Trollveggen og Trollstigen

Neste dag startet med et stopp i forkant av Trollveggen og ved Trollveggen. Vi hadde kjørt forbi her også dagen før, men da valgte vi å ikke stoppe, siden jeg hadde to muligheter. Vi passerte også Kyllingbrua, den hadde også vært interessant å få tatt bilder av ved en senere anledning. Men det ble ikke prioritert på denne turen. Fotomessig synes jeg kanskje det var mer spennende før man kjører inn imellom de bratte fjellene, men det er også utrolig imponerende å se hvor bratt Trollveggen og fjellene rundt er. Ikke noen tvil om at dette er en ganske stor turistattraksjon, det har det også blitt lagt til rette for. Det var masse turister og en tysk turistbuss der også. Artig at de hadde Pelle Politibil utstilt på gressplenen  bak turistinformasjonen.

Trollveggen er en bratt fjellvegg i Romsdalen i Rauma kommune og er Europas høyeste lodddrette stup. Det er ca 1.700 meter fra bunnen av dalen og opp til toppen av veggen, hvorav 1.000 meter et loddrett stup, der fjellmassivet delvis henger 50 meter utover veggen. Trollveggen er et yndet mål for klatrere og ble første gang overvunnet i 1965. Trollveggen var også et populært mål for basehoppere, men det er forbudt ved lov fra 1986 å hoppe i fallskjerm i Trollveggen. Men selv om det er forbudt ved lov å hoppe i fallskjerm i Trollveggen, er det tydeligvis noen som prøver seg allikevel, for listen over dødsfall i Trollveggen stoppet ikke opp i 1986. Årsaken til at det ble forbudt er pga flere dødsfall og vanskelige redningsoperasjoner i Trollveggen.

Etter Trollveggen bar det opp Trollstigen.  Trollstigen er veiforbindelsen mellom Valldal og Åndalsnes. Fjellovergangens høyeste punkt er Alnesreset som er 850 meter over havet. Trollstigen består av 11 hårnålssvinger og en bro ved 180 meter høye Stigfossen. Ved stor fannføring i fossen står vannspruten inn over broen. Nå var det ikke så stor vannføring denne dagen, men med litt vind var objektivet mitt full av vanndråper ja. At denne veistrekningen er vinterstengt har jeg ingen problemer med å forstå. Den er som regel åpen fra midten av mai til snøen faller om høsten. Det ble noen stopp underveis for å ta bilder, og når man kom opp på toppen så man det nye turistsenteret som ble åpnet sommeren 2012. Tidligere var det etter hva jeg forstod bare en masse parkerte biler på hver side av veien der det nå er bygget et stort turistsenter med parkeringsplasser for både store og små.

Med bruer og «landgang» bort til stupet ned mot Trollstigen. Det var to slike utkikksposter man kunne gå ut på for å se utover dalen og Trollstigen. Den første man kommer til ser man ikke selve Trollstigen, og det var derfor en selvfølge at jeg måtte gå bort til den andre også for å se Trollstigen og hele dalen. Jeg måtte få litt bilder av dette! Det er ikke ofte man ser noe så vakkert og imponerende! Jeg møtte ingen busser eller «større kjøretøyer» i Trollstigen denne dagen, men tipper at dette går glattere for seg enn enkelte bobilturister. Det køet seg litt ved Stigfossen når en litt over pari bobil kom kjørende, men de løste det på et eller annet vis etterhvert. Jeg var opptatt med å ta bilder og stod parkert ved siden av veien, så jeg var ihvertfall ikke årsaken til korken. Akkurat ved Stigfossen var det veldig begrenset med parkeringsplasser, så jeg stod og ventet litt for å få en plass. De fleste ble ikke stående der så veldig lenge, siden det naturlig nok var mange som gjerne ville svinge innom for å ta bilder, se på utsikten osv.

Det var enda flere steder som det hadde vært utrolig kult og stoppet og tatt bilder, men man må som sagt prøve å begrense seg, ellers kommer man aldri frem. Men det ble en liten stopp for å ta bilder ut over Storfjorden med Hurtigruta som var på vei mellom Valldal og Geirangerfjorden. Vi ble stående litt her og ta noen bilder og titte litt på utsikten med kikkerten. Det var mye interessant og spennende å titte på her, både fiskeoppdrett, Stranda, fjelltopper og hytter. Ting som er helt umulig å oppdage med det blotte øye.

Trollveggen

                                            

Trollstigen

                                                                              

Storfjorden

         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/12/trollveggen-og-trollstigen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.