Kortreist tur med bobilen til Kjøkøy fort i sola

Den andre helgen i november var en helg for bobiltur, ikke noe overraskende med det egentlig. Men jeg hadde hatt lyst til en stund å ta en ny tur til Kjøkøy fort, denne gangen med speilrefleksen og med ultravidvinkel! Det er utrolig gøy å ta bilder med og man får med seg mye mer på trange plasser enn det man normalt sett får med når man f.eks bruker 24 mm. Men nå skulle speilrefleksen og mitt 14-24 mm objektiv være med. Det gir utrolige muligheter! I tillegg hadde jeg lyst til å se ferdig Broen som jeg hadde sett de to første sesongene av på forrige tur til Høysand. Jeg hadde parkert bobilen etter siste tur med bare 38% på batteriet, når jeg var innom onsdag for å sette på lading var batteriet på 45%, så det var ikke noen tvil om at det var behov for litt lading. Ellers ville jeg fått en litt dårlig start på denne turen. Nå lades det selvfølgelig litt på vei ut til Kjøkøy fort, men det er greit å være på den sikre siden.

Siden jeg hadde en litt kort deltskiftpause hadde jeg både med meg baggen og kjølevarer før jeg startet på jobb på morgenkvisten. I utgangspunktet litt varmt til å ha kjølevarer stående i bilen, men det var heldigvis ikke noe som ikke tåler noen timer. I deltskiftpausa var det rett hjem til foreldrene mine for å få alt over i bobilen, fylle opp vanntanken og så tilbake til jobb. Jeg hadde 50 minutter på meg før jeg skulle begynne på jobb igjen, så jeg spiste lunsj i bobilen. Foreldrene mine var faktisk på tur til Gansrød denne dagen. Jeg har jo vært der noen ganger hittil og pratet en del om dette som et turområde. Både i retning Øra og i retning. Det er nok flere muligheter også som jeg ikke har utforsket enda. Etter jobb tok jeg turen innom Kiwi Borgarveien som jeg ofte bruker til å “bunkre”, så direkte ut til Kjøkøy fort. Rygget meg på plass inn i kroken jeg har stått tidligere, for der står jeg både litt “bortgjemt” og står også i vater der uten å måtte bruke nivåklossene.

Jeg var på plass på parkeringsplassen ved Kjøkøy fort klokka 18.33, så det var bare å sette i gang og lage seg litt middag med en gang. Etterpå startet jeg på den tredje sesongen av Broen, og så episode 1 til og med episode 5. Natt til lørdag klokka 01.54 la jeg meg med 82% på batteriet, lørdag morgen våknet jeg med 72% igjen på batteriet. Siden jeg var sent i seng og sov i 9 timer var jeg litt sent i gang på lørdagen. Jeg kom meg derfor ikke ut for å rusle en runde med speilrefleksen før rett før klokka 14. Jeg ville derfor ikke få så veldig mye tid med sollys før sola gikk ned på ettermiddagen. Men jeg gjorde det beste ut av det lyset jeg hadde. Sola ville selvfølgelig fort forsvinne på nedsiden av fortet mot vannet. Jeg startet med å ta bilder av kommandobunkeren, den er dessverre murt igjen for mange år siden, men man kan ta bilder av fronten på kommandobunkeren og forsåvidt inngangen, men den tok jeg ikke bilder av denne dagen.

Så tok jeg en tur bortom den sekundære kommandoposten som er en liten og åpen bunker som står langs veien inn på området. Her er det noen som gjorde noen “kjeltringstreker” for noen år tilbake og malte de forskjellige trinnene i åpningen i front grønt, rødt og oransje. Ikke særlig fornøyd med det må jeg innrømme, men det er nok en såpass stor jobb å få fjernet dette, så her har det ikke blitt gjort noe. Det enklere å bare male over noe som allerede er malt. Men dette er jo rå betong. Neste stopp var den øver kanonen. Jeg kaller disse to 10,5 cm SKC/32 kanonene som det norske forsvaret satt opp midt på 1960-tallet for bare “øvre kanon” og “nedre kanon”. Begge disse to kanonene er satt opp i frittstående bunkere/kasematter i de opprinnelige åpne kanonstillingene fra krigens dager. Det er veldig lett å så det på “øvre kanon”, men på “nedre kanon” er det ikke lett å se. Men jeg har blitt fortalt det av en kjentmann der ute og restene finnes hvis man graver litt ned på siden ved inngangen til “nedre kanon”.

Jeg benytter muligheten til å ta ganske mye bilder av øver kanon nå som jeg har med meg 14-24 mm vidvinkel. Da får man med seg ekstremt mye selv om man står ganske nærme kanonen! Det får et utrolig fint perspektiv synes jeg! Med mindre vidvinkel får man enten med seg mindre eller man må stå et godt stykke unna, men det er jo ikke bare bare når kanonen og bunkeren er satt opp i en skråning. Spesielt kult er det også at jeg kan stå i bakkant av kanonbunkeren til “øvre kanon” og få med meg hele bunkeren i ett og samme bilde! Det er helt umulig ellers! Etterhvert dukker det opp en familie ved “øvre kanon” som er litt nysgjerrig. Jeg overhører at de lurer på hva som befinner seg oppe i masta bak kanonbunkeren. Da er jeg snar med å fortelle må jeg innrømme, så fort jeg hører at det er noen som lurer på et eller annet som jeg kan ha svaret på. Jeg ville nok gjort det uansett, men man blir litt ekstra pratesjuk nå under Koronapandemien når man ikke treffer på folk og er like sosial som man kanskje har vært vant til tidligere.

Men jeg kan fortelle at oppe i radarmasta er radaren til Kystverket, GSM-antennene til Telenor og Telia, utstyr fra ICE og reflektorantennene til Forsvaret. I tillegg henger det et overvåkingskamera som kan roteres 360 grader der oppe. Dette har blitt hengt opp i nyere tid, det har ikke hengt der tidligere. Kanonbunkeren er fullt av teknisk utstyr fra Telenor, Telia, ICE, Kystverket og Forsvaret. Så her er det dessverre ingen som kommer inn. Kanonen står der slik som i “nedre kanon”, men jeg har aldri vært inne i denne bunkeren. Men jeg har faktisk vært her ute på Kjøkøy fort en gang og jeg la merke til at det var et eller annet som var annerledes med panserdøra inn til bunkeren. Jeg stoppet opp og tok en nærmere tit, da viste det seg at panserdøra ikke var låst og det var bare å åpne. Men jeg kom bare rett innenfor i et lite rom med et kodepanel ved døra som går videre inn mot kanonen. Her var det videoovervåking i tillegg, så her var det bare å rygge pent ut og lukke døra etter seg.

Jeg fortalte også at man burde følge en side på Facebook som heter Kjøkøy fort, for da vil man bli varslet når det blir lagt ut at bunkeren åpnes for allmennheten! Dette skjer plutselig med ujevne mellomrom, ofte på søndager og påske, pinse og slike tider. Men det blir ikke annonsert på forhånd, så man er avhengig av å følge med på denne siden og dermed hive seg i bilen og dra ut til Kjøkøy fort for å benytte seg av dette tilbudet! Det er heller ikke uvanlig at det fyres opp en grill og man kan få en kopp kaffe! Det er dog litt større utfordringer i forbindelse med Koronapandemien, så bunkeren åpnes ikke like ofte som tidligere. Men det skjer nå en gang i blant nå i disse dager også!

   

Det var hyggelig å slå av en prat og dele litt informasjon som de kanskje måtte ha brukt litt tid på å finne på egenhånd. Vi gikk etterhvert hvert til vårt og jeg ruslet ned til “nedre kanon” og tok en masse bilder her i likhet med “øvre kanon”. Her er det mildt sagt en skråning som man må være litt forsiktig med hvor man trår så man ikke triller hele veien ned. Men jeg har nok tatt mye mer bilder av denne kanonen enn jeg har tatt av “øvre kanon”. Det er jo også denne som kan åpnes nå og da. Jeg har vært inne i denne kanonbunkeren tre ganger hittil, og tar meg gjerne en ny tur når neste mulighet byr seg. Første gang jeg fikk tatt turen inn i denne kanonbunkeren var i august 2013 etter at jeg hadde blitt invitert av Erik Dreyer som hadde lagt til en kommentar her på websidene mine. De to neste gangene har jeg benyttet meg av “åpen kanonbunker” når anledningen har bydd seg for alle og enhver. De to besøkene var i april 2014 og september 2016. Det er med andre ord over fire år siden sist!

   

Ta en titt på de tre besøkene her:

Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.10.16)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)

Etterpå ruslet jeg ned til Vf Oslofjord-bunkeren og lyskasterbunkeren som er bygget på toppen nede i Ekebukt! Sola hadde gått ned bak tretoppene for lengst. Men jeg får noen solnedgangsbilder av sola som titter frem mellom trærne når jeg står på toppen av Vf Oslofjord-bunkeren! Får også noen fine bilder av solnedgangen i Ekebukt og nærforsvarstillingen som ligger ved Ekebukt nedenfor “nedre kanon”. Jeg rusler etterhvert opp igjen mot bobilen men tar noen bilder til av “øvre kanon” før jeg rusler til bobilen. Jeg var rimelig svett etter gåturen, jeg var ganske godt kledd med t-trøye, hettegenser og den gule Blåkläder-jakka fra jobben. Det begynte å dugge på frontruta i bobilen så fort jeg tok av meg dette. Men det tar heldigvis ikke så lang tid før det forsvinner igjen.

Jeg disker opp med middag i bobilen og rigger meg på plass for å se mer Broen. Tredje sesong, episode 6 til og med episode 10 og så starter jeg på fjerde sesong og ser de to første episodene. Det ble en litt kortere runde på Kjøkøy fort enn jeg hadde tenkt meg på forhånd, men sånn blir det når man både legger seg seint og sover lenge. Jeg har som regel ikke vekking når jeg er på tur, og da sover jeg jo til jeg våkner av meg selv. Veldig behagelig når man er på tur og har fri eller ferie. Skal man rekke noe spesielt må man selvfølgelig ha på vekking. Men uansett, jeg fikk tatt en runde på Kjøkøy fort med speilrefleksen og tatt noen nye bilder. Fikk jaggu slått en prat med en familie som lurte på litt her på fortet også! Det er alltid hyggelig! Jeg synes det er utrolig gøy, hyggelig og interessant når jeg møter noen som gjerne vil vite mer om de stedene man besøker!

Etterhvert var det på tide å komme seg i seng, klokka var 00.50 og jeg hadde 43% igjen på batteriet. Når jeg våknet søndag hadde jeg 34% igjen på batteriet. Men jeg var ikke spesielt bekymret for at jeg ikke skulle ha nok strøm for resten av turen her ved Kjøkøy fort. Jeg senker temperaturen i bobilen om natta og la merke til på morgenkvisten søndag at det bare var 10-11 grader. Jeg justerte opp varmen litt senere for å få litt mer behagelig temperatur i bobilen før jeg skulle stå opp. Truma sitt varmesystem som bruker varmluft varmer opp bobilen i løpet av kort tid fra 10-11 grader til 20 grader. Og da kjører Truma for “full musikk” og forbruket der og da var oppe i 4,8 A på det meste. Det tok ikke lang tid før jeg hadde behagelige 21-22 grader i bobilen! Da tok jeg meg en deilig dusj, spiste frokost og så tenkte jeg å se avslutningen av fjerde sesong av Broen! Derfor så jeg episode 3 til og med episode 8. Jeg spiste lunsj og middag underveis.

Det var mye biler på parkeringsplassen ved Kjøkøy fort og jeg var parkert inne i lang tid. Men det spilte ingen rolle og jeg ofret ikke det en eneste tanke, for jeg regnet med at jeg kom til å dra fra Kjøkøy fort lenge etter at alle de andre hadde dratt hjem. Og alle sammen forsvant før sola gikk ned. Det er ganske vanlig, det er ikke så mange som er ute på tur her etter at sola har gått ned. Men det hender sikkert at noen besøkende til hyttene i nærheten bruker denne parkeringsplassen. Jeg vasket opp og pakket for å gjøre meg klar for avreise på kvelden, og 7 minutter etter at jeg hadde stått der i 48 timer forlot jeg Kjøkøy fort med 8% igjen på batteriet. Det er det laveste jeg har kjørt batteriet ned på noensinne. Solcellepanelet produserte fint lite denne helgen, selv om det var sola var fremme både lørdag og søndag. Men jeg stod litt bortgjemt inne i en krok og det var mye skygge på bobilen. Jeg fikk derfor ikke mer enn 20-30 Wh per dag fra solcellepanelet.

Når jeg parkerte bobilen hjemme hos foreldrene mine hadde jeg 31% igjen på batteriet, så jeg hadde fått putta på litt strøm på turen hjem. Turen var på 59,7 kilometer, gjennomsnittshastigheten var på 41 km/t, jeg satt bak rattet i 1 time og 26 minutter og hadde et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,78 liter per mil.

Hvis du ønsker å lese mer om Kjøkøy fort, kan jeg anbefale å ta en titt på dette:

Kortreist tur med bobilen til Kjøkøy fort (18.09.19)
Kortreist tur med bobilen til Stokken og Kjøkøy fort (13.04.19)
En tur til Kjøkøy fort i sommervarmen (22.10.17)
Flere nye funn på Kjøkøy fort (11.12.16)
Nye funn på Kjøkøy fort (15.10.16)
Hærverk på Kjøkøy fort (13.10.16)
Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.10.16)
Winter wonderland på Kjøkøy fort (06.02.16)
Nytt og gammelt på Kjøkøy fort (24.05.15)
Kjøkøy fort i varmen (26.07.14)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Kjøkøy fort i detaljer (13.03.14)
En liten tur til Kjøkøy fort (09.03.14)
Mesteparten av snøen på Kjøkøy fort er borte (05.02.14)
Ny tur til Kjøkøy fort i all snøen (01.02.14)
Mye snø på Kjøkøy fort (30.01.14)
Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)
Kjøkøy fort og Skams klove (27.08.13)
Ny tur til Kjøkøy fort (27.07.13)
En tur til Kjøkøy fort (24.07.13)

                                                                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2021/09/19/kortreist-tur-med-bobilen-til-kjokoy-fort-i-sola/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.