Agdenes fyr ved Trondheimsfjorden

Etter fergeturen over fra Brekstad til Agdenes gikk turen innom Agdenes fyr ved Trondheimsfjorden. Fyret ble opprettet i 1804 og nedlagt i 1984, da den ble erstattet av en 12 meter høy fyrlykt plassert på Ringflua like nedenfor den gamle fyrstasjonen. Fyrstasjonen er den eldste i Trondheimsområdet. Den gamle fyrstasjonen ble renovert i 2005-2006 og eies i dag av Klæbu sparebank og blir i dag leid ut til overnattingsgjester. Det nye fyret er en betongsøyle som står ute i vannet og er like kjedelig som veldig mange slike fyr. Det gamle fyret derimot er like unik som de aller fleste gamle fyr er. Det er det gamle fyret jeg har tatt bilder av, det nye fyret som står ute i vannet figurerer på noen av bildene mine i det fjerne. Men det er ikke spesielt interessant å ta bilder av, egentlig. Hadde det stått litt nærmere slik som ved f.eks Odderøya fyr og Filtvet fyr, hadde det vært noe annet.

Litt mer historikk fra informasjonstavla som står nede ved bygningene som tilhører Agdenes fyr:

Det første fyr ble tent på Agdenes i 1804 og ble lokalisert litt nordenfor og vestenfor den egentlige Agdenespynt mot Kong Øysteins havn. Man kan fortsatt finne rester etter dette fyret. Fyrkommisjonen av 1828/1835 foreslo en forbedring av fyret og i 1836 ble fyret flyttet til høyden sør-øst for det gamle fyrhus til det området fyret står i dag. Grunnmuren står igjen etter dette fyret, som ble ombygd flere ganger. I 1956 ble det bevilget midler til en gjennomgripende forandring av stasjonen og et betongtårn, dagens fyrbygning ble bygget inntil maskinhuset.

Det er opplyst fra Sorenskriveren i Orkdal at Hans Sivertsen, eier av Gnl 1 bnr 1 i Agdenes skilte ut bnr 2 og overdro denne del av eiendommen til Marinedepartementet i 1836. Prisen var den gang 40 speciedaler. Fra gammelt av har området ved Agdenes fyrstasjon hatt stor strategisk betydning. Som nærmeste nabo har vi Kong Øysteins havn og det er registrert fortidsminner på eiendommen bl.a. en gravrøys fra oldtiden eller middelalderen.

I 1984 ble Agdenes fyr nedlagt som bemannet fyrstasjon etter 180 års tjeneste. En fyrlykt er satt opp på en 17,8 m betongsøyle på Ringflya, ca 600 meter øst for fyret. Fiskeridepartementet (Kystverket) disponerte eiendommen frem til 1988, hvorpå eiendommen ble overført til Forsvarsdepartementet (Forsvarets bygningstjeneste).

I 1992 fikk Uttrøndelag politidistrikt tilbud om å overta Agdenes fyrstasjon som øvingsområde, men Justisdepartementet fant det ikke tilrådelig å overta en slik eiendom/bygningsmasse. Ansatte ved Uttrøndelag politidistrikt fattet interesse for bruk av eiendommen til fritids- og ferieformål og stiftet Foreningen Agdenes Fyr og inngikk et leieforhold med Forsvarets bygningstjeneste. Leien var gratis mot at foreningen foretok vedlikehold av bygningsmassen på stedet. I perioden 1992 gil 2003 utførte foreningen et betydelig dugnadsarbeid på eiendommen, noe som gjorde at eiendommen ble sikret for ettertiden.

I forbindelse med Forsvarets salg av forsvarseiendommer ble også Agdenes fyrstasjon lagt ut for salg i 2003 og Klæbu sparebank ble ny eier av eiendommen. Klæbu sparebank etablerte deretter selskapet Agdenes fyr A/S som er 100% eid av banken. Det ble foretatt en betydelig oppgradering av bygningsmassen (ca 3-4 mill) både inn- og utvendig, innlagt vann og avløpssystem, nytt elektrisk anlegg m.v. Det er lagt stor vekt på å gjenskape boligene til tidligere stil.

Etter at Agdenes fyrstasjon ble overtatt av Klæbu sparebank fikk Foreningen Agdenes Fyr tilbud om fortsatt bruk av eiendommen, mot at et avtalt årlig dugnadsarbeid skal utføres på selve fyrbygningen. Denne ordningen har fungert utmerket siden etableringen. Foreningen har arbeidet aktivt med å skaffe tilbake linsen og andre gjenstander av fyrhistorisk verdi til fyret og har etablert en god kontakt opp mot Kystverket. Det er etablert en fyrhistorisk utstilling inn i selve fyrbygningen. Maskinhuset ved Agdenes fyrstasjon er kanskje ett av de mest komplette langs norskekysten. Både Agdenes fyr A/S og Foreningen Agdenes fyr er begge medlemmer av Norsk Fyrhistorisk Forening (NFHF).

På informasjonstavla ser man også et bilde av tyske soldater på det gamle fyret i 1943:

26. november 1942 ble Agdenes fyrstasjon overlevert til den tyske krigsmarine. Det ble tatt nøyaktige fortegnelser over petroleum, bensin og smøreolje. Likeledes kontrollert at fyret og tåkesignalanlegget var inntakt. Bildet viser tyske soldater i 1943 som betjente det gamle fyret (bak eksisterende fyr) hvor kun grunnmuren står igjen. Av militære installasjoner er det kjent at det var en kraftig lyskaster i området under krigen. For øvrig var det ingen andre større militære installasjoner ved Agdenes fyrstasjon. Naustet ble skadet av allierte bomber i løpet av krigen.

Som man ser av bildene så hadde jeg en fantastisk solnedgang ved Agdenes fyr når jeg var der denne kvelden. Det gikk dessverre bare 20 minutter fra jeg tok det første til jeg tok det siste bildet på området, da jeg ble ekstremt plaget av fluer her også. Fluene hadde vært ekstremt plagsomme og pågående hele denne dagen. Både på Austrått fort, Austråttborgen og nå på Agdenes fyr. De svirret rundt meg i hopetall, de ville «lande» på brillene mine, nesa, på hodet, på ørene, de landet på kameraet, objektivet og ikke minst foran objektivet. De svirret rundt som noen sinnsyke idioter som gjorde det mildt sagt ganske vanskelig å få tatt bilder uten at de dukket opp som svarte flekker både her og der. Jeg måtte derfor bevege en del på meg frem og tilbake og ta flere bilder enn normalt for å være sikker på at jeg hadde fått tatt «fluefrie» bilder. Hadde jeg ikke vært så plaget av disse fluene, hadde jeg vært interessert å vært mye lengre på Agdenes fyr og nytt synet av denne solnedgangen! Men det blir ikke noe særlig hyggelig når de er så pågående, irriterende og i så store mengder!

                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/27/agdenes-fyr-ved-trondheimsfjorden/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.