En natt ved Vamma kraftverk med bobilen

Jeg måtte dra fra Rånåsfoss kraftverk en dag tidligere enn jeg hadde tenkt, da vannpumpa mi tok kvelden midt under lørdagens dusj. Overlykkelig over at jeg skulle få hjelp til å få bytta vannpumpa en lørdag kveld, valgte jeg å kjøre til Askim. En god venn av meg som hadde kommet på besøk fulgte etter i sin egen bil. Men herregud for en svingete og forferdelig vei fra Rånåsfoss til Askim, vi kjørte 172 fra Sørumsand til Fet, Fetveien videre mot Skjønhaug og 115 / Trøgstadveien til Askim. Men men, jeg var overrasket over at jeg bare brukte fire minutter lengre tid på å kjøre denne strekningen enn det Google maps hadde estimert at jeg skulle bruke. Vi var fremme klokka 16.48. En annen ting som imponerte meg var at dieselforbruket fortsatt var på 0,78 liter per mil! Han som skulle hjelpe meg med vannpumpa kom etter en liten stund, jeg hadde allerede rydda tomt den delen av senga som måtte løftes vekk slik at man kom til vanntanken som ligger på høyre side under senga.

Allerede når jeg snakket med han tidligere på dagen måtte jeg sjekke at sikringen til vannpumpa var i orden, det var den. Han startet med å sjekke om det kom strøm frem til vannpumpa, det gjorde det. Så det var ikke der problemet lå. Da var bare å få ut vannpumpa og ta en nærmere titt. Ny vannpumpe ble montert og han fant ut at det hadde kommet vann inn i den gamle vannpumpa. Og da snakker vi om vann der det ikke skulle befinne seg vann. Så det var ikke så rart at den hadde tatt kvelden. Med mindre man kjører vannpumpa varm, tørr eller den fryser i stykker, skal de holde ganske lenge. Siden vannpumpa mi ikke hadde enten gått varm (brent) eller fryst i stykker, slapp jeg å betale for en ny vannpumpe. Nå er det riktignok ikke den helt store utgiften i det hele og store med en slik synkepumpe. Men det er uansett helt greit å få det på garantien! For at han skulle komme til vannpumpa måtte han forresten tappe ut en del av vannet jeg hadde på tanken først. Men jeg fikk heldigvis fylt opp vanntanken igjen. Litt spesielt å kjøre med full vanntank og med masse i gråvannstanken samtidig. Det er sjelden kost!

   

Jeg var utrolig fornøyd med at jeg hadde fått hjelp til å bytte vannpumpa, til og med på en lørdag kveld! Jeg hadde allerede gjort meg opp en formening om hvor jeg ville dra etter Askim caravan, det var aldri noe tema å kjøre tilbake igjen. Vi dro derfor videre til Vamma kraftverk. Jeg besøkte Vamma kraftverk for første gang i 2015 og har hatt lyst til å ta en ny tur for å ta nye bilder siden. Vi var fremme ved Vamma kraftverk klokka 18.02 og ruslet en tur for å ta en titt på kraftverket og skravle litt underveis. I utgangspunktet skulle man kanskje ikke tro at et kraftverk kan være idyllisk, men våre vannkraftverk synes jeg utelukkende ligger idyllisk til med en bygningsmasse av en eldre årgang som er i en klasse for seg!

Jeg hadde forøvrig nå tilbakelagt 676,2 kilometer, hatt en gjennomsnittshastighet på 49 km/t, sittet bak rattet i 13 timer og 37 minutter og hadde fortsatt et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,78 liter per mil! Dette endte opp med å bli en litt annerledes dag enn jeg hadde sett for meg når jeg på morgenen avtalte å få besøk ved Rånåsfoss kraftverk. Men man gjør det beste ut av det og løser problemene og nye planer blir til etterhvert. Det hadde vært veldig hyggelig å hatt selskap og skravlet i timevis frem til min gode venn dro hjemover klokka 22.15 på kvelden. Det ble litt sen middag på meg denne kvelden også kan man si. Men det var godt med litt mat i magen igjen! Vi kunne ha svingt innom et sted og spist et eller annet, men så flink til å planlegge eller ta ting på sparket var jeg tydeligvis ikke.

Søndag

I løpet av natten hadde det vært 8,3 grader ute på det laveste, inne hadde det vært 15,0 grader fremme og 17,2 grader baki. Klokka 10.42 er det 19,6 grader inne og 17,3 grader ute. I litt sterk kontrast til Finnskogen og spesielt Langneset ved Halsjøen kan man si! Planen i dag var å rusle meg en liten tur og ta litt mer bilder i bedre lys enn det hadde vært kvelden før. Jeg tok derfor med meg kameraet med 14-24 mm på, det er uten tvil vidvinkel som gjelder når man skal ta bilder her av Vamma kraftverk! Alt er stort og alt er nærme! Jeg ruslet dog ikke bort til den nyeste delen av kraftverket, da jeg ikke synes det er så veldig interessant å ta bilder av! Men utrolig staselig med den gamle kraftverkbygningen, trappene opp til parkeringen som ligger ovenfor og for ikke å snakke om bygningen som ligger oppe i siden som sikkert har tilhørt direktøren av kraftverket i sin tid?

   

Jeg hadde planer om å ta en tur innom et kraftverk til før jeg kjørte videre til neste sted jeg skulle overnatte, så jeg pakket sammen og forlot Vamma kraftverk klokka 14.45 med 99% på batteriet.

Les mer om turen med bobilen til Finnskogen og Østlandet her:

En natt ved Rånåsfoss kraftverk med bobilen (09.12.22)
To netter ved Røgden i Finnskogen med bobilen (06.12.22)
Syv netter ved Langneset, Halsjøen i Finnskogen med bobilen (04.12.22)

                                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/12/11/en-natt-ved-vamma-kraftverk-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.