Musée Mémoire 1939-1945 i Calais, Frankrike

Etter en lang dagstur til Normandie hvor hvor jeg besøkte Batterie Dollemard, Batterie Longues-sur-Mer og Omaha beach, var det på tide å ta en litt roligere dag. Lørdagen i Calais hadde jeg derfor bestemt meg for å ta en tur til et lokalt museum i Calais. Det lå bare 5 minutter gange fra Airbnb-overnattingen jeg hadde en uke i Calais. Dette museet ligger i en enorm bunker som ligger midt i parken et par steinkast fra rådhuset i Calais. Museet het tidligere Musee de la Guerre, men heter nå Musée Mémoire 1939-1945. Museet ligger i en bunker som Organisation Todt startet tidlig i 1941, mindre enn et år etter okkupasjonen av Frankrike. Jeg er ikke sikker på når bunkeren var fullført, men når den stod ferdig huset den en gedigen kommunikasjonssentral for telefon, telegraf og radio for den tyske Kriegsmarine. Her hadde man blant annet kontakt med Batterie Todt, Batterie Lindemann og Batterie Oldenburg!

Bunkeren er 94 meter lang, 14 meter bred på midten og henholdsvis 23 og 32 meter bred i endene. Veggene er forøvrig 2 meter tykke, taket er 1 meter og 50 cm tykke og fundamentet er av en eller annen grunn 4 meter tykk. Når man har kommet inn dørene til museet og betalt og fått en oversikt over hva den inneholder, så går man fra rom til rom i en bunker som tilsynelatende aldri tar slutt. Men det gjør den jo selvfølgelig etterhvert. Men det er samlet enorme mengder med effekter, bilder og informasjon i denne bunkeren! Spesielt interessant synes jeg selvfølgelig at det som omhandlet Atlanterhavsvollen, fort og bunkere. Det er blant annet en utstilling viet ene og alene til Batterie Lindemann med en modell av hvordan den enorme kanonbunkeren og 40,6 cm SKC/34 kanonen så ut! Noe jeg syntes var veldig interessant å se og ta bilder av!

Mer militærhistoriske anlegg fra turen min i Frankrike og Belgia:

Omaha beach, Normandie i Frankrike (20.02.18)
Batterie Longues-sur-Mer i Frankrike (18.02.18)
Batterie Dollemard i Frankrike (18.02.18)
Fort d’Ambleteuse fra 1680 i Frankrike (17.02.18)
Batterie Todt i Frankrike (11.02.18)
Batterie Hundius i Belgia (06.02.18)
Raversyde Atlantikwall Museum i Belgia (04.02.18)
Batterie de Zuydcoote i Frankrike (28.01.18)
Batterie Waldam i Frankrike (09.01.18)
Batterie Oldenburg i Frankrike (07.01.18)

                                                                                                                                                                                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/22/musee-memoire-1939-1945-i-calais-frankrike/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.