Herregårdsdammen på sydspissen av Spjærøy

Etter å ha sett ett bilde av Herregårdsdammen på sydspissen av Spjærøy på nett, måtte jeg rett og slett ut en tur og utforske dette området av Spjærøy selv. Jeg har aldri vært helt på sydspissen av Spjærøy noen gang, men ble tipset om at man kjører mot Kjellvika og går sydover derfra. På vei ned til Kjellvika er det en bom, som riktignok står åpen utenfor høysesongen, men det er innkjøring forbudt. Så jeg antar at de ikke vil ha så mye folk ned til selve båthavna. Men det er en egen parkering for de som ønsker å utforske Ytre Hvaler Nasjonalpark som også sydspissen av Spjærøy er en del av. Jeg har vært mange ganger nede på Spjær med bussen og snudd når jeg har kjørt på Vesterøy, og også vært en liten runde i Spjærkilen med kameraet tidligere.

Det var veldig lavt vann denne dagen, og det gjør fjæra enda mer fargerik enn normalt. Da kommer både det svarte, grønne og hvite fjellet frem og gjør rett og slett fjæra enda mer fotogen. Det betyr også at man kan gå på steder man normalt sett ikke kan. Når man går fra parkeringsplassen til Ytre Hvaler Nasjonalpark, er det en sti man kan følge, men før man vet ordet av det er det ingen sti lengre. Ihvertfall ikke som jeg kunne se. Deretter er det bare fjell, lyng og om å gjøre å komme seg sydover. Jeg for min del havnet vest for Herregårdsdammen og gikk sakte men sikkert østover mens jeg tok bilder. Allerede på vei over fjellet så jeg Festningsholmen med Akerøya fort som ligger rett utenfor Akerøya. Jeg har hatt lyst til å dra en tur ut til Akerøya og Festningholmen for å ta en titt på Akerøya fort, men det krever selvfølgelig båt. Dette er det nærmeste jeg har vært hittil, og da hadde jeg selvfølgelig ikke med meg 70-300 mm objektivet mitt. Så jeg får ta en ny tur til sydspissen av Spjærøy senere med «the big gun» for å ta noen bilder av Akerøya fort på avstand i det minste.

Planen til slutt på denne turen, var at jeg skulle komme meg opp i høyden og ta bilder av Herregårdsdammen med solnedgangen i bakgrunn. Og for å spare tid med å gå tilbake og rundt igjen, valgte jeg å gå opp på øsstsiden av Herregårdsdammen. Litt brattere enn ønskelig, men det gikk nok mye raskere å komme seg opp enn å måtte gå tilbake og rundt ihvertfall. Og da var det bare å finne seg et sted jeg kunne sette meg ned og ta litt bilder under solnedgangen. Jeg brukte også litt gradert gråfilter fra LEE underveis, selv om det viste seg å ikke være veldig nødvendig. Jeg synes bildene uten det graderte gråfilteret også ble veldig fine, og ville jeg ha himmelen litt mørkere, var det en lett sak å fikse i Lightroom. Men av alle de bildene jeg tok denne lørdag kvelden, var det bare ett av dem jeg la på et gradert filter i Lightroom. Men det var ikke et av de siste under selve solnedgangen. Ellers gjorde jeg meg noen av de samme erfaringene som tidligere med bruk av filter, det er fort gjort å få ekstra flares med filter på, når man tar bilder mot sola.

Det siste bildet ble tatt kl 18.53 og da klarte jeg å få lyset fra både Færder fyr i det fjerne og det lille fyret som ligger på Skjelholmen rett syd for Spjærøy! En av svenskebåtene er også med, på vei til Sverige for anledningen. På vei tilbake til parkeringsplassen, var det veldig praktisk med lommelykt. Det begynte å bli veldig dårlig med lys, og det er greit å kunne se hvor man setter beina. Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker på om jeg kom til å treffe parkeringsplassen på vei tilbake, siden jeg kom lengre øst fra nå. Men etter å ha måttet endre litt kurs underveis pga hindringer i veien, klarte jeg faktisk å bomme på stien med omkring 10 meter. Det er ikke værst med tanke på at øya er faktisk forholdsvis stor. Deretter var det forholdsvis enkelt å komme seg tilbake til parkeringsplassen.

Dette er vel kanskje noe av «ulempen» med å ta bilder så tett på solnedgangen, fra perfekt lys til altfor lite lys, går veldig fort. Tar man bilder av soloppgangen derimot går man jo mot lyset og har resten av dagen  ta bilder på. Men jeg må innrømme at å være på plass til soloppgangen som er ca 6.15 om dagen er i tidligste laget på fridager. Selv om jeg i dag faktisk var oppe kl 6.30. Jeg var tidlig i seng i går, rett og slett fordi jeg var trøtt, og hadde vekking kl 7 i dag. Men når jeg våknet litt før kl 6.30, var det jo ingen vits å prøve å sovne igjen.

                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/22/herregardsdammen-pa-sydspissen-av-spjaroy/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.