The Last King of Scotland

Dette er en av mange filmer jeg har kjøpt for en billig penge i Budget-hyllene til Platekompaniet i Fredrikstad. 59 kroner for denne filmen er rett og slett røverkjøp! The Last King of Scotland handler om Idi Amin, president i Uganda fra 1971 til 1979. Jeg er ikke gammel nok til å huske Idi Amin, jeg var ikke påtenkt når Idi Amin ble innsatt som president i 1971 og var bare 4 år når han ble avsatt i 1979. Derfor var jeg nok rimelig «historieløs» på dette området før jeg skulle se filmen i går kveld. Men det lille jeg leste bak på coveret og det faktum at Forest Whitaker var med, var mer enn godt nok for meg å velge denne filmen.

Filmen er basert på faktiske hendelser, men man har tillatt seg å være litt fiktiv i tillegg. Filmen handler om en nyutdannet lege fra Skottland er ute etter litt spenning og ønsker seg bort fra sin far. Ved en tilfeldighet havner han i Uganda idèt Obote-regjeringen blir erstattet av «president på livstid» Idi Amin i 1971. Han starter først som lege ved ett lokalt og primitivt sykehus. Vi får her forøvrig stifte bekjentskap med Gillian Anderson, mer kjent fra X-Files. Jeg kjente henne faktisk ikke igjen, men tok henne på stemmen.

Ved en tilfeldighet ender Dr. Nicholas Garrigan med å «redde» livet til Idi Amin etter en kollisjon med en ku. Redde livet hans er vel en rimelig stor overdrivelse, siden Idi Amin bare hadde forstuet hånden. Men det var nok Garrigans snarrådighet og det faktum at han klarte å ta idi Amins pistol og drepe den lidende kua rett foran både livvakter og militære. Idi Amin ble rimelig irritert over at han ble fratatt sin pistol, men det hele var åpenbart glemt så fort det kom frem at Garrigan er fra Skottland. Idi Amin hadde en merkelig forkjærlighet for Skottland.

Garrigan ble dagen etter hentet i presidentens bil og fraktet til Idi Amin som ønsket å spørre han om noe personlig. Garrigan blir tilbudt å bli Idi Amins personlige lege og blir forespeilet en enkel og lite krevende jobb, Idi Amin var jo i perfekt fysisk form. Garrigan blir sjarmert av Idi Amin når han viste seg fra sin beste side, men det tar ikke lang tid før Idi Amin viser seg fra en mye værre side.

«Som Ugandas diktator Idi Amin har Forest Whitaker en av de store rolleprestasjonene i moderne filmhistorie (The Wall Street Journal). Associated Press kaller den uten tvil verdig en Oscar®. Vi får Amins utrolige historie, sett gjennom øynene til Nicholas Garrigan (James McAvoy) Den unge skotten blir den ustabile lederens livlege, delvis på grunn av Amins uventede lidenskap for skotsk kultur. Amin utnevner til og med seg selv til den siste kongen av Skottland. Forført av Amins personlighet og blindet av dekadanse blir Garrigans drømmeliv etter hvert et mareritt av svik og galskap som han ikke kan flykte fra. Den gripende og spennende filmen er inspirert av virkelige mennesker og begivenheter, og i tillegg full av rolletolkninger du aldri vil glemme.» (sitat dvd)

Fra å bare være Idi Amins personlige lege ender Garrigan opp med å så og si være presidentens høyre hånd, det er ihvertfall det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha sett denne filmen. Garrigan er derimot en fiktiv skikkelse, men benyttes i filmen for å vise Idi Amin på veldig nært hold. Så nært at Garrigan ikke får med seg hva som foregår i Uganda. Mens Idi Amin var president i Uganda ble det drept ikke mindre enn 3-400.000 Ugandere. Idi Amin fikk kallenavnene «Afrikas slakter» og «Afrikas Hitler». Når det omsider går opp for Garrigan hva som foregår under Idi Amins grusomme ledelse i Uganda, er det for seint å komme seg vekk. Garrigan prøver å komme seg vekk, men blir regelrett truet på livet av Idi Amin til å bli.

Jeg må si at dette var en usedvanlig bra film og skuespillerprestasjonene til Forest Whitaker er en Oscar verdig! Forest Whitaker vant også en Oscar for denne rollen! Forest Whitaker klarte virkelig å tolke denne rollen på en slik måte at vi virkelig fikk se hvilken gal mann Idi Amin åpenbart var. Men det var ett par ting jeg gjerne kunne vært foruten mot slutten av denne filmen. To scener hvor galskapen og grusomhetene Idi Amin stod bak ble visualisert på en slik måte at jeg rett og slett ble kvalm. Da tenker jeg spesielt på skjebnen til hans kone, Kay. Jeg er på ingen måte en sart sjel når det kommer til slike ting, men dette synes jeg rett og slett ble kvalmt. Dette bildet kommer du garantert til å huske en god stund, det er garantert det siste du ser for deg før du sovner, og garantert det første du ser for deg når du våkner dagen etter. Det er nok første gang at noe slikt i en film har gjort meg kvalm. Filmen kan anbefales på det sterkeste! Hvis du vil lese litt mer om Idi Amin, ta en titt på wikipedia!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/02/19/the-last-king-of-scotland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.