Sebastian Vettel holder liv i tittelkampen med seier i Japan Grand Prix

Helgens kvalifisering ble nok mer kaotisk enn de fleste etter at den ble rødflagget flere ganger. Startfeltet ble heller ikke lik kvalifiseringen siden flere fikk tildelt straffer etter kvalifiseringen. Flere førere ble blant annet flyttet 5 plasser ned fordi de ikke slakket av nok under ett gulflagg. Rubens Barrichello og Jenson Button var blant de som ikke slakket av i det hele tatt under gulflagg, men bare kjørte utenom situasjonen som hadde oppstått. Men siden det var så mange som fikk straffer rykket førerne både ned og opp igjen etterhvert som flere fikk sine straffer. Rubens Barrichello var nok den som dette gikk minst utover. Han hadde egentlig kvalifisert seg til 5. startposisjon, ble flyttet ned 5 plasser, men fordi andre førere foran også fikk straffer endte han opp med å starte fra 6. startposisjon. Jenson Button skulle starte fra 10. startposisjon.

Men Sebastian Vettel hadde ikke gjort noen feil og startet derfra fra pole position i dag. Hele startoppstillingen etter korrigering for straffene ble som følger: Sebastian Vettel, Jarno Trulli, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Kimi Raikkonen, Rubens Barrichello, Nico Rosberg, Adrian Sutil, Robert Kubica, Jenson Button, Heikki Kovalainen, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima, Fernando Alonso, Romain Grosjean, Vitantonio Liuzzi og Mark Webber startet fra pit lane. Sebastian Vettel hadde derfor en glimrende sjanser til å ta innpå ganske poeng på ledende Jenson Button og Rubens Barrichello på andre plass i førermesterskapet.

Sebastian Vettel tok starten på dagens Japan Grand Prix på Suzuka-banen og Lewis Hamilton hadde klart å komme seg forbi Jarno Trulli fra sin tredje startposisjon. I den første svingen var Lewis Hamilton veldig nære Sebastian Vettel, men valgte å legge seg inn bak istedenfor å ta den lange veien på utsiden av Sebastian Vettel. Hadde han valgt å bli liggende i yttersving kunne fort Jarno Trulli fått en posisjon til å presse han for å få tilbake 2. plassen. En av Toro Rosso-bilene ble forøvrig stående igjen på startplata og det ble veivet febrilsk med gulflagg for å unngå en kollisjon. Jenson Button tapte en posisjon i starten og lå på en 11. plass. Det var på forhånd klart at dette kom til å bli en veldig vanskelig dag for Brawn GP-gutta Rubens Barrichello og Jenson Button. Det er utrolig hvor langt etter de har ligget siste halvdel av sesongen mot å være helt overlegne og i en klasse for seg i første halvdel av årets Formel 1-sesong!

Jeg aner rett og slett ikke hva Mark Webber og Red Bull drev med, men han hadde mer eller mindre klippekort i depoet og var inne i ett kjør i dag. En av gangene så det ut til at de teipet fast den delen av bilen som blir tatt bort når føreren skal inn og ut av bilen. Det er tydelig at de ikke klarte å feste denne skikkelig på ordinær måte. Det kan nok ha noe med at alt ikke hadde blitt 100% på bilen til Mark Webber etter at han kræsjet ut av lørdagens trening. Han fikk ikke kjørt lørdagens kvalifisering og det var årsaken til at han startet dagens løp fra depoet.

Førstemann ut i dag var Sebastien Buemi som måtte bryte etter 11 runder. Jeg aner rett og slett ikke hvorfor Toro Rosso-føreren måtte bryte så tidlig i løpet. Det er ikke oppgitt noen årsak på den offisielle resultatlista. Sebastian Vettel på sin side så ut til å ha en lett dag på jobben i dag der han opparbeidet seg ett større og større forsprang utover i løpet. På forhånd var det mange som trodde at Nico Rosberg og Robert Kubica skulle ha en en-stopp-strategi i dag siden de startet løpet med en veldig tung bil. Kommentatorene på Viasat Sport var også overbevist om dette. For anledningen var det ikke Atle Gulbrandsen og Thomas Schie, men Henning Isdal og en annen som jeg ikke vet navnet på.

Jeg må innrømme at disse to kommentatorene var ekstremt irriternde, for de bare surret og fikk ikke med seg de enkleste ting. Når  Nico Rosberg og Robert Kubica kommer inn til sine depotstopp og de forventer at det skal være deres siste, så skjønner de ingenting når de ikke fyller nok bensin til å fullføre løpet. Men da har jeg allerede lagt merke til at de kommer inn på prime- og fortsetter på prime-dekk. Da er det jo åpenlyst at de skal inn en gang til for å avslutte løpet på option-dekkene. Hvor dum eller lite observant går det ann å bli liksom? Det virker rett og slett som om jeg følger mye mer på Formel 1 og legger merke til disse små detaljene enn disse to som faktisk er ansatt av Viasat til å være kommentator og ekspertkommentator! Ikke bedre blir det når Sebastian Vettel er inne for andre gang og de ikke en gang får med seg at han bruker 12.1 sekunder i depoet. Litt senere i løpet kommenterer de at han hadde jo et større forsprang før depotstoppet, hvor ble det av den tiden liksom? Hallo? Hva drev egentlig dere på med når Sebastian Vettel var i depoet? Få Atle Guldbrandsen og Thomas Schie tilbake igjen, vær så snill!

De ble også tatt fullstendig på senga når Jarno Trulli klarte å komme seg forbi Lewis Hamilton på det siste depotstoppet. På forhånd hadde vi hørt på teamradioen til Lewis Hamilton at han måtte ha en 3 sekunders luke ned til Jarno Trulli for å klare å være foran etter depotstoppet, noe Lewis Hamilton ikke helt klarte å opparbeide seg. Og når vi ser at Jarno Trulli har en ekstremt rask runde og inn-runde når han skal til depotstoppet, trodde disse to kommentatorene at det ikke var mulig å komme ut foran Lewis Hamilton. Men Jarno Trulli klarte med ganske god margin å komme seg ut foran Lewis Hamilton. Hvorfor er egentlig disse to ullhuene ansatt hos Viasat? De er heldigvis bare reservekommentatorer når Atle Gulbrandsen og Thomas Schie ikke har mulighet til å stille. Det er forhåpentligvis veldig lenge til vi ser, eller nærmere bestemt, hører noe til disse igjen!

Når det gjenstod 10 runder av Japan Grand Prix på Suzuka-banen kræsjet 19 år gamle Jaime Alguersuari i Toro Rosso ut i 130R-svingen, en sving man holder over 300 kilometer i timen! Han mister kontrollen over sin Toro Rosso og smadrer et isopor-reklameskilt før han treffer dekkbarrieren med en voldsom kraft. Hans Formel 1-bil letter og har alle 4 hjulene i lufta når han spretter ut fra dekkbarrieren igjen. Det så ut som en voldsom smell og ett av hjulene hans forsvant og kom trillende tilbake over banen igjen. Heldigvis var det ingen som var så nærme at de ble dratt med på noen måte i denne smellen. Sikkerhetsbilen blir kalt ut og feltet blir samlet sammen igjen bak sikkerhetsbilen som blir ute i 4-5 runder. Jaime Alguersuari er forholdsvis raskt ute av bilen og er oppe med tommelen for å vise at det er ok med han. Men han blir etterhvert lagt på en båre og kjørt inn i en ambulanse for å bli kjørt til det lokale sykehuset for en sjekk. Det er alltid greit å ta en legesjekk etter å ha vært utsatt for en så kraftig smell, kanskje i over 300 kilometer i timen. Banemannskapet fikk bort den vrakede Toro Rosso-bilen ganske fort, men det tok derimot lengre tid med å reparere dekkbarrieren. Derfor ble som sagt sikkerhetsbilen ute ganske mange runder på den 5.8 kilometer lange Suzuka-banen!

Når sikkerhetsbilen forlot banen og løpet ble startet igjen hadde Sebastian Vettel ingen problemer med å dra avgårde igjen, mens de andre i feltet egentlig ikke fikk gjort noe særlig med posisjonen sine. Men en som hadde vært utrolig heldig i sammenheng med sikkerhetsbilen, var Nico Rosberg som skulle inn til sitt andre depotstopp når sikkerhetsbilen var på vei ut. Han fikk derfor gjort unna sitt depotstopp og kom ut igjen på en 5. plass. Før sikkerhetsbilen ble det spekulert i at han ville komme ut nede sammen med Rubens Barrichello og Jenson Button som lå på 7. og 8. plass. Nico Rosberg tjente derfor flere posisjoner på dette.

Lewis Hamilton hadde problemer med KERS i sin McLaren og teknikerne hadde ikke klart å løse dette problemet mens de lå bak sikkerhetsbilen og fikk derfor ikke mulighet til å benytte seg av KERS for å komme forbi Jarno Trulli når sikkerhetsbilen slapp feltet igjen. Japan Grand Prix ble derfor vunnet av Sebastian Vettel. Med unntak av at Lewis Hamilton var veldig nære i den første svingen på første runde, var han Sebastian Vettel aldri truet under dagens løp på Suzuka-banen. Før sikkerhetsbilen var forspranget nesten 10 sekunder og han gikk over målstreken som vinner av Japan Grand Prix 4.8 sekunder foran Jarno Trulli som sikert andre plassen. Tredje plass og siste pallplass gikk til Lewis Hamilton 6.4 sekunder bak vinnende Sebastian Vettel.

Hele resultatlista ble som følger: Sebastian Vettel, Jarno Trulli, Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, Nick Heidfeld, Rubens Barrichello, Jenson Button, Robert Kubica, Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Giancarlo Fisichella, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Kazuki Nakajima, Romain Grosjean og Mark Webber. De som måtte bryte i dag var Jaime Alguersuari og Sebastien Buemi. Begge Toro Rosso-bilene med andre ord. Rubens Barrichell og Jenson Button tok derfor de to siste poengplassene og fikk med seg ekstremt verdifulle poeng i førermesterskapet. Det begynner virkelig å bli tett blant de 3 i toppen som fortsatt har en mulighet til å bli verdensmester i Formel 1 2009!

Den største «taperen» i dag må nok være Adrian Sutil og Force India. De hadde egentlig kvalifisert seg til en 4. startposisjon men etter å ha fått en straff for å ikke ha slakket av nok under gulflagg på kvalifiseringen måtte han starte dagens Japan Grand Prix fra 8. startposisjon. I starten av løpet lå han bak og stanget på Heikki Kovalainen og ville så gjerne forbi. Han klarte også å komme seg forbi, men om det var Heikki Kovalainen eller Adrian Sutil som ikke ga nok plass til den andre er jeg ikke helt sikker på, men selv om Adrian Sutil var mer eller mindre forbi Heikki Kovalainen, klarte Heikki Kovalainen å vende Adrian Sutil så han snurret på banen. Disse to tapte flere posisjoner, det gikk naturlig nok mest ut over Adrian Sutil. Den som tjente på dette var Jenson Button som lå bak og klarte å komme seg forbi både Heikki Kovalainen og Adrian Sutil. Adrian Sutil endte i dag på en skuffende 13. plass. Vitantonio Liuzzi i den andre Force India-bilen endte på en 14. plass. Giancarlo Fisichella som kjent gikk fra Force India til Ferrari hadde det ikke lett i Ferrari-bilen i dag heller og endte på en 12. plass.

Førermesterskapet er fortsatt ledet av Jenson Button med 85 poeng, Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 71 poeng, Sebastian Vettel ligger på 3. plass med 69 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 51.5 poeng, Kimi Raikkonen ligger på 5. plass med 45 poeng og Lewis Hamilton ligger på 6. plass med 43 poeng. Rubens Barrichello ligger bare 14 poeng bak og Sebastian Vettel ligger bare 16 poeng bak Jenson Button. Og siden det er 20 poeng igjen å kjempe om denne Formel 1-sesongen, er det fortsatt en mulighet for at disse to førerne kan ta igjen Jenson Button hvis han ikke klarer å sikre seg de få poengene han trenger for å bli verdensmester i år! Men 4-5 poeng i løpet av de neste to løpene håper jeg virkelig at Jenson Button klarer å få skrapt sammen. Men på tanke på hvor lite poeng han har tatt de siste løpene, så er alt mulig.

I konstruktørmesterskapet er det mer eller mindre avgjort allerede. Brawn GP leder med 156 poeng, Red Bull Racing ligger på 2. plass med 120.5 poeng, Ferrari ligger på 3. plass med 67 poeng og McLaren ligger på 4. plass med 65 poeng! Brawn GP leder med 35.5 poeng og siden det bare er mulig å sikre seg maksimalt 36 poeng på de to siste løpene, er det vel mer eller mindre avgjort. Med mindre Red Bull sikrer seg en dobbeltseier i begge de to gjenstående løpene! De to håpløse kommentatorene på Viasat derimot mente at det var 40 poeng igjen å plukke. Hvordan klarte de egentlig å komme frem til det? En første og andre plass blir tilsammen 18 poeng, ikke sant? Jeg håper for guds skyld at Atle Gulbrandsen og Thomas Schie er tilbake til Brasil Grand Prix den 18. oktober!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/04/sebastian-vettel-holder-liv-i-tittelkampen-med-seier-i-japan-grand-prix/

7 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Den andre norske kommentatoren var Stian Sørlie forøvrig. Sier meg enig, Henning og Stian rotet mye de fem minuttene jeg var innom den norske sendinga i kveld, så jeg fortsatte som vanlig å holde meg til den svenske sendinga på viasat motor. Den kan forøvrig anbefales til vanlig også, og de hadde full kontroll på alt du nevner her 🙂

  Kræsjen til Alguersauri var definitivt voldsom, men den han hadde på kvalifiseringa så enda verre ut. Årets mest spektakulære kvalifisering, definitivt – og veldig synd for Glock!

  • Robban5 oktober, 2009 kl 15:54

  Jeg satt og rev meg i håret gjennom hele sending. Makan til kommentatorer har jeg aldri vært borti. Ødela hele sendingen syns jeg.

  Atle Gulbrandsen og Thomas Schie som har kommenteringen til vanlig kan jobben sin, og jeg håper virkelig de er tilbake til Brasil om to uker.

  Men sånn alt i alt var egentlig dette ett jævlig kjedelig løp syns jeg. Måtte jo holde meg borte fra tv, radio og internett fra jeg sto opp 13 til reprisesendingen begynte 17. Og herregud så sakte tiden gikk.

  Men ja, løpet var kjedelig. Det skjedde veldig lite. Eneste som var morsomt var Webber som jeg følte var mer i pit enn på banen. Og denne flyturen til Alguersauri. Men ellers var ikke løpet så veldig mye å skrive hjem om. Bortsett fra kommentatorene da.

  • kak5 oktober, 2009 kl 19:08
   Forfatter

  Jeg fikk ikke med meg at Henning brukte «Stian» om den andre kommentatoren når jeg så Japan Grand Prix for første gang fra kl 7 i går morges. Når jeg så reprisen fra kl 16:50 derimot! 😉

  Begge to er fungerer utrolig dårlig som kommentatorer. Spesielt Stian Sørlie har nok peiling på dette, men en god kommentator er han ihvertfall ikke. Satser på at Atle Gulbrandsen og Thomas Schie er tilbake til Brasil Grand Prix! 🙂

  Det var nettopp derfor jeg til slutt valgte å se løpet kl 7 på morgenen, Robban.. enn å vente til reprisen kl 16:50. Da måtte jeg ha holdt meg unna alt som heter nyheter, twitter, facebook osv helt frem til jeg skulle se løpet. Da er det lettere(?) å stå opp kl 6.30 en søndag morgen og heller legge seg nedpå og sove en time eller to litt senere på dagen! 🙂

 2. Det største problemet var faktisk å unngå nettopp dette innlegget.. 🙂 Jeg forlanger herved at tidlige løp postes først etter reprisen, så slipper Google Reader å overraske meg! :–)

  • kak5 oktober, 2009 kl 21:56
   Forfatter

  Hehe, det kan jeg ikke garantere deg, Mats! Jeg legger ut så fort jeg har sett løpet og fått skrevet ferdig innlegget! 🙂

  Men jeg skjønner godt poenget ditt. Men nettopp derfor står jeg opp tidlig og ser løpet LIVE! Det er det sikreste for å unngå kjipe overraskelser!

  Jeg får inn alle nyhetene til Formel1.no på twitter og i Thunderbird (RSS) for den saks skyld. Det samme med itv-f1!

  • Robban6 oktober, 2009 kl 02:45

  Jeg var bare glad for at du sendte meg melding om å holde meg borte fra bloggen og twitter (du glemte å nevne facebook så det måtte jeg etterlyse).

  For som du vet så er jeg på bloggen din veldig ofte. Og det samme med facebook.

  • kak6 oktober, 2009 kl 09:33
   Forfatter

  Jeg synes det hadde vært unødvendig slemt å ikke gi deg et hint om at du måtte holde deg unna bloggen og twitter. Jeg hadde jo på forhånd ikke «annonsert» at jeg skulle opp og se løpet live kl 7 søndag morgen! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.