Registerrem, vannpumpe, valg, pass og buss i distriktet

I dag har min Renault Kangoo vært på ett verkstedbesøk som ikke er av den billigste typen. De som bytter bil ofte nok, opplever vel aldri å bytte registerrem og vannpumpe på sin bil. Jeg må innrømme at jeg ikke er helt sikker på hva som er kilometerintervallet på min Renault Kangoo, men tror at det er 120.000 km. Det mange kanskje ikke er klar over, er at det er et intervall til, nemlig at den skal byttes minst hvert femte år. Så selv om jeg ikk har kjørt 120.000 km med min Renault Kangoo enda, var det høyst på tide å skifte registerrem.

Min Renault Kangoo har nå passert 106.900 km men har vært på veien siden september 2003. Det vil si at bilen i utgangspunktet skulle vært inne for skifte av registerrem allerede i september 2008. Men siden min bil er en «overligger» og egentlig er en 2002-modell, har mitt lokale Renault-verksted mast på meg om dette allerede siden 2007. Siden bytte av registerrem og vannpumpe beløper seg til mellom 7.000 og 8.000 kroner, avhengig av hvilket merkeverksted man velger, så har dette vært en utgift som har vært på hold en stund. Jeg hadde egentlig planer om å gjøre det sist sommer, men av naturlige årsaker ble alt satt på hold og pengene fikk helt andre ben å gå på enn å bruke så mange tusen på bilen.

Etter å ha vært rimelig misfornøyd med mitt lokale Renault-verksted i hele perioden jeg har hatt bilen, har jeg den senere tid valgt å bruke et annet uavhengig versked. Populært kalt EdGarasjen, men det egentlige navnet på verkstedet er Fredrikstad Motor Senter (FMS). Jeg har brukt dette verkstedet tidligere, men ikke siden jeg hadde min ’87 Mercedes 190E 2.6. Det siste besøket jeg hadde hos mitt lokale Renault-verksted var i fjor sommer for en service. EU-kontrollen i juni og dagens verkstedbesøk har altså vært hos EdGarasjen. Jeg hadde også sjekket hvor mye de skulle ha for denne jobben i Strømstad, men med over 2 måneders ventetid, endte jeg opp med EdGarasjen. De hadde kalkulert at jobben ville komme på 6.000 kroner. Det er jo en del mindre enn det Renault skulle ha.

Jeg hadde valgt dagen i dag for verkstedbesøk fordi jeg har fri i dag. Ett verkstedbesøk over så mange timer er vanskelig å få til med mindre man har fri hele dagen. Skal bilen inn til en service, EU-kontroll eller andre småjobber, er det ikke noe problem å få gjort det før ett midtskift eller i pausen på ett deltskift. Men i dag måtte jeg belage meg på å sette av hele dagen. Derfor var jeg opp rett før kl 7 i morges for å tatt meg en dusj og komme meg avgårde til EdGarasjen. Av hensyn til trafikken om morgenen velger jeg alltid å kjøre over Solgård når jeg skal til EdGarasjen. På forhånd hadde jeg sjekket ut når første buss til sentrum ville passere. Første buss ville passere Mossik kl 8:15. Det var derfor ikke så veldig lenge for meg å vente.

Det ble til at jeg satt og skravlet litt med kollegaen min som kjørte #157 som kom fra enten Engelsviken eller Tomb.  Deretter hadde jeg planlagt å ta en tur innom rådhuset i sentrum for å forhåndsstemme til stortingsvalget i år. Jeg hadde sørget for å ta frem en del av de tingene jeg skulle ha med meg i dag allerede i går kveld, slik at det var mindre sjanse for at jeg glemte noe i ørska om morgenen på en fridag. Jeg fant stemmeseddelen for partiet jeg ville stemme på, forøvrig det samme partiet jeg har stemt på i mange år nå. Jeg gjorde en endring, jeg valgte å sette en av kandidatene lengre ned på lista på en førsteplass. Utover det gjorde jeg ingen endringer. Dermed var min plikt gjort og jeg har benyttet stemmretten min! Jeg vil oppfordre alle til å gjøre det samme! Hvis du derimot ikke benytter stemmeretten din, har du søren meg ikke noen grunn til å klage de neste 4 årene heller!

Jeg møtte også på en tidligere kollega (fra en tidligere arbeidsplass) som nå kjører drosje i byen. Det ble til at vi stod og skravlet om løst og fast ganske lenge, spesielt om det å kjøpe seg en egen bolig. Min tidligere kollega har nettopp kjøpt seg en ny bolig og skal straks flytte inn! Må innrømme at jeg er en smule misunnelig og håper at det blir min tur snart også. Har sondert terrenget og vært i kontakt med diverse banker, men de er ikke særlig samarbeidsvillige om dagen. Får håpe det går min vei neste år. I mellomtiden holdt jeg ett øye på interessante leiligheter i distriktet. Det er ikke store leiligheten jeg er på utkikk etter, men 50-60 kvadratmeter og aller helst 2 soverom. Men jeg kan nok klare meg med ett soverom også. Men hadde håpet å få ett gjesterom/kontor også! Det hadde vært deilig å endelig få «kontoret» ut av stua!

Deretter bar det videre til politikammeret. Jeg hadde også planlagt å bestille meg pass i dag. Jeg var innom Japan Photo for å ta passbilder i går. Jeg har også vurdert disse fotoboksene, men syntes det var enklere å stikke innom Japan Photo og få tatt noen bilder og få «personlig service». Men jaggu sa jeg smør. Jeg hadde ikke mer enn satt meg ned i stolen og så får jeg beskjed om å ta av meg brillene. Det var jeg overhodet ikke forberedt på og begynte å spørre litt om hvorfor. Det var visst nye regler, og før jeg visste ordet av det fikk jeg beskjed om å ikke smile og der gikk blitzen av. Dette gikk i løpet av noen få sekunder, og jeg må innrømme at jeg var utrolig paff over å måtte ta passbildet uten briller. Sist jeg skaffet meg pass ble bildene tatt med briller.

Jeg vet at politiet har blitt strengere når det gjelder passbildene, men hadde ikke fått med meg at det ikke var tillatt med briller. Den ansatte hos Japan Photo som hadde tatt bildene, stappet bildene kjapt inn i en liten folder og avkrevde meg for 99 kroner. Jeg tok en kjapp titt og ble veldig overrasket over at de var i svart/hvitt. Reklamene på skjermene på veggen i butikken og i den nevte folderen viste nemlig bilder i farger. Men summasummarum så var jeg såpass overrasket over det hele at jeg bare betalte og gikk ut. Jeg gjorde dette i lunsjen min i går, så jeg hadde ikke fryktelig god tid heller. Men når jeg kom hjem sjekket jeg politi.no og der stod det ingenting om at det ikke var tillatt å ha briller på. Det står i de skjerpede kravene til passfoto at man ikke skal ha briller med farget glas, innfatningen må ikke skjule noe av øynene og det må ikke være refleksjoner i glassene.

Men det skal jo la seg gjøre for en fotograf eller hva? Hvis man bruker en av fotoboksene som står i Torvbyen, jernbanen eller andre steder, så er det jo en viss fare for at man «misser» på disse kravene, men når de tas hos Japan Photo og de tross alt sjekker bildene før de skrives ut, hadde det jo vært mulig å tatt nye hvis de ikke ble godkjente. Men neida, her ble jeg «tvunget» til å ta av meg brillene og fikk i tillegg svart/hvitt-bilder. Politiet krever forøvrig heller ikke at det skal være svart/hvitt, men ser helst at de er i svart/hvitt. Men det betyr jo at det går helt greit med fargebilder også. Alle eksempelbildene i de skjerpede kravene til passfoto er jo faktisk i farger. Men etter å ha snakket med en kollega som nylig har fått nytt pass, var de skikkelig vanskelige på passkontoret og ble mer eller mindre grinete når man kom med bilde med briller på. Derfor valgte jeg å gi faen i hele greia og bruke de bildene jeg hadde fått. Jeg hadde i går kveld bestemt meg for å klage på bildene og kreve nye. Men jeg orket rett og slett ikke å bruke energi på dette i dag. I tillegg til passet skal jeg også bruke de nye passbildene til mitt frikort hos BorgBuss. Da har jeg mulighet til å reise gratis med buss også på fritiden. Det er egentlig ikke noe stort behov for dette frikortet, siden alle kjenner meg igjen. Men det kan jo brått bli ett problem hvis jeg skal ta en eller annen bussrute som kjøres av Sarpsborg-avdelingen.

Når jeg da kom inn på «passkontoret» på politikammeret i Fredrikstad, jeg var forøvrig nummer 3 i køen. Det var bare en foran meg i køen, fordi førstemann hadde tydeligvis funnet noe annet å gjøre. Men det raste fort inn flere etter at jeg kom, jeg kom vel ca 10-15 minutter før «passkontoret» åpnet kl 9:30 i dag. Damen i skranken på «passkontoret» ble strålende fornøyd når jeg kom med ett svart/hvitt-bilde og uten briller. Kunne jo ikke bli bedre. Jeg nevnte hva jeg hadde opplevd hos Japan Photo, og hu sa at de pleide å anbefale å ta uten briller, så var man 100% sikker på at de ble bra. Uten briller, ingen reflekser.

Før passkontor-besøket hadde jeg også vært i kontakt med en kollega på kontoret hos BorgBuss som skulle skrive ut frikortet mitt. De hadde forsøkt i går, men det hadde vært problemer med skrivemaskinen. Skrivemaskin? Hvem er det som bruker det i disse dager? Men kanskje greit til akkurat slike ting. Frikortet vårt er ett grønt kort som all informasjon skrives på med en skrivemaskin og lamineres etterpå. De regnet med at de skulle få fart på skrivemaskinen igjen i dag, men det hadde de altså ikke klart. Jeg ble litt overraskende spurt om jeg kunne ta en titt på den, før de ringte til en servicemann for å få hjelp. Jeg har jo ikke videre kjennskap til skrivemaskiner, se bort fra at jeg har skrevet masse på dem i sin tid. Når man gikk Handel og Kontor på videregående på den tiden jeg gikk der, så var det en skrivemaksin man lærte seg touch-systemet. Senere på videregående var det derimot datamaskinene som tok over. I tillegg har jeg hatt en elektrisk skrivemaskin her hjemme. Jeg tror den står på loftet, men helt sikker er jeg ikke.

Bilen regnet de med at de skulle bruke 6 timer på, så jeg hadde mer enn nok tid til å ta en tur over til garasjen for å ta en titt på skrivemaskinen. Hvis jeg fikk liv i den, så kunne de jo få skrevet ut frikortet mitt også. Så var jeg 100% sikker på at jeg fikk reise gratis med buss resten av dagen. Etter å ha skravlet litt med et par kollegaer på sjåførrommet på bussterminalen tok jeg Moum lokal over til garasjen. Der ble det enda mer skravling både her og der før jeg kom meg opp på kontoret. Der stod altså vidunderet av ett klenodium som ikke ville skrive lengre. Den så ved første øyekast og forsøk til å fungere som den skulle, se bort fra at det ikke kom noen bokstaver på arket.

Men etter å ha sittet noe minutter, slått den av og på, nappet ut strømmen, tatt fargebåndet av og på noen ganger, begynte jeg å titte nærmere på selve bokstavhjulet. «Hammeren» som slår borti dette hjulet og bokstavene inn til papiret går så fort, så det er vanskelig å se hva som faktisk skjer, men når jeg tok og bare dyttet på den, så så jeg raskt at den bare stod og «hamret» i plastkassen og kom aldri frem til selve bokstavene. I tillegg så jeg at når jeg slo på skrivemaskinen, så gikk ikke bokstavhjulet rundt, som den skal gjøre for å sørge for at bokstavene står der de skal stå. Altså tilbake til utgangspunktet. Derfor var det litt testing, knoting og diverse forsøk for å prøve å finne ut av dette. Jeg har som sagt ikke særlig erfaring med skrivemaskiner, ihvertfall ikke av nyere dato. Men etter å ha prøvd meg frem fant jeg en spak som gjorde susen! Og da ble det bokstaver på arket igjen vet du! Jeg ble ganske overrasket og ikke minst imponert over at jeg klarte å fikse skrivemaskinen. Men jeg ble nok ikke like imponert som kollegaen på kontoret ble. Jeg fikk forøvrig også en del spørsmål underveis på hva jeg gjorde «på den andre siden av disken». Jeg pleier jo ikke å være bak, men derimot foran! Men selv om jeg hadde fått fikset skrivemaskinen, ble det ikke noe frikort på meg i dag, fordi det var ingen tilstede som hadde myndighet til å utstede/signere frikortet. Så da får vi heller hente det til uka.

Etter å ha skravlet litt både på kontoret og på røykerommet satt jeg på med Vesterøy-bussen over til byen. Der ble det til at jeg måtte fikse en nyinstallert radio som man ikke fikk noe lyd ut av. I tillegg til lokket til billettmaskinrullen som til stadiget åpnet seg. Da måtte man fram med litt sammenbrettet billettpapir for å få den til å være lukket! Vi oppdaget også at det stod en gjenglemt bag i bussen, det må ha vært en av barnehagebarna i Torsnes som hadde glemt igjen. Jeg tilbød meg å levere den på bussterminalen for kollegaen min. Det regnet med at det ikke ville bli noe problem å få tak i rettmessig eier, siden både navnet og telefonnummeret på eieren stod bakpå sekken! Så var det å ta Veum-bussen hjem, hadde tenkt å være hjemme et par timer før jeg dro ned til byen igjen for å vente på telefon fra EdGarasjen om at bilen min var ferdig.

Hjemme fikk jeg surfet litt og spist litt rester av den nydelige hjemmelagede pizza’en jeg laget i går! Herregud det var utrolig deilig med hjemmelaget pizza igjen! Det er over ett år siden sist, men jeg tror det er et par år siden jeg laget hjemmelaget pizza. Det er jo litt styr med å lage pizzabunn og sånn, men denne gangen jukset jeg litt med å kjøpe Nå-deigen til Tine! Bare å rulle ut og hive på alt det fyllet man ønsker. Jeg brukte Sopps sin pastasaus som tomatsaus i bunn. Så var det stekt kjøttdeig av svin, løk, ananas og paprika. Før jeg hadde på ett realt lag med revet ost. Så var det litt krydder som måtte på. På toppen hadde jeg pepperoni og baconskiver som jeg hadde klippet i mindre biter. Så måtte det litt krydder til på toppen! Deretter var det vel ca 25 minutter i stekeovnen! Hærlig mat!

Når klokka begynte å nærme seg dags for å ta bussen til byen igjen, sjekket jeg selvfølgelig ruteheftet først, og det viste seg at bussen som jeg regnet med ville være på Veum (sykehus) kl 13:30, skulle kjøre fra Evenrød kl 13:39 og være ved holdeplassen her hvor jeg bor kl 13:42. Det var derfor ikke nødvendig å gå ut så tidlig som jeg regnet med. Men det ble til at jeg dro ut ca kl 13:30 og allerede før jeg kom meg bort til holdeplassen ringte EdGarasjen og kunne fortelle at bilen min var ferdig! Det var faktisk en times tid før jeg regnet med. Men jeg sa at jeg skulle komme så fort det var mulig å komme med buss. Jeg hadde egentlig planlagt å ta 14:40-bussen til Skåra, men siden bilen allerede var ferdig, tenkte jeg å prøve å komme meg med gratis på Mosse-bussen. Jeg presenterte meg som en kollega i BorgBuss, og lurte på om jeg kunne få sitte på til Skåra. Men, så lenge jeg ikke hadde med meg frikortet mitt, så gikk ikke det. Så da betalte jeg en vanlig billett, og gadd ikke å lage noe styr ut av det. Jeg regnet i grunn med at ikke fikk lov til å være med gratis, siden jeg ikke hadde noe frikort å vise til. Frikortet mitt gjelder i utgangspunktet ikke for andre bussruter enn de BorgBuss kjører, men det er utrolig hva man får til hvis man spør pent! Jeg har derfor løst min første bussbillett her i distriktet for første gang på over 3 år! Det måtte jo foreviges med ett eget bilde! Hvorfor står det «Honnør» der det skulle såttt «Concordia» mon tro?

Vel fremme hos hos EdGarasjen på Skåra stod bilen min ute og var ferdig. Jeg hadde også bedt de om å sjekke ut en pipelyd jeg har når jeg svinger (litt) til høyre. Den lyden dukket opp etter at jeg hadde bilen inne og skiftet endeleddet på høyre side, så jeg regnet med at feilen lå nettopp der. Men EdGarasjen klarte ikke å fremprovosere feilen i dag, regner med at det har med å gjøre at det har vært rått og fuktig. Men siden lyden forsvinner når jeg trykker litt på bremsen er det nok bremseklossen som har flyttet litt på seg eller et metallspon som lager lyd. EdGarasjen regnet med at det ville forsvinne etterhvert. Jeg kan f.eks bremse litt hardt noen ganger for å se om jeg blir kvitt det litt fortere. Det er i grunn ikke noe stort problem, men allikevel litt irterende når det piper som værst. For det piper ganske kraftig.

EdGarasjen fant derimot en annen pipelyd når man la helt over til høyre, derfor har de også strammet en eller annen multirem. Jeg er ikke mekaniker, så spør ikke meg hva det er. Se bort fra at det er en rem da. Men totalt sett hadde jeg regnet med at det ville bli et sted mellom 6.000 og 7.000 kroner. Det kom litt ann på hvor mye tid de brukte på å lokalisere pipelyden. Men, siden de faktisk var ferdig tidligere enn jeg hadde regnet med, var jeg litt spent på hvor stor «skaden» ble. Men det ble slettest ikke værst, 5.892 kroner skulle de ha for jobben. Det er tross alt ganske mye penger, men nå er ihvertfall registerremma og vannpumpa byttet, og jeg kan kjøre frem til 2014 før den må byttes igjen. Det er vel en viss fare for at jeg har en annen bil innen den tid, regner jeg med.

Det ble faktisk en liten tur til innom kontoret i dag, bare for å se om de faktisk hadde fått skrevet ut frikortet mitt. Frikortet var skrevet ut, men det hadde ikke fått noen signatur og derfor heller ikke blitt laminert. Jeg får derfor hente det på mandag. Regner med at en (av to) er innom i løpet av mandag og får skrevet kråketegnene sine på frikortet mitt. Men vi fikk fleipet litt om jobben jeg gjorde med skrivemaskinen og lovte å skrive faktura med gaffel!

Før jeg dro ut i morges hadde jeg sjekket værmeldinga på yr.no og det var i grunn meldt regn hele dagen. Jeg hadde derfor med en ganske stor paraply for å være på den sikre siden. For det regnet ikke når jeg dro ut i morges. Jeg hadde ikke noe særlig behov for den før jeg dro ut for andre gang i dag, men da kom den også veldig godt med! Brukte også Adidas-baggen min for første gang til å ha med meg alle tingene jeg skulle ha med. HTC Touch (mobiltelefon), solbriller (de fikk jeg jaggu ikke mye bruk for), lommebok, Nikon Coolpix S9 kompaktkameraet mitt, passøknad, passbilder, stemmeseddel osv. Utrolig genialt å bare ha på skuldra eller «over hodet» hengende på ryggen. Som dere ser har jeg også brukt den nye Avirex-klokka jeg fikk i posten på tirsdag!

Det var ganske langt fortalt hvordan dagen min har vært hittil. (Herregud, det ble mye tekst!) Hvordan har dagen din vært?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/08/28/registerrem-vannpumpe-valg-pass-og-buss-i-distriktet/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.