Sebastian Vettel vant Kina Grand Prix overlegent i regnet

Dette ble nok en litt annen Formel 1-helg enn man hadde sett for seg på forhånd, spesielt på tanke på at Jenson Button vant både Australia Grand Prix og Malaysia Grand Prix. Men etter at diffusorene til Brawn GP, Toyota og Williams ble kjent lovlige av FIA på tirsdag, var det kjent at alle teamene ville designe en tilsvarende løsning på sine biler. Noen stilte også til start med modifiserte diffusorer denne helgen. Treningene gikk jeg glipp av denne helgen på Sepang-banen i Kina, men kvalifiseringen og løpet har jeg selvfølgelig sett.

Men under den første treningen på fredag var Lewis Hamilton, Jenson Button og Rubens Barrichello de raskeste. Den andre treningen på fredag var Jenson Button, Nico Rosberg og Rubens Barrichello de raskeste. Lørdagens trening Nico Rosberg, jarno Trulli og Lewis Hamilton de tre raskeste. Men Jenson Button og Rubens Barrichello var ikke langt bak på henholdsvis 4. og 10. plass på den siste treningen før lørdagens kvalifisering i Kina.

Kvalifiseringen fikk jeg sett i reprise lørdag ettermiddag på Viasat Motor, jeg hadde derfor holdt meg langt unna alt som heter aviser og Formel 1-nyheter, slik at resultatet ikke skulle røpes på forhånd. Da hadde det nemlig ikke vært særlig vits å se på kvalifiseringen. Det var derimot en liten fugl som hadde klart å plumpe ut med at resulatet av kvalifiseringen var overraskende. Jeg fikk heldgvis stoppet vedkommende å utbrodere noe videre, slik at gleden av å se kvalifiseringen ikke skulle bli helt ødelagt. Det ble den heller på ingen måte.

Men det var helt sant at resultatet av kvalifiseringen var en ganske stor overraskelse. Men i den første kvalifiseringen på 20 minutter var det Sebastien Bourdais, Nelson Piquet, Robert Kubica, Adrian Sutil og Giancarlo Fisichella som røk ut. Robert Kubica i BMW var nok den største overraskelsen her. I den andre kvalifiseringen på 15 minutter var det Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen, Felipe Massa, Timo Glock og Kazuki Nakajima som røk ut. Her vil jeg påstå at det var Timo Glock i Toyota som var den største overraskelsen. Toyota’ene har nemlig vært utrolig raske på super soft dekkene på Sepang-banen denne helgen. I den tredje og siste kvalifiseringen var det ekstremt tett mot slutten og de aller fleste topptidene ble satt på «overtid» i kvalifiseringen.

Sebastian Vettel og Red Bull må være de mest iskalde under lørdagens kvalifisering. I den andre kvalifiseringen ventet han helt til slutt og kjøre kun en runde og kom seg let videre til den tredje kvalifiseringen. Samme strategi ble brukt i den siste kvalifiseringen og det var ett forrykende tempo Sebastian Vettel holdt rundt Sepang-banen. Sebastian Vettel sikret Red Bull sin første pole position noensinne med tiden 1:36.184. Men den aller største overraskelsen vil jeg påstå var at Fernando Alonso klarte å sikre Renault andre startspor med tiden 1:36.381. Mark Webber sikret Red Bull tredje startspor med tiden 1:36.466. Hele resultatet av kvalifiseringen ble: Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Mark Webber, Rubens Barrichello, Jenson Button, Jarno Trulli, Nico Rosberg, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton, Sebastien Buemi, Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen, Felipe Massa, Timo Glock, Kazuka Nakajima, Sebastien Bourdais, Nelson Piquet, Robert Kubica, Adrian Sutil og Giancarlo Fisichella.

Men etter kvalifiseringen fikk vi litt svar på hvorfor resultatet av kvalifiseringen ble som den ble. Fernando Alonso, Sebastian Vettel og Mark Webber var de letteste bilene på banen. Rubens Barrichello og Jenson Button var hele 24 og 22 kilo tyngre enn Fernando Alonso som var lettest. Det er nok derfor fortsatt Brawn GP-bilene som egentlig er raskest og var spådd til å gjøre det veldig bra under Kina Grand Prix i dag.

Men løpet skulle nok kjøres under helt andre forhold enn man hadde forventet seg. Det regnet som bare det før løpet og man fryktet at det ville regne under hele løpet. Det var såpass mye regn og vann på banen at løpet ble startet bak sikkerhetsbilen for å få feltet trygt avgårde på Sepang-banen i Shanghai. Når sikkerhetsbilen endelig slapp feltet avgårde var det allerede en del biler som hadde valgt å gå inn i depotet for å legge på nye regnværsdekk og ikke minst fylle mer drivstoff. Den mest uheldige av dem alle var nok Fernando Alonso som gjorde dette rett før sikkerhetsbilen skulle slippe feltet og måtte stå og vente på grønt lys i enden av pit lane for å komme ut helt bakerst i feltet.

Det var ett utrolig imponerende tempo Sebastian Vettel satte i sin Red Bull fra første stund. Allerede på den første runden hadde han klart å opparbeide seg ett forsprang på 3 sekunder! Slik fortsatte egentlig mesteparten av Kina Grand Prix i dag. Opptil flere førere mistet bakparten på bilen og snurret av banen og andre misset nedbremsningen inn i svingene og måtte benytte seg av de avkjøringssonene som var tilgjengelig. Hadde det ikke vært for at dette er en moderne bane med store avkjøringssoner hadde det nok vært mange flere som hadde vært nødt til å bryte løpet uten å komme til mål.

Det var helt ekstreme forhold under løpet og førerne rapporterte tilbake til teamene sine at det var omtrent umulig å se noe som helst. Lå man bak i vannspruten fra en av de andre bilene så man rett og slett ingenting. Det var derfor mange som måtte legge seg ut i alternative spor for å i det hele tatt være stand til å se noe som helst. De største hendelsene i dag er uten tvil Nelson Piquet som mister bakparten på sin Renault og kjører ned en Shell-reklame som er i laget i isopor eller et annet lett materiale. Må innrømme at jeg ble overrasket over hvor stor skade dette gjorde på fronten av Renault’en til Piquet.

Men i forhold til avkjøringen til Adrian Sutil som i avslutningen av løpet lå på en urolig flott 6. plass for Force India-teamet og lå ann til å sikre seg poeng for første gang. Han mistet bakparten på bilen som i likhet med så veldig mange andre og smalt rett inn i veggen ved siden av banen så frontvinge og begge dekkene fløy veggimellom! Det er utrolig sjeldent at vi ser dekkene fly avgårde som dette, spesielt begge to! Men det gikk heldigvis bra med Adrian Sutil, men han var nok veldig skuffet over å rote bort en 6. plass.

En siste og veldig spektakulær kollisjon var det Robert Kubica som stod for. Han klarte å kjøre inn i Jarno Trulli bakfra og regelrett kjørte oppå bakparten på Toyota’n. Det så på et punkt ut til at Robert Kubica skulle ta helt av på vei inn i Jarno Trulli sin Toyota. Dette ruinerte løpet til Jarno Trulli fullstendig som hadde både mistet bakvingen, ødelagt den sore finnen bak på bilen og punktert ett av dekkene bak. Men hadde uansett ikke vært en bra dag for Jarno Trulli i dag. Det virker rett og slett som han mistrives i regnet og hadde veldig store problemer med å holde tempoet til de andre førerne. Han ble forbikjørt av den ene etter den andre og raste nedover på resultatlista. Men det hadde selvfølgelig vært å foretrekke å fullføre løpet og levere bilen like hel tilbake til Toyota-teamet.

Robert Kubica på sin side kunne fullføre løpet etter at han hadde vært en tur innom depotet og fått en ny frontvinge. Her så vi forøvrig hvor utrolig stor forskjell det var å bytte frontvingen på Robert Kubica sin BMW og Timo Glock sin Toyota.  Toyota kom med hele frontvingen på en tralle og trillet den rett på plass uten å tape ett eneste sekund, da det selvfølgelig ble gjort mens det ble byttet dekk og fylt bensin. BMW-teamet på sin side gjorde det på den gamle måten og så ut til å knote mye mer enn hva Toyota gjorde. Toyota har derfor klart å utvikle en løsning på bytte av frontvingen som er ekstremt effektivt og raskt gjort!

Fremst i feltet var det i grunn ingen store overraskelser eller fighter, det var bakover i feltet det mest spennende foregikk i dag. I front hadde vi Sebastian Vettel og Mark Webber med Jenson Button og Rubens Barrichello på slep. Men Brawn GP klarte ikke å holde tempoet til Red Bull Racing i regnet i dag. Etterpå har Jenson Button forklart at de hadde store probelmer med å holde temperaturen oppe i regnværsdekket i alt vannet på Sepang-banen. Det er ett godt tegn på at Brawn GP-bilen er snill mot dekkene og at de sliter mindre på dekkene enn hva de andre bilene gjør. Men akkurat under disse forholdene var det ikke like positivt.

Lewis Hamilton har ofte vært kjent for å være utrolig dyktig i regnet, noe han også viste i dag, og klartet seg oppover i feltet. Men han gjorde dessverre noen feil han også og klarte ikke å utnytte dette maksimalt. Ferrari hadde en like tragisk dag i dag som de hadde i Australia og Malaysia og klarte ikke å sikre seg ett eneste poeng. Felipe Massa kom heller ikke til mål i dag, da hans Ferrari rett og slett bare døde og måtte stoppe langs banen. Kimi Raikkonen kom derimot til mål i dag, men klarte ikke å sikre noen poeng.

Selv om om løpet både startet bak sikkerhetsbilen og feltet ble samlet sammen igjen etter en ny runde med sikkerhetsbil, klarte Sebastian Vettel og Mark Webber å dra ifra de andre og hadde ett imponerende tempo under de vanskelige forholdene i Shanghai. Jenson Button og Brawn GP gjorde ett smart trekk, men hadde kanskje også litt flaks idèt sikkerhetsbilen kom ut for andre gang i dag. Sikkerhetsbilen fanget ikke opp lederen av løpet og Jenson Button hadde derfor mulighet til å foreta ett depotstopp og komme ut igjen på en andre plass før sikkerhetsbilen omsider hadde lederen av løpet, Sebastian Vettel, bak seg i riktig posisjon. Rubens Barrichello var ikke like heldig men havnet på en 7. plass på dette tidspunktet.

Mot slutten av løpet hadde vi en utrolig spennende fight mellom Jenson Button og Mark Webber, primært fordi de misset litt og den andre føreren hadde derfor mulighet til å passere. Men siden dette skjedde flere ganger byttet de posisjoner like mange ganger. Men Jenson Button uttalte i ettertid at han overhodet ikke hadde en sjanse å kjempe mot tempoet til Red Bull i dag og var ikke villig til å ta sjansen på å gjøre noe dumt og risikere utrolig verdifulle poeng i verdensmesterskapet. Det er også utrolig at de ikke endte opp med å kræsje hverandre ut av løpet når de holdt på med dette, Jenson Button sa at han på ett tidspunkt ikke en gang ante at Mark Webber var på vei i full fart inn på banen igjen rett ved siden av hans Brawn GP.

Men dagens regnfulle og våte Kina Grand Prix ble vunnet av ikke overraskende Sebastian Vettel. Det var nok overraskende i forhold til hva man hadde trodd på forhånd, men når man så hvilket tempo Red Bull hadde i dag var det nok ingen andre som hadde en reell sjanse til å utfordre dem. Ikke nok med at Sebastian Vettel sikret seg sin andre Formel 1-seier i karrieren (den første var med Scuderia Toro Rosso), men Mark Webber sikret dem en imponernede dobbeltsier i Kina Grand Prix! Jenson Button var nok utrolig fornøyd med å atter igjen være på pallen i dag under de ekstremt vanskelige forholdene. Det er i grunn imponerende at det ikke var mer enn 4 førere som måtte bryte i dag. 3 av dem med kollisjoner og Felipe Massa med tekniske problemer med sin Ferrari.

Hele resultatlista fra Kina Grand Prix ser slik ut: Sebastian Vettel, Mark Webber, Jenson Button, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton, Timo Glock, Sebastien Buemi, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Sebastian Bourdais, Nick Heidfeld, Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, Nico Rosberg, Nelson Piquet og Adrian Sutil. Kazukia Nakajima, Felipe Massa og Jarno Trulli ble ikke klassifisert i dag.

Det betyr at Jenson Button fortsatt leder i førermesterskapet med 21 poeng. Rubens Barrichello ligger på andre plass med 15 poeng, Sebastian Vettel ligger på tredje plass med 10 poeng, Timo Glock ligger på fjerde plass med 10 poeng og Mark Webber ligger på femte plass med 9,5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder ikke overraskende Brawn GP med 36 poeng. Red Bull har gått forbi Toyota og ligger nå på andre plass med 19,5 poeng. Toyota ligger på tredje plass med 18,5 poeng. McLaren ligger på fjerde plass med 8 poeng. Neste løp er allerede om en uke når Bahrain Grand Prix i Sakhir den 26. april! Løpet sendes live på Viasat Motor kl 14:00!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/04/19/sebastian-vettel-vant-kina-grand-prix-overlegent-i-regnet/

2 kommentarer

  1. Dagens uflaks: Sutil som lå an til å ta sine første poeng noensinne .. bare for å gå ut med noen få runder igjen. Følte litt med Force India der, gett.

    • kak19 april, 2009 kl 23:12
      Forfatter

    Ja, det var utrolig trist for Adrian Sutil og Force India.

    Det hadde også vært ekstremt morsomt med Ferrari helt på bunn av konstruktørmesterskapet som eneste lag med 0 poeng etter 3 løp! hehe

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.