Omaha beach, Normandie i Frankrike

Etter å ha besøkt Batterie Dollemard og Batterie Longues-sur-Mer i Normandie, tok jeg like godt turen videre til Omaha beach, når jeg allikevel var så nærme. Vi snakker om en halvtime med bilen og var ikke noe som var planlagt på forhånd. Hele Normandie-området kunne jeg nok ha brukt mange dager på for å utforske, men denne gangen ble det med en dagstur fra Calais. Alt av museer og slik var stengt når jeg kom til Omaha beach, men det var litt å ta bilder av allikevel. Mitt første stopp ble Overlord Museum, og det var naturligvis stridsvognene som stod utenfor som fanget min oppmerksomhet umiddelbart. Museet hadde vært stengt i nesten to timer allerede når jeg kom forbi. Men jeg fikk mulighet til å ta bilder av Sherman (M4), Wolwerine (M10), Sexton og M32B1 Sherman TRV (Tank Recovery Vehicle).

Mer informasjon om de forskjellige stridsvognene/kjøretøyene:

M4 Sherman
M10 Wolwerine
Sexton
M32B1 Sherman TRV
Tanks in Word War II
Stridsvogner generelt

Litt informasjon om Omaha Beach fra wikipedia:

Omaha, commonly known as Omaha Beach, was the code name for one of the five sectors of the Allied invasion of German-occupied France in the Normandy landings on June 6, 1944, during World War II. ‘Omaha’ refers to a section of the coast of Normandy, France, facing the English Channel 8 kilometers (5 mi) long, from east of Sainte-Honorine-des-Pertes to west of Vierville-sur-Mer on the right bank of the Douve River estuary and an estimated 150-foot (45 m) tall cliffs. Landings here were necessary to link the British landings to the east at Gold with the American landing to the west at Utah, thus providing a continuous lodgement on the Normandy coast of the Bay of the Seine. Taking Omaha was to be the responsibility of United States Army troops, with sea transport, mine sweeping, and a naval bombardment force provided predominantly by the United States Navy and Coast Guard, with contributions from the British, Canadian, and Free French navies.

The primary objective at Omaha was to secure a beachhead of eight kilometres (4.97 miles) depth, between Port-en-Bessin and the Vire River, linking with the British landings at Gold to the east, and reaching the area of Isigny to the west to link up with VII Corps landing at Utah. Opposing the landings was the German 352nd Infantry Division. Of the 12,020 men of the division, 6,800 were experienced combat troops, detailed to defend a 53-kilometer (33 mi) front. The German strategy was based on defeating any seaborne assault at the water line, and the defences were mainly deployed in strongpoints along the coast. The untested American 29th Infantry Division, along with nine companies of U.S. Army Rangers redirected from Pointe du Hoc, assaulted the western half of the beach. The battle-hardened 1st Infantry Division was given the eastern half. The initial assault waves, consisting of tanks, infantry, and combat engineer forces, were carefully planned to reduce the coastal defenses and allow the larger ships of the follow-up waves to land.

Very little went as planned during the landing at Omaha. Difficulties in navigation caused the majority of landing craft to miss their targets throughout the day. The defenses were unexpectedly strong, and inflicted heavy casualties on landing U.S. troops. Under heavy fire, the engineers struggled to clear the beach obstacles; later landings bunched up around the few channels that were cleared. Weakened by the casualties taken just in landing, the surviving assault troops could not clear the heavily defended exits off the beach. This caused further problems and consequent delays for later landings. Small penetrations were eventually achieved by groups of survivors making improvised assaults, scaling the bluffs between the most heavily defended points. By the end of the day, two small isolated footholds had been won, which were subsequently exploited against weaker defenses further inland, thus achieving the original D-Day objectives over the following days.

Det er mye mer å lese om Omaha Beach og D-dagen her:

Omaha Beach
Normandy landings
Invasion of Normandy
Operation Overlord

Det jeg primært kjørte til Omaha beach for å se var monumentet som står på stranden der. Et på fortauet og så et annet et på selve stranden. Det er også en krigskirkegård og minnelund litt bortenfor. Men det får jeg besøke neste gang. Det var ikke så mye dagslys jeg hadde igjen denne fredag kvelden i Normandie i Frankrike. Legg også merke til at det norske flagget vaier i vinden ved minnemonumentet. Rett oppi gata finner man også Musée Mémorial d’Omaha Beach med enda en stridsvogn og ikke minst flere typer kanoner! Den siste kanonen er en 88 mm PAK 43, en kanon som ble produsert i 2098 eksemplarer og hadde en rekkevidde på 15 kilometer.

Dette hadde vært en lang og innholdsrik dag når jeg hadde tatt det siste bildet kl 21.39 på kvelden. Men da var det på tide å komme seg tilbake til Calais. Før dagsturen til Normandie, hadde jeg faktisk klart å komme meg rundt uten å betale et eneste øre i bompenger på veiene i Frankrike og Belgia. Jeg vet jo at det er mye bombpenger på veiene i Frankrike, men må si at jeg ble ganske overrasket over hvor mye det ble tilsammen i løpet av en og samme dag fra Calais til Normandie og tilbake. Det ble tilsammen 52,40 euro. Det ble ganske mange stopp underveis for å betale bombpenger. Jeg brukte kortet, og på en av stoppene på vei tilbake klarte jeg å miste kortet idét jeg skulle stappe inn kortet. Heldigvis var dette såpass sent at det ikke var noen biler som stod bak meg, for jeg måtte rygge tilbake for å kunne gi plass til å komme meg ut av bilen. Og så på plass igjen for å prøve på nytt. Hadde dette vært med biler bak meg, hadde dette vært en rimelig umulig oppgave.

Jeg var tilbake i Calais kl 02.00 på natta, etter å ha kjørt 829 kilometer med et gjennomsnittlig forbruk av diesel på 0,58 liter per mil. Det ble også 9.872 skritt. Vanligvis når jeg er på tur klarer jeg ikke å gå og legge meg med en gang, så jeg ble oppe en time før jeg omsider tok kvelden. Når jeg hadde hatt en såpass lang dag, var jeg klar for en litt roligere dag på lørdag, den siste dagen jeg skulle ha i Frankrike før jeg skulle kjøre tilbake til Danmark.

                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/20/omaha-beach-normandie-i-frankrike/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.