Blood Diamond

Jeg har egentlig ikke hatt noe særlig sansen for Leonardo DiCaprio som skuespiller, men det har nok bare vært basert på hans tidligere filmer, ala Titanic. Han har vel mer eller mindre fremstått som en klyse, men etter å ha sett The Departed sist helg, må jeg innrømme at jeg har fått mer sansen for Leonardo DiCaprio. Han har nå blitt voksen og jeg synes han faktisk har blitt en utmerket skuespiller. Derfor tok jeg med Blood Diamond hos Platekompaniet i Fredrikstad til 79 kroner i går. I likhet med The Departed er også denne filmen fra 2006.

"Jakten på en sjelden diamant i et krigsherjet Sierra Leone skal endre livet til to svært forskjellige menn. Leiesoldaten og fiskeren forenes i jakten på diamanten. De må manøvrere gjennom et skadeskutt land og takle konfliktene seg imellom. Danny Archer (Leonardo DiCaprio) er en tidligere leiesoldat fra Zimbabwe som nå livnærer seg på lyssky aktiviteter i land herjet av konflikter og krig. I Sierra Leone kommer han i kontakt med fiskeren Solomon Vandy (Djimon Hounsou), som er blitt skilt fra familien sin og tvunget til å arbeide med å utvinne diamanter for en brutal opprørsbevegelse.

Solomon finner en stor og sjelden diamant som han klarer å gjemme for vokterne sine med risiko for å bli drept. Han vet at diamanten ikke bare kan redde kone og døtre fra et liv på flukt; den verdifulle steinen kan også hindre at sønnen Dia møter døden som barnesoldat. Danny får kjennskap til diamanten mens han er i fengsel for smugling. Han ser på den glitrende steinen som billetten vekk fra et kontinent der han ikke makter å bryte ut av en voldelig sirkel. Edward Zwick (Glory, The Last Samurai) har regissert dette intense og tankevekkende dramaet, som byr på både uutholdelig spenning og et rørende møte med menneskeskjebner." (sitat dvd)

Dette var en utrolig spennende film som viser oss brutalitetene bak utvinningen av diamanter i Sierra Leone i Afrika. I den europeiske verden prøver man å få stoppet etterspørselen etter disse diamantene. Hvis man viste at noen faktisk måtte minste hendene sine for disse diamantene, ville man kanskje ikke ha dem? Realitetene for innbyggerne er at de enten blir drept av opprørsstyrken RUF, blir tatt til fange for å arbeide i diamantgruvene som slaver eller bli barnesoldater i RUF. Solomon Vandy blir tatt til fange for å arbeide i diamantgruvene og blir skilt fra resten av familien sin. På et senere tidspunkt blir hans sønn Dia Vandy tatt av RUF for å bli barnesoldat.

Barnesoldatene blir rett og slett hjernevasket og blir satt til å gjøre grusomme ting som barn aldri skulle være i nærheten av. Men opprørsstyrken RUF er såpass kyniske at de vet at barn er lettere å hjernevaske og få til å gjøre hva som helst enn voksne. De blir blant annet hjernevasket med at familien deres er døde og/eller ikke ønsker å ha noe mer med dem å gjøre. De blir også hjernevasket til å tro at deres familie ikke er verdt noe og at RUF er deres nye familie og at de nå vil bety noe. Dia Vandy blir fort lurt til å drepe en annen og blir tydligvis tatt ekstra passet på av en av lederne i RUF. Bare for å ha ett ekstra pressmiddel mot Solomon Vandy for å komme til den verdifulle diamanten han fant.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/27/blood-diamond/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • John27 april, 2008 kl 14:39

  Jeg vil også anbefale Catch Me If You Can – der er Leonardo DiCaprio fantastisk. En knallfilm. The Beach er heller ikke å forakte. Han er ikke like god der, men innsatsen er absolutt godkjent. Vel verdt å se i mine øyne – dog er boken bedre enn filmen… =)

 1. Jeg syntes det var en grei film. Nå har jeg delt kontorer med De Beers i London, så jeg er rimelig informert om hva som foregår. Filmen var bare sånn ‘passe’ realistisk.

  Samtidig med denne filmen kom det en film som jeg tror ble kalt: «Skottlands siste konge!» på norsk. Som omhandlet en skotsk nyutdannet lege og hans møte med Idi Amins Uganda. Anbefales. Den var mer realistisk.

  • kak27 april, 2008 kl 16:06
   Forfatter

  The Last King of Scotland er en ekstremt bra film. Jeg har skrevet om den også. Følg linken! 😉

  Jeg skal ta en nærmere titt på Catche Me If You Can og The Beach!

 2. Leonardo DiCaprio har jo alltid vært en fantastisk skuespiller. Sjekk ut tidsrommet 93-95. Blood Diamond var en ok film, men for Hollywood preget.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.