Er DAB fremtidens radioformat?

Det skrives side opp og side ned om DAB for tiden, de fleste artiklene har jeg inntrykk er kritiske til DAB. Hvorfor er så mange kritiske til DAB? Det sies at det finnes bedre løsninger på markedet i dag. Jeg har ikke testet eller hørt noen av disse, men må si meg veldig fornøyd med de DAB-radioene jeg har. Jeg kjøpte en Argon DAB2 som jeg har på kontoret i november 2006, jeg måtte dra slukøret tilbake fra Elkjøp etter at de ikke hadde Revo Mondo DAB-adapteret de hadde annonsert i slutten av oktober 2007, men mot alle odds kunne jeg hente min splitter nye Revo Mondo DAB-adapter hos Elkjøp i begynnelsen av november 2007.

Jeg hadde da vurdert Argon sitt DAB-adapter, men synes den så litt billig ut designmessig og kostet 898,- kroner. Når jeg snublet over Revo Mondo DAB-adapteret i reklameavisen til Elkjøp til 599,- ble jeg atter igjen interessert i å kjøpe meg ett DAB-adapter jeg kunne koble til stereoanlegget. Når Revo Mondo DAB-adapteret i tillegg hadde ett slående design, var jeg rett og slett solgt. Jeg for min del har ikke angret på kjøpet av noen av mine DAB-radioer. Mange synes DAB-radioer er rett og slett for dyre i forhold til FM-radioene, og jeg er ikke helt uenig i det. Argon DAB2 måtte jeg ut med 1.298,- for, men Revo Mondo DAB-adapteret slapp jeg unna med 599,- kroner for.

Men dette er fortsatt mye dyrere enn hva en FM-radio koster. Hvis man skal ha en skikkelig FM-radio så koster disse fortsatt en del penger, spesielt hvis man f.eks skal ha Tivoli Audio sine modeller. Men de aller billigste FM-radioene får man vel nesten kastet etter seg. Det er nok prisgapet mellom disse billigmodellene og DAB-radioene som får folk til å sette morgenkaffen i halsen. DAB-radioer for stereoanlegget ditt, altså ett stereokomponent 43 cm bredt ligger på 2.500 kroner og oppover, og det er rett og slett ganske mye når det kommer til noe så enkelt som en radio.

Men nå har Hi-Fi Klubben kommet med noen nye Argon-produkter som gjør noe med dette prisnivået. De har kommet med ett 43 cm DAB-radio komponent til 1.698,- kroner. Modellen heter Argon DAB3245 DAB/FM-radio og kan kjøpes i alle Hi-Fi Klubben sine butikker. DAB-radioen er en av komponentene i Argon DAB3245 stereoanlegget til Hi-Fi Klubben. Dette er en komplett løsning for de som ønsker en forsterker, cd-spiller og radio. For 3.998,- for hele systemet får man DAB-radioen, men hvis man ønsker vanlig FM-radio koster hele systemet 3.298,-. Men legg merke til at DAB-radioen også har FM-radio. Velger du DAB-radioen er du forberedt på den dagen FM-nettet slukkes til fordel for DAB-nettet.

Det var litt om mine DAB-radioer og de mulighetene man har i markedet, men hvorfor er det så få som kjøper DAB-radioer i Norge? Ifølge en undersøkelse finnes det 229.944 DAB-radioer i Norge, men 505.877 nordmenn har tilgang til en DAB-radio. Dette store gapet skyldes at de aller fleste husstander har mer enn en beboer! Ser man disse tallene opp mot hvor mange som faktisk bor i Norge, er dette forsvinnende lite DAB-radioer i Norge.

Årsaken til at så få velger å kjøpe seg DAB-radio i Norge er nok flere. For det første er DAB-radioene forløpig veldig dyre i forhold til FM-radioene. For det andre er nok menigmann veldig fornøyd med sin FM-radio. For det signaliseres det til stadighet en veldig usikker fremtid for DAB i Norge. Det klages over at kvaliteten ikke er bedre enn FM, kanskje til og med dårligere. Men det som nok er hovedårsaken til at så mange sitter på gjerdet og venter på en avklaring for fremtidens radioformat, er at det er veldig stor usikkerhet om det er DAB som er fremtidens radioformat.

For å få flere til å velge DAB, må prisene ned og ikke minst så må det være klarere meldinger om hva som er fremtidens radioformat og når det gamle FM-nettet vil slås av. Den dagen FM-nettet slås av til fordel for ett nytt nett, vil alle tvinges til å kjøpe seg en ny radio. Men hvorfor ikke gjøre det i dag? Ikke misforstå, hvis man har en radio man er fornøyd med og ikke har behov for en ny, så kan man forsåvidt bare vente, men hvis man skal kjøpe en ny radio, enten fordi man ikke er fornøyd med den gamle, den er i stykker eller rett og slett fordi man trenger en radio til, hvorfor ikke satse på en kombinert DAB- og FM-radio? Ja, de koster litt mer i innkjøp enn de billigste FM-radioene, men kvaliteten på disse radioene er også generelt sett høyere enn på de billigste FM-radioene.

Hva er så fordelen med en DAB-radio? I displayet på DAB-radioen ser man hele tiden hvilken kanal man lytter til, hvilket program man lytter til, hvilken sang som spilles nå, hvilken sang som kommer etterpå og en mengde annen informasjon som hver og enkelt radiokanal kan velge å legge til. P4 Norge legger også ut nyheter i dette displayet. «Oppstarten» av en DAB-radio er også uhyre enkel. Det er bare å slå på radioen så skanner den inn alle de tilgjengelige radiostasjonene på DAB-nettet. I motsetning til med FM-radioer hvor man må huske frekvensene, som forøvrig også ikke alltid er den samme over hele landet, trenger man med DAB bare å huske navnet på radiokanalen man ønsker å lytte til. I tillegg til at man selvfølgelig kan legge til sine favoritter på hurtigknapper på DAB-radioen, er det også veldig enkelt å bla i de tilgjengelige radiokanalene. Hos meg er det bare å skru på en av knottene på Argon DAB2-radioen og bla i de tilgjengelige radiokanalene. Når man har funnet den radiokanalen man ønsker å lytte til, trykker jeg på den samme knotten. Og vips så har du skiftet til ny radiokanal! Det finnes også egne radiokanaler som kun sendes på DAB-nettet, en av disse er P4 Bandit hvor du får rock-non-stop 24 timer i døgnet!

Begge mine DAB-radioer er kominberte DAB- og FM-radioer og min Argon DAB2 har også mulighet til å koble til en annen lydkilde, f.eks en mp3-spiller eller cd-spiller for den saks skyld. DAB-radioer er ofte mer avanserte enn de billigste FM-radioene, med dimming av displayet og mulighet for vekkerklokke og sovne inn-funksjoner. Sovne inn-funksjon vil si at man bestemmer at radioen skal stå på i ett visst antall minutter når man går og legger seg. I tillegg er det ikke til å stikke under en stol at design er i høysetet på alle DAB-radioene, Tivoli Audio er nok den mest kjente på det området. Men selv jeg synes at Tivoli Audio sin DAB-radio til rett under 3.000 kroner blir i dyreste laget. Da vil jeg nok heller anbefale å gå for Argon DAB2 til 1.298,- eller Argon DAB1 til 998,- kroner. Forskjellen på disse to er små, men for noen viktige. Hvis du slår til nå, selger Hi-Fi Klubben ut restlageret av den første utgaven av Argon DAB2 til 998,- kroner!

Hvis du vil lese mer om DAB, både teknologien og historien, ta en nærmere titt på wikipedia.org og dabdigitalradio.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/02/02/er-dab-fremtidens-radioformat/

7 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Nå orket jeg ikke lese hele innlegget ditt da det var særs grundig og langt (i mine jobbehelgtrøtte øyne), men bare en liten kommentar her.. DAB er blitt betegnet som Dead And Burried av mange en stund nå (og med «mange» så mener jeg at jeg har hørt det på TV en stund tilbake).

  • kbgodd25 februar, 2008 kl 23:25

  Utrolig. Lurer på hva slags FM-radio du har? Se denne linken:
  http://www.lydogbilde.no/dab-flopp-eller-framtid.317207-50597.html

  • kak26 februar, 2008 kl 20:31
   Forfatter

  Det jeg er undrende til, kbgood, er hva som er «Utrolig». Kan du utdype det?

  Jeg for min del har i dette innlegget skrevet at kvaliteten på DAB-radioene er generelt sett høyere enn på de billigste FM-radioene. Derfor er det litt urettferdig å sammenligne disse to klassene. Skal man sammenligne en FM-radio med DAB-radioene, må man sammenligne med de litt dyrere FM-radioene. Det var mitt poeng. Hvis man sammenligner sammenlignbare FM- og DAB-radioer, har jeg ikke sagt noe om den ene er bedre enn den andre. Jeg har derimot belyst de fordelene jeg mener DAB har nå det kommer til informasjon og hvor enkle de er å bruke.

  En annen ting jeg synes er helt utrolig, er at det ikke kommer noen entydige signaler om hva som er Norges neste radiostandard. Når vi per dags dato ikke har fått noen slukkedato for FM-nettet og det både skrives og ryktes om andre alternative standarder, vil satsingen på DAB aldri ta av. Men den dagen vi får en slukkedato for FM-nettet, vil ting garantert skje. Det aller viktigste er at man blir enige om EN standard, og NÅR denne standarden skal ta over. Se bare på forvirringen det har vært rundt arvtageren til DVD, HD DVD eller Blu-Ray. Nå har det derimot kommet frem den senere tid at Toshiba avslutter sin HD DVD-produksjon og vi sitter derfor igjen med en standard, Blu-Ray.

  Jeg ser frem imot den dagen det kan enes om en standard for fremtidens radioformat i Norge, være seg DAB, FM eller ett annet format. Bare vi kan enes om ett format, og når dette formatet vil tas i bruk. I tillegg må det som sagt fastsettes en slukkedato for dagens nett. Med mindre man velger å fortsette med dagens FM-nett.

  • kbgodd27 februar, 2008 kl 22:58

  Jeg syns det er utrolig å sammenligne DAB (uspesifisert) med en billig FM-radio.
  Du skriver:
  «Det er nok prisgapet mellom disse billigmodellene og DAB-radioene som får folk til å sette morgenkaffen i halsen».
  Det er jeg uenig i. For 1500 ? 2500 får du et veldig bra (JVC for eksempel) mini musikkanlegg med FM-tuner, CD/ DVD spiller, fjernkontroll og veldig bra høyttalere (separate). Det kan du også koble opp mot ditt TV og vise film. For det samme får du bare en DAB-radio av nokså tvilsom kvalitet.
  FM-tuneren i dette minianlegget kan du la søke opp alle tilgjengelige stasjoner automatisk. Etterpå kan du sortere etter eget ønske og bruke fjernkontrollen til å velge stasjon. I displayet er det begrenset informasjon, men du får opp frekvens og hvilken kanal du lytter til. FM-signalet bringer faktisk med seg noe digital informasjon.
  I mitt hjem har jeg et stort anlegg med FM-tuner, og et mini. Dessuten radio på badet og et utall av andre FM-radioer, for eksempel i mobiltelefon og MP3-spiller. Samt flere av den typen du nevner «som en nesten får slengt etter seg».
  I bilen har jeg et fabrikkmontert stereoanlegg med FM-radio/ CD-spiller og X antall høyttalere. Dette anlegget har samme design som resten av dashbordet. Hvordan skal jeg få erstattet det med DAB uten at det ser ut som noen har plyndret bilen? Og hva vil det koste?

  Alt dette er det NRK sier vi snart kan skrote og bytte ut med DAB. Deres begrunnelse er at vi vil få radio med så mye bedre lyd. Men dette er ettertrykkelig motbevist. Det NRK & Co er ute etter, er mer plass i eteren slik at de kan etablere enda flere tullekanaler som bare spesielt interesserte gidder å lytte til. Dette kan de få til ved fjerning av FM og innføring av DAB. FM er rett og slett mer plasskrevende enn DAB.
  For å få dette til skal vi brukere være nødt til å skrote millioner av FM-radioer bare i Norge. På falske premisser.

  Hva kan DAB-markedet tilby?
  Jo, noen retro-lignende, rådyre, apparater som ser ut som de er designet på 50-tallet.
  Knapt noen bærbare apparater, de som går på batteri er så strømkrevende at de vil fungere bare noen få timer.
  Det finnes ikke så langt jeg vet, mobiltelefoner og MP3-spillere med DAB.
  Det er knapt noe bilmerke som leverer bil med DAB.
  Og, siden DAB ikke er blitt noen stor suksess i noe annet europeisk land, vil vi bli utenforlandet på enda en måte.

  For noen år tilbake gikk alle satelittsendinger over til digitalt. Dette gikk helt smertefritt og over kort tid. Hvorfor? De aller fleste hadde bare én tuner, og å fornye seg var ganske kurant. I tillegg var det selskap som ga bort tuneren mot at du ble abonnent.
  For tiden blir NRK?s bakkenett fornyet og digitalisert. Ærlig talt, det gamle var markspist og bortimot ubrukelig i forhold til TV-apparater som bare er blitt mer og mer sofistikerte. Så det var på høy tid noe ble gjort. Det folk måtte gjøre, hvis de ikke gikk over til satellitt eller kabel, var å kjøpe en boks og koble mellom antenne og den eksisterende TV?n. Boksen har t.o.m. prisgaranti: maks 1600 skal den koste. De som ikke vil dette, får nesten gratis et parabolanlegg mot å bli kunde hos Canal Digital eller Viasat. Da får du digital radio med på kjøpet.

  I all den informasjon en kan lese, kan en utvetydig lese at DAB er et blindspor.
  Her er noen få referanser:

  http://bloggen.itavisen.no/index.php?option=com_content&task=view&id=387&Itemid=25

  http://forbruker.no/digital/nyheter/lyd/article2240981.ece

  http://www.radionytt.no/kommentar0708.htm

  http://www.forskning.no/Artikler/2007/mars/1175246653.2

  Men én ting er jeg enig med deg i: jeg håper alle aktører samler seg og kommer fram til en ny standard som beviselig bringer med seg flere fordeler enn det FM har. Denne standarden bør i alle fall være en europeisk standard, ikke bare norsk.

  Vennlig hilsen kbgodd

  • kbgodd27 februar, 2008 kl 23:15

  Ps:
  Du skriver: «I tillegg må det som sagt fastsettes en slukkedato for dagens nett. Med mindre man velger å fortsette med dagens FM-nett».

  Vår kulturminister har faktisk indirekte satt en dato: det er den datoen når minst 50 % av den norske befolkning lytter på radio på DAB.
  Men siden den nye NRK-sjefen begynner å skjønne at det aldri kommer til å skje, har han begynt å mase om en mer konkret dato. Det kan selvfølgelig ikke Giske være med på, for han skjønner at det vil være slutten for norsk radio (om ikke Radiogavefondet opprettes igjen).
  Det burde NRK-sjefen også ha skjønt.

  • myhre eli-hanne27 oktober, 2008 kl 11:00

  Jeg er ny bruker av dab- radio og er kjempefornøyd. Særlig det å kunne lese informasjon om pågående program og info om hva som spilles og artistens navn. Topp!

  • Dabbruker2 juli, 2009 kl 11:18

  DAB har slik jeg ser det minst 2 store problemer fra et brukersynspunkt. Variabel mottakskvalitet (prøv f.eks de små bærbare enhetene som Pure Pocket Dab 1000 innendørs) samt en elendig batteritid i forhold til FM-mottakerne. Der hvor FM-radioer kan kjøres i ukesvis på et par batterier, holder DAB-radioer bare noen timer. Det blir for lite fleksibelt dersom mottakerne hele tiden må være tilkoblet strøm.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.