Vel fremme i København

Det var faktisk på mandag jeg dro nedover til København, som de som følger med på Twitter sikkert har fått med seg allerede. Men jeg har ikke hatt anlending til å skrive noe før nå. Jeg har ihvertfall ikke satt av tid til det. Planen var å dra sånn ca kl 12.00 på mandag, men jeg kom meg selvfølgelig ikke avgårde til den planlagte tiden i år heller. Men det er ikke noe stress, siden jeg kjører bil. Det er liksom ikke noe tog, buss eller fly som går fra meg. I år var det derimot ikke ting jeg glemte som gjorde at jeg ble forsinket, men at jeg rett og slett bare tok det med ro og gadd ikke å stresse. Det var dog ingenting viktige ting som jeg skulle ha med meg som ble glemt denne gangen.

Jeg tror det ble tre runder med bæring ned i bilen før jeg omsider var klar for å kjøre avgårde. Jeg sørget også for å gå ut med søpla, tok med meg en bærepose med pant siden jeg skulle en tur innom butikken. Klokka 13.11 sendte jeg ihvertfall avgårde en melding om at jeg var på vei, men jeg skulle en tur innom Rema på Grålum for å kjøpe med nøkkelost og rømme til Gro i København. Det er ikke mulig å få tak i disse produktene her nede i København. Brunost og Jarlsberg får man derimot tak i. Men nøkkelost er kanskje i særeste laget? Å ta med meg panten inn på butikken for å bli kvitt den, glemte jeg derimot og det oppdaget jeg ikke før jeg kom til København. Men da får jeg heller pante den når jeg kommer hjem.

Tidligere når jeg har kjørt til København har jeg tatt en tur innom SubWay for å kjøpe meg en baguett eller to for å ha som niste på veien, men syntes det var i overkant omvei nå som jeg ikke bor i Fredrikstad lengre. Tenkte derfor å kjøpe noe på veien isteden. Det var meldt regnvær mer eller mindre hele dagen, så jeg regnet med at det kom til å bli en våt tur. Og jeg hadde vel mer eller mindre regn hele veien, men ikke så store mengder da. Trafikken gikk i «normal fart», det vil si sånn ca rundt fartsgrensen + 10 kanskje på speedometeret. Men ifølge min gps så er det bare såvidt over fartsgrensen i reell fart.

Turen nedover gikk i grunn veldig greit, det blåste riktignok litt. Jeg hadde spist før jeg dro, så det ble faktisk ikke noe stopp før Ängelholm for en matbit og en tur på toalettet. Det var mildt sagt en lettelse, kjøpte meg en BLT sandwich som smakte veldig godt. Nå var det bare 12 mil igjen til jeg var fremme i København, jeg sendte en melding til Gro med en forventet ankomsttid. Det ble faktisk bare et avvik på 10-11 minutter, men det skyldtes at noen med campingvogn hadde fått stopp på motorveien, så trafikken stod mer eller mindre helt stille mens de kjørte sakte forbi og høyrefila måtte flettes inn i venstrefila.

Når jeg etterhvert begynte å nærme meg Malmø må jeg også innrømme at jeg begynte å bli litt bekymret for mengden bensin igjen på tanken. Nåla var på «tom» selv om reservetanken ikke hadde begynt å lyse enda. Den står og «henger» der ganske lenge før reservetanken begynner å lyse. Det er nok fordi den er litt «feil innstilt», fordi selv om jeg fyller tanken helt full så viser den ikke at tanken er 100% full. Men jeg kan ikke huske at jeg har hatt noe behov for å fylle bensin på vei nedover til København før, og det jeg kjørte ganske langt før jeg omsider fant en bensinstasjon også. Men jeg regner med at svaret på det økte bensinforbruket er all vinden på mandag. Med mer motstand og mer gass for å holde farta, så vil det nødvendigvis gå mer bensin. Min Renault Kangoo med bensinmotor er ikke akkurat «optimal» hva bensinforbruk angår når fartsgrensen er 110 og 120 km/t på motorveien heller.

En annen ting som forsinket meg litt var den reduserte fartsgrensen på Øresundbroen. Jeg hadde hørt på radioen underveis og sett skilter om at det var sterk vind på Øresundbroen, men håpte i det lengeste at de ikke ville gå til det skritt å stenge hele broen. For det har nemlig skjedd før. Og hvis det ikke var forsvarlig å kjøre over Øresundbroen, så hadde de kanskje innstilt ferga også? Men Øresundbroen var heldigvis åpen, men farten hadde blitt redusert fra 110 til 70 km/t. Og det med GOD grunn. Min Renault Kangoo er veldig følsom mot sidevind og den ble «kastet» frem og tilbake hele veien. Jeg har nok aldri vært borti noe lignende noen gang. Vindkastene rett og slett røsket og rev i bilen. Selv når farten ble skiltet opp til 110 km/t igjen når jeg begynte å nærme meg tunnelen, valgte jeg å fortsette å kjøre i 70 km/t, og det var det veldig mange andre som gjorde også. Det var ikke mange som økte farten og kjørte forbi nei. Tydelig det var mange andre som også merket vinden godt.

Når man først hadde kommet ut av tunnelen og var i Danmark er det ikke veldig langt igjen til Gro, for jeg skal kjøre av mot Kastrup (flyplassen) og vips så er man her. Området her heter Kastrup og faktisk underlagt parkeringssonen til Kastrup flyplassen. Noe jeg har fått vite av en parkeringsvakt her nede tidligere. Jeg hadde håpet å få parkert rett på utsiden av leiligheten til Gro, men der var det fullt, men jeg fant en plass ved siden av gården. Jeg tok med meg en koffert og pc-baggen og gikk for å ringe på hos Gro. Velkomstkomiteen stod klar, det vil si Gro og Kylie, Kylie er hennes Hellige Birma (katt)! Fantastisk å se Gro igjen etter så lang tid, det er 2 år siden jeg var i København sist, men Gro var en tur og besøkte meg på Veum i januar 2010.

Vi fikk bært inn alt fra bilen og satt oss ned for å prate litt, vi hadde planlagt en tur til min favorittrestaurant her på Kastrup, Jin Yuan. Og før jeg visste ordet av det satt jeg og drakk øl. Jeg hadde egentlig tenkt å flytte bilen til en «sikker» parkeringsplass for parkeringsvaktene, men det gikk litt i glemmeboka. Etter en stund gikk vi og spiste på Jin Yuan, fantastisk mat som vanlig. Litt «utplukket» på buffeen, men hva skal man forvente når man kommer en times tid før de skal stenge? Men jeg åpnet med pekingsuppe, spiste to vendinger med hærlig kinesisk mat og avsluttet med is til dessert. Alt dette er inkludert i buffeen. Den har gått litt opp i pris de 2 siste årene, fra 108 til 128 DKK. Men med den lille forskjellen det er på norske og danske kroner for tiden, så er det svært liten prisforskjell. Den siste kursen før jeg dro ned var 100 DKK = 101,13 NOK. Den gikk derimot i går opp til 103,76 NOK. Men det er jo så og si ingen forskjell i forhold til i 2009 hvor kursen var 118 NOK.

På vei tilake fra Jin Yuan gikk vi faktisk forbi bilen, men da hadde jeg allerede drukket en liter øl, og tok ikke sjansen på å sette meg bak rattet for å flytte bilen. Jeg satset på at det ville gå bra, tilbake i september 2008 hadde bilen faktisk stått parkert på den plassen i litt over en uke uten problemer. I 2009 var jeg på den sikre siden siden jeg hadde blitt gjort oppmerksom på soneparkeringen. (Maks 2 timer med p-skive) Før vi gikk inn tok vi en tur innom bensinstasjonen ved siden av her og kjøpte med et par Cult Shaker og en sixpack med Tuborg classic. Fantastisk at man kan kjøpe slikt på bensinstasjonen, sant? I forhold til norske priser er det ikke så dyrt heller. Jeg ga 11-12 kroner øl’en og 25 kroner for rusbrusen. Hjemme koster den faktisk 27-30 kroner, litt avhengig av hvor man kjøper den, på butikken.

Vi ble faktisk sittende og høre på litt musikk, jeg spilte Ugress for Gro for første gang og kose oss med alkoholen fra bensinstasjonen. Når den var drukket opp og vi fortsatt var klar for mer, kom det 51 Pastis på bordet, dæven steike det var godt med noen isbiter oppi. Jeg vet jo det fra før da, det er jo ikke første gang jeg drikker Pastis. Men det er faktisk en stund siden nå. Vanligvis når jeg har kommet ned til Gro i København har vi måttet ta kvelden litt tidlig, siden Gro skulle på jobb dagen etter, men denne gangen var det en fridag dagen derpå. Klokka ble derfor et sted mellom 5.30 og 6.00 før vi omsider fikk stupt i seng. Rimelig trøtte og slitne kan du si.

Når jeg våknet i 12.30-tiden dagen etter var det første jeg gjorde etter å fått på meg klea var å stikke ut for å flytte bilen. Men jeg hadde nok ikke vært like heldig denne gangen som tidligere. Under vindusviskeren lå det en parkeringsbot på 510 kroner ja, til Tårnby kommune. «Ingen synlig p-skive i 2 timer soneparkering». Det var også lagt med et eget skriv på forskjellige språk, så jeg skulle skjønne hva dette dreide seg om, også informasjon om at de samarbeider med internasjonale inkassobyråer. Jaja tenkte jeg, ikke noe å gjøre med dette. Jeg glemte å flytte bilen i går før jeg begynte å drikke, og etterpå var det for seint. Jeg tok en sjanse og det gikk ikke denne gangen. Men jeg fikk ihvertfall plassert bilen på et tryggere sted etterpå og kom tilbake til leiligheten igjen med parkeringsbota. Fikk vite at det lå et postkontor rett ved siden av Jin Yuan, så da stakk jeg like godt bort dit for å betale bota med en gang. «Out of sight, out of mind» ikke sant? Jeg fikk meg derimot en liten overraskelse når posten ikke ville ta imot mitt norske visa-kort. Så jeg måtte ut igjen og ta ut penger i minibanken. Men jeg slapp heldigvis å stå i kø enda en gang da. En erfaring rikere, jeg parkerer nok bilen et annet sted neste gang.

I går var vi på en shoppingrunde med min Renault Kangoo. Vi skulle innom flere butikker og handle inn en masse til festen på lørdag. Så da var det like greit å ta bilen, ellers hadde vi nok bært oss ihjel på bussen. Vi hadde nok også vært nødt til å dra ut flere ganger. Men når man først har en bil tilgjengelig og er edru, så er det jo bare å benytte seg av den. Vi kjørte rett til SuperBrugsen først, men ble nok litt skremt av skiltene om påbud av p-skive og at man ville få et gebyr på 590 kroner uten. Vi gikk kjapt inn på butikken for å spørre hvor vi kunne få tak i p-skrive, og det skulle vi få tak i på bensinstasjonen. Så da var det å kjøre helt tilbake igjen for å kjøpe ei p-skive til å klistre på innsiden av frontruta til 20 danske kroner. Tilbake til SuperBrugsen igjen og stille p-skriva til 16.45. På denne parkeringen kunne vi stå i 60 minutter. Etterpå gjorde vi det til en vane å stille p-skriva hver gang vi parkerte, selv om vi ikke nødvendigvis så noen skilter om dette. Vi var innom SuperBest, Føtex og Irma i tillegg. Når vi kom ut fra Irma var det en mann fra Qpark som gikk rundt og tok bilder av bilene som stod på parkeringsplassen, av p-skivene dems og det hele. Men jeg hadde stilt min p-skive og alt var i skjønneste orden. Det fungerer fint når man tilegner seg kunnskap om lokale regler og rutiner, sant?

Vel tilbake til leiligheten igjen var det heldigvis en parkeringsplass ledig rett på utsiden av inngangen, så vi ihvertfall fikk tømt bilen uten å måtte bære oss ihjel. Jeg stilte selvfølgelig p-skiva før jeg gikk ut av bilen! Når bilen var tømt, flytta jeg bilen bort til den «sikre» parkeringa igjen. Det vil si inn til høyre etter bensinstasjonen og litt inn i denne gata. Det viktige er å komme seg forbi soneparkeringskiltet! I går kveld skulle Gro lage hjemmelaget italiensk pizza. Noe jeg har smakt her før, men det var tilbake i 2008. Istedenfor å lage en 6-7 pizzaer som sist ble vi enige om å nøye oss med 3 denne gangen. Det er jo ikke noen vits å lage mat til en helt armè eller ha så mye rester at man ikke klarer å spise det opp heller. Hele jobben med å lage deigen, heving, pizzasausen, klargjøre alle de andre ingrediensene og stekingen tok et par timer. Men det var uten tvil verdt å vente på disse pizzaene!

Det mest fantastiske her må jeg si var pizzasausen. Jeg har pleid å jukse med pose eller spaghettisaus selv, men det blir liksom ikke helt det samme. Neste gang jeg skal lage hjemmelaget pizza hjemme skal jeg prøve å lage den selv. Jeg har ihvertfall fått snappet opp noen idèer som jeg skal bruke! Den var utrolig god, masse smak og ikke minst så var det litt fart i den, som jeg kaller det når den er litt sterk. Det var selvfølgelig chilien som sørget for det! To av tre pizzaer var faktisk uten kjøtt, men det var i grunn ikke noe stort savn. Det var utrolig godt uansett, den som jeg kanskje synes smakte aller best var den med mozzarella og pestos. Utrolig god på smak!

Når vi var på shoppingrunden tidligere i går hadde vi kjøpt inn en masse forskjellig drikkevarer som ikke var til festen også. For å nevne noe: Tuborg Classic, Nr 16 Ale, Leffe blond, Leffe brune, Cult Shaker, Cult Mokai, Cult Kay-San eller hva den het. Det var ihvertfall øl fra Cult som inneholdte like mye koffein som rusbrusen. Det smakte som helt vanlig lyst øl, men var litt oppkvikkende i tillegg. I tillegg til øl og rusbrus hadde jeg også kjøpt en CULT energidrikk for å prøve den og ikke minst ei flaske med en italiensk Asti-variant. Vanligvis har jeg pleid å kjøpe Martini Asti, men når jeg kunne få denne italienske varianten til 37 kroner, så valgte jeg å prøve den. Jeg synes ihvertfall at den smakte helt likt som Martini Asti, så det var et godt kjøp!

Mens vi satt her og drakk og koste oss satt vi også å la inn en masse musikk i iTunes på pc’en til Gro, for å gjøre musikken hennes litt lettere tilgjengelig. Det er ikke alle som ønsker å fly rundt og lete frem cd’er hele tiden som meg. Men det hender jo faktisk at jeg velger å spille av musikken min som mp3 også, eller i det siste har jeg også begynt å bruke Wimp en del. Når jeg hadde gjester sist fredag brukte jeg faktisk pc’en hele kvelden, noe mp3 rett fra harddisken og noe som ble streamet med Wimp. Lettvint og greit når man skal spille ganske mye forskjellig musikk, ikke sant?

Før kvelden var over ble klokka jaggu 4.30 i morges. Jeg hadde nok på forhånd trodd at vi kom til å være litt tidligere i seng når Gro skulle på jobb i dag, men som jeg sa.. i kveld er det du som styrer klokka, jeg kan sove så lenge jeg vil i morgen, så det er du som må bestemme når vi må være i seng! Selv etter noen flasker med Cult av forskjellig type, sovnet jeg faktisk ganske fort, selv om jeg brukte litt lengre tid enn natta før. Jeg har også sovet veldig godt, noe jeg egentlig alltid har gjort her i København. Det er jo ikke uvanlig at man sover litt urolig når man sover borte og ikke hjemme i sin egen seng. I dag er jeg for meg selv hele dagen, Gro er ikke ventet hjemme før kl 23.30 i kveld, så da har jeg mulighet til å pusle litt for meg selv. Har sittet og skrevet dette innlegget og har tenkt meg en tur ut etterpå. Men først må jeg få i meg noe mat. Og jaggu har vi ikke rester fra i går ‘a gett. Praktisk!

             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2011/09/14/vel-fremme-i-kobenhavn/

3 kommentarer

  • Robert14 september, 2011 kl 15:20

  Endelig er reisebrevene fra reisende onkel KAK tilbake :p

  Godt turen nedover gikk bra da, ser det var kø gjennom Tingstadtunnelen, men det er det jo stort sett hele tiden egentlig.

  Kose deg masse i Køben da, og prøv å unngå flere p-bøter :p

  • kak14 september, 2011 kl 15:30
   Forfatter

  Hehe, turen nedover gikk veldig bra, litt omkjøring (ifølge gps’en tok den 15 minutter lengre tid enn om vi hadde kjørt E6, glemte å nevne dette i innlegget ovenfor), trafikkork pga campingvogna og et par stopp.. så gikk dette rimelig radig! Jeg har nok aldri kjørt til København på bare 6 timer før! 😉

  Tingstadtunnelen i Gøteborg var det kø som vanlig, når jeg drar avgårde kl 13 så møter jeg som regel tidlig rush i Gøteborg. Men det er ikke noe problem når jeg skal sydover, hadde jeg kommet den andre veien derimot, hadde jeg nok stått i kø mye lengre.

  Jeg skal kose meg vet du, og jeg skal prøve å unngå flere p-bøter! Utrolig bortkastede penger, men det ble tatt en sjanse…. for jeg ville ikke ta sjansen på å flytte bilen etter at jeg hadde drukket en hel liter med øl heller. Så dum er jeg ikke. Da er det tross alt bedre å betale 510 kroner i p-bot! 🙂

  • kak14 september, 2011 kl 22:52
   Forfatter

  Jeg har forresten tanket bensin når jeg var en tur på butikken for å «etterfylle kjøleskapet» i dag til 11,42 DKK for 95 blyfri idag. Og med den bensinen som jeg fylte i Sverige så ble det et gjennomsnittlig forbruk på 0,89 liter per mil. Vanlig sommerforbruk på min bil ligger på 0,70 til 0,75 liter per mil. Men da ligger jeg jo ikke i 110-130 km/t (på speedometeret) på motorveien i STERK vind heller da. Så etter farten og forholdene å dømme, så er kanskje ikke 0,89 liter per mil så ille? Men dette er som sagt min tredje tur til København, og det er første gang jeg må fylle på bensin på vei ned, så vinden har nok hatt en del å si.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.