Trafikkaos i Fredrikstad i flere måneder

Mandag 1. august ble den gamle Kråkerøybrua stengt for absolutt all trafikk. All trafikk til og fra Kråkerøy måtte derfor kjøres over den nye Værstebrua. Det har ikke akkurat gått upåaktet hen, men man trenger jo ikke akkurat å være rakettforsker for å skjønne at det ville by på problemer. Utenom rushtrafikken fungerer det fint, det er dog en liten omvei for alle bussene som skal til Kråkerøy og Hvaler, men det går i grunn greit. I rushtrafikken er derimot historien en helt annen. Da snakker vi om forsinkelser som får rene dominoeffekten for kollektivtrafikken. I tillegg kan jeg godt tenke meg at privatbilistene har sett seg rimelig lei av å stå i kø etter kø for å komme seg igjennom Fredrikstad. Men det er dessverre noe vi må leve med frem til midten av oktober, i første omgang. Vi er vel alle forberedt på at det blir forsinkelser og at omkjøringen vil vare lengre, sant?

Når vi bussjåfører har vært vant til å svinge til venstre når fra Bryggeriveien (bussterminalen) og inn i Gunnar Nilsens gate når vi skal til Kråkerøy og Hvaler i alle år. Hvordan tror du det går når vi plutselig skal svinge til høyre? Den første uka klarte jeg meg faktisk veldig bra, da var det bare en tur, kl 11.50 til Skjærhalden. Uke 2 derimot klarte jeg å gjøre en feil både på mandag, tirsdag og onsdag. Tror du jeg ble forbanna og oppgitt over meg selv eller? Men etter det klarte jeg heldigvis å svinge til høyre hver eneste gang. Men det er ikke værre enn å snu i rundkjøringa ved brannstasjonen eller kjøre innfartsåra tilbake til Grønli, men det stjeler dyrebar tid. Og man bør helst ikke gjøre denne blemma når trafikken står stille i hele Fredrikstad sentrum.

Når jeg har kjørt 15.20 til Vesterøy eller 15.50 til Skjærhalden har jeg opplevd å bruke 14-15 minutter bare på å komme meg til rundkjøringa før den nye Værstebrua. Dette er jo en strekning som skulle vært unnagjort på toppen to minutter. Og det er jo ikke så vanskelig å skjønne at dette får konsekvenser for rutetidene våre. Når vi omsider har kommet oss igjennom Bjølstadtunellen til Kråkerøyveien, kommer vi ikke lengre enn til Ica på Glommen brygge før vi må svinge inn til venstre og kjøre en rimelig trang omkjøring som kun er forbeholdt busser, drosjer, utrykningskjøretøyer og anleggstrafikk. Men det hender jo selvfølgelig at vi treffer på annen trafikk der, både de som har lov til å kjøre der og og de som ikke har lov til å kjøre der. Da blir det litt rygging for å kunne passere hverandre.

Jeg for min del har valgt å ta ut 4 uker med ferie, så mye av denne omkjøringsperioden slipper jeg, og takk gud for det. Siden jeg har kjørt buss i hele skolens sommerferie, syntes jeg at jeg fortjente litt ferie nå. Jeg har snart hatt ferie i 2 uker og tatt livet med ro, gjort det jeg har lyst til, være seg absolutt ingenting, hvis det var det jeg hadde lyst til å gjøre. Jeg har vært oppe litt sent om kveldene og sovet lenge. Hærlig, ikke sant? Men før jeg startet ferien har jeg opplevd litt forskjellig i trafikken, noe av det har jeg glemt allerede, siden jeg har vært litt dårlig til å skrive den siste 1,5 måneden. Men en er det vel umulig å glemme, nemlig problemene med Værstebrua:

Torsdag 11. august kommer jeg kjørende innover til Fredrikstad fra Vesterøy og kommer til Værstebrua litt over kl 09.00. Brua er åpen, noe jeg syntes var litt merkelig, for jeg trodde ikke den nye brua hadde noen faste åpningstider slik som den gamle Kråkerøybrua hadde. Den ble vanligvis åpnet kl 09.00 hvis det var båter som ville forbi. Dette varte og drøyde og vi så egentlig ikke snurten av noen båter. Etterhvert tok det så lang tid at jeg begyne å bli bekymret for min neste tur til Torsnes kl 09.15. Jeg ringer derfor til trafikkavdelingen for å informere dem om hvor jeg befinner meg og hvorfor, og får dem til å sjekke ut hva som egentlig skjer. Jeg blir etterhvert oppringt og får vite at det er problemer med brua, at de ikke får den ned og at de ikke vet når de får den ned heller.

Jeg har hele tiden holdt mine passasjerer informert om hva som foregikk og sa det som det var: Brua har låst seg, de jobber med det men aner rett og slett ikke når de får den ned igjen. Så om dette problemet er løst om 5 minutter eller 3 timer vet jeg ikke. Men hvis dere har lyst og mulighet kan dere gå av bussen og ta gangbrua over til sentrum isteden. Og poff, så hadde alle passasjerene mine gått av bussen. Etter hele 35 minutter stående fast på den nye Værstebrua klarte de derimot å få ned brua igjen. Da hadde de allerede satt inn en annen buss til å kjøre Torsnes-turen for meg, så for min del var det bare å kjøre direkte til garasjen. Det hele endte faktisk med at jeg fikk dobbelt så lang lunsj, noen ganger går det til min fordel også, sant?

En annen episode jeg husker er følgende: Omkjøringen vi hadde bak Ica bort ved minnestøtta og videre har hele tiden vært behørig skilta. Jeg hadde kjørt omkjøringen frem og tilbake et par ganger en dag, men når jeg kommer innover mot Fredrikstad hadde jeg plutselig på følelsen av at jeg hadde kjørt for langt, skikkelig vemmelig følelse. Og før jeg vet ordet av det står jeg og «stanger» i veisperringene. Hadde jeg klart å overse de rimelig skrikende skiltene, eller hva? Jeg får snudd bussen og komme meg tilbake igjen, og der viser det seg at det ikke er et eneste skilt igjen. Noen hadde fjernet omkjøringsskiltene. Ikke så rart man missa innkjøringa på omkjøringsveien da, eller? Man er jo vant til at det står skilter der, og da kjører man til man kommer til skiltene. Men men, heretter måtte man være litt mer «våken» på hvor man skulle kjøre inn ja. Jeg lokaliserte derimot hvor alle skiltene hadde havnet litt senere, de stod alle sammen samlet inne på byggeplassen i Prestegårdsveien, av en eller annen merkelig grunn.

               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2011/09/09/trafikkaos-i-fredrikstad-i-flere-maneder/

1 kommentar

  1. Og passende nok sto jeg femten-tyve biler lenger bak deg og ventet på samme bro. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.