TEST: Seat Ibiza 1 – 2 – 3 – SPORT!

Jeg har hatt gleden av å prøvekjøre nye Seat Ibiza Sport, og ikke bare en men tre. Den minste var Seat Ibiza 1.4 100 hk (bensin) Top Sport. Dette var utvilsomt en morsom bil, men selvfølgelig en turtallsmaskin. Den neste Seat Ibiza 1.9 TDI 100 hk Sport, en utrolig morsom bil med kjempebra drag mellom 1800 og 3500 omdreininger. Den siste, og råeste, en Seat Ibiza 1.9 TDI 130 hk Sport var rett og slett perverst rå!

Det er tydelig hvilken kundemasse Seat retter seg mot med nye Seat Ibiza. Av de 8 modellene som tilbys av nye Ibiza, er det kun 3 av dem som ikke er Sport. Det «konebilene» du kommer til å se på veien kommer til å være 1.2 64 hk eller 1.4 75 hk automat. Med andre ord; Seat retter seg mot den yngre garde som ønsker en sportslig bil. Og uansett om du velger 1.4 100 hk bensinmotor eller 1.9 TDI 130 hk, er den nettopp sportslig!

Slik som disse bilen er satt opp kommer du til å ha utrolig mye morro bak rattet på Ibiza. Du kommer til å ønske å gi gass ut av svingene, istednefor å sleppe opp gassen. Her er det skikkelig morro å kjøre. Den største forskjellen på 1.4 100 hk og 1.9 TDI 100 hk er at på bensinmotoren må du bruke det øvre turtallsregisteret for å ha det morro, mens på diesel-bilen bruker du 1800-3500 omdreininger. Prisforskjellen på disse to er nøyaktig 50.000 kroner.

Det er ingen uvesentlig prisforskjell, og da kommer det helt ann på kjøperen hva han skal prioritere. Hvis du velger bensin-bilen kan du kjøpe ganske mye bensin for 50.000 kroner! Men det må også sies at det er utrolig morsomt å se hvordan TDI’en drar seg opp fra lave turtall.

Men hvis du først tar steget opp til TDI bilen som er 50.000 kroner dyrere, er det ikke mer enn 18.700 kroner ekstra som må til for å få klassens værsting! Og det vil jeg så absolutt påstå at den er verdt. Jeg har kjørt bilen på både svingete riksveier og på E6 til Gøteborg, og uansett hvilken hastighet eller gir du har denne bilen i, så drar den noe sinnsykt!

Har du noen gang ligget i 120 km/t med 2000 omdreininger på turtelleren? Det gjør du med TDI-bilen, og selv om dette er den bilen med størst og kraftigst motor er det denne bilen som bruker minst drivstoff. Etter tur/retur Gøteborg og bykjøring i Fredrikstad var ikke totalforbruket på mer enn 0,61 diesel pr. mil. Nå er det også mulig å kjøre denne bilen mer økonomisk som så, men med litt sportslig kjøring er det rimelig imponerende med ett så lavt forbruk.

Det er ikke noen tvil om at det er TDI som er in om dagen. Enten det er en liten sportslig bil, en GTI-bil eller biler i luksusklassen, så tilbys det mer TDI-motorer enn noen gang. TDI er ikke det det en gang var. Det de fleste forbinder med diesel er vel gamle drosjer. Og drosjer er treige og kjedelige biler. Men ikke nå lenger! Med dagens TDI-motorer er de både kjappere og går billigere enn bensin-motorene. Og det gjør jo ikke noe at diesel er billigere enn bensin heller.

Seat Ibiza 1.9 TDI 130 hk Sport kunne like godt ha blitt kalt en GTI eller kanskje en GTDI. Jeg har aldri kjørt en bil som går så bra noen gang, og uansett hva slags bil du møter på motorveien, denne bilen klarer brasene! Når du ligger i 120 km/t på motorveien i 6. gir er det ikke nødvendig å gire ned hvis du ønsker å kjøre forbi eller skal aksellere, her er det bare til å gi gass, for 130 hk-motoren har imponerende 310 newtonmeter (nm) ved 1900 omdreininger!

Selv ikke Audi S3 kan skilte med slike tall. Audi S3 har en 1.8T med 225 hk og 270 nm. Med andre ord; Hvis du ikke er forsiktig med gasspedalen, kommer du til å bli sugd tilbake i Ibizaens sportslige seter. I første omgang opplevdes disse litt harde, men etter litt bruk vil jeg heller kalle de sportslige faste. Utrolig gode seter med sidestøtte og justering i alle retninger – i tillegg til opp og ned.

På Sport-modellene har til og med baksetene sportslig utførelse med sidestøtte for 2 av baksete-passasjerene. Dette ser man ikke ofte på biler i denne klassen!

En annen ting man heller ikke ser i denne klassen, er Xenon-lys! Seat Ibiza kan leveres med Xenon mot et pristillegg på 3.500 kroner, noe som må ansees som utrolig rimelig! Seat Ibiza 1.4 100 hk Top Sport er forresten standard med Xenon-lys! Til sammenligning må man ut med 8.230 kroner for å få dette på en Audi A3. Hvorfor er det så store forskjeller? Selv innen det samme konsernet? Det Top Sport inkluderer er Xenon-lys som nevnt, og Sport Pluss-pakka til 1.900 kroner. Dette inkluderer blant annet 3 farget dashbord, sidespeil og støtlister i bilens farge og mekanisk åpning av bakerste vinduer

Hvis man har valgt å få 5 dører mot et pristillegg på 3.900 kroner, har Sport Pluss-pakken koppholder og elektriske vinduer bak istedenfor mekanisk åpning av bakerste vinduer.

En ting er ihvertfall helt sikkert, mot et pristillegg på 3.500 kroner, så er Xenon noe man MÅ ha! Xenon lyser utrolig mye bedre enn vanlige pærer, og har i tillegg en mye lengre levetid. Har du noen gang sett en bil med Xenon med bare ett hovedlys? Nei, det har ihvertfall aldri jeg sett på veien. Men derimot biler med vanlige lys kjører det utrolig mange rundt av med mangelfulle lys!

Men i utgangspunktet er det ikke nødvendig å bestille noe ekstra på Seat Ibiza, for den blir levert med helautomatisk klimaanlegg, elektriske vinduer, høydejusterbart førersete, høyde- og lengdejusterbart ratt, tåkelys foran, sportsratt i skinn, lettmetallfelger, stereoanlegg (cd-spiller) med 8 høyttalere, fjernstyrt sentrallås på nøkkel, kjørecomputer, sportsseter, antiskrens (ESR) med antispinn (ASR) og sportsunderstell.

Men det som kanskje kan være verdt å legge ekstra penger i, er som sagt Xenon-lys som ikke koster mer enn 3.500 kroner, cruise control (spesielt på TDI-versjonene, det er vanskelig å holde «riktig» fart med ett så høyt dreiemoment) koster 3.300 kroner, høydejusterbart passasjersete med «easy entry» funksjon (hele setet blir dratt fremover for å gjøre innstigningen i 3-dørs lettere) koster 1.000 kroner. Uansett så snakker vi ikke om mer enn 7.800 kroner i ekstrautstyr.

Men det er en ting som jeg synes er litt kjedelig med interiøret i Seat Ibiza, som Audi er mye flinkere til, og det er å bruke litt krommede ringer (i det minste i andre farger enn resten av interiøret) og krom-detaljer rundt speedometer, turteller, luftdyser og slikt. (130 hk’en har lakkerte ringer rundt speedometer, turteller) Men en ting skal Seat ha skryt for, og det er integreringen av de elektriske vinduene på passasjersiden! Jeg vil også påpeke at det er automatisk opp og ned på de elektriske vinduene på førersiden, men ikke på passasjersiden. Men det er jo heller ikke noen tvil om hvem som helst bør bruke minst mulig tid på å få vinduene opp og ned da!

En annen morsom detalj er hvordan man åpner bakluka, det gjør man med å vippe opp S(eat)-logoen, der har man også skjult nøkkelhullet for de som ikke har fjernstyrt sentrallås (Stella). Det er også utrolig hvor mye oppmerksomhet jeg fikk med denne bilen i Fredrikstad sentrum. Uansett hvilken av de 3 bilene jeg kjørte, fulgte skuelystne meg hvorhen jeg kjørte. Spesielt når jeg kom med 100 hk-dieselbilen som var utstyrt med 205/40-17 dekk og ikke minst store SEAT SPORT-logoer på begge sider og bak. Top Sport’en var i tillegg utstyrt med Xenon, som nok også tiltrakk seg litt ekstra oppmerksomhet. Dette er tross alt den eneste bilen i klassen som man kan få Xenon på, og attpåtil til en slik bra pris!

130 hk-dieselen var litt mer «anonym» med 215/40-16 og ingen logoer i det hele tatt, men uansett en veldig sprek bil, og for de som ikke tok en nærmere titt på dekkene, kunne glatt trodd at denne også var skodd med 17-tommere, med SEAT SPORT-logo i selve lettmetallet. Jeg elsker slike detaljer! Mer av dette Seat!

Er det noe som tydligvis er skikkelig «in» for tiden, så er det klarglass-optikk, altså lykteglass i klart glass slik at man utmerket godt ser hva som befinner seg på baksiden av glasset. Disse lyktene blir bare kulere og kulere, og baklyktene på nye Seat Ibiza er et praktstykke i egen klasse. Som Alfa Romeo sier om sine baklykter på Alfa Romeo 147, de ser ut som diamanter!

Legg også merke til at blinklysene er hvite foran og på siden og røde bak. Orange blinklys er ut for lenge siden, og det er ikke noen tvil om at det er mye penere med hvite foran og på siden, og i samme farge som resten av lyktene bak. Det eneste som skiller seg ut bak er ryggelyset, dette er hvitt. Resten er lysene er røde.

Selve fronten på nye Ibiza har ett budskap, det er at her kommer det en liten hissig spanjol som vil forbi! Blant annet fordi det ser ut som om øynene (lyktene) på Ibiza senker øyebrynene hvis du ikke viker!

Uansett hvem av motoralternativene man velger, ligger bilen som en klegg på veien, krenger veldig lite og byr på masse morro. Og for de av dere som ikke vil ha en sportslig bil og heller vil ha en mer komfortabel bil, bør nok holde seg langt unna Sport-versjonene. Men jeg vil på det sterkeste anbefale å teste bilen og se hvordan den passer til ditt bruk og dine forventninger.

Jeg må ærling innrømme at det var 130 hk dieselmotoren jeg gledet meg mest til, og regnet med at 1.4 bensinmotoren ville være en stor nedtur og skuffelse, men det kan jeg på ingen måte si at det ble! Ved riktig bruk av girene og turtallet, er dette en bil som oppleves som like sportslig som 1.9 TDI 100 hk’en! Den kan nok ikke sammenlignes med 130 hk’en, for det er 130 hk’en for kjapp til. Utvilsomt den kjappeste bilen jeg noen gang har kjørt. Det er ikke noe mindre imponerende at det er en diesel! Dette har vært utrolig morsomme 3 dager og 107 tilbakelagte mil på alt fra skogsveier (Veumskogen) til ypperlige motorveier (E6 mot Gøteborg).

Når det gjelder dekkvalg, ville jeg uten tvil valgt 205/40-17, som sporet mindre enn 215/40-16 og var ubetydelig hardere enn 195/55-15. Men det kan også være fordi 205/40-17 dekkene er av en dyrere type enn 195/55-15-dekkene. Originaldekk i den dimensjonen er sjelden noe særlig påkostede saker. Det er ikke til å legge skjul på at Ibiza’en var utrolig lekker med 205/40-17-dekkene! Noen vil kanskje si at dette bare er jåleri, men slike dekk har en helt andre egenskaper på sportslig kjøring enn hva 15-tommer har. De kan virke litt vinglete og upresis i svinger.

Til daglig bruk er det noen småting som jeg har å påpeke, og det er at det er ikke så veldig store muligheter til å få lagt fra seg brusflasker i Seat Ibiza. Man kan riktignok «tvinge» den ned i sidelomma på dørene, men utover dette er det ingen plass til dette. Og å sette en brusflaske i koppholderen (som er standard) blir heller vinglete. Men til kopper og bokser er koppholderen helt ypperlig! Jeg måtte også fylle spylervæske på 130 hk’en, og her måtte man nesten ta i bruk ei trakt. Avstanden ned til påfyllingen av spylervæske (i kombinasjon med at den var veldig nærme karosseriet) førte til at her måtte presisjon til, og sikte så godt man kunne! Det var inget stort problem, men jeg ville ha satt pris på at selve påfyllingstrakten hadde vært høyere, slik at det ikke var så lett å bomme.

Det standardmonterte stereoanlegget av typen «ALANA» og de 8 høyttalerne (2 i hver dør) fungerte veldig bra. Etter at jeg fikk justert lyden slik som jeg liker å ha den, og justere faderen til å ha litt mer lyd bak enn hva som er standard når den står i «0», låt dette veldig bra. Noe av det bedre jeg har hørt standardmontert i en bil. Dette er en pakke som koster 4.500 kroner hvis man har valgt en Seat Ibiza Stella. Hvis du i tillegg ønsker cd-veksler, kan dette bestilles for 3.300 kroner.

Når nåværende Audi A4 ble lansert, fikk den også Audis nye «oppfinnelse» 3-blink og ekstravisk. Det var en finesse som jeg tok til hjertet og fort lærte meg å elske. 3-blink går ut på at når man dytter til blinklys-hendelen blinker den 3 ganger, uansett hvor kort tid du «blinker». Det vil si at i praksis er det ikke nødvendigvis å slå på blinklyset, bare dytte til hendelen, når man skal skifte fil, kjøre ut av rundkjøringer og slike ting. Utrolig praktisk oppfinnelse. Og det er til min store glede at dette er standard på Seat Ibiza. Ekstravisk har den ikke fått, men det får komme senere. For de av dere som ikke vet hva ekstravisk er; Når man vasker frontruta, går den de vanlige gangene frem og tilbake etter at man har spylt spylervæske på frontruta, og etter noen sekunder (når det vanligvis har rent litt spylervæske nedover frontruta) tar den en ekstra runde for å viske bort spylervæska som har rent. Ikke så veldig vanskelig å bli glad i den heller! Men i denne omgang er det bare 3-blinken vi har fått på Seat Ibiza!

Test-bilene var ikke utstyrt med noe ekstra, og Seat Ibiza 1.4 100 hk Top Sport koster 197.400 kr, Seat Ibiza 1.9 TDI 100 hk Sport koster 247.400 kroner og Seat Ibiza 1.9 TDI 130 hk Sport koster 266.100 kroner. For 16- og 17-tommerne må man legge til henholdsvis 12.000 og 15.000 kroner for dekk og felg.

Til sammenligning koster en Audi A3 1.9 TDI 130 hk 301.600 kroner. Men for at A3’en skal være sammenlignbar må man legge til Ambition-pakka til 11.000 kroner. Da koster A3’en 312.600 kroner, mens Seat Ibiza’en koster 266.100 kroner. Det vil jeg kalle en ganske vesentlig prisforskjell på 46.500 kroner!

Da er det opptil deg å avgjøre hva som passer deg best og hvor mye penger du skal bruke på bil. Testbilene er lånt ut av Dahle Bil Fredrikstad. For å prøvekjøre Seat, ring dem på 69363580. I mellomtiden kan du granske bildene av de 3 bilene!

Seat Ibiza 1.9 TDI 100 hk Sport:

Seat Ibiza 1.9 TDI 130 hk Sport:

Seat Ibiza 1.4 100 hk Top Sport:

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/08/22/test-seat-ibiza-1-2-3-sport/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.