Lewis Hamilton vant suverent i regnet på Silverstone

Det hadde regnet tidligere på dagen og det kom litt regn også når Englands Grand Prix skulle starte på Silverstone. Heikki Kovalainen hadde kvalifisert seg til pole foran Mark Webber, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Fernando Alonso osv. Felipe Massa og Robert Kubica var nok de to store taperne under gårsdagens kvalifisering. De hadde kun klart å kvalifisere seg til en niende og tiende startposisjon. Felipe Massa skylte på teamet som ikke hadde klart å få på ett dekk tidsnok slik at han fikk kjørt en siste runde, mens Robert Kubica ikke fikk gjort stort når teamet ikke klarte å reparere hans bil i tide. Rett før den tredje og siste kvalifiseringen skulle starte oppdaget BMW Sauber ett problem i forbindelse med det bakre hjulopphenget. Han måtte derfor nøye seg med tiende og siste startposisjon i den siste delen av kvalifiseringen. Nico Rosberg hadde hatt så store problemer under kvalifiseringen og valgte å starte fra pit lane istedenfor 18. startposisjon.

Alle førerne valgte å starte på intermediate-dekk, som er en mellomting mellom tørrværsdekk og regnværsdekk. Når starten gikk klarte Heikki Kovalainen bare såvidt å forsvare sin pole position idèt Lewis Hamilton hadde en kjempestart fra sin fjerde startposisjon. På ett sted var Lewis Hamilton forbi Heikki Kovalainen, men valgte å holde litt tilbake for å unngå sammenstøt med sin teamkollega Heikki Kovalainen. Allerede på den første runden var det flere førere som snurret i regnværet, David Coulthard og Sebastien Vettel var ute av løpet før de hadde kjørt halve runden på Silverstone-banen.

Heikki Kovalainen og Lewis Hamilton lå i tet med Kimi Raikkonen på slep i begynnelsen av løpet. Mark Webber som hadde startet fra andre startposisjon snurret tidlig og falt raskt nedover i feltet. Felipe Massa startet bare fra niende startposisjon, men snurret seg også raskt nedover i feltet. Lewis Hamilton klarte forholdsvis fort å komme forbi teamkollega Heikki Kovalainen på runde nummer fem,  og klarte raskt å opparbeide seg en luke. Dermed var Kimi Raikkonen raskt oppi girkassa på Heikki Kovalainen og presset han hardt. Lewis Hamilton satt flere raskeste rundetider og på runde nummer ni hadde han opparbeidet seg en luke på tre sekunder ned til Heikki Kovalainen.

På den 11. runden snurret Heikki Kovalainen 360 grader og kan fortsette uten nevneverdige problemer, men mistet en posisjon til Kimi Raikkonen. På den 12. runden snurrer Adrian Sutil og flyr av banen og inn i grusfella. På enkelte steder har ingen av hans fire dekk kontakt med underlaget. Løpet er dermed over for Adrian Sutil i hans Force India. Lewis Hamilton og Kimi Raikkonen bytter på å være raskest på banen, iløpet av noen runder tar Kimi Raikkonen innpå Lewis Hamilton, men på de neste rundene drar Lewis Hamilton fra igjen.

På den 19. runden er Mark Webber den første som går i depotet for drivstoff og nye dekk. Da var mistankene om at han kjørte en lett bil under kvalifiseringen korrekt. Men Heikki Kovalainen må også inn i depotet på den samme runden. Etter 21 runder var Lewis Hamilton sin ledelse på bare ett sekund, både Lewis Hamilton og Kimi Raikkonen går inn i depotet samtidig. Hvem vil gjøre unna det raskeste depotstoppet og komme først ut? Av en eller annen merkelig grunn velger Ferrari å ikke skifte dekkene til Kimi Raikkonen, mens Lewis Hamilton får nye intermediate på sin McLaren-Mercedes. Hvis man hadde spart tid på å droppe å bytte dekkene, hadde jeg forstått det, men siden det er bensinfyllinga som tar lengst tid, er det ingen tid å spare på dette. Lewis Hamilton kommer først ut av depotet med Kimi Raikkoen rett bak seg. Fernando Alonso hadde heller ikke fått nye dekk på sin Renault.

To runder seinere begynner det å regne kraftig og Fernando Alonso og Kimi Raikkonen som ikke fikk nye dekk på sine Formel 1-biler begynner virkelig å slite under de vanskelige forholdene på Silverstone-banen. På ett tidspunkt virker det som om alle på banen snurrer rundt, noe som begynner mer å ligne på isdans enn ett Formel 1-løp. Kimi Raikkonen kjører så dårlige rundetider at i løpet av noen få runder har Lewis Hamilton opparbeidet seg en luke på 10 sekunder. Mens Kimi Raikkonen sliter med de slitte dekkene han har brukt siden starten av løpet tar Heikki Kovalainen raskt innpå bakfra.

På den 28. runden klarer både Heikki Kovalainen og Nick Heidfeld å passere Kimi Raikkonen rett før start/mål-rettstrekka. Umiddelbart etter at de begge hadde klart å passere Kimi Raikkonen som sliter med de slitte dekkene, klarer Nick Heidfeld også å komme forbi Heikki Kovalainen. Nick Heidfeld ligger nå på andre plass med Heikki Kovalainen på tredje og Kimi Raikkonen på fjerde. På den samme runden spinner Giancarlo Fisichella sin Force India mens han blir tatt igjen med en runde av Lewis Hamilton.  Løpet er dermed over for Giancarlo Fisichella.

På den 31. runden går Kimi Raikkonen omsider inn igjen for å få nye dekk på hans Ferrari. Å la være å bytte dekk på hans første stopp var nok inget sjakktrekk. Intensiviteten på regnet kommer og går litt og det er flere førere som sliter på banen. Den føreren som sliter mest er uten tvil Felipe Massa i sin Ferrari. Jeg aner ikke hvor mange ganger han faktisk snurret iløpet av Englands Grand Prix, men det var ekstremt mange ganger. En av snurringene sender Felipe Massa tvers over sandfella og idèt han er på vei ut på banen igjen ser vi en hare løpe for harde livet for å unngå Felipe Massa og hans off road ekspedisjon.

På runde 37 blir forholdene på Silverstone-banen igjen værre og både Robert Kubica og Lewis Hamilton har en liten tur utenfor banen. Men begge klarer seg videre uten problemer. På dette tidspunktet virker det som om det er regnværsdekk som er det rette valget. På vei tilbake til depotet kjører Lewis Hamilton ekstremt sakte for å sørge for at han kommer helskinnet tilbake. Vi regner derfor med at de kommer til å legge på regnværsdekk når det åpenbart er helt umulig å få noen fornuftige rundetider ut av intermediate. Denne runden bruker Lewis Hamilton nesten 2 minutter på. Men når Lewis Hamilton kommer inn i depotet står McLaren-teamet klart med nye intermediate-dekk. Regner McLaren-teamet med at det skal slutte å regne i løpet av kort tid, og at hovedproblemet var rett og slett at intermediate-dekkene Lewis Hamilton hadde på bilen var utslitt?

På runde 39 snurrer Kimi Raikkonen igjen, men slipper unna med skrekken og kan fortsette videre. På den neste runden bryter solskinnet igjennom skylaget over Silverstone, men mesteparten av banen er fortsatt veldig våt. Rubens Barrichello derimot hadde valgt å legge på nye regnværsdekk og hadde plutselig ett mye høyere tempo enn de andre førerne som kjørte på intermediate. Han kan kjøre forbi de andre på både innsiden og utsiden og det ser rett og slett ut som en lek. Det må være utrolig gøy å ha en slik stor fordel under slike vanskelige forhold. På runde 41 er det dessverre over og ut for Robert Kubica som snurret og kjørte seg fast i sandfella. Han prøver ikke en gang å komme seg løs, da det er klin umulig i sandfella.

På den neste runden har Rubens Barrichello klart å komme seg opp til tredje plass etter å ha passert Jarno Trulli. Regnværsdekkene er helt klar en stor fordel for Rubens Barrichello på dette tidspunktet. Men spørsmålet er om disse dekkene vil holde helt til mål når banen mest sannsynlig ville tørke opp mot slutten. På runde 44 er Rubens Barrichello oppe på en andre plass og det ser ut til at Honda skal få en etterlengtet pallplass. Men vil hans regnværsdekk holde helt til mål? Både Rubens Barrichello og Lewis Hamilton har rundetider 9 sekunder raskere enn Nick Heidfeld som ligger på tredje plass.

På runde 47 går derimot Rubens Barrichello i depotet for å fylle bensin og få nye dekk på sin Honda. Nå legger de på intermediate. På dette tidspunktet var Rubens Barrichello mye raskere enn de andre på banen, så da regner jeg med at han ikke hadde nok bensin for å fullføre løpet. Ellers hadde han nok holdt seg ute på regnværsdekkene så lenge som overhodet mulig. Når han kommer ut på banen igjen ligger han på tredje plass bak Nick Heidfeld. Lewis Hamilton får det til å se lett ut i front. Den eneste feilen Lewis Hamilton har gjort var den lille turen utenfor banen på runde 37. Men resten av feltet er nok ikke enig i at det er lett å kjøre på Silverstone i dag. Det skjer i grunn ikke stort i front hos Lewis Hamilton, da han har klart å opparbeide seg en gedigen ledelse til resten av feltet. Men det skjer derimot ganske mye lengre ned i feltet.

Felipe Massa snurrer og snurrer og ligger nå 2 runder bak ledende Lewis Hamilton. På runde 51 snurrer Heikki Kovalainen igjen og slipper derfor forbi både Fernando Alonso og Kimi Raikkonen. På runde 53 tar Lewis Hamilton igjen Kimi Raikkonen med en hel runde. Kimi Raikkonen presser Fernando Alonso for fjerde plass, noe han klarer på den neste runden. Fernando Alonso har Heikki Kovalainen rett bak seg, men klarer ikke å finne en mulighet til å komme forbi. I complex-svingene ser det ut til at Fernando Alonso kommer langt ut, men Heikki Kovalainen klarer allikevel ikke å komme forbi. Men når vi ser det samme skjer på den neste runden, ret det rett og slett fordi Fernando Alonso velger ett helt annet spor enn de andre førerne. På runde 59 bruker Heikki Kovalainen den samme taktikken mot Fernando Alonso, og vips er Heikki Kovalainen forbi Fernando Alonso.

Lewis Hamilton tar hjem seieren på hjemmebane lett som bare det. Det er ihvertfall slik det ser ut for oss som ser på. Lewis Hamilton hadde ved målgang en ledelse på hele 68.5 sekunder til Nick Heidfels som sikret andre plassen. Den tredje og siste pallplassen går til Rubens Barrichello og Honda. Det er hans første pallplass siden 2005 og Honda sin første siden Brasil i 2006. Det var kun disse tre førerne som var på den samme runden ved målgang. De neste poengplassene går til Kimi Raikkonen, Heikki Kovalainen, Fernando Alonso, Jarno Trulli og Kazuki Nakajima. De største taperne i dagens løp på Silverstone er uten tvil Mark Webber som startet fra andre startposisjon og endte på en skuffende 10. plass. Felipe Massa startet riktignok fra niende startposisjon, men endte på en utrolig flau 13. og siste plass, hele to runder bak vinnende Lewis Hamilton! Noen ganger ser det faktisk ut som om Felipe Massa aldri har sittet i en Formel 1-bil før, i dag er en slik dag.

På seiersrunden til Lewis Hamilton brøt hjemmepublikummet ut i en ellevill jubel og alle reiste seg på tribunen. Lewis Hamilton leverte det de forventet av han, og det på en utrolig overbevisende måte. Det er ikke ofte vi ser en fører lede ett løp så overbevisende under slike forhold. Spesielt oppløftende var det nok for Lewis Hamilton å vinne igjen etter å ha ikke sikret seg ett eneste poeng fra de to siste Formel 1-løpene. Hva er vel ikke bedre enn å gjøre det så overlegent og overbevisende som dette foran sitt hjemmepublikum?

I førermesterskapet har vi den litt spesielle situasjonen at vi har tre førere på topp med like mange poeng. Men Lewis Hamilton leder Formel 1-vm med 48 poeng med Felipe Massa og Kimi Raikkonen på de neste plassene, de også med 48 poeng hver. Årsaken til at Kimi Raikkonen ligger på tredje plass med like mange poeng, er fordi han bare har to seire, mens Lewis Hamilton og Felipe Massa har 3 seire hver. Årsaken til at Lewis Hamilton ligger på første plass, er fordi han har en tiende plass mer enn Felipe Massa. De har nemlig like mange plasseringer hele veien ned til vi kommer til 10. plasser. Lewis Hamilton har en 10. plass, det har ikke Felipe Massa. Det er første gang jeg har sett man må gå så langt ned på listene for å klassifisere førere med like mange poeng. På fjerde plass ligger Robert Kubica med 46 poeng, kun to poeng bak de andre førerne. Nick Heidfeld ligger på femte plass med 36 poeng og Heikki Kovalainen ligger på sjette plass med 24 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Ferrari klart med 96 poeng. BMW Sauber ligger på andre plass med 87 poeng og McLaren-Mercedes ligger på tredje plass med 72 poeng. Neste løp er Tyskland Grand Prix på Hockenheim den 20. juli!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/07/06/lewis-hamilton-vant-suverent-i-regnet-pa-silverstone/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.