Forsvarsbunker og Kvarnkrogen i Grönhögen på Öland

Videre på vei sydover skulle jeg forbi både en Kvarnkrog og en forsvarsbunker i Grönhögen. Dette er den andre “vindmøllekroa” jeg besøker som er stengt for sesongen. Så det er dårlig med servering å få. Denne vindmølla er også av holländertypen hvor bare toppen av vindmølla kan roteres etter vindretningen. Før jeg dro til Öland hadde jeg ikke gjort noe forarbeid i forhold til å finne bunkere eller rester etter et forsvar på øya. Men det gjorder jeg når jeg først hadde kommet ned til Öland. For et eller annet måtte vel finnes på øya? Og det stemte selvfølgelig. Forsvarsbunkeren rett syd for Grönhögen ligger rett ved veien og er ikke noe problem å finne. Men å gå ned i “Kaptenbunkeren” var helt umulig når jeg besøkte den. For trappa ned til inngangen var jo fullstendig fylt med snø! Om det var noe interessant å se der nede vet jeg heller ikke. Det er mulig man bare kom til en låst panserdør.

Men det hadde jo uansett vært gøy å se. Men jeg hadde isåfall fått litt av en jobb hvis jeg skulle spadd meg vei inn gjennom all denne snøen! Etter hva jeg forstår etablerte Kystartilleriet i Sverige stillinger under andre verdenskrig flere steder på Öland. Denne bunkeren fungerte som en kommandobunker for et mobilt kystartilleri for å overvåke Kalmarsund under andre verdenskrig. Nedenfor bunkeren skal det finnes rester etter fundamenter til artillerikanoner og tilhørende ammunisjonslagre. Et tilsvarende anlegg fantes på motsatt side av Kalmarsund på fastlandet ved Bergkvara. Dette var ikke det helt store forsvarsanlegget, men jeg synes det er gøy å få med seg litt sånt også, uavhengig av størrelse, når man er på tur! Selv om dette på ingen måte var en typisk bunkertur.

Forsvarsbunker Grönhögen

                

Kvarnkrogen Grönhögen

   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/06/16/forsvarsbunker-og-kvarnkrogen-i-gronhogen-pa-oland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.