet lengre nord er det mye lettere å komme til og det står også en stige der for de som ønsker å ta turen opp i tårnet. Jeg for min del var oppe i tårnet første gangen jeg besøkte Torgauten fort i juli 2013, men ikke vært oppe siden den gang. Jeg må prøve å utforske luftverntårnet syd litt nærmere en senere gang når jeg er i litt bedre form.

Derfra gikk turen østover til en annen kanonstilling. En mindre kanonstilling i forhold til hovedskytset på fortet. Det er en viss fare for at dette også er en luftvernstilling, med tanke på beliggenheten. Det var både 20 mm og 40 mm luftvern på Torgauten fort. Etter størrelsen å dømme regner jeg med at det var snakk om 40 mm luftvern i denne store (og lave) stillingen mens de to luftverntårnene hadde 20 mm luftvern? Nå har jeg riktignok ikke sett igjennom alle bildene jeg har tatt av Torgauten fort de siste 9-10 årene, men jeg kan faktisk ikke huske å ha tatt bilder av enten luftverntårnet her syd eller denne luftvernstillingen som jeg tror er for 40 mm luftvern tidligere. Med tanke på hvor mange ganger jeg har vært innom Torgauten fort, så er jo det ganske utrolig. Men nå har jeg aldri påstått at jeg har vært innom alt på Torgauten fort heller, og ofte er jeg bare en liten tur innom og tar bilder av de mest sentrale stillingene man finner sentralt på fortet sammen med kommandobunkeren og hovedskytset.

   

Jeg tok også en tur innom 10,5 cm SKC/32 kanonen som ligger i en egen bunker sydøst på området. Jeg tok bilder av denne sist også, men i motsetning til den som ligger lengre nord har ikke denne bunkeren et skjold i metall, men har derimot blitt støpt igjen. Det er bare kanonløpet som stikker ut av betongen. Jeg har tidligere spurt og gravd litt om denne kanonbunkeren er tilgjengelig i dag, men det fikk jeg ganske klar beskjed om at det var den ikke. Den ligger ganske “for seg selv” og er ikke en del av omvisningene på Torgauten fort. Selv om innsiden av bunkeren sikkert er lik den andre på fortet som er en del av omvisningen, og de to ute på Kjøkøy fort, hadde det allikevel vært interessant å tatt en titt inn i denne også. Men er den murt helt igjen, lar det seg naturlig nok ikke gjøre. Det er som øvre kanon på Kjøkøy fort, den er heller ikke tilgjengelig for allmennheten. Nedre kanon derimot har jeg vært inne i flere ganger.

   

Men det er ikke til å stikke under en stol at det hadde gjort seg med litt hogst her også, slik at kanonstillingen hadde vært litt mer tilgjengelig og synlig. Selv om den har blitt murt igjen, ser den jo mer eller mindre ut som en intakt kanonstilling med løpet og greier. Men det virker ikke som stillingene utenfor gjerdet får noe særlig “oppmerksomhet”. Etterpå ble det en ny tur bort til den nå tomme kanonstillingen som den tyske 10 cm K17/04 kanonen tidligere har stått i. Det ble også en tur til kanonstillingen som ligger lengst til vest og ender opp ved kanonstillingen som ligger lengst øst før jeg tar litt oversiktsbilder av det “indre fort”. Til slutt tar jeg litt mer nærbilder og utsnitt av kommandobunkeren som jeg ikke har tatt tidligere. Jeg starter med 17 mm og går raskt over til 10 mm for å få med meg mer av kommandobunkeren i bildene. Med utrolig fine skyer i bakgrunnen så går jeg litt berserk med 10 mm’en. Det er ikke til å stikke under en stol at det er morsomt å “leke” med ultravidvinkel!

   

For aller første gang tar jeg faktisk også turen opp i tårnet/toppen av kommandobunkeren. Selv om det er en stige opp og døra har stått åpen så lenge jeg kan huske, har jeg aldri tatt turen opp dit. Men en gang må jo bli den første. Hadde hørt at det var en fantastisk utsikt der oppe fra. Og det stemmer uten tvil nordover når man står i døråpningen i toppen av trappa. Men man ser mer eller mindre ingenting sydover i den andre retningen av kommandobunkeren. Man kommer frem dit, men det medfører nok mye mer klatring enn jeg var i form til denne dagen for å komme seg bort til lukene som kan åpnes for å titte ut. Den ene stod dog åpen, den mot vest, den står sikkert åpen for luftingens skyld. Det som kom litt overraskende på meg helt innerst (lengst syd) på toppen av kommandobunkeren, var noe som så ut som en skyte/MG-stilling. Det som jeg da synes er litt underlig er det øverste taket. Kan det øverste taket ha kommet på et senere tidspunkt? Jeg vet at kommandobunkeren ble forsøkt kamuflert med påmalte vinduer og et tak, slik at det skulle se ut som en vanlig bygning. Men jeg er usikker på om det øverste taket er like gammelt som resten.

   

Legg også merke til hvordan denne stillingen er bygd opp som trinn for trinn. Det er mulig jeg er helt på bærtur her, og at det er en avstandsmåler som har stått oppe i dette tårnet. Men det kan isåfall ikke ha vært store avstandsmåleren, for de jeg har sett tidligere har vært rimelig lange og ville ikke fått plass her oppe. Men det ville jo uten tvil vært en genial måte å skjule den på. Det er bare smale luker som kan åpnes mot syd, øst og vest for å se ut herfra. Jeg kan ikke si at jeg har sett lokaliseringen av en avstandsmåler på noe annet sted på fortet heller. Alternativt kan det selvfølgelig bare ha vær en utkikkspost med en gedigen kikkert. Dette er uten tvil det høyeste punktet på fortet og man har sinnssyk utsikt herfra vil jeg tro. Det kan man trygt se på de bildene jeg har tatt fra døråpningen i retning nord og nordøst. Det er også første gangen jeg har sett luftverntårnet nord fra denne vinkelen selv. Har sett noen få dronebilder som andre har tatt, men ikke tatt noen selv før nå. Riktignok bare med en vanlig speilrefleks i døråpningen i toppen av kommandobunkeren.

   

Da har jeg med andre ord vært i toppen av kommandobunkeren, og jeg har vært i bunn av kommandobunkeren når jeg var på omvisning på Torgauten fort første gangen i juli 2013. Det er ikke en del av den offisielle omvisningen, men jeg var litt ekstra nysgjerrig og fikk en ekstra runde etter alle de andre til “kjelleren” på kommandobunkeren og til en Oslofjord-bunker i ytterkant av området i retning vest. Etter å ha tatt stigen ned fra kommandobunkeren igjen så jeg deler av en kasse liggende på bakken. Jeg går ut ifra at dette er en tidligere kasse til ammunisjon eller lignende. Den er merket med “Kystartilleriets skyteskole – Festningen Kristiansand S.”, “Giska No. 734” og ren rekke tall. På nordveggen av kommandobunkeren, på hver side av døra inn til “øverste etasje” har det dukket opp to nye GSM-antenner fra Telenor eller hvem som eier dem. De stod ikke der i januar 2021, men hadde dukket opp når jeg var på Torgauten fort forrige gang i slutten av mars 2022.

Når jeg ruslet ned fra Torgauten fort fikk jeg et nytt bilde av en regnbue i bakgrunn av bygning 16 før man kommer til bygning 4 lageret helt nederst. Jeg hadde vært på fortet i overkant av 1,5 time og omvisningen var over for lengst. Selv om hele poenget med denne turen egentlig var å ta bilder av 10 cm K17/04 kanonen uten presenning, så vil jeg si at det ble en vellykket tur allikevel. Jeg fikk tatt bilder av flere ting jeg aldri har tatt bilder av før, jeg fikk endelig tatt turen opp i toppen av kommandobunkeren og fikk tatt en masse ganske annerledes bilder av kommandobunkeren enn tidligere. I tillegg er det ikke til å stikke under en stol at det var magiske forhold å ta bilder i med de dramatiske skyene, nedbøren i det fjerne og ikke minst regnbuen!

Ønsker du å lese mer om Torgauten fort og se masse bilder, ta en titt her:

Dramatiske skyer over Torgauten fort (08.06.22)
Kortreist tur med bobilen til Øyenkilen og Torgauten fort (24.02.22)
Kortreist tur med bobilen til Øyenkilen, Skjæløy og Saltholmen (28.01.20)
Klart for omvisning på Torgauten fort igjen (25.04.16)
Første vintertur til Torgauten fort (10.02.16)
Ny omvisning på Torgauten fort (27.05.15)
Nytt og gammelt på Torgauten fort (14.05.15)
Solnedgang over Torgauten fort (27.07.14)
Ny bunkers på Torgauten fort (19.02.14)
Torgauten fort i HDR (18.02.14)
Fototur til Torgauten fort (12.10.13)
Ny tur til Torgauten fort (30.08.13)
Omvisning på Torgauten fort (29.07.13)
En liten tur til Torgauten fort (25.07.13)

                                                                                                                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/08/20/tysk-kanon-fjernet-fra-torgauten-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.