Besøk hos Bybanen i Bergen

Jeg skulle egentlig ha vært en tur til Bergen i slutten av april i fjor, men den turen regnet bokstavelig talt bort. Jeg endte derfor opp med å ta en tur til Rügen i Tyskland isteden. Men i slutten av september fikk jeg en mulighet til å ta en liten tur til Bergen. Kollektivkonferansen i regi av Fagforbundet ble arrangert i Bergen denne gangen. Så da heiv jeg meg på og det ble flytur tur/retur Bergen, fredag til søndag. Nå var ikke dette en tur som tillot de helt store krumspringene på egenhånd, så jeg har fortatt (egentlig) tilgode å besøke Bergen. Men jeg fikk en liten snarvisitt ihvertfall. På lørdagen fikk vi også en tur til Bybanen i Bergen. En metro/bane ala Metroen i København, og jeg må si at jeg syntes det var ganske billig å komme seg fra flyplassen og inn til sentrum, det kostet 37 kroner. Det er sjeldent at man klarer å komme seg fra flyplassen og inn til sentrum når man er på tur for slike summer. Hvis man ser bort fra når jeg var i Vilnius og slapp unna med 1 euro.

Men på lørdagen skulle vi altså en tur til depotet til Bybanen i Bergen. Det så jeg frem til og var spent på hvordan dette anlegget var. På vei til Bybanen hadde vi fått vite at vi skulle få en “eksklusiv transport”. Hva som lå i dette visste man ikke, jeg tenkte tanken at vi hadde fått en egen vogn fra Bybanen som fraktet oss til depotet, men det var det dog ikke. Men derimot en veteranbuss! Utrolig artig med gamle veteranbusser, men som det ser hør og bør regnet det bøtter og spann i Bergen, så sjåføren sleit litt med dugg for å si det forsiktig. Vi som satt bak i bussen gjorde forsåvidt også det, men det var ikke så viktig. Men vi ble fraktet trygt frem til Bybanen og fikk en omvisning der. Det som kanskje er litt spesielt her er at det er det franske selskapet Keolos som drifter og opererer Bybanen, men de leier bare vognene og selve banen. De sørger bare for personell og at Bybanen går til enhver tid. Det er derimot Bybanen AS som eies av Hordaland fylke som eier banen, vognene og som har service og vedlikehold av Bybanen.

Bybanen i Bergen går fra Byparken i sentrum til Flesland (flyplassen) og ble vedtatt bygget i 2000, utbyggingen startet dog først i 2008. Den 22. juni 2010 ble Bybanen i Bergen åpnet, dog ikke hele strekningen mellom Byparken og Flesland. Bybanen ble åpnet i fire etapper, først til Nesttun i 2010, Lagunen i 2013, Birklandskiftet i 2016 og Flesland i 2017! Og siden jeg er bussjåfør selv så synes jeg det er gøy å teste ut hvordan kollektivtrafikken fungerer når jeg er på tur, innland som utland. Da er det jo litt gøy at jeg faktisk hadde hatt en tur med Bybanen allerede når vi skulle på en omvisning på depotet til Bybanen i Bergen. Vi fikk både se verkstedhallene, der vognene parkeres over natta og når de ikke er i bruk og ikke minst driftssentralen til Keolis. Her hadde man en gedigen skjerm/tavle med alle overvåkingskameraene til Bybanen (langs hele strekningen), det  vil si alle holdeplassene. I tillegg så man en oversikt over hvor Bybanen befant seg til enhver tid. For å drifte hele Bybanen var det to personer på jobb, og de hadde over sikt over at alt fungerte som det skulle og ble selvfølgelig kontaktet hvis det skulle være noen problemer underveis. På en av skjermene som viste hvorvidt om det var strøm på hele anlegget til Bybanen eller ei, indikerte dette med RØD farge. Det er kanskje litt motsatt av hva man i utgangspunktet tenker på som fargen for at alt er OK. De aller fleste tenker vel da på fargen GRØNN?

Legg også merke til skjermen nede i verkstedhallen som viser status på ALLE vognene til Bybanen. Det er ifølge denne tavla 28 av disse vognsettene, er kanskje mest korrekt å kalle dem. Av disse 28 er 22 av dem tilgjengelig og i drift. De andre har status som “Blocked”, “In Repair” og “In reserve”. Fem vognsett i reserve vil jeg si er bra, tror det er mang et busselskap som ville hatt fem busser “til overs” til enhver tid som man kan hive inn hvis det skulle være problemer. Det er faktisk 17,85% reservevognsett. Og selvfølgelig fikk vi også muligheten til å ta en tur inn på førerplass på en av disse vognsettene til Bybanen! Og jeg tok også turen i førerstolen og fikk hovedverneombudet til å ta et par bilder av meg. Uten blitz så det ble litt grønnskjær, og det er ihvertfall ikke bevisst at jeg er grønn av misunnelse. Jeg trives veldig godt i MAN-bussene vi har hos Nettbuss i Fredrikstad!

                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/01/18/besok-hos-bybanen-i-bergen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.