Amputert tur til København

Ikke lenge etter min første cpap kontroll på sykehuset var jeg hos fastlegen for siste gang i sammenheng med min søvnapné. Jeg hadde vært sykemeldt i seks måneder og følte at cpap-behandlingen hadde kommet såpass langt at jeg ville prøve å begynne å jobbe igjen. Men først ville jeg avvikle den ferien jeg hadde tilgode i år. Jeg hadde derfor avtalt med min arbeidsgiver at jeg gikk rett ut i 5 ukers ferie så fort jeg ble friskmeldt. Lørdag 26. oktober var min første dag som friskmeldt og jeg skulle starte på ferien min påfølgende mandag. Men allerede den helgen begynte mitt høyre kne å gjøre vondt. Jeg tenkte ikke så mye over det i starten, sikkert bare en bagatell som ville gå over i løpet av noen dager. Men samtidig kunne jeg ikke sette fingeren på hva som hadde forårsaket dette.

Mandag (4. november) i min andre ferieuke hadde jeg avtalt å dra til København for å besøke Gro, Anders sin søster. Jeg har ikke besøkt henne siden september 2011, så det var høyst på tide igjen. Jeg har besøkt henne i København i september 2008, 2009 og 2011. Denne gangen ble besøket litt senere på høsten, så det ville ikke være like varmt og man kunne få litt av et grisevær. Men det brydde jeg meg i grunn ikke noe særlig om, for det skulle bli utrolig deilig å komme seg litt bort fra dørene hjemme, kose seg med godt selskap, god mat og ikke minst godt drikke. Som regel når jeg drar til København så blir jeg ofte der i 1,5 uke. Jeg har som regel bare bestemt meg for når jeg skal dra til København, aldri når jeg skal dra hjem igjen. Det blir når det blir, og nå var jeg bare i min ferieuke nummer 2 av 5 totalt.

Turen nedover til København gikk i grunn veldig bra, selv om jeg hadde et forferdelig møkkavær den første delen av turen, men så lysnet det opp litt nedover i Sverige. Men nærmere jeg kom Malmø og København, jo mer regn ble det. Det er forøvrig min første tur til København med min Peugeot Partner diesel, og jeg var litt spent på hvordan dieselforbruket ville være på en slik tur. Dieselforbruket på vanlig kjøring, småkjøring, blandet kjøring og motorvei opp til 80-90 km/t ligger på 0,56 liter per mil. Men jeg var spent på hvor høyt forbruket ville være når man ligger mellom 110 og 130 km/t (på speedometeret). Deler av strekningen er det 120 km/t på, og med GPS’en som hastighetsmåler, er det ikke noe problem å ligge i 130 km/t og allikevel ikke kjøre noe særlig fortere enn det man har lov til. Men det vil si at man ligger rundt 3.000 omdreininger med en dieselmotor, og det er ikke akkurat innen komfortsonen når det kommer til dieselfrobruk. Jeg hadde på forhånd sett for meg at den ville bruke omlag 0,70 liter diesel per mil.

Jeg hadde ikke noe særlig med stopp underveis, og de stoppene jeg hadde var ganske raskt unnagjort, så jeg var fremme i København på ca 5,5 time. Det raskeste jeg noensinne har kjørt den strekningen på er 5 timer, men det var med hjemlengsel og uten et eneste stopp. Så dette var i grunn veldig bra. Velkomstkomiteen i København sørget for å ta meg godt i mot, Gro hadde ei venninne som heter Anna Linda på besøk og selvfølgelig hennes hærlige katt Kylie. Jeg fikk tømt bilen ganske nærme leiligheten til Gro og så kjørt den i «trygghet» for parkeringsvaktene utenfor Kastrup. Mener det var i fjor jeg klarte å pådra meg ei parkeringsbot med å parkere et sted man bare kunne stå i maks 2 timer med p-skive. Ikke hadde jeg p-skive og bilen stod der mer enn 2 timer. Den feilen skulle jeg ikke gjøre en gang til.

Det var en veldig hyggelig kveld, vi spiste hjemmelaget pizza som Gro hadde laget og koste oss med øl selvfølgelig. Mitt første møte med økologisk øl fra Thisted Bryghus. Jeg fikk smake to typer, en som het «Pilsner» og en som het «Classic». Og det var uten tvil «Classic som var min favoritt. Mye mer fyldig og god smak. Fargen var også mye mørkere enn hva jeg hadde forventet meg av en classic. Den pleier å være litt mørkere, men f.eks Tuborg sin classic er ikke på langt nær så mørk som denne økologiske varianten fra Thisted Bryghus. I tillegg viste det seg at den var på tilbud på Netto like i nærheten for 10 kr halvliteren. Det var naturlig nok den jeg valgte å kjøpe senere når den faktisk også var billigere enn f.eks Tuborg classic.

Dagen etter skulle vi møte en annen venninne som heter Simone så fort hu var ferdig på jobb. Vi havnet raskt på en pub som heter McKluud på Vesterbro. Denne pub’en har eksistert siden 1972 og feiret derfor 40 år med ølskjenking i fjor! En lavmælt og hyggelig pub hvor man møter kjente. Ihvertfall en tirsdag ettermiddag og kveld. Men antar at den er fullstappet i helgen! Men vi hadde en veldig hyggelig kveld på McKluud med primært Tubort classic på flaske for min del! Før kl 18 kostet ei flaske 22 kroner og etter kl 18 steg prisen til svimlende 24 kroner! Vi kjøpte rundene på tur, men jeg drakk åpenbart raskere enn mine kvinnelige venner, så jeg måtte kjøpe en ekstra øl i ett sett. Det kom også andre innom som jeg har hilst på tidligere når jeg har vært i København. I tillegg hadde vi hyggelig selskap av personer som både var kjente og ukjente for de andre. Spesielt han ene var morsom å prate med, for han syntes det var veldig morsomt å prøve å prate norsk. Det er ganske morsomt å høre en danske som ikke kan norsk prøve å prate norsk!

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke helt husker når vi valgte å dra fra McKluud den kvelden, det er jo tross alt tre uker siden allerede også faktisk. Men vi tok en tur innom en 7-11 og kjøpte flaskevann som jeg trengte til fukteren til min cpap. I tillegg kjøpte jeg med meg to Cult Shaker (rusbrus) for å kose meg med på veien hjem. Vi valgte å ta bussen (rute 5A) tilbake til Kastrup, for da slapp vi å bytte underveis. Det tar normalt sett litt lengre tid å ta bussen enn å ta metroen, men med metro/bussbytte og det hele, så er det ikke sikkert at det ville ha gått raskere med metro. Uansett var det veldig praktisk å bare sette seg på bussen og bli kjørt helt «hjem». Klippekortordningen som jeg alltid har vært glad i i København er de forøvrig på vei til å bytte ut. De har allerede et digitalt «reisekort» oppe og gå, men det har vært så mye problemer med innføringen av dette systemet, så klippekortordningen har allerede blitt opprettholdt ett år på overtid. Et klippekort for 3 soner kostet nå forøvrig 200 kroner. 20 kr per klipp med andre ord.

Selv om kvelden på McKluud endte opp med å bli veldig bra, startet den ikke så veldig bra. For jeg hadde veldig vondt i kneet og humøret var ikke akkurat på topp pga det. Jeg hadde fortalt Gro tidligere på dagen at jeg hadde problemer med kneet og at det var årsaken til at jeg kanskje ikke var «helt på høyde» om dagen. Men jeg hadde som sagt regnet med at dette ville gå over i løpet av noen dager. Men det virket ikke sånn, det var også i ferd med å bli værre. Fra å bare ta en smertestillende tablett for å sørge for å få sovet igjennom hele natta, var jeg etterhvert nødt til å ta smertestillende for å klare å komme meg igjennom dagen også. På dette tidspunktet gikk det greit å gå egentlig, men det gjorde ganske vondt etterpå pga belastningen.

Onsdag og torsdag skulle Gro jobbe hele dagen, og jeg ville derfor få tid for meg selv, normalt sett så hadde jeg tatt meg en tur rundt i København, tatt en tur innom FONA på Strøget som er en enorm butikk for film og musikk, kjøpt meg mat ute og tatt meg noen øl, tatt litt bilder og slik. Men jeg hadde så vondt i kneet at jeg endte opp med å være hjemme i leiligheten til Gro hele dagen. Jeg endte også opp til slutt med å ta smertestillende for at det skulle være litt mindre smertefult. Jeg hørte på ganske musikk den dagen og satt litt på internett. Jeg hadde faktisk tatt med meg en trådløs router for å kunne ha internett både på min pc og mobil.

Jeg må innrømme at det var utrolig kjipt å måtte sitte i København, endelig på tur liksom, å ha så vondt og måtte sitte og vurdere å dra hjem igjen mye tidligere enn planlagt for å komme meg en tur til legen for å finne ut hva som var problemet med kneet mitt. Men jeg endte til slutt opp med å bestemme meg for å dra tilbake til Norge og komme meg til legen. Jeg var selvfølgelig bekymret for at det skulle være noe alvorlig og ville gjerne finne ut av hva det var. Og ikke minst få noe smertelindring. Det var derfor utrolig kjipt å fortelle Gro hva jeg hadde bestemt meg for når hu kom hjem sent tirsdag kveld. Før den tid hadde jeg forøvrig vært en tur innom min lokale kinarestaurant Jin Yuan på Kastrup for å spise middag. Det smakte godt som vanlig, men jeg var nok fortere ferdig enn jeg normalt sett var. Selv om jeg tok til meg mat to ganger og var mett, så ville hu som jobbet der påpeke at det var mulig å gå flere ganger og ta seg mat, når jeg ba om regningen. Hu hadde nok ikke lagt merke til at jeg allerede hadde tatt meg mat to ganger.

Siden jeg hadde såpass vondt i kneet nå, så var jeg redd for at jeg ikke ville orke å ta en tur innom butikken og kjøpe med meg litt hjem. Men jeg tok litt smertestillende og klarte å komme meg innom både en Lidl og en Netto, de ligger faktisk ved siden av hverandre. Det er jo veldig praktisk. Men etter blemma med å ikke ha p-skive for noen år tilbake, så var jeg litt nervøs for å parkere et sted hvor det var påkrevd p-skive uten å ha det. Derfor gikk jeg inn på Netto for å kjøpe ei p-skive. Men det hadde de jo selvfølgelig ikke. Sist kjøpte jeg det på bensinstasjonen rett utenfor hos Gro, men da måtte jeg kjøre helt tilbake dit igjen.

Så da improviserte jeg litt. Jeg vet ikke om det ville ha fungert hvis det hadde dukket opp en parkeringsvakt, men det var ihvertfall forsøket verdt. Jeg tok frem ei blokk og en kulepenn og skrev «P-SKIVE» på toppen av arket, tegnet ei klokke, tegnet inn viseren der den ville ha vært der og da og skrev i tillegg klokkeslettet under. Da følte jeg ihvertfall at jeg hadde gjort det jeg kunne med det jeg hadde tilgjengelig. Enten fungerte det, eller så var det ingen parkeringsvakter innom. Jeg fikk kjøpt med meg litt hjem, da tenker jeg ikke på melk og brød og sånn, men noe godt å drikke på. I tillegg til et par flasker brus til hjemturen. Hjemturen gikk forøvrig også på ca 5,5 time. Jeg stoppet bare underveis for å kjøpe meg litt å spise og for å strekke litt på beina. I tillegg sørget jeg for å ta litt mer smertestillende for å sørge for at jeg kom meg både hjem og fikk bært alt «pikkpakket» opp i 4. etasje uten at kneet tok livet av meg. Dieselforbruket var faktisk lavere enn jeg hadde regnet med. Jeg hadde tilbakelagt 1085 kilometer på denne turen, med en snitthastighet på 101 km/t og et dieselforbruk på 0,64 liter diesel per mil. Bare 0,08 liter mer vanlig bruk! Det ble forøvrig ikke tatt et eneste bilde på denne turen. Med unntak av bildet av kjørecomputeren på bilen og videoen fra turen over Øresundbroen. Bildene er fra en tidligere tur.

Jeg hadde time hos fastlegen min dagen etter (fredag) og ble undersøkt, det ble bestilt røntgen, jeg fikk smertestillende og jeg ble sykemeldt i 2,5 uke. Men det tok bare en uke før jeg ba om å få en ny time hos legen, for kneet holdt på å ta livet av meg, jeg trengte sterkere smertestillende. Samtidig ble jeg sendt på akutt besøk til Unilabs for å ta røntgen og ble samtidig henvist til MR. Jeg har har nå fått time for MR hos Unilabs i Fredrikstad den 20. januar. Det var ikke måte på til hvor lenge jeg måtte vente heller. I tillegg har jeg vært hos legen igjen i dag, fått resultatet fra røntgen som ikke viste noe annet enn en tidligere skade jeg har hatt i det samme kneet. Jeg fikk mer smertestillende da jeg var tom for den ene typen og ble sykemeldt i nye 3 uker. Jeg skulle egentlig begynt å jobbe igjen til mandagen, men sånn gikk det dessverre ikke.

Jeg kommer sterkere tilbake senere!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/11/26/amputert-tur-til-kobenhavn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.