Batterie Longues-sur-Mer i Frankrike

Turen videre til Batterie Longues-sur-Mer skal egentlig bare ta halvannen time. Men når man treffer den værste trafikken og køen over Normandiebroen, Pont de Normandie, tar det sin tid. Batterie Longues-sur-Mer var det store målet for langturen til Normandie. Dette er et batteri som ble bygd sent i krigen, påbegynt i september 1943 og stod ferdig i april 1944 som MKB /260 Longues. Batterie Longues-sur-Mer hadde fire stykk 15 cm Tbts KC/36 kanoner i hver sin M272 kanonbunker! Batteriet ble konstruert og bygd av den tyske Kriegsmarine. Hele dette batteriet er åpent for publikum hele døgnet. Det er ikke et museum og det koster derfor ingenting å besøke dette batteriet. Alle fire M272 kanonbunkerne er fortsatt på plass, selv om en av dem har fått litt medfart og er dermed gjerdet inn. De tre andre er intakte og har også sine originale kanoner intakte. Kanonen er også på plass i M272 kanonbunkeren som har blitt skadet av en eksplosjon, men den er i biter.

Først litt informasjon om Batterie Longues-sur-Mer fra wikipedia:

The Longues-sur-Mer battery was a World War II artillery battery constructed by the Wehrmacht near the French village of Longues-sur-Mer in Normandy. It formed a part of Germany’s Atlantic Wall coastal fortifications.

The battery was completed by April 1944. Although constructed and manned initially by the Kriegsmarine, the battery was later transferred to the German army. The site consisted of four 152-mm navy guns, each protected by a large concrete casemate, a command post, shelters for personnel and ammunition, and several defensive machine-gun emplacements.

Normandy landings

The battery at Longues was situated between the landing beaches Omaha and Gold. On the night before the D-Day landings of 6 June 1944, the battery was subjected to a barrage comprising approximately 1,500 tons of bombs, although much of this landed on a nearby village. The bombing was followed from 0537hrs on the morning of the landings by bombardment from the French cruiser Georges Leygues as well as the U.S. battleship Arkansas. The battery itself opened fire at 0605hrs and fired a total of 170 shots throughout the day, forcing the headquarters ship HMS Bulolo to retreat to safer water. Three of the four guns were eventually disabled by British cruisers Ajax and Argonaut, though a single gun continued to operate intermittently until 1900hrs that evening. The crew of the battery (184 men, half of them over 40 years old) surrendered to the 231st Infantry Brigade the following day. The heaviest damage was caused by the explosion of the ammunition for an AA gun, mounted by the Germans on the roof of casemate No.4, which killed several German soldiers.

De fire 15 cm Tbts KC/36 kanonene stod i hver sin M272 kanonbunker. Denne kanonen veide mellom 7,2 og 8,5 tonn avhengig av montering. Rekkevidden var på 22.000 meter med en granat på 45,3 kilo. Dette er en kanonbunker som ble bygd for første gang i fjerde kvartal 1943 og det gikk med 760 kubikkmeter med betong å bygge en slik kanonbunker. Kanonbunkeren heter Geschützschartenstand (120°) på tysk og Gun casemate (120°) på engelsk. Totalt er det bygd 69 eksemplarer av denne kanonbunkeren. 3 i Norge, 8 i Danmark, 4 i Nederland og de resterende 54 i Belgia og Frankrike. Dette er samme type kanonbunker som jeg tidligere har sett i Furreby kystbatteri i Danmark, MKB 4/509 Lökken-Nord som jeg besøkte i slutten av juli 2017. Det vil si knappe to uker før jeg tok turen til Normandie. I motsetning til Furreby kystbatteri og MKB /266 Petrolhafen som 13,8 cm kanonene fra Batterie Dollemard ble flyttet til, hadde jeg her mulighet til å gå inn i tre av de fire M272 kanonbunkerne. Den fjerde som ble sprengt i stykker av en eksplosjon er avsperret og ikke mulig å komme inn i.

Dette var forøvrig mitt første møte med en M262 kommandobunker. M262 kommandobunkeren heter Leitstand für leichte Seezielbatterien på tysk og Fire control post for light batteries på engelsk. Denne kommandobunkeren ble bygd for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 720 kubikkmeter med betong å bygge en slik bunker. Det er ikke så rart at jeg ikke har sett denne typen kommandobunker tidligere. For det ble ikke bygd noen i Norge, Danmark eller Tyskland. I Nederland ble det bygd 10 stykk og i Belgia og Frankrike ble det bygd tilsammen 12 stykk. Hvor mange av disse 22 stykk M262 kommandobunkerne som fortsatt står i dag, vet jeg dog ikke.

Med tanke på hvor mye bomber som ble sluppet over Normandie og var også tiltenkt Batterie Longues-sur-Mer, er jeg imponert over hvor godt bevart dette batteriet er. Det er som nevnt bare en av kanonbunkerne som er i stykker. De tre andre og ikke minst kommandobunkeren er like hel. Men nå var det også slik at mye av bombene havnet i nærliggende by. Det er verdt å nevne at avstandsmåleren ikke var på plass i kommandobunkeren når de allierte angrep Normandie på D-Day tirsdag den 6. juni 1944. At dette batteriet har blitt en stor turistattraksjon har jeg ingen problemer med å forstå. Det ligger også tilgjengelig for alle som ønsker å besøke det døgnet rundt, året rundt. Man kan gå rundt og titte som man selv vil og ta alle de bildene man selv ønsker. Det er slike batterier/fort jeg liker aller best. Også utrolig gøy å se at de har tatt vare på de originale kanonene i alle kanonbunkerne!

I tillegg til de fire 15 cm Tbts KC/36 kanonene i M272 kanonbunkerne skal det også ifølge Atlantikwall – Batteries og bunkers-boka til Rudi Rolf ha vært en belgisk 12 cm K370 kanon på Batterie Longues-sur-Mer. Dette er en kanon som egentlig heter Canon de 120 mm L mle 1931 produsert av belgiske Cockerill i 24 eksemplarer. Dette er samme type kanon som var hovedskytset på Raversyde Atlantikwall Museum, MKB 6/204 Salzwedel-neu i Belgia! Det skal også ha vært to stykk 7,5 cm FK (Feldkanone) feltkanoner og fire stykk 7,5 cm FLAK luftvernkanoner. Tyskerne skal også ha bygd ammunisjonsbunkere, installert en lyskaster, tre 20 mm kanoner for luftvernkanoner, flere maskingeværposisjoner for å beskytte batteriet for invasjon fra landsiden, minefelt og en mengde piggtråd. Det skal også vært ytterligere en feltkanon, en russisk 122 mm K390, som originalt heter 122 mm gun M1931/37 (A-19) kanon.

Batterie Longues-sur-Mer skal ha bestått av 184 soldater fra Kriegsmarine. Mens lokale håndverkere ble brukt til å bygge Batterie Longues-sur-Mer, skal franske motstandsfolk visstnok ha infiltrert arbeidene og fikk informert de allierte om designet av batteriet og saboterte betongen som ble brukt til en av M272 kanonbunkerne, slik at den skulle tåle mindre ved en trefning. I de to ukene før D-dagen ble det sluppet ikke mindre enn 1.500 bomber, men de bombesikre bunkerne til tyskerne i Batterie Longues-sur-Mer holdt ut. Med unntak av den ene som franske motstandsfolk hadde sabotert betongen til. Natt til 6. juni 1944 ble det sluppet 604 tonn med bomber, flere direkte treff, men de bombesikre bunkerne klarte seg bra. En kilde sier at det ble skutt med granater 115 ganger fra Batterie Longues-sur-Mer, mens en annen kilde sier at det ble skutt 176 granater mot Batterie Longue-sur-Mer av allierte styrker i løpet av D-Day fra HMS Ajax fra kl 5.30 og senere av HMS Argonaut.

Etter reparasjoner var kanonene dog i gang igjen på Batterie Longues-sur-Mer, men de ble satt ut av granater fra FFL Georges Leygues og USS Arkansas. Soldatene som bemannet Batterie Longues-sur-Mer overga seg uten nevneverdig motstand på morgenen den 7. juni 1944. Av de 184 soldatene overlevde 120, mer enn halvparten av dem var over 40 år gamle.

Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor dette har blitt en stor turistattraksjon. Det er sjeldent man finner et batteri/fort som er så autentisk 74 år etter at det var i bruk. M272 kanonbunkerne er fortsatt på plass, selv om den ene er ødelagt, alle 15 cm Tbts KC/36 kanonene på plass, selv om den ene er i biter. For ikke å snakke om at M262 kommandobunkeren også er på plass. Alt står åpent og det er bare å besøke. I motsetning til mange fort i f.eks Norge og Danmark, har dette fortet i løpet av den korte tiden fra det stod ferdig til D-dagen både fyrt av og ikke minst blitt skutt på en rekke ganger. Jeg skrev i artikkelen om Batterie Todt at de hadde skutt 476 granater mot skip i den engelske kanal og den britiske kysten. Batterie Longues-sur-Mer hadde skutt 115 granater i løpet av den korte tiden det var operativt. Men det batteriet som uten tvil løsnet flest skudd, er Batterie Lindmann med sine 2.200 granater. Men dette er i løpet av to år.

Dette var uten tvil høydepunktet mitt på dagsturen til Normandie, men det ble en liten tur til før lyset var i ferd med å forsvinne og jeg måtte komme meg tilbake til Calais igjen. Men helt til slutt måtte jeg ta noen fine bilder av Normandie-kysten helt ytterst på klippen ved Batterie Longues-sur-Mer!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/02/18/batterie-longues-sur-mer-i-frankrike/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.