Jenson Button med sin første Formel 1-seier!

Hungarian Grand Prix er det mest actionfylte og spennende Formel 1-løpet jeg har sett noensinne! Det har vært tørt hele helgen frem til idag, da det regnet noe fryktelig tidligere idag. Hungaroring var derfor våt når løpet startet idag og det regnet en del også underveis i løpet. Dette resulterte i at de aller fleste startet på «intermediate» dekk, mens en og annen bil startet med regnværsdekk. Både Fernando Alonso, Jenson Button og Michael Schumacher hadde ekstremt bra starter og klatret seg opp i tetfeltet iløpet av noen få runder. Schumacher hadde dog store problemer med å matche tempoet til Alonso når han kom stormende oppover i feltet og ble fort forbikjørt. Det er det sykeste jeg har sett noen gang! Å kjøre forbi i det tempoet i yttersving på vått føre er det værste jeg har sett! Det så ut til at alle som kjørte på «intermediate» dekk fra Bridgestone hadde store problemer i det våte føret. Michelin sine «intermediate» dekk derimot var overlegne!

Etter det andre depot stoppet kom Alonso ut i ledelse foran Kimi og hadde ett høyere tempo enn hva Kimi hadde. Pedro de la Rosa tok igjen Kimi med opp til 2 sekunder per runde, og idèt Kimi skulle kjøre forbi en bil som lå en runde bak kjørte han så nærme at han rett og slett kjørte over bilen og hans egen bil gikk derfor i filler. Jeg fatter og begriper ikke hva Kimi gjorde så nærme? Jeg er derimot spent på å høre hva som skjedde i ettertid, vi kommer garantert til å få en oppklaring på hva som egentlig skjedde her. I forkant hadde produsenten av Formel 1-sendingen hadde ett fokus på det ene dekket hans og filmet fra innsiden. Mulig de hadde oppdaget en feil vi ikke klarte å se? Alonso mistet derfor en rival og kunne i utgangspunktet cruise inn til seier. Hvis man kan bruke ett ord som cruise i ett Formel 1-løp på våt bane. Scott Speed var den første som prøvde å legge om til tørrværsdekk etterhvert som banen begynte å tørke opp, men tror ikke han kjørte mer enn ett par runder før han kjørte inn og skiftet tilbake til «intermediate» dekk igjen. Andre prøvde seg på tørrværsdekk med bedre hell på ett senere tidspunkt i løpet.

Når Alonso skulle inn for å legge om til tørrværsdekk hadde han store problemer allerede i første sving. Vi regnet med (Atle Gulbrandsen, kommentator TV3 og meg selv) at det bare var fordi det ble veldig glatt med tørrværsdekk på den våte asfalten. Det var bare idealsporet som hadde begynt å tørke opp, og dette sporet var utrolig smalt i svingene. Men det tok ikke mange svingene før Alonso kjørte av igjen og havnet i dekkbarrieren. Vi så også at det ene bakdekket vinglet noe forferdelig, og i reprisen så vi at deler av noe slag (muttere?) sprutet fra bilen hans i det han kjørte av. Dette var ett forferdelig resultat for Alonso som bare hadde 11 poengs ledelse til Schumacher foran dette løpet. Renualt-teamsjef Flavio Briatore var åpenbart helt fra seg og forlot boksen fra start/mål langsiden. Giancarlo Fisichella hadde måttet bryte på ett tidligere tidspunkt, og det var derfor ingen grunn til å bli. Jeg tipper at en eller flere mekanikere får ett forklaringsproblem i ettermiddag.

På dette tidspunktet lå Jenson Button på en 2. plass og jaget Alonso og knappet inn på Alonso runde for runde. Det var nok nettopp derfor Alonso ble kalt inn for å legge om til tørrværsdekk, for å prøve å svare på angrepet fra Button. Men med Alonso ute av spill var Button i ledelse og hadde mulighet til å ta sin første seier i karrieren. Dette var hans 113. Formel 1-løp! Michael Schumacher klatret oppover bakfra og lå på en 2. plass, dog ganske langt bak Button. Mens Schumacher fortsatt kjørte på «intermediate» dekk kjørte Pedro de La Rosa (McLaren) og Nick Heidfeld (BMW) på tørrværsdekk og tok kjapt igjen forspranget Schumacher hadde. Jeg fatter og begriper ikke hvorfor ikke Ferrari tok inn Schumacher når det gjenstod 8-10 runder og man så at de bak knappet innpå såpass fort. I tillegg var dekkene til Schumacher så tynnslitte at det skulle nok ikke mye til før disse ble skadet. Han forsvarte sin 2. plass med nebb og klør og måtte kjøre tvers over ett par sjikaner underveis. Det ene tilfellet innbiller jeg meg at han skulle ha sluppet forbi Pedro de la Rosa, nettopp fordi han måtte kjøre over sjikanen, men jeg er ikke 100% sikker på regelverket. Pedro de La Rosa kom heldigvis forbi etter å ha forsøkt i 4-5 runder.

Mens Schumacher og Rosa hadde fightet over alle disse rundene hadde Heidfeld kommet bakfra og var nestemann til å prøve seg på Schumacher. Schumacher forsvarte fortsatt sin plassering med nebb og klør og hadde enda en tur over den samme sjikanen. I forbikjøringsforsøket som endte med at Heidfeld kom forbi var det nok kontakt mellom bilene som resulterte i at et eller annet i styringen til Schumacher tok kvelden. Schumacher hadde store problemer med å svinge og kjørte veldig sakte. Han kjørte inn i depotet og rett inn i garasjen. Dekkene til Schumacher var rett og slett bare filler! Hva i hule var det Schumacher og Ferrari-teamet tenkte på?? Istedenfor å forsvare 2. og 3. plassen med nebb og klør, burde først og fremst Schumacher ha sluppet dem forbi fremfor å risikere skade på bilen, eller aller helst kjøre inn og bytte til tørrværsdekk. Han kunne derfor ha tatt utrolig viktige poeng for både fører- og konstruktørmesterskapet! På en annen side, beholder vi spenningen i mesterskapet, siden Alonso og Schumacher går tomhende fra Hungarian Grand Prix denne helgen! Massa sikret dog Ferrari ett poeng og knappet derfor inn litt i kontruktørmesterskapet. Alonso leder fortsatt førermesterskapet med 11 poeng og Renault leder nå med 9 poeng.

Seirende ut av dette actionfylte og utrolig spennende løpet er Jenson Button. Briten som i mange år har kjørt for Honda, men har også vært hos Renault og Williams. Han kjørte idag sitt 113. Formel 1-løp og som også ble hans første seier! Må innrømme at det var utrolig gøy å se Button endelig lykkes. Han har hatt mange 2. og 3. plasser igjennom karrieren, men idag fikk han endelig sjansen til å stå øverst på seierspallen! Sammen med Pedro de la Rosa på 2. plass og Nick Heidfeld på 3. plass! I dag fikk vi derfor høre den britiske nasjonalsangen for Button og den japanske nasjonalsangen for Honda-teamet! Rubens Barrichello kjørte inn til en 4. plass i den andre Honda’en, David Couldhard havnet på 5. plass, Ralf Schumacher havnet på 6. plass, Robert Kubica havnet på 7. plass og Felipe Massa sikret Ferrari sitt eneste poeng med en 8. plass.

Jeg tipper forøvrig at Pedro de La Rosa vil kjøre sammen med Fernando Alonso i McLaren-teamet neste år etter dagens 2. plass. I tillegg tror jeg at Robert Kubica som debuterte i ett Formel 1-løp idag kommer til å kjøre resten av sesongen for BMW. Han er erstatter for Jacques Villeneuve som ble skadet forrige helg. Det er ikke til å stikke under en stol at Villeneuve ikke har hatt noen god Formel 1-comeback. Polske Robert Kubica hadde ihvertfall ett ikke planlagt depot stop idag og klarte allikevel å sikre en fin 7. plass i sin debut. Kanskje Nick Heidfeld får Robert Kubica som teamkollega hos BMW neste år?

Formel 1-sirkuset tar nå 3 ukers sommerferie før de er tilbake i Tyrkia mot slutten av august.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/06/jenson-button-med-sin-forste-formel-1-seier/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.