Skolekort inndratt for første gang

Denne uken kjører jeg kvelden på Skjærhalden, og skiftet består av 2 turer til Skjærhalden, en rundt hele Kirkeøy (Ed og Botne) og en rundt halve Kirkeøy (Botne). Tredje tur med Skjærhalden-ruta går bare ut til Bratte Bakke, hvor jeg bytter buss med Vesterøy-ruta som skal kjøres tilbake til sentrum. Siste tur for kvelden er en tur til Vesterøy. Skiftet starter dog med en skoletur fra Kvernhuset Skole. Det er en ungdomsskole som ikke ligger så langt unna her hvor jeg bor. De aller fleste elevene betaler for reisen, siden de ikke bor langt nok unna til å få dekket bussreisen. Men de aller fleste har naturlig nok busskort. Men det er også noen som betaler kontant.

Etter å ha kjørt denne skoleturen 3 dager på rad, er det faktisk bare i dag det har gått helt smertefritt. Alle hadde med seg kort eller penger og alt gikk smertefritt. Både mandag og tirsdag var det noen «småproblemer». På mandag var det en som hadde glemt kortet sitt, men åpenbart ikke fått noe midlertidig reisebevis (dette får man kun hvis man har skolekort, ikke vanlig busskort). Vedkommende hadde heller ikke penger, og ble derfor avvist. Etter mye om og men skulle han gå bak i bussen og låne penger av en av kompisene sine. Jeg sitter og følger med i speilet og han kommer ikke frem igjen, men setter seg derimot ned bak i bussen.

Etter å ha billettert alle elevene går jeg bak i bussen og ber han om å komme frem. I det jeg står bak i midtgangen låner eleven ett kort av en annen elev og blir med frem i bussen. Når han legger kortet på billettautomaten kommer det frem «allerede gyldig» i displayet. Det vil si at kortet allerede har blitt brukt på den nåværende reisen. Kortet blir derfor inndratt umiddelbart. I tillegg til at 2 elever prøver å bruke det samme kortet var det også ett kort som hører hjemme på en videregående skole. Dette kortet ble derfor innlevert hos Østfold Kollektivtrafikk på bussterminalen med en forklaring på hvorfor kortet ble inndratt. Eleven ble selvfølgelig avvist etter denne episoden. Rett før jeg har avgang kommer derimot eleven tilbake og har fått noen til å betale for seg. Da får han selvfølgelig lov til å være med bussen ned til sentrum. I går var det en elev som kom med ett skolekort som hadde fått seg en «knekk» og som var helt dødt. Når jeg spør hvorfor han hadde ett videregående skolekort, fikk jeg beskjed om at han hadde lånt det av broren sin. Kortet ble inndratt og eleven måtte betale for turen. Dette kortet ble også innlevert hos Østfold Kollektivtrafikk. I dag hadde derimot alle elevene med seg kort eller penger, og ingen ble avvist.

For de som nå tror at jeg er klin umulig å argumentere med og som overhodet ikke utviser skjønn, så er nok ikke det ett helt korrekt bilde. Hvor streng jeg er er nok litt avhengig av situasjonen. På siste tur til Vesterøy på mandag kommer det på en ung dame på bussterminalen som skulle til Åttekanten skole på Vesterøy. Siden jeg var usikker på om hun hadde krav på barnebillett spurte jeg etter legitimasjon. Dette hadde hun ikke med seg, og ikke hadde hun penger nok med seg for å betale voksenbillett heller. Siden dette var siste buss til Utgårdskilen på Vesterøy valgte jeg å la den unge damen være med mot at hu betalte barnebillett. Men hu fikk beskjed om at neste gang måtte hu ha med legitimasjon for å få betale barnebillett. I dag kom hu tilbake igjen på Skjærhalden-bussen kl 20:20 og ville igjen betale barnebillett til Bratte Bakke. Jeg spør etter legitimasjon, men det hadde hu ikke. Jeg sier: «Ikke i dag heller?» «Åh, er det deg?» sier hu tilbake. Voksenbillett blir betalt etter at hu får låne noen kroner av en venn.

I går hadde jeg en passasjer som kom på ved Trolldalen med Kulturkortet KODE. Jeg spør etter legitimasjon (må forevises når man skal bruke dette kortet, både for å bevise at det faktisk er ditt kort (kortet er personlig) og for å avdekke om det skal betales 10,- (barn) eller 20,- (voksen). Gutten som bare var 14 år hadde ikke legitimasjon eller mulighet til å betale vanlig barnebillett, og får derfor være med mot å betale 10,- kroner med beskjed om at han måtte ha med legitimasjon neste gang. Det er derfor opplest og vedtatt at jeg ikke er helt firkantet, men at hvor firkantet jeg oppleves er nok veldig avhengig av hvordan passasjeren ordlegger seg. Det er ikke helt uvanlig at man blir kalt både det ene og det andre, og da sier det seg selv at man fort blir veldig uinteressert i å være snill. Vær mot andre som du ønsker at andre skal være mot deg. Er passasjerene hyggelige og rettferdige mot meg, er jeg hyggelig og rettferdig tilbake. Det er utrolig hva man kan få til bare med ett lite smil.

Ellers har det vært regn og atter regn alle dager hittil denne uka. I dag startet det med opphold, men det ble regn etterhvert som det mørknet. Nå som all snøen er borte for lengst, legger jeg godt merke til hvor behagelig det var å kjøre rundt Kirkeøy når veiene var snødekte. Alle ujevnhetene og dumpene var dekket igjen med snø og det var i grunn en fryd å kjøre rundt Kirkeøy. Nå som snøen er borte vekk er det humpete og forferdelig til tider. Spesielt ned mot Ed er veiene fryktelig dårlige. Ideelt sett kunne man tenke seg å kjøre veldig sakte rundt Kirkeøy for at det skal være så behagelig som mulig, både for passasjerer og sjåfør, men man har jo en rute å forholde seg til. Derfor må man holde en viss fart for å komme seg rundt iløpet av den tiden man har til rådighet. Men man må selvfølgelig ta det veldig rolig der det er som værst.

Generelt sett synes jeg beboerne og bilistene på Kirkeøy er veldig flinke til å ta hensyn til bussen når vi møtes på de trange veiene rundt øya, men noen ganger må det rygges litt. På mandag møtte jeg en lastebil på en av de trangeste stedene ned mot Ed, og siden lastebilsjåføren ikke tok initiativet til å rygge, gjorde jeg det. Det var riktignok ikke så veldig langt tilbake jeg måtte rygge, men jeg måtte svinge inn på en sidevei med en fjellskrent i bakkant og en liten skråning i innerkant. Jeg brukte derfor god tid for å være 100% sikker på avstandsberegningen i speilene. Når man rygger en 12 meter lang buss er ikke dette alltid like lett. Men hvis man tar tiden til hjelp og ikke stresser, går det mest sannsynlig bra!

Siden jeg på de aller fleste turene har hatt passasjerer i bussen til enhver tid, har det ikke blitt så veldig mange bilder de siste dagene, men jeg benyttet anledningen nede ved Bølingshavn i går. Både når jeg står og venter på mellomtiden i Bølingshavn og når jeg var på vei igjennom «fjellpasset» (jeg ikke vet navnet på) på vei opp fra Bølingshavn (når man er på vei mot Fredrikstad). I tillegg til dette trange «fjellpasset» kjører vi også igjennom en gård mellom en hekk og ett stabbur som er rimelig trangt. Men hvis man er nøye med plasseringen av bussen er det ikke noe problem å komme seg igjennom begge disse to trange stedene.

Når jeg var ferdig med skiftet i kveld kl 22:25 hadde jeg håpet at ukeplanen for neste uke lå i hylla mi hos Borg Buss, men det gjorde den ikke. Men det gjør den nok enten før jeg begynner i morgen (kl 14:15) eller når jeg er ferdig i morgen. Jeg har forøvrig fått kjøring fredag denne uka også. Skiftet jeg har fått er ett skift på Hvaler Diverse-planen som jeg kjørte for 2 uker siden. Skiftet består blant annet av 3 turer (tur/retur) til Skjærhalden! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/03/08/skolekort-inndratt-for-forste-gang/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.