Tur med bobilen til Glufsa, Puttesund og Rostadneset

I midten av oktober ble det en ny kortreist tur med bobilen, den opplevedes ihvertfall slik, selv om jeg kjørte litt “på kryss og tvers” og dermed kjørte over de 10 milene som jeg har satt som grense for å kalle det for en kortreist tur. Det er ikke rare turen som skal til før man kjører mer enn 10 mil. Denne gangen tenkte jeg å ta en tur til Glufsa som er en badeplass på Enhusholmen som ligger rett utenfor Langøya på Kråkerøy. Jeg har vært på tur ut til Glufsa flere ganger tidligere, men det er første gangen jeg tar turen ut med bobilen. Tanken var å overnatte på parkeringsplassen til Glufsa. Og så rusle meg en tur ut til Glufsa på lørdagen.

Glufsa

Etter at jeg var ferdig på jobb var det hjem for å pakke, så hente bobilen og så en kjapp tur innom Coop Extra på Yven for å bytte en av gassflaskene mine. Deretter gikk turen ut til Værste for å fylle opp vanntanken og så videre til Kiwi Kråkerøyhallen for å bunkre litt og så til Langøya og parkeringsplassen til Glufsa. Foruten turen til Coop Extra var alt annet på vei ut til Langøya. Veien fra snuplassen på Langøya som bussen ikke benytter lengre er en smal grusvei med en del hull, så det er greit å ta det pent utover. Jeg var fremme på parkeringsplassen litt før klokka 20 på kvelden og jeg fikk parkert bobilen i vater med fronten inn og lengst til høyre på parkeringsplassen. Så da var jeg ferdig rigga for første kveld og natt på denne turen!

Jeg hadde en hyggelig kveld i bobilen som vanlig hvor jeg også laget meg middag. Mat må man jo ha, ikke sant? Etterhvert var det dags for å komme seg i seng og få seg en god natts søvn før lørdagens turer i distriktet! Jeg hadde ikke så kjempestore planer riktignok, så jeg hadde det ikke så veldig travelt med å komme meg opp tidlig og ut på tur. Det var ganske vindfullt denne helgen, så jeg var litt spent p hvor forblåst det  ville være på Glufsa. Men jeg fikk på meg vindtett jakke etter frokost og lunsj og tok turen fatt. Jeg gjorde nok lurt i å ta på meg gummistøvlene også, selv om dette også betydde at jeg måtte ta det litt pent på vått fjell. Og den vanlige “veien” var ikke helt ufarlig i så måte. Turen over brua som har blitt laget fra Langøya til Enhusholmen var ikke noe problem. Men så skal man opp en “fjellrygg” som er både smal og ganske bratt. Og på grunn av regnværet var denne ganske våt. Det var derfor helt uaktuelt å ta turen opp der. Men siden jeg hadde vært smart nok til å ta på meg gummistøvlene, var det ikke noe problem å vasse inn til høyre for fjellryggen isteden. Dermed kom jeg både tørrskodd og sikkert over til Enhusholmen og Glufsa.

Og det var ikke noen tvil om at det blåste ganske friskt her ute denne dagen. Men det var tross alt pent vær, sola skinte fra en lettskyet himmel eller hva man skal kalle det. Men med en ganske forferdelig vind som sagt. Jeg gikk derfor ikke så veldig langt på Enhusholmen før jeg returnerte tilbake til sundet mellom Langøya og Enhusholmen og brua over. Her møtte jeg noe som tilsynelatende så ut som et par som hadde med seg fiskestang så det ut som. De skulle ut og fiske. De lurte på hvordan det var der ute, og jeg sa at det blåste noe jævlig. Han dura rett opp “fjellryggen” forøvrig, riktignok ikke med gummistøvler, og det gikk jo som det måtte gå, om han ikke gikk på snørra, så gikk han ihvertfall ned for telling. Men det gikk bra såvidt jeg vet. Men litt vondt må det ha gjort. Jeg for min del tok litt bilder og så ruslet jeg over på Langøya-siden av brua og satt meg der i sola for å ta litt bilder og bare nyte det gode været. Her blåste det heller ikke så forferdelig som det gjorde på motsatt side av Enhusholmen.

Det tok dog ikke så lang tid før disse to kom tilbake igjen, og jeg spurte om det  var lite fisk å få, og da fikk jeg vite at det blåste altfor mye. Ja, hva var det jeg sa, tenkte jeg for meg selv. Jeg for min del fikk tatt ganske mange fine bilder ute på Enhusholmen og Langøya, så jeg var veldig fornøyd med turen! Ekstra gøy er det at man har truffet med både klær og gummistøvler også. Nå er det ikke alltid man gjør det, for det er rett som det er at man er på tur i f.eks joggesko og det viser seg at man burde hatt på gummistøvler isteden. Nå kan man selvfølgelig velge å bruke gummistøvler hele tiden, så er man på den sikre siden. Men uansett hvordan man ser det, så er det mer behagelig å gå mye i joggesko enn det er å gå i gummistøvler. Men veldig praktisk er det, uten tvil. I værste fall, hadde det ikke vært veldig langt å gå tilbake til bobilen og skifte til gummistøvler i dette tilfellet da, for jeg har alltid med meg gummistøvler og regntøy, for den saks skyld, når jeg er på tur. Man vet aldri når man har behov for det!

Vf Oslofjord-bunker på Langøya

Etter at jeg kom tilbake til bobilen ble det litt “kos” i varmen i bobilen før jeg kjørte litt videre. For det var jaggu ikke langt, men ikke lengre enn til snuplassen på Langøya. Jeg tenkte å ta turen ut til Vf Oslofjord-bunkeren som ligger like i nærheten. Jeg har besøkt denne bunkeren på Langøya tidligere. Den gangen riktignok med speilrefleksen, da var det nok litt enklere å ta bildene, spesielt inne i bunkeren. Men jeg kliner til og gjør det beste ute av det med mitt Sony RX100 III kompaktkamera også. Et kamera jeg i bunn og grunn er veldig fornøyd med, og bruker veldig mye for tiden. Det er jo med på hver eneste tur med bobilen! Når jeg kjøpte kameraet var litt tanken å bruke det på turer jeg skulle reise “lett” og ikke drasse på speilrefleksen. På turer med fly var dette kameraet en selvfølge! Min første skikkelige test av dette kameraet var turen jeg hadde til Nice i februar 2016. Det vil si at jeg har hatt dette kameraet i over 4 år det nå.

Det var dog en ting jeg sleit litt med denne gangen, men det hadde selvfølgelig ingenting med kameraet å gjøre, og det var en veldig lav sol som lagde noen fryktelig lange skygger. Så jeg sleit litt med å utfolde meg helt fritt med kameraet. Men det var et veldig hyggelig gjensyn med bunkeren på Langøya, jeg hadde ikke vært der siden oktober 2016 faktisk. Det er utrolig hvordan tiden flyr. Jeg har besøkt mang en bunker, fort og festninger siden den tid! I skrivende stund inneholder kategorien Krigshistorie her på bloggen ikke mindre enn 228 innlegg, inkludert denne. Det betyr ikke at jeg har besøkt 228 forskjellige anlegg, for noen av dem har jeg besøkt flere ganger. Det var forøvrig ingen på hytta rett ved bunkeren denne gangen heller. Da hadde jeg nok sikkert vært litt mer reservert i forhold til området rundt der. Selv om, såvidt jeg vet, selve bunkeren ikke ligger på tomta til hytta. Det gjør derimot bunkeren med den (nå) sølvfargede) døra.

Bjørnevågkilen

Etter turen til bunkeren på Langøya gikk turen videre til Bjørnevågkilen som ikke er lange turen videre på Kråkerøy. Jeg hadde sittet og studert satellittbilder på Google maps og så en mulig mulighet til å overnatte med bobilen der. Men det viste seg å være en bomtur, for dette var så og si bare privat parkering til hyttene i nærheten. Foruten en bitte liten offentlig parkeringsplass i det ene hjørnet som var forferdelig skeiv. Så her hadde jeg nok slitt noe veldig med å få bobilen i vater tenker jeg. Uansett så var det ikke spesielt interessant å stå parkert her, når denne lille plassen var det eneste alternativet. Men slik er det noen ganger. Det er ikke alltid så lett å se rett ovenfra om det er en mulighet for å fricampe eller ei. Jeg prøver å bruke StreetView der det er tilgjengelig for å se etter skilter som kan kunne begrense parkering/overnatting på slike steder, men uten StreetView er det vanskelig å bedømme.

Puttesund

Så da gikk turen videre for å få med seg solnedgangen! Jeg har tidligere lurt på om det kunne være mulig å overnatte ved Puttesundbrua. Det er en liten asfaltplass inne på høyre side når man er på vei utover mot Hvaler rett før Puttesundbrua. Den er alt annet enn rett. Men etter å parkert bobilen på skrå helt innerst på plassen, ble det faktisk ikke så værst. Men aller viktigst var det å få tatt noen bilder av Puttesundbrua i solnedgangen!  Selv om dette ikke er “inngangen” til Hvaler, for vi befinner oss fortsatt i Fredrikstad kommune her, brua går fra Kjøkøy og over til Håholmen. Men det er nok noen som oppfatter dette som “inngangsporten” til Hvaler. I tv-serien som het Hvaler så var det jo nettopp også fremstilt som det, hvor det stod et skilt med “Hvaler” på rett ved Puttesundbrua. Men skiltet med Hvaler kommune står først etter at man har passert Stokken på Fastlandsveien i retning Vesterøy.

Jeg fikk noen fine bilder av Puttesundbrua i solnedgang synes jeg. Noen fine bilder av bobilen i forgrunnen også, og var egentlig innstilt på å bli her for kvelden og overnatte til søndag. Men så var det en kompis som gjerne ville finne på noe og møtes, så da satt jeg meg bak rattet og startet opp bobilen og kjørte innover mot Fredrikstad. Disse planene gikk derimot litt skeis, men jeg fikk tatt en tur innom en Kiwi-butikk for å kjøpe noe jeg manglet og måtte derfor finne et nytt sted å overnatte. Det var ikke aktuelt å kjøre ut til Puttesund eller Hvaler igjen etter å kjørt inn til Fredrikstad. Det er grenser for hvor mange ganger jeg “gidder” å kjøre inn og ut av disse bommene. Selv om man i bommen på Kråkerøybrua og Værstebrua bare betaler på vei tilbake til Fredrikstad igjen.

Rostadneset – Spjær

Det ble derfor en tur til Rostadneset som ligger ved Visterflo på Rolvsøy. Her hadde jeg funnet en liten fin plass, med gressplen, en liten strand og ikke minst en liten asfaltflekk hvor jeg kunne parkere bobilen på. Denne skrådde også litt oppover slik at jeg stod fiks ferdig i vater uten noe mer styr. Genialt! Her hadde jeg panoramautsikt ut over Visterflo og over til Sarpsborg kommune. Litt forsinka, men det ble middag på meg etterhvert også faktisk! Kvelden ble jo litt annerledes enn jeg hadde sett for meg i utgangspunktet. Jeg hadde jo planer om å forbli på Kråkerøy/Kjøkøy og eventuelt Hvaler denne helgen. Men jeg må si at Rostadneset heller ikke var dumt! Kveldene går veldig fort i bobilen og før jeg visste ordet av det var det dags for en god natt søvn! Og det var det ikke noen tvil om at jeg fikk. Jeg sover i grunn veldig godt når jeg er på tur i bobilen. Med mindre det blåser eller regner noe infernalsk da. Da hender det selvfølgelig at jeg våkner opp av bråket.

Og jeg må si at det var helt magisk å våkne opp til den utsikten jeg hadde ut av vinduet oppe fra senga i bobilen! Sola skinte fra blå himmel, Visterflo, siv, ei strand og et utrolig flott vær! Magisk, spør du meg! Etter en forfriskende dusj og frokost tok det ikke så lang tid før jeg var på farta. For kompisen som jeg egentlig hadde lagt planer med kvelden før, ble det planer med på søndag isteden. Jeg plukket han opp på veien og vi kjørte ut til Spjær på Hvaler en tur. Så da endte jeg faktisk opp med å kjøre ut igjennom bommen og ut til Hvaler allikevel. Men jeg måtte uansett en tur innom tømmestasjonen på Værste når jeg skulle avslutte turen. Så det var liksom ikke noe stress. Og vi hadde en fin ettermiddag på Spjær! Vi var mesteparten av tiden ute i det utrolig fine været, men var også noe inne i bobilen. Det er egentlig ikke tillatt å parkere nede på snuplassen på Spjær, men så lenge jeg befant meg i eller rundt bobilen så var det vel ikke noe stress. Skulle det være noen som hadde problemer med det, kunne jeg bare flytte meg.

Det var egentlig meningen at kompisen skulle vise meg ei drone han hadde. Og joda, jeg fikk sett drona, men det var noe tekniske problemer, så det ble ikke noe særlig flying. Det får jeg heller ha til gode til en annen gang, tenker jeg. Jeg forstod det slik at det var en eller annen oppdatering som skulle ha vært gjort. Men selv med litt tekniske problemer hadde vi en hyggelig ettermiddag. Etter omlag fire timer gikk turen i retning hjemover, innom Værste for å benytte meg av tømmestasjonen og så hjem til foreldrene mine for å parkere bobilen, bare slippe av kompisen på veien bare.

Helgen ble litt annerledes underveis enn jeg på forhånd hadde sett for meg, men det er jo noe av det som er genialt med bobil. Selv om man gjør planer på forhånd, er det ikke noe problem å endre dem underveis, eller hvis man ikke gjør så mye planer på forhånd, så blir de til etterhvert som man er på tur! Denne turen var på 136,9 kilometer, jeg hadde en gjennomsnittlig hastighet på 35 km/t, kjørte bobilen i 3 timer og 53 minutter med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,80 diesel per mil.

                                                                                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/02/27/tur-med-bobilen-til-glufsa-puttesund-og-rostadneset/

1 kommentar

    • Tove R. P. Strand2 mars, 2020 kl 13:35

    Har bodd her i 30 år, er medlem av historielaget, men fikk først nå greie på at det et et fort på Langøy. Der kan man se. Det må turister til. Folk som ser med andre perspektiv. Glufsa er en perle. Har vært en godt skjult fristed for oss som bor i nærområdet. Vel folksomt nå som det er blitt boligbebyggelse i nærheten. Men fremdeles er det manndomsprøven blant gutta på kråkerøy å hoppe fra klippen,- kråkerøys Kapp Horn liksom. Hit ut dro gutta fra Holmenkollen om sommeren. Fikk gammelt brød hos bakeren. Tagg eller slanga poteter. Så hadde de med lystergaffel og lystre flyndre i sundet mellom Langøy av og holmen. De rodde i ekeroth fra byen. Så ble de her så lenge de greidde å brødfø seg. Herrens glade dager fortalte en av dem. Disse gutta ble den senere kjernen i FFK sine glansdager.

    Takk for fortellingen og ikke minst bildene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.