Kortreist tur med bobilen til Øyenkilen, Skjæløy og Saltholmen

En uke etter at jeg kom hjem fra turen til Sørlandet var jeg klar for ny tur, men dog bare en helgetur denne gangen. Det er dem det er aller flest av i løpet av året. Denne gangen tenkte jeg å ta en veldig kortreist tur i distriktet! Vi har veldig mange fine steder å utforske, oppleve og nyte uten at man trenger å kjøre så langt for å oppleve dem! Derfor var det hjem for å pakke og hente bobilen hjemme hos foreldrene mine etter jobb fredag ettermiddag! Deretter gikk turen innom bobilparkeringen på Værste på Kråkerøy for å få fylt opp ferskvannstanken! Etterpå gikk turen til Øyenkilen! Det er mulig å parkere og overnatte i båthavna der, men når jeg kom dit fredag kveld var veien ned til båthavna sperra med en bukk med et skilt om at det var parkering forbudt på grunn av båtopptak dagen etter.

Øyenkilen

Men jeg fant heldigvis en løsning allikevel, for før man kommer til “Fabrikken” til Stabburet er det en grusplass som bussen brukte som snuplass når veien til snuplassen vår i Øyenkilen var stengt. Denne plassen er ikke regulert på noen måte, så da regnet jeg med at det  ville gå greit å overnatte her til lørdag. Jeg regner med at dette er en parkeringsplass som primært brukes av de som skal ut med båtene sine i båthavna. Men det er som sagt ingen skilter som informerer om at det ikke er tillatt. Og det er heller ikke det helt store “trøkket” i slutten av september. Jeg fikk også parkert bobilen i vater uten å bruke nivåklossene mine. Dog litt “feil vei” i forhold til hvordan jeg ville parkert i utgangspunktet. Men da var jeg raskt i gang med middagen i bobilen! Utpå kvelden var det dags for å få seg en god natts søvn etter en lang dag på jobben, og da er det bare å trekke for gardinene og rullegardinene og pusse tenna før man finner veien opp i dobbeltsenga bakerst i bobilen!

Etter å ha vært på tur til Sørlandet i årets siste ferie i bare regn, regn, regn, var det utrolig digg med solskinn og fantastisk vær! Men må samtidig få lov til å presisere at jeg hadde en utrolig fin tur til Sørlandet! Selv om det regnet hver eneste dag. Men jeg må si at det varmet utrolig god med solskinn og blå himmel denne helgen! Det tok derfor ikke så lang tid før jeg måtte ut og gå meg en tur i det fine været! Først litt rundt i båthavna jeg stod parkert ved, og så ned i båthavna litt bortenfor, der det vanligvis er mulighet for bobilparkering. Og jeg skjønner veldig godt hvorfor innkjøringen til båthavn hadde blitt sperret og det ikke var mulig å parkere, for her var det masse aktivitet med å ta opp båtene fra havna! De hadde en gedigen truck som løftet dem opp fra vannet og bort på plass på parkeringsplassen! Her var de også i full gang med å vaske båtene etter at de hadde fått dem opp på land!

Jeg hadde en utrolig flott dag i Øyenkilen, satt ganske lenge i sola og bare nøt sola, varmen, utsikten og det utrolig fine været! Etterhvert ruslet jeg tilbake til bobilen, før jeg tok en tur videre til Solbukta som ligger nordøst for Øyenkilen. Her er det et “ungdomssenter” som er et leirsenter eid av Norsk Luthersk Misjonssamband. Og det var faktisk folk på leirsenteret denne helgen, det var fotballkamp på gang, men jeg ruslet ned i båthavna i sola. Følger man brygga nordover så kommer man ut til en holme, det oppleves nesten slik ihvertfall. Her har man en utrolig fin utsikt over sjøen, over til Faretangen, rett innenfor er Vikerkilen. Rett nord har man også Stensvik. Jeg har aldri prøvd å gå fra Solbukta til Stensvik, jeg har gått den vanlige veien fra hovedveien. Og jeg legger vekt på gå, for her er det en bom, så man må f.eks parkere nede ved den gamle butikken i Møklegård og gå ned. Det går helt greit ned, men det er jaggu å komme seg opp bakken igjen. Her nede finner man nemlig en bunker fra den kalde krigen som skal dekke det ytre innløp av Vesterelva. Jeg vet ikke nøyaktig når den er fra, men det er ikke noen tvil om at den er norskbygd og at den er fra den kalde krigen, altså etter andre verdenskrig. Jeg var der for snart fire år siden, jeg kunne godt tenke meg et nytt besøk. Det er dog ikke sikkert at den står ulåst lengre.

Torgauten fort

Etter å ha vært i og rundt Solbukta en stund, ruslet jeg tilbake til bobilen for å lage meg middag. Det skulle bli godt med en matbit nå tenkte jeg. Men jeg var ikke klar får å ta resten av kvelden i bobilen enda. For etter middagen ruslet jeg opp til Torgauten fort som ligger like ved. Jeg har besøkt dette fortet ganske mange ganger, og vært på omvisning der to ganger, men det er fortsatt like fascinerende! Nytt siden sist var at 10 cm K17/04 kanona fra krigens dager hadde blitt malt brun. Jeg kan ikke si at jeg likte denne fargen noe særlig, den så mye bedre ut tidligere når den var grønn! Det er forøvrig en utrolig fin utsikt man har ut over skjærgården oppe fra Torgauten fort! Jeg tipper det er enda bedre utsikt om man tar turen opp i øvre del av kommandobunkeren på fortet! Det er såvidt jeg kan skjønne bare å klatre opp stigen, døra står åpen. Men jeg har foreløpig ikke tatt turen opp. Kanskje neste gang?

I tillegg til den originale 10 cm K17/04 kanona som hadde blitt malt grønn, har de også en 10,5 cm SKC/32 kanon stående i kasematt på Torgauten fort. Det er samme kanon som f.eks ved Kjøkøy fort! Den ene kanona er er en del av omvisningen man får være med på når man tok turen ut på søndager om sommeren for omvisning. Nå om dagen ser det ut til at terskelen for å få seg en omvisning på Torgauten fort er ganske mye høyere. De må avtales på forhånd, og det blir ingen omvisning med mindre man kommer med en gruppe på minst 10 personer. Det var flere sesonger på rad det ikke var noe tilbud om omvisninger i det hele tatt på Torgauten fort, på grunn av sykdom, så det er hyggelig at det ihvertfall er en mulighet nå. Men det er ikke så lett å bare slenge seg med på en omvisning en søndag om man har lyst lengre. Jeg håper at dette blir bedre tilrettelagt i år, for dette er et fort man uten tvil burde ta en tur innom for å ta en nærmere kikk på om man har mulighet!

   

Hvis du vil lese mer om Torgauten fort, ta en titt her:

Klart for omvisning på Torgauten fort igjen (25.04.16)
Første vintertur til Torgauten fort (10.02.16)
Ny omvisning på Torgauten fort (27.05.15)
Nytt og gammelt på Torgauten fort (14.05.15)
Solnedgang over Torgauten fort (27.07.14)
Ny bunkers på Torgauten fort (19.02.14)
Torgauten fort i HDR (18.02.14)
Fototur til Torgauten fort (12.10.13)
Ny tur til Torgauten fort (30.08.13)
Omvisning på Torgauten fort (29.07.13)
En liten tur til Torgauten fort (25.07.13)

Etter turen oppom Torgauten fort tok det ikke så lang tid før jeg “pakket sammen” bobilen og ruslet pent videre. Jeg hadde ikke helt bestemt meg for hvor jeg skulle parkere, men tenkte å sjekke ut noen steder og hadde Engelsviken som backup hvis jeg ikke fant noe annet. I Engelsviken er det mulig å stå på grusplassen ved butikken, parkeringen som tidligere ble brukt av Flybåten. På veien tok jeg en tur nedom Slevik brygge. Her hadde det vært utrolig idyllisk å stå med bobilen. Det stod faktisk en utenlandsk bobil parkert helt ytterst i båthavna, men her var parkeringstiden begrenset til bare en halvtime i sesongen, jeg husker i farta ikke hvor lang tid det var nå på denne tiden i slutten av september. Det var ihvertfall ikke snakk om mer enn en time eller to, og det er mildt sagt en litt kort natt. Før man kommer ned til Slevik brygge er det derimot en parkeringsplass, som jeg kunne stått på, men det er opplevdes som “midt i ingenmannsland med ingen utsikt”, så det droppet jeg. Det er nok her en del av båtene står i opplag om vinteren.

Skjæløy bru

Jeg kjørte derfor videre utover til Vikane, en fantastisk fin plass, men den eneste muligheten jeg har funnet hittil, er å parkere på den store parkeringsplassen ved marinaen. Men jeg valgte å kjøre videre til Skjæløy. Rett etter holdeplassen Skjæløy bru (før d en såkalte brua over til Skjæløy) er det en liten grusplass ved et pumpehus som er akkurat stor nok til at jeg kan rygge inn bobilen! Når jeg rygget helt inn på den delen det var best plass, stod jeg automatisk i vater også. Så da slapp jeg å styre med nivåklossene denne kvelden også! Og her kan man trygt si at man har utsikt! Her er det vann både fremover og til høyre for meg. Perfekt! Litt nærme veien, men man har gangstien i mellom. Men trafikken på denne veien er ikke veldig stor, og er forsvinnende liten på kvelden. Det kommer noe busser forbi jevnt og trutt frem til rundt midnatt bare.

Etter å fått rigget meg på plass, var jeg ganske raskt ute med kameraet for å sikre meg litt bilder etter at sola hadde gått ned under horisonten! Må si at det var utrolig fint, selv om det ikke var så voldsomt med skyer på himmelen! Jeg ruslet bort til Skjæløy slipp også. Innen jeg var tilbake til bobilen igjen, var det ganske mørkt og kameraet måtte opp i ISO 6400 for å kunne ta noen brukbare bilder av bobilen. Og det er i høyete laget med mitt Sony RX100 III. Det resulterer i rimelig mye “støy” eller “korn” som man sa i gamle dager med analog film. Men fortsatt brukbart spør du meg. Men ikke helt på høyde med tilsvarende bilder fra mine to speilreflekser fra Nikon, D7000 og D750. Resten av kvelden ble tilbragt i bobilen, fortsatt med noen busser susende forbi på vei ut til Skjæløy for å snu på snuplassen. Etter at rutenettet ble lagt om i Nedre Glomma i juni 2018, er linje 114 Engelsviken-Tomb innom Skjæløy både på vei utover til Tomb, og på vei tilbake igjen også. Ruta skal innom alle steder to ganger, med unntak av Tomb da, som er “endeholdeplass” før man returnerer.

Saltholmen

Etter en god natts søvn og en forfriskende dusj og frokost var det dags for å kjøre litt videre igjen. Nå tenkte jeg å ta turen til Saltholmen i Saltnes. Et utrolig fint sted, men det er dessverre ikke tillatt å overnatte i bobilen på parkeringsplassen der. Egentlig ganske kjipt, for det er en utrolig flott plass. Men jeg skjønner selvfølgelig at det ikke er ønskelig at parkeringsplassen fylles opp av bobiler i hopetall i sesongen. Men hva med nå utenom sesongen? Det er jo omtrent ikke folk, det er ikke mange bobilene ute og kjører heller. Parkeringsplassen her er ganske enorm og jeg parkerte i det ene hjørnet for meg selv. Mens jeg var der var det sjeldent noe særlig mer enn 3-4 personbiler innom til enhver tid.  Men sånn er det tydeligvis Råde kommune vil ha det. Da finner man seg andre plasser som det er tillatt å stå.

   

Det var rett og slett et fantastisk vær ved Saltholmen denne søndagen! Sol, blå himmel og såvidt det var bittelitt skyer. Rett og slett fantastisk! Jeg ruslet meg flere turer rundt ved Saltholmen i løpet av søndagen! Mellom turene hadde jeg litt tid i bobilen, blant annet for å lage meg middag. Kan man egentlig få det bedre? Som en avslutning på det hele ble det utrolig god is, Eggelikør og bjørnebær fra Sørlandsis! Det smakte utrolig godt i varmen! Sola varmet såpass godt at det var behov for å ha begge taklukene og vinduene på lufting denne søndagen! Fantastisk!

Når kvelden kom og jeg omsider tenkte å avslutte turen og komme meg hjemover, var det hopp som happ om jeg kjørte til Perry & Williams i Råde for å tømme gråvann og toalettet som å kjøre til Værste på Kråkerøy, så da ble det en tur til Råde. Nå befant jeg meg forsåvidt allerede i Råde kommune, men en tur til Perry & Williams da ihvertfall. Tømmingen hos Perry & Williams gikk fort, så var det bare å kjøre “hjem” med bobilen og det  ble en times prat med foreldrene mine før jeg kjørte hjem med min Kia Sportage. Vel hjemme klokka 20.34 på kvelden. Dagen etter ventet bussen på meg.

Denne turen var på bare 84,1 kilometer, jeg hadde kjørt bobilen i 2 timer og 18 minutter og hadde et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,78 liter per mil!

                                                                                                                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/01/28/kortreist-tur-med-bobilen-til-oyenkilen-skjaloy-og-saltholmen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.