Brawn GP sin tredje dobbeltseier etter 1-2 i Monaco Grand Prix

Som vanlig kjøres fredagstreningene under Monaco Grand Prix på torsdag. Det skulle vel bli torsdagstreningene det da. Det er ingen Formel 1-aktivitet på fredager under Monaco Grand Prix. Det løpet som er gjevest å vinne i løpet av hele Formel 1-sesongen. Under den første treningen på torsdag var Rubens Barrichello, Felipe Massa og Lewis Hamilton de raskste. Jenson Button var numemr 8. Under den andre treningen på torsdag var Nico Rosberg, Lewis Hamilton og Rubens Barrichello raskest. Jenson Button var nummer 4. Det vil si at alt er som før. Brawn er helt i topp og Nico Rosberg topper en av treningene. Men når skal Nico Rosberg få ut hans rask-runde-prestasjoner under et løp?

Under den tredje og siste treningen på lørdag var overraskende Fernando Alonso raskest med Jenson Button og Heikki Kovalainen bak seg. Rubens Barrichello var nummer 4. Under kvalifiseringen så Ferrari utrolig sterke ut, men det var til syvende og sist Jenson Button som strakk det lengste strådet, igjen. Rubens Barrichello virket sikker på at han kunne klare å sikre seg pole position i Monaco, etter å ha vært raskere enn Jenson Button på 2 av 3 treninger. Men når det virkelig gjelder er det Jenson Button som er den beste. Det er nok heller ikke umulig at Jenson Button er flinkere til å kvalifisere Brawn GP bilen med tanket bil i den tredje og siste kvalifiseringen.

De største overraskelsene under kvalifiseringen var nok at Lewis Hamilton kræsjet ut allerede i den første kvalifiseringen og måtte nøye seg med 16. startspor.  Robert Kubica skuffet også med sin BMW og ble slått ut i den første kvalifiseringen. Hva har skjedd med Toyota? Jarno Trulli og Timo Glock var de treigeste sjåførene under den første kvalifiseringen og måtte finne seg i å starte helt bakerst i Monaco. I den andre kvalifiseringen var det i grunn ingen store overraskelser når Sebastien Buemi, Nelson Piquet, Giancarlo Fisichella, Sebastien Bourdais og Adrian Sutil. Hvis man ser bort fra det faktum at Giancarlo Fisichella kom seg videre til den andre kvalifiseringen i sin Force India!

Ferrari og McLaren var forøvrig de eneste som brukte KERS under Monaco Grand Prix. Etter kvalifiseringen ble vektene på de forskjellige Formel 1-bilene (inkludert fører) offentliggjort. Det kan fortelle oss en del om hvem som egentlig er raskest, og hvem som kan ha hatt en fordel med en lett bil. Det viser seg at det uten tvil er Brawn GP er raskest uansett, for det var ingen som var tyngre enn Jenson Button og hans Brawn GP (647,5 kilo) før Fernando Alonso (654 kilo) i 9. startspor. Sebastian Vettel som var desidert lettest med sine 613,5 kilo klarte bare å kvalifisere seg til en 4. startspor. De to tyngste var Sebastien Bourdais og Timo Glock med henholdvis 699,5 og 700,8 kilo og 14. og 20. startspor. Hele resultatlista fra kvalifiseringen til Monaco Grand Prix: Jenson Button, Kimi Raikkonen, Rubens Barrichello, Sebastian Vettel, Felipe Massa, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen, Mark Webber, Fernando Alonso, Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi, Nelson Piquet, Giancarlo Fisichella, Sebastien Bourdais, Adrian Sutil, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Robert Kubica, Jarno Trulli og Timo Glock.

Det er inget annet løp i løpet av Formel 1-sesongen hvor pole position betyr mer enn i Monaco. Jeg kjenner ikke til statistikken, men har inntrykk av at det så og si alltid er den som starter fremst som vinner dette løpet. Med mindre det skjer noe helt spesielt. For Kimi Raikkonen og Felipe Massa sin del i henholdsvis 2. og 4. startspor ville det være avgjørende å få en så god start som mulig for å kunne ha en sjanse til å vinne Monaco Grand Prix. I motsetning til Jenson Button og Rubens Barrichello i 1. og 3. startspor, har begge Ferrari-bilene KERS og kan dra nytte av dette under starten, ihvertfall så fort de har kommet opp i 100 km/t.

Men Kimi Raikkonen hadde en dårlig start på Monaco Grand Prix og Rubens Barrichello klarte å komme seg forbi og opp bak Jenson Button som hadde en bra start. Jenson Button og Rubens Barrichello sørget derfor for en 1-2 ledelse for Brawn GP umiddelbart etter start. De to Brawn GP-førerne klarte også ganske raskt å skaffe seg en liten luke til Kimi Raikkonen i hans Ferrari. Brawn GP-førerne startet forøvrig på de myke dekkene (super soft denne helgen) mens Ferrari-førerne startet på de harde dekkene (soft denne helgen). Det er første gang denne sesongen at Bridgestone har hatt med seg de to mykeste gummiblandingene til ett løp.

Men etter noen runder så vi at Rubens Barrichello begynte å slite noe veldig med sine super soft, spesielt bak. Han klarte ikke å holde tempoet til Jenson Button og hadde Kimi Raikkonen raskt bak i girkassa. Rubens Barrichello fungerte i praksis som en bremsekloss for resten av feltet og Jenson Button klarte å opparbeide seg ett stort forsprang. Forspranget var på 17-18 sekunder på det meste. I ettertid har vi også fått høre at Jenson Button også begynte å slite litt med sine super soft-dekk, men på ingen måte på samme måte som Rubens Barrichello. Jenson Button har åpenbart en mye mykere kjørestil og sliter ikke dekkene like hardt som Rubens Barrichello. Det var ekstremt avgjørde i dag. Jenson Button hadde klart å opparbeide seg ett så stort forsprang at han rakk å kjøre inn i depotet og få på sine harde dekk og fylle bensin og komme seg ut på banen igjen, fortsatt i ledelse! Siden pit lane ikke er så lang i Monaco taper man ikke like mye tid ved å ta et depotstopp som man gjør på de andre banene.

Fordelen for Brawn GP var nå at de hadde brukt de myke dekkene og kunne kjøre resten av løpet på de harde dekkene. Ferrari derimot måtte kjøre minst ett stint på de myke dekkene. De svenske kommentatorene som jeg hadde for anledningen var veldig spent på om Ferrari ville slite like mye som Rubens Barrichello gjorde med de myke dekkene. Jenson Button hadde som sagt ikke nevneverdige problemer med de myke dekkene.

I tillegg til det faktum at Kimi Raikkonen måtte se seg slått av Rubens Barrichello i starten og måtte ligge bak Rubens bremsekloss, ble nok den siste muligheten for Kimi Raikkonen å komme seg opp på 2. plass når Ferrari rotet og brukte alt for lang tid i depotet. Men Ferrari må tross alt være fornøyd med resultatet etter Monaco Grand Prix. De har hittil i år kun sikret seg 6 poeng med to 6. plasser. Løpet ble i grunn ganske kjedelig overleget vunnet av Jenson Button. Det var på inget tidspunkt overhodet noe spenning rundt eller noen tvil om at det var Jenson Button som skulle vinne sin første Monaco Grand Prix! Til det hadde han et altfor stort forsprang til teamkollega Rubens Barrichello og ikke minst Kimi Raikkonen.

Men det var litt spenning om hvem som skulle sikre seg 2. plassen og ikke minst om det var Kimi Raikkonen eller Felipe Massa som skulle kjøre inn til 3. plass. Felipe Massa hadde satt opp ett forrykende tempo og tatt igjen Kimi Raikkonen på deres andre stint på harde dekk. Men så fort de fikk på de myke dekkene etter det andre stoppet ble saken en helt annen. Etter noen runder begynte de å falle fra, akkurat som vi forventet mot de harde dekkene til Jenson Button og Rubens Barrichello.

Men mot slutten av løpet hadde Jenson Button mulighet til å roe ned tempoet litt og bare sørge for ikke å komme i trafikk. Jenson Button kjørte over målstreken med en margin ned til Rubens Barrichello på 7.6 sekunder, mens Kimi Raikkonen var 13.4 sekunder bak og Felipe Massa var 15.1 sekunder bak. Hele resultatlisten etter Monaco Grand Prix: Jenson Button, Rubens Barrichello, Kimi Raikkonen, Felipe Massa, Mark Webber, Nico Rosberg, Fernando Alonso, Sebastien Bourdais, Giancarlo Fisichella, Timo Glock, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton, Jarno Trulli, Adrian Sutil og Kazuki Nakajima. Sistnevnte klarte å kræsje ut på den nest siste runden. De som måtte bryte i dag var Heikki Kovalainen, Robert Kubica, Sebastian Vettel, Nelson Piquet og Sebastien Buemi.

En utrolig morsom ting som jeg aldri har opplevd noen gang under Monaco Grand Prix, var at Jenson Button åpenbart ikke har vunnet Monaco Grand Prix før og ikke hadde fått med seg eller rett og slett bare glemte det i lykkerusen at han skulle kjøre inn på start/mål og ikke inn i depotet etter æresrunden. Han måtte derfor ta beina fatt og løpe hele start/mål-strekket for å komme seg opp til premieutdelingen og videre til pressekonferansen! Men Jenson Button tok det som lett i treninga og løp avgårde med hjelmen på hodet. Han fikk også mulighet til å vinke til fansen og bli gratulert og håndhilse med en rekke mekanikere og andre teamansatte som var langs pitveggen!

Etter Monaco Grand Prix leder naturlig nok fortsatt Jenson Button føreremesterskapet, nå med 51 poeng. Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 35 poeng, Sebastian Vettel ligger på 3. plass med 23 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 19.5 poeng og Jarno Trulli ligger på 5. plass med 14.5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP overlegent med 86 poeng, Red Bull ligger på 2. plass med 42.5 poeng, Toyota ligger på 3. plass med 26.5 poeng og Ferrari ligger nå på 4. plass med 17 poeng. Neste løp er Tyrkia Grand Prix 7. juni.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/05/25/brawn-gp-sin-tredje-dobbeltseier-etter-1-2-i-monaco-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.