Besøk fra København i helgen

Noen har kanskje allerede lagt merke til på Twitter at jeg har hatt besøk fra København i helgen. Det var et besøk jeg hadde gledet meg veldig til i lang tid. Jeg hadde derfor rydda og gjort litt rent her og ihvertfall planlagt maten på fredagen. Resten av helgen hadde jeg tenkt å ta litt på sparket. På fredagen hadde jeg planlagt hjemmelaget pizza og til dessert visste jeg at det ble marsipankake av et eller annet slag. Søstra til Anders hadde lovt å bake ei kake til meg som hu skulle ha med fra København! Den gledet jeg meg også masse til, sist gang var vel kaka  hu lagde når Anders og jeg inngikk registrert partnerskap (gifta oss) i 2001. Sist jeg var i Sverige hadde jeg også kjøpt med et forholdsvis stort stykke med Brie. Men det var først på fredagen at jeg bestemte meg for å servere litt ost og kjeks som forrett.

I tillegg til nevnte Brie ble det også Norzola (inspirert av Gorgenzola) og Royal Blue. De to sistnevnte er begge blåmuggost. Kjeksen jeg brukte var Ritz, som jeg har blitt veldig glad i. I tillegg til osten hadde jeg på en halv grønn stenfri drue. Den hjemmelagde pizzaen var jeg rimelig trygg på, den har jeg servert såpass mange ganger nå, så den vet jeg faller i smak. Men når det gjelder forretten var jeg litt mer usikker. Det jeg skal frem til er at jeg nok hadde bittelitt prestasjonsangst når jeg skulle servere mat, til og med noe jeg aldri har servert andre før, til to kokker. Men jeg velger å tro at kokker synes det er spennende å smake mat som er laget av litt mer «amatører», blant annet for å se hvordan «hvermansen» lager maten!

Alt jeg hadde lagt av ost/kjeks/druer gikk ihvertfall ned på høykant. Men tipper også at vi var veldig sultne alle mann! For å være ærlig syntes jeg at den Brie’n jeg hadde kjøpt i Sverige var veldig mild på smaken, den jeg pleier å kjøpe fra Eldorado synes jeg er bedre. Jeg får enten holder meg til Eldorado eller prøve en annen type neste gang. Norzola og Royal Blue var veldig gode! Royal Blue har jeg kjøpt ganske mange ganger siden jeg smakte Selbu blå før jul. Når forretten var borte tok det ikke mange minuttene før den hjemmelagde pizzaen var ferdigstekt. Men jeg lar den alltid hvile litt før jeg skjærer opp i passende stykker og ber gjestene om å forsyne seg. Det er greit å ikke brenne av seg hele ganen heller.

Denne hjemmelagde pizzaen bestod av den ferdige deigen til «Nå». Litt juks med andre ord. Fyllet var spaghettisaus fra Sopps i bunn med 700 gr kyllingkjøttdeig og en hel løk skjært i biter stekt på forhånd, paprika, ananas, en masse revet ost, bacon i skiver i passende biter, pepperoni og chorizo på toppen. I tillegg er det selvfølgelig krydret litt med passende krydder! Hvis jeg får si det selv, så smakte pizzaen fortreffelig! Jeg hadde også vært litt hardere på krydderet denne gangen, siden jeg ikke hadde noen «sarte mager» på besøk denne gangen. Det gjorde susen, vil jeg påstå! Det ble litt pizza igjen, men det var nok ikke fordi det ikke falt i smak, men derimot fordi vi hadde spist en forrett og ikke minst fordi vi skulle ha plass til kaka som Gro hadde hatt med seg! Det hadde jo vært for gæli hvis jeg ikke hadde hatt plass til et kakestykke eller to!

Kaka var spesiallaget til meg og det var utrolig gøy at Gro hadde laget et par Converse-sko som dekorasjon på toppen av kaka! I tillegg hadde hu laget noe rundt på sidene som skulle ligne rosa nettingstrømper. Ikke noe jeg noen gang har ikledd meg selv i, men det var en liten spøk bare. Morsomt og stilig var det! Men «nettingstrømpa» var det eneste som ikke kunne spises på kaka! Alt var forøvrig hjemmelaget og kaka smakte rett og slett nydelig! Men når jeg skulle åpne kaka må jeg innrømme at jeg sleit noe veldig. Hvor skulle jeg begynne? Det var nesten for ille å ødelegge den utrolig kule kaka? Men på en annen side, man får jo ikke noe særlig glede av den ellers heller. Etter all maten og kaka på fredagen var det rett og slett ikke plass til noe snacks. Så vi holdt oss til flytende føde, hørte på musikk og skravlet til ut i de sene timer!

På lørdag ble det dekket til en felles frokost, og her hadde jeg tenkt litt og kjøpt inn litt mer enn jeg pleier å ha i hus. Det blir jo ganske kjedelig hvis det eneste jeg har å sette frem er kneipbrød, kaviar og flykræsj (makrell i tomat)? Men her hadde jeg som sagt vært litt føre var og kjøpt inn en del ekstra pålegg. I tillegg til at jeg hadde kjøpt inn en hel haug med baguetter som vi kunne steke og kose oss med til frokosten! På lørdagen stod en tur til Oslo på tapetet. Vi skulle inn og besøke et vennepar av Gro som hadde født skjønne Wilhelmina den 21. januar! Tror du ikke det ble enda mer kake her også? Denne kaka var i form og innhold lik kaka som jeg hadde fått, men den var trukket med sukkerglasur av en eller annen type. Må innrømme at jeg ikke er noen ekspert på området. Denne kaka var istedenfor Converse-sko dekorert med en baby laget i marsipan! Utrolig kul denne kaka også!

Det var forøvrig litt av et føre og snøvær vi hadde på turen til Oslo, men det var bare å ta det med ro, så gikk det bra også! Jeg husker ikke hvordan det kom frem, men på et eller annet tidspunkt hadde det kommet frem at det var veldig lenge siden de (Gro og kjæresten Kasper) hadde spist taco, så da spurte jeg rett og slett om de kunne tenke seg taco lørdag kveld. Det hadde de, så da var den saken avgjort! På vei hjem fra Oslo var det rett til Kiwi her nede for å handle inn det vi trengte. Det var jeg som hadde stått for matlagingen på fredag, på lørdag ble jeg spurt om de fikk lov til å invadere kjøkkenet mitt og lage maten. Det hadde jeg ikke noe imot og syntes det bare var gøy å se hvordan taco’en ble laget av andre! Jeg er primært vant til den tradisjonelle måten å spise taco på. Det vil si tortilla-lefse (helst ikke taco-shell, de bare knuser og det blir et fryktelig klin) som man fyller med kjøtt, grønt, saus, ost osv. Utfordringen er som regel å ikke fylle tortilla-lefsa for full, slik at det var mulig å brette den sammen og spiste uten altfor mye klin.

Men på lørdag fikk jeg tacoen på en ganske annerledes måte. Jeg har fått servert noe tilsvarende tidligere, men dette var rett og slett helt nydelig! Kjøttet ble stekt sammen med løken, mais, tacosaus, tomatpurè og diverse krydder. Det var ihvertfall de ingrediensene jeg klarte å få med meg. Da fremstod dette som en «tacofarse» eller hva jeg skal kalle det. Dette ble lagt i taco-shell som ble lagt i en ildfast form. Oppå alt sammen ble det lagt ganske mye revet ost og satt i ovnen. På denne måten ble taco-shellene myke og mulig å spise med kniv og gaffel uten klin. Ved siden hadde vi salat og en hjemmelaget guacamole. Jeg er ikke sikker, men jeg tror det er første gang jeg har fått servert en hjemmelaget guacamole med hvitløk. Det må være den beste guacamolen jeg har spist noen gang! Det må jeg prøve å lage selv en gang!

I kveld var det rom for snacks og godt drikke til. Jeg ble dog overrasket over at min venner fra København ikke likte Smash. Det må være de første jeg har møtt som ikke liker Smash. Men det betydde jo at jeg hadde hele posen for meg selv! Og gjett om den forsvant! Cd-spilleren har i grunn gått hele helga, men litt utpå lørdagskvelden spilte vi Scene It? Filmtoppen, et filmquiz jeg har til min Xbox 360! Hvis man er litt interessert i film og quiz, er dette et veldig morsomt spill å spille! Den første runden vant jeg, men det var før mine danske venner hadde kommet helt inn i hvordan ting fungerte, etter det ble det aldri noe bedre enn 2. plass på meg! Men det tåler jeg vet du! Jeg har møtt min overmann i filmquiz! Litt senere på kvelden prøvde vi også litt bilkjøring med Forza Motorsport 2 og Tetris. Tetris trenger vel ingen ytterligere forklaring, vil jeg tro?

På søndag var det igjen duket for en stor og hærlig frokost med nystekte baguetter! På søndag tok vi også frem Brie og Royal Blue til frokosten! Godt med ost og f.eks druer på! På søndagen hadde vi også planlagt en tur innom grava til Anders. Det var Gro sin første tur innom grava til Anders, og jeg regner med at det var ganske spesielt. Vi hadde tatt med oss noen lys som vi skulle tenne. Vi fikk feiet bort litt snø fra pynten fra bursdagen og jula og tent lys i begge gravlyktene. I tillegg satt vi ett lys utenfor. Vi var ganske lenge på kirkegården og pratet ganske mye om Anders og ting som har skjedd etter at han døde 17. juli 2008. Neste post på «programmet» var dessverre returreisen til København. De hadde vært hos meg tett oppunder to døgn, det var utrolig hyggelig, det var bare kjipt at det ikke kunne vare lengre! Men jeg regner med at det ikke er lenge til vi treffes igjen!

Jeg var alt annet enn flink til å ta noen bilder i helga, men noen bilder av kaka sørget jeg selvfølgelig for å ta før jeg «ødela» den!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/02/03/besok-fra-kobenhavn-i-helgen/

2 kommentarer

    • Jahn-Ivar Emberland3 februar, 2010 kl 20:54

    Wow… for en kake! Helt fantastisk. Et kunstverk. Den var sikkert god også?

    • mats3 februar, 2010 kl 22:37

    den kaken var nydelig, både og se på, og ikke minst smake på. Høres ut som en utrolig koselig helg:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.