Mark Webber med sin første seier under Tyskland Grand Prix

Det har lenge vært ganske tydelig at det er Brawn GP og Red Bull Racing det dreier seg om under årest Formel 1-sesong. Starten av sesongen var det Brawn GP for alle penga, de var rett og slett overlegent og kjørte fra alt og alle. Men etterhvert har Red Bull Racing også vist seg å være helt der oppe. Spesielt under Storbritannia Grand Prix hvor de tok en 1-2 seier mens Jenson Button og Rubens Barrichello i sine Brawn GP var lengre ned på resultatlisten enn hva man var vant til. Det var derfor tydelig at Red Bull var å regne med og på dette tidspunktet var ett hakk vassere enn Brawn GP-gutta.

Det er alltid stas å vinne på hjemmebane, Jenson Button fikk den drømmen knust på Storbritannia Grand Prix med å kun kjøre inn til en 6. plass. For Sebastian Vettel ville det være utrolig stort å vinne Tyskland Grand Prix på Nürburgring. Men det gikk ikke helt slik for tyskeren i dag. Men på fredagens første trening var Mark Webber, med Jenson Button og Felipe Massa bak seg. På fredagens andre trening var overraskende Lewis Hamilton raskest med Sebastian Vettel og Jenson Button bak seg. Det hører med at Lewis Hamilton har fått en masse oppgraderinger på sin McLaren-Mercedes denne helgen. Heikki Kovalainen på sin side har ikke fått alle oppdateringene, kun de på frontvingen.

På den tredje og siste treningen på lørdag var Lewis Hamilton raskest igjen med Fernando Alonso og Felipe Massa bak seg. Er det nye takter fra regjerende og tidligere verdensmestere i Formel 1 denne helgen? Men under lørdagens kvalifisering var det litt av ett lotteri med ekstremt vekslende vær. Det var derfor nødvendig å være ute på rett dekk til rett tid. Det vekslet mellom intermediate, som er en mellomting mellom tørrværsdekk og regnværsdekk, og tørrværsdekk. Det var litt overraskende Mark Webber som trakk det lengste stråder i går. Dermed har australske Mark Webber sikret seg sin første pole position i sin karriere. Tyskland Grand Prix var hans 130. Formel 1 Grand Prix løp.

Hele resultatlista fra kvalifiseringen til Tyskland Grand Prix var: Mark Webber, Rubens Barrichello, Jenson Button, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Adrian Sutil, Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Nelson Piquet, Nick Heifeld, Fernando Alonso, Kazuki Nakajima, Jarno Trulli, Nico Rosberg, Robert Kubica, Sebastien Buemi, Giancarlo Fisichella, Timo Glock og Sebastien Bourdais. Timo Glock ble derimot flyttet til bakerst i feltet etter å ha blitt idømt en straff for å ha hindret Fernando Alonso under kvalifiseringen. Red Bull Racing fikk også en straff på 10.000 euro etter å ha sluppet ut Sebastian Vettel på et farlig tidspunkt fra pit boksen. Kazuki Nakajima var på vei oppover pit lane og det var like før Sebastian Vettel og Kazuki Nakajima kolliderte pga dette. Dette var ene og alene Red Bull Racing sin feil og ikke Sebastian Vettel. Derfor er det Red Bull Racing og ikke Sebastian Vettel som fikk boten.

Under starten på Tyskland Grand Prix i dag skjedde det litt forskjellig. Mark Webber så ut til å ha en god start med Rubens Barrichello  nesten helt oppe på siden når Mark Webber valgte å legge seg brått inn til høyre. Det resulterte i at han kolliderte med framdekket i siden på Rubens Barrichello. Etter dette klarte Rubens Barrichello å være den første til å komme seg igjennom den første svingen og ta ledelsen i Tyskland Grand Prix. Jenson Button og Sebastian Vettel derimot hadde dårlige starter og raste nedover i feltet. Det ble ganske raskt informert om at løpsledelsen ville se på hendelsen mellom Mark Webber og Rubens Barrichello i starten og Mark Webber fikk til slutt en drive through-straff. Det vil si at han må kjøre igjennom pit lane uten å gjøre noe som helst annet og så kjøre ut igjen. Det er ikke mulig å kombinere dette med ett depotstopp f.eks. Men det viste seg at Mark Webber ikke tapte særlig mer enn 10 sekunder på dette.

Og med det tempoet Mark Webber hadde i dag var det ikke noe problem for han å ta igjen det tapte og også ta tilbake ledelsen i Tyskland Grand Prix. Det var helt tydelig at Mark Webber var den raskeste av de to Red Bull-førerne og at Brawn GP ikke klarte å holde det samme tempoet som Red Bull Racing. Men vi viste på forhånd at Brawn GP ville slite under kjølige forhold i Tyskland. Brawn GP-bilen er snill mot dekkene og sliter derfor lite dekk. Det er en STOR fordel når det er varmt, men når det er kjølig og/eller regner så blir det et stort problem å få nok varme i dekkene. Derfor sleit både Jenson Button og Rubens Barrichello med å få nok varme og slitasje på dekkene sine i dag. Men vi ble nok også litt overrasket over at Ross Brawn hadde satset på en 3-stopp strategi i dag.

Foruten at Lewis Hamilton hadde en kjempestart med hjelp av KERS men bremset for seint inn i første sving etter starten, kom langt ut og kjørte over kerbs’en både på vei ut og inn på banen igjen som resulterte i en punktering bak på hans McLaren-Mercedes var det ganske lite med underholdning i dag. Men noen få episoder var det, som f.eks at Fernando Alonso klarte å snurre mens han varmet dekk på oppvarmingsrunden. Sebastian Bourdais måtte bryte pga hydraulikk, ser vi egentlig noe mer til han denne sesongen? Det har lenge gått rykter om at han vil bli erstattet i Toro Rosso-teamet. Det siste nye er at Sebastian Loeb er koblet til Toro Rosso-setet. Er dette bare ønsketekning, eller er det realistisk at vi kommer til å se rallymester Loeb bak rattet på en Formel 1-bil? Han har selv sagt at det er interessant, men vi får se hva tiden bringer.

Kimi Raikkonen måtte også bryte pga tekniske problemer i dag, regner med at det var motoren som begynte å få problemer. Lewis Hamilton lå ann til å få ett oppløftende løp i dag, men det var dessverre allerede over for han resultatmessig i første sving. Resten av løpet tilbragte han bakerst i feltet. På ett tidspunkt spurte han faktisk teamet over radioen om de skulle spare motor og girkasse til neste løp. Da fikk han raskt beskjed om å konsentrere seg om kjøringa og la teamet ta seg av taktikken!

Adrian Sutil hadde ett utrolig godt løp i dag, han lå på en 2. plass før han gikk inn til sitt første depotstopp, men på vei ut var han veldig uheldig og ødela frontvingen sin pga kontakt med Kimi Raikkonen i første sving. Hvor godt resultat hadde Force India klart å få med ett problemfritt løp for Adrian Sutil i dag mon tro? Det var ikke noen tvil om at det var utrolig fart i Adrian Sutil og Force India i dag. Men pga ett ekstra depotstopp enda han til slutt på en ganske skuffende 15. plass. Fernando Alonso satte opp ett forrykende tempo mot slutten av løpet og var hele 7 tiendeler raskere enn den raskeste tiden som Mark Webber satte! Hvor fikk Fernando Alonso denne farten fra plutselig? Hvis den var der hele tiden, hvorfor brukte han den ikke? Jeg vet selvfølgelig at det ikke går like fort å kjøre i trafikk og når man ligger bak andre førere som er vanskelig å komme forbi. Men det er ganske overraskende når en ganske «anonym» fører i ett løp setter opp ett slikt tempo plutselig.

Løpet ble ikke overraskende og ganske fortjent vunnet av australske Mark Webber i dag. Det er hans første seier i karrieren og første gang en fra Australia vinner siden 1981. Og det under hans 130. Formel 1 Grand Prix løp! Tipper Mark Webber har ganske mye å feire i kveld! Sebastian Vettel sikret Red Bull Racing en dobbeltseier i dag med sin 2. plass, 9.2 sekunder bak vinnende Mark Webber! Den siste pallplassen gikk til Felipe Massa. Det må være oppløftende for Felipe Massa og Ferrari-teamet å være på pallen for første gang i år?

Hele resultatlisten etter Tyskland Grand Prix er: Mark Webber, Sebastian Vettel, Felipe Massa, Nico Rosberg, Jenson Button, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima, Nelson Piquet, Robert Kubica, Adrian Sutil, Sebastien Buemi, Jarno Trulli og Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen og Sebastien Bourdais måtte som sagt bryte dagens løp.

I førermesterskapet leder fortsatt Jenson Button med 68 poeng, men Red Bull Racing-førerne tar stadig innpå. Sebastian Vettel ligger nå på en 2. plass med 47 poeng, Mark Webber ligger på en 3. plass med 45.5 poeng, Rubens Barrichello ligger på en 4. plass med 44 poeng og Felipe Massa ligger på en 5. plass med 22 poeng. I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Brawn GP med 112 poeng, men fra å ha nesten dobbelt så mange poeng som nestemann en periode, har forspranget blitt krympet dramatisk de siste løpene. Red Bull Racing ligger på 2. plass med 92,5 poeng, Toyota ligger på 3. plass med 34.5 poeng og Ferrari ligger på 4. plasss med 32 poeng.

Det blir spennende å se om Red Bull Racing skal være så overlegne resten av sesongen som Brawn GP var i starten av sesongen. Da blir forspranget til Jenson Button på 21 poeng fryktelig fort spist opp. Hvis vi er heldig, er årets Formel 1-sesong ikke avgjort før under sesongavslutningen på nye Abu Dhabi! Neste løp er Ungarn Grand Prix den 26. juli!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/07/12/mark-webber-med-sin-forste-seier-under-tyskland-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.