Calais rådhus og en uke i Calais i Frankrike ved veis ende

Den siste dagen i Calais ble tilbragt ikke veldig langt fra overnattingsstedet jeg hadde leid via Airbnb. Først en tur innom Musée Mémoire 1939-1945 i parken og så en tur til Calais rådhus som ligger like ved. Et utrolig stilig bygg som ble bygd mellom 1911 til 1925. Det tok såpass lang tid fordi det ble en stopp i byggingen på grunn av første verdenskrig. Det ble skadet både under første- og andre verdenskrig. Så det måtte repareres igjen etter andre verdenskrig også. Foran rådhuset står også skulpturen Les Bourgeois de Calais, borgerne i Calais på norsk. Det er flere andre ting som også hadde vært interessant å se i Calais, deriblant Calais Theatre og Calais Citadel som ble bygget mellom 1560 og 1571, men det får bli en annen gang. Jeg ville ha en veldig rolig dag, og det var det jeg unte meg!

Jeg hadde en veldig fin uke i Calais, mest på tur rundt i Frankrike og Belgia. Først lokalt i Calais, Dunkerque, så en tur over til Belgia, så videre til Audinghen som ligger mellom Calais og Boulogne-sur-Mer, Ambleteuse, så en dagstur til Le Havre, Longues-sur-Mer og Omaha beach i Normandie. I løpet av denne uka har jeg besøkt dette i Frankrike og Belgia:

Musée Mémoire 1939-1945 i Calais, Frankrike (22.02.18)
Omaha beach, Normandie i Frankrike (20.02.18)
Batterie Longues-sur-Mer i Frankrike (18.02.18)
Batterie Dollemard i Frankrike (18.02.18)
Fort d’Ambleteuse fra 1680 i Frankrike (17.02.18)
Batterie Todt i Frankrike (11.02.18)
Batterie Hundius i Belgia (06.02.18)
Raversyde Atlantikwall Museum i Belgia (04.02.18)
Batterie de Zuydcoote i Frankrike (28.01.18)
Batterie Waldam i Frankrike (09.01.18)
Batterie Oldenburg i Frankrike (07.01.18)

Lørdagen i Calais var av det rolige slaget og jeg gikk bare 4.292 skritt. Bilen stod i utgangspunktet rolig hele dagen, med unntak av at jeg flytta den litt nærmere “døra”, slik at det ikke skulle bli så langt å dra på all bagasjen morgenen etter. For dagen etter var jeg tidlig oppe og var avgårde fra Calais allerede kl 07.18 på morgenkvisten. Jeg hadde en lang tur foran meg, og da var det greit å begynne i rett tid. Jeg skulle videre til København, en tur jeg ikke visste helt hvor lang tid ville ta. Turen fra Holsted syd på Jylland til Calais var på 1075 kilometer og tok 13 timer og 24 minutter. Turen opp til København var enda lengre, og man vet jo aldri hvordan det går med trafikk og man trenger en pause eller flere underveis. Men turen gikk i grunn veldig greit. Jeg hadde ingen lengre stopp, men det ble jo selvfølgelig en del stopp underveis for å komme seg på toalettet, kjøpe seg noe å spise og drikke og slik.

Jeg måtte også tanke opp mer diesel på Fyn etter å ha brukt opp nesten en hel tank med diesel. Nøyaktig etter 15 timer, kl 22.18 på kvelden var jeg fremme på Kastrup i København. Da hadde jeg tilbakelagt ikke mindre enn 1234 kilometer og hatt et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,54 liter diesel per mil. Nedover til Calais hadde jeg brukt 0,55 liter diesel per mil. Ikke så stor forskjell, men det betyr at jeg brukte 1,234 liter mindre på hele turen enn hva jeg ville ha brukt med et forbruk på 0,55. Det er med andre ord bare av akademisk betydning, men artig allikevel for oss som prøver å kjøre litt økonomisk. Hadde forskjellen vært 0,1 derimot, da hadde det begynt å utgjøre litt større forskjell. Men jeg var kjempefornøyd med at jeg fikk gjennomført denne lange transportetappen i løpet av en og samme dag. Det er mange som har spurt meg etterpå hvorfor jeg ikke tok en overnatting og fordelte transportetappen over to dager. Men som jeg da som regel har svart: Men herregud, da hadde jeg jo sløst bort enda en dag på dette. Like greit å bli ferdig med det i løpet av en dag.

Planen for den siste uka i sommerferien i København var å roe ned etter å ha vært på ferie og bunkertur i to uker. Jeg hadde derfor ikke lagt opp noen spesielle planer for hva jeg skulle gjøre eller hva jeg skulle besøke. Eller om jeg i det hele tatt skulle ta noen bilder i løpet av denne uka. Men noen ble det til slutt allikevel. Så det dukker opp fortløpende. Hvis man kan si det så mange måneder etterpå. De siste årene har jeg på fleip sagt etter at jeg har kommet hjem fra sommerferien med tusenvis av bilder på harddisken; Jeg blir ferdig til jul vettu! Og det har jeg som regel klart, men ikke denne gangen. Nå nærmer vi oss slutten av februar og før jeg vet ordet av det, er det påske.

                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/22/calais-radhus-og-en-uke-i-calais-i-frankrike-ved-veis-ende/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.