Robert Kubica med sin første seier i Canada

Under gårsdagens kvalifisering sikret Lewis Hamilton seg beste startspor på Circuit Gilles Villeneuve i Montreal. Etter seg i startfeltet hadde han Robert Kubica, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Felipe Massa osv. Starten gikk veldig bra, ingne uhell og Lewis Hamilton gikk opp i ledelse. Han opparbeidet seg raskt en ledelse på flere sekunder. Resten av feltet falt sakte men sikkert litt ifra. Men det var først etter at Adrian Sutil i Force India mistet kontrollen over sin Formel 1-bil at tingene virkelig begynte å hende i Canada. Det var også spennende å se om asfalten på Circuit Gilles Villeneuve ville holde etter at de måtte asfaltere hårnålssvingen (sving 10) på nytt i natt.

Sikkerhetsbilen måtte ut etter at Adrian Sutil kjørte ut på den 14. runden av Canada Grand Prix. Lewis Hamilton mistet derfor den opparbeidede ledelsen og feltet ble samlet sammen igjen. Etter en stund ble depotet åpnet (depoet blir automatisk stengt når sikkerhetsbilen kjører ut) og mer eller mindre halve feltet raskte inn i depoet for å unnagjøre første runde med depot stopp. Robert Kubica og Kimi Raikkonen er ferdig før Lewis Hamilton og kjører side ved side nedover pit lane før de må bråstoppe ved rødt lys i enden av pit lane.

Lewis Hamilton som kommer rett etter oppfatter det som at disse to kjemper om plasseringer på vei ut av pit lane og får ikke med seg det røde lyset før det er for seint. Han prøver å unngå dem begge, men ender opp med å kræsje inn i bakenden av Kimi Raikkonen sin Ferrari. Nico Rosberg klarer heller ikke å unngå situasjonen og treffer Lewis Hamilton bakfra. Men Nico Rosberg kan fortsette og komme inn for å skifte frontvingen. Lewis Hamilton og Kimi Raikkonen derimot å bryte løpet der og da. De beklager ovenfor hverandre og klapper hverandre på skuldrene og ser ut til ta det hele med ganske stor ro. Men det er nok mange følelser som måtte bearbeides etter dette. Dette er de to førerne som lå øverst på tabellen i årets Formel 1-vm.

Både kommentatorene på Viasat 4 og undertegnede anså dette som en skandale at det er grønt lys på vei inn i depotet men at det er rødt lys på vei ut. Etter en stund kommer det opp på grafikken på skjermen at hendelsen mellom disse 3 bilene er under etterforskning. Det kommer etterhvert frem at det er muligens fordi resten av feltet bak sikkerhetsbilen ikke har passet utgangen av pit lane enda, og at det er derfor det var rødt lys. Like etter kollisjonen mellom Kimi Raikkonen og Lewis Hamilton skifter nemlig lyset fra rødt til grønt. Dette skal vel normalt sett ikke skje, men på Circuit Gilles Villeneueve er pit lane såpass kort at det tydligvis tok kortere tid å komme seg igjennom ett depotstopp enn å få hele feltet forbi bak sikkerhetsbilen.

Jeg regner med at det kommer til å bli etterspill etter denne hendelsen. De nye reglene for sikkerhetsbilen har vært under massiv kritikk i lang tid, og det virker ikke som selv teamene har helt oversikt over hvordan alle disse reglene fungerer. Må si meg enig i en av de som sendte inn spørsmål til Atle hos Viasat 4 at det er alt for mange regler i Formel 1. De burde gå tilbake til at depoet er åpent hele tiden, slik at man unngår slike utrolig teite situasjoner. Tidligere har vi sett at førere har måttet gå inn i depotet selv om det har vært stengt, rett og slett fordi de har vært i fare for å gå tom for bensin. Og pga de nye reglene for sikkerhetsbilen får de en straff for dette i ettertid. Hvor dumt går det ann å bli?

Må derfor innrømme at mye av luften av Canada Grand Prix gikk ut for min del der og da, men etterhvert som man fikk lagt dette litt bak seg og fulte med på det utrolig spennende løpet som utspant seg i Montreal, var dette utvilsomt ett høydepunkt i 2008-sesongen! Det var utrolig mange som kjempet om posisjoner, mange forbikjøringer, for ikke å snakke om mange forbikjøringsforsøk som ikke lyktes. Det var også totalt 7 førere som måtte bryte i dag. Adrian Sutil var den første som møtte veggen, Lewis Hamilton og Kimi Raikkonen måtte bryte etter kollisjonen i enden av pit lane. Nelson Piquet, Fernando Alonso, Kazuki Nakajima og Giancarlo Fisichella måtte også bryte Canada Grand Prix. Fernando Alonso fortalte via teamradioen at det var girkassen som hadde tatt kvelden, men på meg så det ut som en førerfeil som resulterte i en snurring og kontakt med veggen. Men det er mulig at det var girkassen som forårsaket snurringen i første omgang.

Dette løpet dreide seg i hovedsak om Robert Kubica, Nick Heidfeld, Felipe Massa og Heikki Kovalainen. Robert Kubica og Nick Heidfeld kjempet i hovedsak med hverandre om hvem som skulle vinne eller ta andre plass. Nick Heidfeld hadde bare ett depotstopp i dag, mens Robert Kubica hadde to. Ved det første depotstoppet til Robert Kubica klarte han ikke å komme ut foran Nick Heifeld, men noen få centimetre bak teamkameraten. Men det tok ikke lang tid før han kjørte forbi Nick Heidfeld. På dette tidspunktet hadde Nick Heidfeld en mye tyngre bil enn Robert Kubica, siden han var på en en-stopp-strategi.

Men ved neste depotstopp trengte ikke Robert Kubica å fylle så mye bensin og kom lett ut foran Nick Heidfeld. Selv om de på den siste delen av løpet kjørte under tilsvarende like forhold, like mye bensin og den samme dekktypen (de myke dekkene) var Robert Kubica raskere enn Nick Heidfeld hver eneste runde. Det var derfor bare en førerfeil eller en mekanisk feil som kunne ta seieren ifra polske Robert Kubica. Men Robert Kubica gjorde ingen feil og hans BMW Sauber holdt helt til mål. Robert Kubica kjørte derfor inn til sin første Formel 1-seier noensinne. Han sikret samtidig BMW Sauber sin første seier i Formel 1 noensinne. Og ikke nok med det, BMW tok en 1-2 seier i dag med Nick Heidfeld på en andre plass. Robert Kubica er også den første fra Polen som vinner ett Formel 1-løp.

Tredjeplassen gikk til en som vi i lang tid trodde skulle inn til ytterligere ett depotstopp, men skotske David Coulthard var også på en en-stopp-strategi og sikret en tredje plass til seg og Red Bull-teamet! Dette er uten tvil en seierspall vi ikke hadde forventet å se på forhånd. Det er kanskje også en stund til vi ser noe slikt igjen. For vi må nok regne med at Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen og Felipe Massa vil være med på morroa i resten av sesongen. De neste poengplassene gikk til Timo Glock (Toyota), Felipe Massa, Jarno Trulli (Toyota), Rubens Barrichello (Honda) og Sebastian Vettel.

Felipe Massa stod forøvrig for den heftigste forbikjøringen jeg har sett på veldig, veldig lenge! I hårnålssvingen (sving 10) prøvde en fører å kjøre forbi en annen men misset (må innrømme at jeg ikke husker hvem disse to førerne er i farta) og dermed fikk Felipe Massa en mulighet til å kjøre forbi, ikke bare en men begge to! Det var vill jubel i Ferrari-garasjen når de så denne utrolige forbikjøringen av Felipe Massa! Det nye underlaget i denne svingen så ut til å holde igjennom alle løpets 70 runder, men det var ikke vanskelig å se at det var ett veldig glatt parti for førerne. Men det gjorde nok til at vi fikk ekstra mye underholdning og spennende kjøring i denne svingen!

Med dette går Robert Kubica opp i ledelse i Formel 1-verdensmesterskapet med sine 42 poeng. Lewis Hamilton ligger på andre plass med 38 poeng, Felipe Massa ligger på tredje plass med 38 poeng, Kimi Raikkonen ligger på fjerde plass med 35 poeng og Nick Heidfeld ligger på femte plass med 28 poeng. I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Ferrari med 73 poeng, BMW ligger nå på andre plass med 70 poeng og McLaren-Mercedes ligger på tredje plass med 53 poeng. Neste Formel 1-løp er Frankrike Grand Prix den 22. juni! Mer på itv-f1.com!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/08/robert-kubica-med-sin-forste-seier-i-canada/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.