Monaco «by day and night» og sitrusfestival i Menton

Gårsdagen hadde vi lagt store planer, det vil si at vi skulle til Monaco og Menton. Sitrusfestivalen skulle vi i motsetning til for 14 år siden se om kvelden i mørket. Da ville parken være opplyst og med «bisarre» lyder. Det var ihvertfall det det stod i programmet som vi fikk hos turistinformasjonen. Det er første gang mamma og pappa har sett sitrusfestivalen i Menton i mørket også. Vi hadde også lyst til å se Monaco både i dagslys og i skumring/mørket. Det ville gi noen utrolig stilige bilder regnet jeg med! Derfor var vi ikke avgårde så fryktelig tidlig i går, men tror vi var avgårde til litt over kl 12. Turen til Monaco skal egentlig bare ta 36 minutter fra Nice sentrum, så da beregnet jeg sånn ca 45 minutter. Men når vi tok «sightseeing-ruta» nede langs vannet tok det nok ganske mye lengre tid. Men det er jo der man virkelig får se landskapet og får tatt bilder underveis!

Vi stoppet vel et par-tre ganger underveis hvor jeg fikk tatt noen utrolig flotte bilder! Jeg tok også litt bilder underveis mens vi kjørte. Bildene blir ikke optimale igjennom frontruta på bilen, da man får med gjenskinn fra dashbordet og slikt, spesielt luftekanalene dukker opp både her og der. Men jeg synes det er bedre å ta noen bilder enn å ikke ta noen bilder i det hele tatt. Alternativet er at man må stoppe veldig mange flere ganger, og da kommer man jo aldri frem! Det første stoppet vi hadde for å ta noen bilder, kjente jeg igjen noen av bygningene oppe i skråningen, det viste seg at jeg hadde tatt bilder de bygningene for 14 år siden også. Ikke fra samme sted, bildene sist ble nok tatt på lengre avstand.

Jeg har i dag også tatt bilder av busser, det virker som bussene går i ett sett her nede. Når vi kom frem til Monaco, ingen nevneverdig grenseovergang her heller, man kan brått klare å overse at man krysser grensa, var det rett i parkeringshuset. Vi endte opp helt i bunn som viste seg å være etasje/nivå -7. Da regner jeg med at vi var rimelig langt under bakken. Veien ned foregikk i en spiral, så det gikk rundt og rundt og rundt. De øverste to nivåene var for busser, så var det en mengde reserverte plasser med egne bommer, i tillegg var det rimelig fullt overalt. Men helt nede på nivå -7 var det masser av plasser. Det var heldigvis heis opp fra «kjelleren». Vi tok heisen opp til nivå 0, for der skulle det være toaletter. Men de var visst stengt mens de drev og pusset opp. Vi måtte derfor tilbake til -2 på bussparkeringen.

Etter å ha tatt noen bilder ute på nivå 0 (samme sted som jeg tok bildene i 1996), var det heis helt til toppen. Her var det ikke snakk om noe knapper med hvilke nivåer man skulle til, det var bare å trykke på «start», så kom man helt opp. Deretter var det bare å «lade kameraet» og ta bilder i bøtter og spann. Det er fryktelig mye å ta bilder av i Monaco, store bygninger, spennende arkitektur og hærlig utsikt. Det er store båter overalt og for ikke å snakke om politi! Det står politi både her og der, og Monaco må uten tvil være det stedet jeg har vært hvor det er ekstremt pent og ryddig. Ikke søppel eller tyggegummi noe sted! Siden de er så nøye med renholdet er det vel også en viss fare for at det er strenge bøter for forsøpling?

Vi gikk ikke inn i den store kirken i Monaco sist, men vi benyttet anledningen i går. Selv om man ikke er spesielt religiøs er det utrolig fascienerende å se arkitekturen og hvordan bygningene ser ut. Kirker er jo ofte spesielt spektakulære og har utrolig mye detaljer å se på! Jeg klarte å ta bilder inni kirken på iso 800, men måtte til tider være ganske stødig på hånda for å ikke få bevegelsesuskarphet. Det er også første gang jeg ser kongelige gravplasser i en kirke noen gang. Rainer III og Grace var de to som det stod blomster på og som fikk mye oppmerksomhet blant turistene. Jeg tok også bilder av disse to gravplassene.

På vei ut av kirken gjorde jeg en liten bommert, jeg glemte å stille kameraet tilbake til iso 100 og tok derfor en del bilder på iso 800 ute før feilen ble oppdaget. Når man har kameraet på auto/program går jo det meste av seg selv og man trenger ikke gjøre så mye for å ta bildene. Foruten å komponere dem slik man vil at de skal være. Nå er det ikke sikkert at man kommer til å legge merke til om bilden var tatt på iso 100 eller 800 (utendørs) her i bloggen hvor bildene bare er 800×600 pixler, men hvis bildene skulle blitt «blåst opp» hadde det nok vært godt synlig. Men jeg tok så mye bilder i går, så det er nok ingen krise at noen av dem ble på unødvendig høy iso.

Oppe ved slottet til fyrsten av Monaco var det naturlig nok ganske mye turister. Det var også ett busslass av turister som lå foran oss i ruta, det var greit å vente til de hadde fått gjort sitt før man gikk ut på de forskjellige utkikkpostene. Ingen vits å presse seg frem for å få tatt bilder heller. Utenfor slottet var det en vakt som gikk frem og tilbake som det var populært å ta bilder av, noe jeg også gjorde. Når jeg er ute og tar bilder på egenhånd er det vanskelig å få tatt bilder av meg selv, unntatt fra brystet og opp som jeg enkelt klarer på egenhånd. Men i går fikk jeg pappa til å ta noen bilder av meg igjen, slik at det ser ut som jeg har vært på tur også. Vanligvis er jeg jo bak kamera hele tiden!

Nede i sentrum av Monaco fant vi etterhvert en italiensk restaurant som jeg ikke husker navnet på, men de hadde en «enkel» meny å bestille fra og hadde i tillegg godt øl. Det er vel så viktig som at maten er bra, spør du meg! Jeg hadde ikke satt meg ned for å spise et sted de bare hadde hatt Budweiser, for å sette det litt på spissen. Jeg bestilte meg spaghetti servert med sopp, mamma bestilte seg en pastarett og pappa bestilte seg calzone. Til drikke valgte vi å bestille Leffe, de hadde Pelforth Brune også på menyen. Maten smakte nydelig, men jeg tror jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg har spist spaghetti uten tomataus. Men det er mange måter å lage spaghetti på. Spaghetti bolognese er vel den mest vanlige og kjente.

Etter å ha gitt litt driks spurte servitøren om vi var fra Norge, og om vi var fra Bergen? Joda, vi er fra Norge men ikke fra Bergen. Det er kanskje den eneste byen hu har hørt om eller husker i Norge for alt hva vi vet. Men vi kunne fortelle at vi var fra Fredrikstad, rett sør for Oslo. Vi ble ihvertfall glade for å ikke bli tatt for å være svenske. Nordmenn blir ofte tatt for å være svensker i utlandet av en eller annen grunn. Jeg har spesielt opplevd det i Danmark, og det er alt annet enn positivt. Da er det viktig å fort få fortalt at du er fra Norge, og du får bedre service med en gang. Hva er det danskene har imot svenskene egentlig?

Med litt flaks tror jeg klarte vi å finne Ferrari-butikken i Monaco, litt gøy å ta bilder av noen Ferrarier også! Pappa ville også ta et bilde av meg ved butikken, noe jeg selvfølgelig bare syntes var gøy! Deretter var det bare tiden og veien for å komme oss opp på toppen igjen for å ta bilder i skumring og Monaco by night. Jeg tok litt bilder underveis på vei opp ved mørkets frembrudd. I starten klarte jeg å ta bildene på frihånd, men det ble mørkt såpass fort at det var helt umulig uten litt hjelp. Jeg brukte derfor murene og gjerdene oppe rundt slottet til å få tatt bilder på lang lukkertid. Når jeg først satt fra meg kameraet justerte jeg kameraet til iso 200 og brukte litt mindre blender i tillegg. Lukkertiden ble på rundt 4 sekunder, men så lenge kameraet står rolig og jeg bruker selvutløser, er ikke det noe problem! På vei ned på den andre siden var det ikke så mange steder å sette fra seg kameraet, så jeg måtte bare bruke muren som støtte. Da ble 4 sekunder for lenge, men med blender 2.8 var jeg nede på ca 1,5 sekund. Det gikk greit på «frihånd» med støtte fra murene!

Når vi hadde kommet rundt og tilbake til musèet var det heisen ned til nivå 0, så en tur til nivå -2 for å gå på toalettet og videre ned til -7 for å finne bilen! Den stod der nesten alene, og det var omtrent ikke folk å oppdrive rundt i Monaco etter mørkets frembrudd. Ihvertfall ikke på de typiske turistplassene. Det er vel ingen som kommer etter at mørket har senket seg vil jeg tro. De aller fleste vil nok se det i dagslys og kunne ta bilder. Å ta bilder i mørket er nok ikke noe alle kan eller har mulighet til. Det er nok veldig mange som har kameraer som kunne ha tatt fine bilder i mørket også, men det skorter kanskje litt på kunnskapen til den enkelte.

Etter å ha betalt 13 euro for parkeringen var det «raskeste» vei til Menton for å se sitrusfestivalen i mørket for første gang. Vel fremme i Menton fant vi en parkering ikke langt unna selve sitrusfestivalen, et område som brukes som marked på dagtid. Klokka var vel rett før 19.45 og vi klarte ikke å lese oss frem til på skiltene eller på parkeringsautomaten om det kostet noe å parkere. Pappa la derfor på et par euro og ut kom det en billett med parkering til et godt stykke ut på dagen i dag. Det var med andre ord gratis, men da har vi lagt igjen noen få kroner til Menton da! Parken var allerede opplyst og vi så at lyskasterne beveget seg på innsiden av sperringene. Men når vi kom til hovedinngangen var det helt stengt. Vi var vel forberedt på at det «opplyste showet» ikke skulle starte før kl 20.30, men var vel ikke helt forberedt på at det skulle være helt stengt.

Da var det bare å finne seg en pub i nærheten og få seg noe å drikke så lenge. Vi havnet på en pub som het James’on, om eieren het James eller hva som er bakgrunnen for navnet vet ikke jeg. Men jeg tenkte ihvertfall med en gang på den irske whiskey’en Jameson. Jeg bestilte meg en halvliter Grimbergen og koste meg værre. Men siden vi hadde nesten 45 minutter å slå ihjel holdt ikke en Grimbergen. Vi hadde valgt å sette oss ute, litt kjølig men det gikk greit selv om jeg bare hadde på meg en genser. Jeg gikk derfor inn igjen for å kjøpe meg noe mer å drikke. Jeg bestilte en stor Grimbergen igjen, i tillegg en Jameson. Da benyttet bartenderen å fortelle at det var hans favorittwhiskey, og gjorde et poeng ut av at navnet på stedet var James’on og at whiskey’en heter Jameson. Jeg fikk også inntrykk av at han likte Irland, mulig han har vært der også.

Når jeg skulle betale med kort kom han med betalingsterminalen og begynte å snakke om «minimum 15 euro». Jeg trodde derfor han spurte om jeg ville gi driks, og sa at jeg ville betale 17 euro. Hvorfor det, spør bartenderen? Etter litt frem og tilbake tar han frem penn og papir og skriver 10,50 euro. Så da forstår jeg endelig hva han mener. På betalingsterminalen kan han belaste med minimum 15 euro. Han KAN sikkert belaste den med mindre, men det har sikkert noe med gebyrer og sånt å gjøre. Så han vil at jeg skal betale senere, det er ingen hast med å betale. Den er grei sier jeg og tar med meg min Grimbergen og Jameson ut for å kose meg! Hjemme har jeg ihvertfall aldri opplevd at de ikke er villig til å «trekke kortet» på små beløp. Men mulig det er litt annerledes her og/eller for utenlandske kort.

Når klokka nærmet seg 20.30 gikk jeg inn for å betale, jeg prøvde å få med meg Jameson-glasset hjem med: Hvis jeg betaler 12 euro, kan jeg få med dette glasset som souvenir da? Han tok imot de 12 euroene og ga meg 1,5 euro tilbake. Jeg spør igjen, men da sier han 5 euro. Jeg sier nei takk og tar mine 1,5 euro og går ut fra James’on. 1,5 euro for et Jameson whiskeyglass er kanskje ikke så mye, men for et hvilket som helst «lokalt» bryggeri hadde det sikkert gått greit. Men han må sikkert gi litt for disse glassene, det er ikke sikkert at han har så god tilgang til dem heller. Jeg burde kanskje prøvd å få med meg et Grimbergen glass isteden? Det er jo belgisk, så det er kanskje like ille. Når jeg er ute og drikker er det ikke uvanlig at jeg spør om å få kjøpe glasset jeg drikker av, da er det 3 forskjellige svar jeg kan få. Jeg kan få glasset gratis, jeg må betale for det eller de er ikke villig til å selge det fordi de har få glass igjen.

Ved hovedinngangen til sitrusfestivalen fikk vi oss litt av en overraskelse, der stod det en helvettes stor folkemengde og ventet på å få komme inn. Når vi var der første gangen var det ikke et menneske å se. Vi hadde kanskje ikke regnet med at det kom til å komme så mange mennesker midt i uka på kveldstid heller. Men der tok vi grundig feil. Men man skal ikke se bort fra at det er mye mer folk på kveldstid i helga. Det kostet 12 euro å komme inn, på dagtid koster det 9 euro. På innsiden var det litt mer «action» enn jeg hadde regnet med. Jeg hadde lest meg til at det skulle være opplyst og med «bisarre» lyder, hva nå man legger i det. Men i tillegg var det litt underholdning. Både sang/musikk, skuespill og i tillegg gikk det flere «oppblåste» figurer rundt og showet litt med publikum! De var spesielt interessert i å leke med barna som var tilstede. Det var veldig mange foreldre som ville ta bilder av ungene sine sammen med disse figurene.

Når vi hadde vært igjennom den første delen av parken og gått over trappa som går over veien, viste det seg å være enda flere «figurer» som skulle etterligne dyr på den andre siden. Den delen av parken ble kalt «Menton park» og dro kanskje litt slutninger til «Jurassic park»? Det var jo ikke en dinosaur, men en eller annen type forhistorisk fugl? Må innrømme at jeg er litt på tynn is nå. De gikk ihvertfall rundt blant publium og dyttet til dem. Mesteparten av publikum flytta seg fort når de kom gående.  De lagde også ganske mye lyder, skrikelyder skulle det vel etterligne. På vei tilbake stod jeg og fulgte med på en av disse fuglene, det jeg dog ikke la merke til var at den andre lurte seg innpå meg bakfra og dytta til meg. Det var nesten så jeg mistet brillene mine, må innrømme at jeg ble tatt litt på senga her. Men det var bare gøy da, sikkert noen som syntes at dette «angrepet» var morsomt å se på!

Sitrusfestivalparken virket kanskje ikke så stor, men det tok faktisk nesten 1,5 time å komme seg igjennom alt. Det var med andre ord mer enn nok å se på og ta bilder av! Det var ikke noe problemer å ta bilder på iso 400 og 800 under sitrusfestivalen! Hvis man ser bort fra underholdningen og disse figurene som gikk rundt blant publikum da. Da måtte jeg nok bruke blitzen litt for å få noen bilder. Fujilfilm Finepix S6500fd-kameraet bruker automatisk 1/45 sekund når blitzen er aktivert, og det er ofte i treigste laget til å fryse en bevegelse, jeg bør nok derfor bruke lukkerprioritert automatikk under slike forhold senere. Det blir fort noen miss når man bare bruker 1/45 sekund. Jeg tror nok at 1/60 er et minimum hvis det er litt bevegelse på motivet. Men jo raskere lukkertid jo større problemer har den lille blitzen på kameraet å henge med, tenker jeg.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/02/24/monaco-by-day-and-night-og-sitrusfestival-i-menton/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Jahn-Ivar Emberland24 februar, 2010 kl 20:58

  Så bra med en Monaco-guide. Flott beskrevet og som alltid gode bilder. Den guiden trenger vi til sommeren. Sist vi var der tenkte vi ikke på at det kanskje var smart å parkere bilen i et p-hus, så det ble en litt for kort tur.

 1. ISO-tabben høres veldig kjent ut, ja.. Noise Ninja er verdt pengene for å redde ev. slike bilder 🙂

  På tide å få tatt en tur til Monaco etter hvert!

  • kak25 februar, 2010 kl 09:14
   Forfatter

  Takk for det Jahn-Ivar! Monaco anbefales og man kan nok bruke mye lengre tid i Monaco enn de timene vi brukte på tirsdag! Selv om det er en «lilleputtstat» er det ganske mye å titte på og utforske om man virkelig har lyst til å se hele stedet! I tillegg til Monte Carlo, som de aller fleste forbinder med Monaco, utgjør Monaco ganske mye større områder. Men det er nok Monte Carlo som er det mest interessante! Jeg ser på wikipedia at de nå har delt det inn enda mer, de har nå blant annet omdøpt bydelen «Monaco» til «Monaco-Ville» som består av slottet og den gamle bydelen. Resten av det vi forbinder med Monaco het tidligere Monte Carlo, men har nå blitt delt inn i fire bydeler, La Condamine har også blitt delt inn i fire. Man bør vel aller helst ta en titt på wikipedia-linken ovenfor for den fulle oversikt! 🙂

  Jeg tar meg mer enn gjerne en tur til Monaco igjen, og da hadde det vært gøy å utforsket enda større del av lilleputtstaten! Men det får bli en senere gang. Nå er vi vel mer eller mindre ferdigpakket, har spist frokost, det vaskes opp og første lass med bagasje skal forlate leiligheten om en halvtimes tid. Jeg venter her for å være med på det siste lasset. Det må med andre ord to turer til flyplassen til for å få med seg alle koffertene i vår leiebil som er en Renault Twingo! 😀

  Flyet skal gå kl 13.35 og skal lande på Gardermoen kl 16.45 i ettermiddag!

  Jeg må si at det er utrolig kjipt å dra herfra allerede og kan ikke si at jeg ser så veldig frem til å komme hjem til kulda og all snøen! Men en eller annen gang må man jo det. Og nå er min tid i «paradis» over for denne gang! 😉

  • kak25 februar, 2010 kl 09:17
   Forfatter

  Hehe, iso-tabbe ja, det er det nok mange som har gått på før meg og mange som kommer til å gå på etter meg vil jeg tro. Jeg pleier å være nøye med å justere isoen ned igjen når jeg har justert den opp.. Men på tirsdag glemte jeg meg bort. Man ser jo hvilken iso-verdi man bruker i skjermen til kameraet, men når det er så mye sollys at det er litt problemer med å se hva som står der, så er det fort gjort å overse det. Men det er ikke noen krise, det er noen få bilder (av de 349 jeg har lagt ut i dette innlegget) som har blitt tatt med for høy iso. Til bruk her i bloggen er nok kvaliteten bra nok vil jeg tro, men det er som sagt langt ifra optimalt hvis bildene skal brukes til noe «større».

  Jeg vil så absolutt anbefale en tur til Monaco, Mats! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.