Monaco Grand Prix til helgen

Er det ett Formel 1-løp i løpet av hele sesongen jeg bare få med meg, så er det Monaco Grand Prix. Det er årets høydepunkt når det kommer til Formel 1. Innen motorsport generelt ruver nok 24 timers løpet på Le mans enda høyere, men det får vi komme tilbake til i juni. Monaco Grand Prix er det løpet i løpet av sesongen som er gjevest å vinne. Det er det løpet hvor det er høyest kjendisfaktor og glamour. Monaco Grand Prix er rett og slett veldig spesielt. Både banen i seg selv og opplegget rundt løpet.

Selv om Monaco Grand Prix er det treigeste løpet igjennom hele sesongen, er det definitivt det løpet hvor det virker som det går raskest. Det er selvfølgelig fordi dette er en gatebane med høye autovern som får denne banen til å virke uhyre rask. Monaco Grand Prix er det løpet som overhodet ikke tilgir førerfeil. Gjør du en liten miss ligger du klistret i autovernet med en gang og løpet er over umiddelbart. Mesteparten av banen har overhodet ingen avkjøringssoner og ingen sandfeller. Her er det rett i autovernet med en gang. Det vil si at man veldig ofte får spektakulære kollisjoner og action for alle penga. Videooverføringen fra kameraet rett bak føreren gir deg en skikkelig wow følelse! Her går det virkelig unna!

Det blir spennende å se hvordan det går under helgens Monaco Grand Prix uten launch- og traction control. Har ikke førerne hatt problemer under Monaco Grand Prix før, kommer de garantert til å få det i år. Statistisk sett er det veldig stor sjanse for at den føreren som sikrer seg pole under kvalifiseringen lørdag er den som kjører over målstreken først søndag. Monaco Grand Prix er en bane hvor det er utrolig vanskelig å kjøre forbi. Når man ser hvor smal banen er, er det kanskje ikke så merkelig. Derfor foregår en del av forbikjøringen i pit. Men vi får som regel se noen spennende forbikjøringer for det. Jeg husker Jarno Trulli prøvde seg på en frekk forbikjøring i en av hårnålene for en del år tilbake. Han så ut til å lykkes umiddelbart, men var nok litt overivrig over curbs’en og fikk skader på sin Toyota Formel 1-bil.

En annen hendelse jeg husker veldig godt fra 2004 Monaco Grand Prix var når Michael Schumacher plutselig reduserte farten inni tunnelen bak sikkerhetsbilen og fikk Juan Pablo Montoya rett i hekken på sin Ferrari. Det satte en effektiv stopper for Michael Schumacher’s håp om seks strake seire og en perfekt sesong. Dette løpet ble isteden vunnet av Jarno Trulli (Renault) med Jenson Button og Rubens Barrichello på de neste plassene.

Ferrari har ikke vunnet Monaco Grand Prix siden Michael Schumacher vant der i 2001. Årene etter har David Coulthard (McLaren-Mercedes), Juan Pablo Montoya (Williams-BMW), Jarno Trulli (Renault), Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes), Fernando Alonso (Renault) og Fernando Alonso (McLaren-Mercedes) vunnet. De mestvinnende førerne i Monaco Grand Prix er Ayrton Senna (6), Graham Hill (5), Michael Schumacher (5), Alain Prost (4), Stirling Moss (3), Jackie Stewart (3), Juan Manuel Fangio (2), Maurice Trintignant (2), Niki Lauda (2), Jody Scheckter (2), David Coulthard (2) og Fernando Alonso (2). Av de fortsatt aktive sjåførene er det kun David Coulthard og Fernando Alonso som har vunnet mer enn en gang.

De mestvinnende konstruktørene i Monaco Grand Prix er McLaren (14), Ferrar (9), Lotus (7), British Racing Motors (5), Bugatti (4), Alfa Romeo (3), Cooper (3), Maserati (3), Mercedes-Benz (3), Tyrrell (3), Williams (3), Benetton (2), Brabham (2) og Renault (2). Det blir derfor veldig spennende å se hvordan Monaco Grand Prix går i år. Testene på torsdag og kvalifiseringen på lørdag sendes på Sport’n, mens selve løpet sendes på TV3 søndag kl 13:45!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/05/19/monaco-grand-prix-til-helgen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.