Flyutstilling i København

I sammenheng med at danske flyvere jubilerte med 100 år på vingene i sommer, var det en flyutstilling på Kløvermarken. Kløvermarken er en idrettsplass på Amager. Jeg hadde ikke fått med meg at dette skulle skje på forhånd, men ble tipset om dette av Gro i København. Så mens Gro var ute og shoppet og gjorde klart til hjemmelaget pizza på kvelden, tok jeg inn til Kløvermarken for å se på fly. Det skulle også fly F16-fly over København også denne dagen. Dette fikk jeg ikke tatt noen bilder av. Jeg hadde tross alt bare med meg mitt Sony RX100 III kompaktkamera. Nå skal man ikke kimse av det kameraet, men å ta bilder av F16 jagerfly som flyr over sentrum er det nok ikke det rette kameraet til. Men utrolig genialt til ting som både er litt nærmere og ikke beveger seg like fort.

Jeg hadde aldri vært på Kløvermarken tidligere, men fant nå frem. Selve overflyvingen av F16 så jeg fra en annen plass det hadde samlet seg en masse folk. Før jeg ruslet videre til selve idrettsplassen Kløvermarken. Her stod veteranflyene på rekke og rad og det var masse å se på. Veldig bra var at det også stod informasjonsplakater ved de aller fleste flyene, slik at man hadde en sjans til å se hva slags fly det var, litt historikk om flyet og hvor mange timer de har hatt på vingene. Det første som møtte meg når jeg kom til Kløvermarken var Hærnes gamle helikopter Huges H-500 som ble innkjøpt i 1971 og var i bruk frem til 2005. Det aktuelle helikopteret brukes i dag til å utdanne nye flymekanikere.

Den flytypen det var aller flest av var uten tvil “Chipmunk” fra 50-tallet. Et utrolig vakkert gammelt fly hvor de utstilte flyene ble bygget i 1950, 1951, 1952 og 1953 i Chester, England. Totalt skal det ha blitt produsert 1.284 eksemplarer av dette flyet mellom 1947 og 1956. Et litt nyere fly, men vi snakker faktisk ikke om så mye nyere, men det er fortsatt i produksjon, er Cessna 172 Skyhawk. Et fly som ble introdusert i 1956 og i første omgang produsert frem til 1986 og så ble produksjonen tatt opp igjen i 1998 og det er fortsatt i produksjon. Det skal være det mest produserte flyet noensinne med mer enn 44.000 eksemplarer. Det utstilte flyet er en Cessna Skyhawk 172SP-G1000 fra 2008. Men det “flyet” som nok fikk mest oppmerksomhet på Kløvermarken var nok uten EH101-helikopteret til det danske forsvaret.

Her er litt informasjon om helikopteret fra wikipedia:

AgustaWestland AW101 er et middels stort helikopter bygget både for militære og sivile formål.

Helikopteret ble utviklet i et samarbeid mellom Agusta i Italia og Westland Helicopters i Storbritannia, som dannet et felles selskap, EH Industries Limited. Helikopteret skulle være en løsning på landenes ønske om et moderne maritimt flerbrukshelikopter og var frem til 2007 kjent som EH101. I 2000 slo Westland Helicopters og Agusta seg sammen til AgustaWestland, noe som gjorde at man etter hvert endret navnet til AW101. I 2016 ble AgustaWestland slått sammen med moderselskapet Leonardo-Finmeccanica sin helikopteravdeling, og selskapet fikk dagens navn Leonardo fra 1. januar 2017.

Flere brukere, deriblant forsvaret til Storbritannia, Danmark og Portugal, bruker navnet Merlin for sine AW101-helikoptre. Royal Canadian Air Force har en variant av AW101 som de kaller CH-149 Cormorant, brukt som redningshelikopter til havs. Enda en variant, kalt VH-71 Kestrel, var utviklet for å bli presidenthelikopter i USA, men dette programmet ble kansellert. Typen er også solgt til passasjer- og VIP-transport for myndighetene i land som Saudi-Arabia, Algerie, Turkmenistan og Nigeria. Helikopteret har også vært stasjonert i aktive krigssoner, slik som under Irak-krigen og krigen i Afghanistan. AW101 har ikke sivilt typesertifikat, men noen av prototypene ble bygget etter sivil byggestandard. Det eneste i ordinær drift opererer for Tokyo Metropolitan Police Department.

AW101 fløy for første gang i 1987, og kom i ordinær bruk i 1999. Siden AW101 første gang kom i tjeneste har den erstattet flere eldre helikoptertyper som for eksempel Westland Sea King, siden helikopteret har samme roller slik som transport, antiubåtkrigføring og skipsbaserte nytteoperasjoner. Det er produsert på fabrikker i Yeovil i England og Vergiate i Italia, og er også produsert på lisens i Japan og USA.

Hvis man ønsker å lese mer om helikopteret, kan man finne mye på wikipedia, både på norsk og engelsk. (klikk på linken for ønsket språk)

Det hører også med at den norske regjeringen har bestemt seg for å kjøpe 16 helikoptre av denne typen som skal erstatte våre Westland Sea King. Dette helikopteret er ikke lengre i produksjon, og det ble produsert 344 eksemplarer av dette helikopteret mellom 1969 og 1995. NAWSARH-prosjektet kan man også lese mer om på wikipedia. NAWSARH står for Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter. Prosjektet startet opp i 2007 med mål om at alle de gamle Westland Sea King-helikoptrene skulle skiftes ut innen 2020. Det første AugustaWestland AW101 ble levert i Norge i 17. november på Sola lufthavn. En uke senere velter dette helikoptret på bakken og fikk store skader. Det hører også med at det har blitt kjøpt inn noen NH90 helikoptre, men man kan vel ikke akkurat si at det har vært helt problemfritt heller.

Men jeg må si at det var gøy å se et slikt helikopter på nært hold. Westland Sea King har jeg sett rett som det er når det har vært transport av pasienter til og fra sykehuset i Fredrikstad. Men jeg har aldri vært nært innpå det noen gang. Det aktuelle EH101- eller AW101-helikoptret som var utstilt på Kløvermarken tilhører ESK 722, Eskadrille 722 som er flyvevåbnets redningshelikoptereskadrille (SAR – Search and Rescue). ESK 722 har forøvrig base på Flyvestation Karup på Midtjylland, mellom Viborg og Herning.

Jeg var på Kløvermarken en times tid, hadde jeg blitt litt lengre hadde jeg også fått med meg at AW101 helikoptret hadde tatt av og flydd tilbake til Jylland (antar jeg). Jeg fikk det med meg når jeg var på vei til metroen. Men det var ingen mulighet til å ta noen bilder av dette.  Senere på dagen hadde vi egentlig planer om å ta en tur i en slik kanalbåt i København. Men det ble avlyst fordi det begynte å regne og det var ikke akkurat veldig fristende i dette været. Legg forresten merke til de “festkledde” som skulle ut på kanaltur i alle regnbuens farger. Det er vel unødvendig å si at det var Copenhagen Pride når jeg var i København denne gangen.

                                                                                                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/23/flyutstilling-i-kobenhavn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.