Batterie Hundius i Belgia

Etter Raversyde Atlantikwall Museum, gikk turen videre til Batterie Hundius, det også i Belgia. Dette batteriet het MKB 2/204 Hundius under andre verdenskrig. Den første lokasjonen til MKB 2/204 Hundius ble derimot opprettet et helt annet sted i februar 1943 med fire stykk polske 7,5 cm FK 02/26 kanoner. Men i juli 1943 ble batteriet flyttet til den nåværende posisjonen og fire stykk 10,5 cm SKL/40 kanoner ble hovedskytset. De var først plassert i åpne kanonstillinger, men i april 1944 ble fire stykk Regelbau R671 kanonbunkere bygd til disse kanonene! R671 er mildt sagt en veldig vanlig kanonbunker og ble bygd for første gang i andre kvartal 1943. Det gikk med 300 kubikkmeter med betong å bygge en slik kanonbunker. Det ble bygd ikke mindre enn 508 slike kanonbunkere totalt, av disse ble 76 bygd i Norge, 41 i Danmark, 1 i Tyskland, 88 i Nederland og resten i Belgia og Frankrike. Kanonbunkeren heter Schartenstand für Geschütze auf mittlere Sockellafette (120°) ohne Nebenräume på tysk og Casemate for medium pivoting guns (120°) på engelsk.

Kommandobunkeren til MKB 2/204 Hundius var en enorm bunker midt på området, en M157 som ble bygd for første gang i tredje kvartal 1942. Det gikk med 1.325 kubikkmeter med betong å bygge en slik kommandobunker. Dette er en enorm kommandobunker med utkikksposter i tre nivåer. Det ble totalt bygd 15 eksemplarer av denne typen kommandobunker, 7 av dem i Norge, resten i Belgia og Frankrike. Både R671 kanonbunkerne og M157 kommandobunkeren er bygd som Ständig i Baustärke B-utførelse. Det vil si at bunkerne er bygd med armerte betongvegger som er to meter tykke. Kommandobunkeren heter Leitstand für mittlere und schwere batterien på tysk og Fire control post for medium and heavy batteries på engelsk. Det var dessverre ikke mulig å komme inn i kommandobunkeren, for jeg har fortsatt ikke hatt gleden av å komme inn i en slik kommandobunker. Men den muligheten kommer forhåpentligvis etterhvert.

Det skal også ha vært tre stykk R502 mannskapsbunkere, en bunkertype som ble bygd første gang i fjerde kvartal 1943. Det gikk med 629 kubikkmeter med betong å bygge en slik mannskapsbunker. Denne bunkertypen ble det bare bygd 3 av i Norge, 20 i Danmark, 91 i Nederland, men totalt er det snakk om 518 bunkere av denne typen. En bunker som det er virkelig synd at er borte, er en M270 kanonbunker som skal ha vært tilknyttet dette batteriet. Jeg regner med at det var her en 15 cm LG kanon var plassert. En M270 kanonbunker ble bygd for første gang i første kvartal 1944 og det gikk med enorme 1.950 kubikkmeter med betong å bygge en slik kanonbunker! Totalt ble det bygd 57 slike kanonbunkere i løpet av andre verdenskrig. 11 av dem ble bygd i Danmark, resten i Belgia og Frankrike. Jeg er usikker på om noen av de som ble bygd i Danmark er å finne i dag, jeg er ihvertfall ganske sikker på at de fire stykk M270 kanonbunkerne som ble bygd på MKB 5/509 Lökken-Süd ikke er synlige i dag. Men jeg hadde mitt første møte med denne kanonbunkertypen når jeg besøkte Hanstholm festning. 17 cm-batteriet “Sperrebatterie Hanstholm”, senere kalt “Hansholm I”, MKB 1/118 Hanstholm I har fire slike kanonbunkere.

Like i nærheten finner vi Fort Napoleon. Her skal det ha vært to stykk L409 åpen kanonbunker for 3,7 cm FLAK lufternkanoner. L409 er en kanonbunker som ble bygd for første gang i tredje kvartal 1942 og det gikk med 525 kubikkmeter med betong å bygge en slik bunker. Fort Napoleon er oppført som 4/252 Fort Napoleon tilhørende Luftwaffe i Atlantikwall-boka til Rudi Rolf. Med 6 stykk 8,8 cm Flak 36 luftvernkanoner. Men disse bunkerne er det dessverre ikke så mye å se til i dag. Man skal visstnok kunne se toppen av en av dem, men de ligger inne på et avsperret område. I tillegg skal det fortsatt befinne seg fem stykk Vf52a mannskapsbunkere på området. Det er en bunker som ble bygd for første gang i andre kvartal 1942 og det gikk med 164 kubikkmeter med betong å bygge en slik bunker.

Som man ser på bildene av Fort Napoleon, var det noen veldig mørke skyer på vei inn. Og det fikk jeg virkelig merke på vei tilbake til Calais fra Belgia. Det regelrett bøtta ned på motorveien. Og mens bilistene i Belgia og Frankrike ikke var så nøye med å ha på kjørelys på bilene sine, noe jeg har hele tiden, fikk jeg virkelig “kjeft” når jeg ikke hadde baklysene mine tent mens det regnet. De blinket på meg med en gang og ville at jeg skulle slå på. Så da gjorde jeg det. Jeg hadde en veldig fin tur til Belgia, først med å besøke Raversyde Atlantikwall Museum, og så en tur til Batterie Hundius. Det ble tilsammen 10.796 skritt og 217 kilometer med et gjennomsnittlig forbruk på 0,52 liter diesel per mil.

                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/06/batterie-hundius-i-belgia/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.