There Will Be Blood

Jeg gjorde like godt en helaften ut av det i kveld på TV1000HD. Den neste filmen jeg så var There Will Be Blood med Daniel Day-Lewis fra 2007. Dette er en av mange skildringer av hvordan penger, rikdom og makt kan gå til hodet på en. Og ikke minst hvordan det kan endre ens personlighet, eller kanskje man da endelig viser seg som den man egentlig er? Jeg hadde på forhånd ikke fått med meg at filmen varte i 2,5 timer, og når den begynte såpass treigt og utviklet seg såpass sakte, må jeg innrømme at jeg var på tanken på å hoppe av filmen underveis, men jeg har ikke som vane å gjøre det, og i kveld var ikke noe unntak. Jeg er glad jeg fullførte filmen.

«There Will Be Blood er et fantastisk, episk filmdrama som må sees. Daniel Day-Lewis vant Oscar (Beste mannlige hovedrolle 2007) for sin rolle i filmen. Det er slutten av forrige århundre og Daniel Plainview og hans sønn leter etter olje i California. Men etter møte med den unge karismatiske predikanten Eli Sunday (Paul Dano) blir det raskt klart at han blir Plainviews største motstander i letingen etter olje og rikdom. Til tross for hell og velstand blir ingenting det samme etter hvert som konfliktene eskalerer og menneskeligverdier – felleskap, tro, ambisjoner og til og med båndet mellom far og sønn – settes i fare av korrupsjon, bedrageri og flyten av olje. There Will Be Blood er Paul Thomas Andersons storslagne amerikanske mareritt – en støvfull helvetesskildring som hylles av publikum og filmkritikere verden over.» (sitat platekompaniet.no)

Man kan trygt si at dette var et episk filmdrama, man må ha litt tålmodighet og følge med etterhvert som historien utspinner seg. Men det blir vel fort sånn når man har 2,5 timer å fortelle en historie på istedenfor 1,5 time som Taken tidligere i kveld. To vidt forskjellige filmer selvfølgelig. There Will Be Blood ble nominert til hele 8 Oscar-statuetter, men vant «bare» 2 av dem, deriblant mannlige hovedrolle. Her i Norge vant den faktisk en Amanda-pris for årets utelandske kinofilm i 2008. Listen over alle prisene den har blitt nominert til og vunnet er milelang, dere kan se hele listen på imdb.com!

Dette er uten tvil en film jeg er glad for at jeg tok meg tiden til å se, det er som sagt ingen heseblesende actionfilm, det er en stillferdig dramafilm hvis man ser bort fra når Daniel Plainview underveis viser frem sitt virkelige jeg og gjør ting man ikke skulle trodd at en såpass smart mann med velutviklet sans for forretninger ville gjøre. Men vi får etterhvet se hva Daniel er bygget av og hvor langt eplet faktisk kan falle fra sammen. Da tenker jeg på sønnen hans H.W. Plainview. Men da er det vel greit å ikke fortelle altfor mye for dere som har lyst til å se denne filmen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/13/there-will-be-blood/

1 kommentar

  1. Fantastisk film. Har savnet Daniel Day Lewis. En skuespiller som burde ha tatt flere roller i Hollywood.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.