Såpeglatte veier i distriktet

De to siste dagene har mildt sagt vært en utfordring for oss bussjåfører. Mandag hadde jeg fri, så da aner jeg i grunn ikke hvordan det var ute på Hvaler. Men når jeg skulle kjøre på jobb i går var det såpeglatt hele veien ut til Nesset på Vesterøy. Jeg lurer rett og slett på hva som egentlig skjedde tirsdag morgen? Ingen brøyting, ingen strøing og ingen salting. Hva skjer da? Det blir rimelig forferdelig veier å kjøre på. Spesielt når de har saltet riksvei 108 kvelden i forveien og ikke fulgt det opp dagen etter, da fryser det og det blir såpeglatte veier. Jeg kjørte veldig pent utover med privatbilen, spant litt i Bratte bakke men kom meg greit opp! Men den eneste avgangen jeg var helt i rute på var første avgang fra Skjærhalden kl 7.40. Resten av dagen fløy tiden rett og slett fra meg.

Men det skal og må være sikkerheten som prioriteres fremfor å forsøke å holde rutetidene! Det er tross alt bedre å komme hel frem litt forsinket enn å kjøre av veien, med alle de konsekvensene det kan få? Med unntak av en passasjer som lurte på om jeg ville være i sentrum til det og det klokkeslettet, så var det i grunn ingen som kommenterte at jeg var forsinket i går. Jeg klarte aldri å komme til sentrum til nevnte klokkeslett forøvrig. Jeg var nærmere 20 minutter etter skjema. Selv om jeg bare var  5 minutter forsinket når jeg snudde nede på Tangen, hjalp jo det lite når jeg møter køen ved Folkvang. Men selv om det var veldig glatte veier og det er det værste føret vi har hatt i vinter, kom jeg meg igjennom hele skiftet uten et eneste problem. Hvis man ser bort fra forsinkelsene da.

Det var forøvrig ikke noe særlig bra start på dagen i dag heller. Det var glatte veier utover til Hvaler, men i motsetning til den saltede veien som hadde fryst, var det derimot en masse nysnø som gjorde veiene såpeglatte i dag! Så glatt at jeg hadde megastore problemer i Bratte bakke! På første forsøk begynte jeg å spinne med en gang og kom ikke mer enn opp til midt i svingen før jeg måtte kaste inn håndklet og snu bilen og kjøre ned igjen. Jeg prøvde meg enda en gang, men jeg spant og det var rett og slett dødfødt. Jeg måtte snu på samme plass igjen. Deretter prøvde jeg meg et par ganger på å rygge opp Bratte bakke faktisk. Men jeg kom ikke noe lengre opp på den måten heller. Det hender at det er mulig å komme seg frem ved å rygge som siste utvei, men i dag var det rett og slett bare helt håpløst. Jeg prøvde meg riktignok en gang til, denne gangen «rett vei», men jeg måtte kaste inn håndklet på det samme steder alle 5 gangene.

Når jeg hadde kommet ned igjen tar jeg frem telefonen og ringer til en kollega som også må opp Bratte bakke for å komme seg til Nesset. Jeg håpte i det lengste at han ikke hadde passert enda, og at jeg kunne sitte på. Han hadde hatt sitt å stri med brøytekantene hjemme, så han var også litt etter skjema. Jeg parkerte derfor min Kangoo på den gamle bussparkeringen i Bratte bakke og stod og ventet med ryggsekken min. Kollegaen som har samme type bil som meg kjørte heldigvis på piggdekk, det hjalp nok også litt med ekstra ballast (min egenvekt) tenker jeg. Vi kom oss opp Bratte bakke uten noen særlige problemer og kom oss på jobb begge to i dag også!

Hvis vi ser bort fra at trafikken ikke stod fra Folkvang og inn i dag også, ble det de samme forsinkelsene pga det glatte føret i dag også. Jeg tok det pent og sørget for å få bussen helt frem fremfor å se altfor mye på klokka. Noen vil sikkert blir irritert over at bussen er forsinket, men prøv heller å se for deg hvor forsinket man vil bli hvis man kjører hel bussen i grøfta? Men utpå formiddagen var riksveiene saltet og var ganske fine å kjøre på, hvis man ser bort fra Torsnes da, der blåste veiene igjen både her og der. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å ligge midt i veien og sikte seg inn mot målet i den andre enden. Og for guds skyld ikke stoppe midt ute i all snøen! Da er det ikke sikkert at man hadde kommet i gang igjen!

De to siste dagene har jeg sett biler stått strødd av veien både her og der, alt fra en liten Yaris, til en SUV og for ikke å snakke om en av lastebilene til Fjordfisk! Etter å ha måttet gi opp å komme meg opp Bratte bakke i dag, så har jeg vært en tur innom Biltema for å kjøpe meg hurtigkjettinger å ha i krisefall neste gang! Neste gang er det ikke sikkert at jeg er så heldig at jeg kan sitte på en kollega! Da er nok disse hurtigkjettingene utrolig kjekke å ha liggende bak i bilen, tenker jeg! De kostet ikke mer enn 200 kroner heller! Jeg håper jo selvfølgelig at jeg ikke får bruk for dem, men nå har jeg dem ihvertfall i bakhånd hvis jeg skulle få tilsvarende problemer igjen!

Jeg har også lagt ut et bilde fra Skjelsbosund-brua hvor de bytter ut det gamle rekkveret med nytt. Men herregud så trangt det blir for fotgjengerne fremover! De er nødt til å gå i veien når det nye rekkverket er på plass på begge sider! Hva er det man har tenkt med her? Spørsmålet er vel om man har tenkt i det hele tatt? I tillegg til forsinkelsene pga de glatte veiene blir vi også heftet av trafikklyset på Skjelsbosund-brua om dagen pga arbeidene med rekkverket.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/02/03/sapeglatte-veier-i-distriktet/

1 kommentar

    • mats3 februar, 2010 kl 22:39

    synes det er imponerende at dere kommer frem enkelte plasser i det hele tatt jeg, respekt:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.