Tur med bobilen til Puttesund og Kjøkøy fort

Hverdagene gikk sin vante gang den neste uka mens jeg bor i bobilen. På onsdag var jeg en tur hos Askim Caravan & Fritid for at Vidar skulle ta en titt på kjøleskapet, demonterte brenneren og fikk blåst den ren, fikk også montert ny lås til kjøleskapdøra som hadde gått i stykker sist vinter. Syntes bobilen var såpass møkkete blitt etter turen til Askim at jeg tok en tur innom selvvasken på Hafslund. Brukte skumforvask og høytrykk bare, og det så veldig rent og pent ut med en gang. Men så fort bobilen tørket så det rett og slett forferdelig ut. Skumforvasken som jeg hadde latt henge på en stund før jeg spylte den av hadde bare klart å ta møkka noen steder, resten av bobilen var derfor like møkkete. Så her må kontaktvask til for å si det sånn. Det ble derfor en tur innom selvvasken på Esso Express på Sellebakk etter jobb for å vaske den grundigere. Og resultatet ble mye bedre denne gangen!

Torsdag var det dags for å tømme og fylle litt igjen. Jeg tok også en tur på Biltema for å kjøpe meg en skiftenøkkel. Myntapparatet til bussveska mi hadde fått seg en real smell og kammeret for 20-kronene var vanskelig å få “knipset” ut. Men etter å fått bendt og herja litt med ramma til myntapparatet så fungerte “knipsinga” som den skulle igjen! Det er ikke første gang myntapparatet mitt får seg en smell, men som regel er det kronestykkene det går ut over. Den første 11 kilo gassflaska gikk tom for gass i løpet av torsdagen, det vil si at jeg i løpet av de 9 første døgnene brukte 1,22 kilo gass i døgnet i snitt. Jeg hadde i løpet av uka sett ferdig serien Unbelievable (2019) og filmene Jumanji: Next Level (2019) og Bohemian Rhapsody (2018).

På fredag hadde vi “pølsefredag” som vi har den siste fredagen i måneden. I tillegg til pølser serveres det også vafler og frukt for de som ønsker det. Jeg tok en tur innom for å sikre meg ei pølse eller to. I tillegg tenkte jeg å oppdatere iPad’en min med siste versjon av operativsystemet iPadOS. Jeg hadde aldri vært tilkoblet med min iPad til det trådløse nettet på jobben tidligere, så det brukte jeg litt tid på å få til. Men det viste seg å være helt håpløst å prøve å få lastet ned og oppdatert til siste versjon av iPadOS. Det var “stinn brakke” på jobben fordi det var “pølsefredag” og derfor sinnssykt mange tilkoblet. Jeg regner med at det var derfor det gikk sinnssykt tregt ihvertfall. Så jeg måtte bare gi opp det forsøket. Apple lar en ikke få lov til å laste ned oppdateringer via mobildata av en eller annen merkelig grunn. Men det løste jeg enkelt, jeg satt opp en trådløs sone med min mobiltelefon og koblet til iPad’en og vips så ville den laste ned oppdateringen uten å nøle et sekund.

Etter endt skift var jeg litt usikker på hvor jeg skulle dra denne helgen, men startet ihvertfall med  å ta en tur til Kiwi Borgarveien for å bunkre litt for de neste dagene. Det stod mellom å dra til Fløterveien – Visterflo, Gansrød, Sæbyvannet eller et eller annet sted på Hvaler. Nå hadde vi jo passert 15. oktober og det var gratis å stå på alle kommunale parkeringsplasser på Hvaler. Det har pleid å være gratis parkering på de kommunale parkeringsplassene på Hvaler etter 15. mars og frem til 15. oktober. Det er en sesong som jeg synes er veldig fin på Hvaler. Lite folk og lite trengsel! Helt topp, gjør ingenting at det ikke koster noe å stå parkert på disse stedene heller! De to stedene jeg har brukt som oftest er Vikerhavn og Skipstadsand. Men jeg har også stått parkert på parkeringa ved Rådhuset på Kirkeøy, men jeg har aldri overnattet der. Bare for å ta en tur til Skjærhalden og ut til Homlungen fyr.

Jeg bestemte meg for å ta en tur ut til Hvaler og til Skipstadsand. Jeg kjørte direkte til Skipstadsand og fikk meg mildt sagt en overraskelse når jeg kom frem til parkeringsplassen! Det hadde dukket opp nye skilter og det var ingen søppelsekk over betalingsautomaten lengre. Jeg måtte derfor bort på parkeringsautomaten for å lese og så var jeg ganske rask med å sjekke websidene til Hvaler kommune. Der hadde de tydeligvis oppdatert parkeringsbestemmelsene for Hvaler. Nå var det ikke gratis å parkere etter 15. oktober og frem til 15. mars lengre, nå var det parkeringsavgift 08-18 alle dager hele året. Det gjaldt alle de kommunale parkeringsplassene på Hvaler, så det var det ikke noe vits å kjøre ned til Vikerhavn for å sjekke heller. Jeg hadde egentlig planlagt å bli i Skipstadsand hele helgen, og da måtte jeg ha betalt for to døgn. Hvis jeg bare skulle stått en natt, kunne jeg betalt til formiddagen dagen etter og sluppet unna med å betale for noen få timer.

Jeg hadde sist sett når jeg var i Utgårdskilen at det var noen plasser man kunne stå i 12 og 24 timer, jeg kunne kanskje overnatte der, ta meg en runde og ta noen bilder i Utgårdskilen og så kjøre videre dagen etter. Men det hadde jaggu dukket opp slike 8-18 alle dager hele året skilter der også. Så da var det ingen muligheter til å parkere gratis utenfor sesongen på Hvaler lengre. Og det er jo ikke bare meg som “turist” dette går ut over, jeg går ut ifra at beboerne også har lagt merke til dette og det kommer selvfølgelig til å svi mer på deres lommebok enn det gjør på min. Jeg er jo ikke på Hvaler hver dag eller hver uke. Må innrømme at dette irriterte meg en smule, jeg hadde ventet ganske lenge på at denne sesongen skulle komme tilbake. Hadde jeg visst om dette, hadde jeg aldri kjørt ut til Hvaler i første omgang. Så hva gjør jeg nå da?

Jeg valgte å kjøre til Puttesund og rigge meg på plass der, det er vel fem uker siden sist jeg var her. Det er jo ikke noen tvil om at det er veldig fint ved Puttesund, så det er ikke meg imot å campe her. Jeg fikk bobilen i vater med hjelp av en stein under høyre framhjul som sist. Det ble ganske raskt middag med hakkede gulerøtter, løk, champignon og kjøttkaker i fløte med litt salt og ganske mye pepper. Jeg dro ikke i håndbrekket ved Puttesund før klokka 19.48 fredag kveld, så det ble ikke så mye ut av denne kvelden. Men jeg puslet litt for meg selv før det var på tide å finne senga og få seg en god natts søvn. Var ikke så sent i seng heller, men fant puta halv ett.

Lørdag våknet jeg til fint vær, delvis skyet men det er bare fint. Laveste temperatur inne i løpet av natta var 15 grader. Helt perfekt å sove i! Nå var det bare fem uker siden jeg hadde hatt en omfattende runde på Kjøkøy fort sist jeg var her med bobilen. Men det stoppet ikke meg i å gå en ny runde på Kjøkøy fort. Ikke omfattende, men en fin runde. Jeg gikk bare oppe på “toppen” av fortet denne gangen og var ute og gikk i 2,5 time tilsammen. Jeg startet med å ta noen bilder av bobilen og Puttesundbrua før jeg var en tur innom båthavna på vei til fortet. Det ble mer og mer skyer etterhvert og så havnet jeg selvfølgelig oppe på Kjøkøy fort. Startet med å ta en tur innom kanonstillingen i svingen på vei opp til parkeringsplassen hvor jeg sist skrev ganske mye om at det her hadde stått en eldre norsk 7,5 cm kanon. Ikke norskprodusert, men den var i norsk eie når tyskerne feiet inn over landet og tok alt de kunne kommer over. Tok mange fine bilder her og hadde ingen problemer med slagskygger på grunn av sola, for å si det sånn.

   

Så ble det en tur bort til kommandobunkeren, den sekundære observasjonsbunkeren før jeg endte opp ved øvre kanon. Her ble det rimelig mye bilder og det er mye lettere å ta bilder av kanonen når man ikke har sola å bekymre seg for. Sola titta frem og jeg fikk noen fine bilder av øvre kanon i “solnedgang” også. Selv om den var passe “sløret” bak skylaget. Hadde med meg mitt Nikon D7000 på denne turen og tok bilder primært med Nikon 10-24 mm objektivet. Det vil si tilsvarende 15 mm på fullformat. Man kan vel trygt si at jeg gikk ganske “berserk” med kameraet her ved øvre kanon denne gangen og tok bilder fra alle mulige vinkler. Perfekte forhold til å ta bilder! Tok også et bilde av løpegraven som ligger rett i bakkant av øvre kanon.

Før turen gikk videre til den neste åpne kanonstillingen med den litt mindre stillingen for luftvern som det norske Forsvaret har bygget etter at de tok over Kjøkøy fort etter krigens slutt. Denne stillingen er ofte komplisert å ta bilder av med litt av sol, det er vanskelig å ta bilder uten at jeg får med min egen skygge. Hvis jeg sørger for at den ikke blir for dominerende og ikke dekker til noe vesentlig i motivet, kan jeg klare å redigere bort min egen skygge, men nå var det bare å boltre seg i vei uten fare for noen skygger i det hele tatt. Jeg brukte Nikon 10-24 mm objektivet, men jeg tok noen av de samme motivene fra de samme vinklene som jeg tok for aller første gang sist når jeg brukte Nikon 16 mm F2.8 fisheye-objektivet. Jeg benyttet også muligheten til å sette meg ned og ta noen minutter på baken på luftvernstillingen i hjørnet av den åpne kanonstillingen for 10 cm K17/04 kanonen.

   

Etterpå ruslet jeg den korte turen bort til den sydligste kanonstillingen, den som er urørt og er uten tvil den fineste på Kjøkøy fort! Ekstremt bra forhold til å ta bilder i, bruker vidvinkel for alt hva det er verdt og får en masse bra bilder. Jeg velger også å gå over løpegravtunellen slik at jeg kommer på venstre side (øst) for løpegrava og får en utrolig fin vinkel å ta bilder av kanonstillingen! Dette er en vinkel jeg aldri har tatt bilder av denne kanonstillingen fra før! Merkelig at jeg ikke har tenkt på dette tidligere. Men kan ha noe med at det aldri er mulig å få tatt bilder fra denne vinkel hvis sola er på vei ned. Nå var riktignok sola på vei ned, det  var på vei til å bli ettermiddag. Men på grunn av skydekket var det mulig å ta bilder av sola i bildet uten at det fikk de helt store konsekvensene for bildet. Det var noen få av bildene som fikk noe flare, men de fleste var det ingen antydning til det i det hele tatt. De få jeg fikk var lett å redigere bort.

   

Jeg synes det var utrolig gøy å se og ikke minst få tatt bilder av kanonstillingen fra denne vinkelen! Da kom jeg også såpass høyt at jeg så vann og videre ut mot Hvaler i bakgrunnen! Og ikke minst sola som var på vei ned mot horisonten da! Jeg skiftet til Sigma 17-50 mm F2.8 og tok noen bilder med det objektivet også ved denne stillingen. Herfra at det er ganske kort vei til kanonstillingen for den tidligere norske kanonen i bakken på vei ned mot Puttesund. Det er bare å følge løpegrava som går helt ut til veien. Det ble noen nye bilder av denne stillingen med sola på vei ned. Utrolig fine forhold for å ta bilder! Det ble også en tur innom båthavna som jeg hadde vært innom på vei opp til Kjøkøy fort! Jeg gikk riktignok ikke ned i båthavna denne gangen, tok bare litt bilder på avstand.

Lenge siden sist, men på vei ned til Puttesund valgte jeg å gå opp til riksvei 108 for å ta litt bilder av Puttesundbrua også og det som omtales som Hvalerporten. Et velkjent motiv som jeg også selv har tatt mange ganger, men det begynner å bli lenge siden sist nå. Så da var det helt greit å få tatt noen nye bilder. Ikke den mest fargerike solnedgangen og kanskje ikke så spektakulært denne gangen, men utrolig fint allikevel. Selv om det var mer av gråskalaen enn det var av fargeskalaen denne lørdag ettermiddagen! Litt svakt gulfarge da. Men viktig å ikke ha musikk på ørene når man skal gå ut i veien for å ta bilder av Puttesundbrua, sånn at man faktisk hører (på lang avstand) at det kommer biler. Da er det greit å komme seg ut av bilen i god tid før bilene faktisk dukker opp. De som er på vei i retning Fredrikstad har man jo litt mer oversikt over.

Når jeg kom ned til bobilen ved Puttesund ble det noen bilder av den også, før jeg kom inn i bobilen og startet på å lage meg middag. Jeg lagde det samme som dagen før, men det smakte like godt i dag som i går. Denne retten slår aldri feil! Jeg så filmene Cast Away (2000) og Mr. & Mrs. Smith (2005). Var i seng litt senere enn på fredag, men klokka ble bare litt over ett. Søndag våknet jeg til solskinn og det hadde vært 13 grader inne i løpet av natta på det laveste. Jeg hadde tatt de bildene jeg hadde lyst til denne helgen på Kjøkøy, så jeg gjorde ikke så mye ut av meg i løpet av søndagen. Jeg hadde derfor en stille og rolig dag i bobilen og pratet litt med venner på Messenger. I tillegg leste jeg alt Photography Life hadde skrevet om lanseringen av Nikon Z9. Det er Nikon sitt nye toppmodell, det profesjonelle speilløse kameraet deres. Sinnssyke spesifikasjoner og ganske overraskende pris for å si det slik. Det er på ingen måte billig, men det er billiger enn Nikon D6 som er tilsvarende speilrefleks.

   

Jeg så også filmene Ghostbusters (1984) og Ghostbusters 2 (1989). Det ble middag mellom disse to filmene. Jeg dro fra Puttesund klokka 18.24 og da hadde jeg 79% igjen på batteriet. Jeg kjørte i retning Fredrikstad og tømte gråvannstanken og toalettet før jeg fylte opp vanntanken og spylte av bobilen litt. Så parkerte jeg ved Kongsten fort for å roe ned der og så etterhvert få meg en god natts søvn før jeg skulle starte på en ny arbeidsuke allerede klokka 03.35 natt til mandag. Det var ihvertfall da vekkerklokka skulle begynne å mase på at det var på tide å komme seg opp og ut av senga og starte dagen! Eller natta om du vil.

Les mer om denne turen / perioden hvor jeg bor i bobilen mens badet totalrenoveres hjemme:

Flyttet ut i bobilen og tur med Strømstad – Sandefjord ferga (12.04.22)

                                                                                                                                                                                                                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/04/13/tur-med-bobilen-til-puttesund-og-kjokoy-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.