TEST: Seat Leon Signo Plus

Jeg har tidligere testet Seat Leon 20VT 4 Top Sport som er den nest råeste modellen av Leon som selges, bare slått av Seat Leon Cupra R. Denne gangen har jeg hatt gleden av å teste en Seat Leon Signo Plus som er myntet til skatteklassen inntil 250.000 kr for firmabil. Bilen har en 1.6 liters motor på 105 hk og er spekket med utstyr. For å nevne noe: El. justerbare sportsstoler i skinn og alcantara, cruise control, sportsratt i skinn og navigasjon med fargeskjerm! Bilen har i utgangspunktet en pris på 273.000 kr, men er priset til 249.900 kr for å komme under 250.000 kr grensen for firmabiler.

Dette er i hovedsak en test av hva man kan få innenfor firmabil skatteklassen opp til 250.000 kr, og dette er den første gangen jeg tester en bil med navigasjon. Dette skal jeg love deg at jeg har hatt det mye morro med. Jeg har både brukt navigasjonen for å komme frem til steder jeg kjenner, for å se etter eventuelle feil, og til steder jeg aldri har hørt om før. Jeg har egentlig aldri satt meg så veldig mye inn i navigasjon og hvordan dette fungerer før, men må si at jeg ble veldig positivt overrasket over hvor enkelt det var å bruke (for å gjøre testen så reell som mulig har vi ingen bruksanvisning tilgjengelig) og hvor bra det faktisk fungerte. Noen glipper var det dog, men navigasjon i Norge er vel fortsatt i startgropen å regne i forhold til resten av Europa.

Å legge inn ett mål er ikke værre enn: Trykk på NAVI, velg CITY, skriv inn de første bokstavene i byen du skal til, velg byen, velg STREET, skriv inn de første bokstavene i gaten du skal til, velg gaten og eventuelt gatenummeret hvis dette er tilgjengelig, trykk continue og velg START GUIDANCE. Navigasjonen legger opp den beste ruten og forteller deg med en gang hvor du skal kjøre. Du har også til enhver tid oversikt over hvor langt det er igjen til målet og hvor lang tid dette vil ta.

Hvis ruten som er lagt opp ikke inneholder noen avkjøringer, kryss eller rundkjøringer, vil du bli bedt om å følge veien i x antall kilometer. Du vil i god tid før første avkjøring, kryss eller rundkjøring bli varslet om at du må gjøre deg klar. Så vil du bli bedt om å f.eks ta til høyre etter 300 meter, etter en liten stund vil du bli bedt om å ta neste til høyre osv. Du vil også til enhver tid bli fortalt hvilken riksvei eller motorvei du befinner deg på, og vil også under hele turen kunne se kartet på fargeskjermen. Her er ruten som navigasjonssystemet har lagt opp være markert med en turkis strek, mens f.eks motorveier er røde.

Jeg har også benyttet anledningen til å teste hvordan navigasjonssystemet reagerer hvis jeg kjører feil i forhold til anvisningene, og her er det litt forskjell på hvor viktig det er å følge de anvisningene som er gitt. Hvis ruten inkluderer motorveier som f.eks E6, så vil systemet innstendig prøve å få deg til å ta en U-sving og kjøre ut på den planlagte ruten. Men etter en stund vil den heller legge opp en ny rute hvis mulig, når systemet skjønner at det ikke er mulig å ta en U-sving. Hvis det derimot bare er snakk om vanlige riksveier legger systemet opp en alternativ rute umiddelbart, hvis dette er mulig. Navigasjonssystemet vil til enhver tid prøve å legge opp en så bra rute som mulig, og da blir motorveier prioritert fremfor riksveier.

Til daglig vil man nok ikke ha så veldig mye bruk for navigasjonen, men så fort man er på ukjente veier, byer, så kan det jo ikke være en enklere måte å finne frem på enn ved hjelp av ett navigasjonssystem. Kast kartet ditt og fortell heller navigasjonssystemet hvor du skal, og du blir navigert dit du skal på den raskeste veien som mulig.

Men det må også nevnes at jeg fant noen feil i systemet under denne testen. Det var på ingen måte noen graverende feil, og heller ingen feil som du fort luker bort med litt sunt fornuft. Men for å ta noen eksempler: Rundkjøringen i Christianslund-krysset i Fredrikstad er av en eller annen grunn lagt inn som en fem-armet rundkjøring, så hvis du f.eks kommer fra starten av Veumveien og skal videre opp i Veumveien, blir du bedt om å kjøre ut av den tredje avkjøringen i rundkjøringen. Og da havner du på ingen måte i Veumveien, men derimot på vei mot gamle Christiandslund videregående. Du blir derfor ganske fort bedt om å ta en U-sving, og du vil denne gangen bli bedt om å kjøre ut av den fjerde avkjøringen i rundkjøringen. Da vil du i praksis svinge 180 grader og komme tilbake dit du kom ifra. Hvis du derimot prøver den tredje avkjøringen så vil du komme riktig oppover i Veumveien. Men dette problemet ville fort vært løst hvis du samtidig tok en kjapp titt på kartet på fargeskjermen, der man tydelig ser at man opprinnelig skulle kjøre rett igjennom rundkjøringen, og ikke ta til venstre.

En annen feil dukket opp når jeg skulle til Rikulfsvei i Rekustadåsen på Rolvsøy. Når jeg passerte Rimi på venstre hånd, ble jeg plutselig bedt om å sveinge inn til venstre, men da havner man jo i Råkollveien, anvisningene på kartet derimot viste at man skulle kjøre rett frem opp mot Rekustadåsen.

En tredje feil var når jeg la inn Strømstad som mål (jeg var i Fredrikstad sentrum) og kjører via Skjærviken og blir bedt om å kjøre på E6 før Skjeberg stasjon, men siden jeg ikke hadde noen ønsker å kjøre E6, valgte jeg å fortsette på riksvei 110 mot Skjeberg stasjon. Navigasjonssystemet prøver iherdig å få meg til å ta en U-sving og kjøre tilbake til E6, men jeg holder på mitt og kjører over togskinnene ved Skjeberg stasjon og tar til høyre. Da legger navigasjonssystemet opp en ny rute og ber meg om å følge veien i x antall kilometer. Navigasjonssystemet prøver også å få meg ut på E6 ved Høk, men jeg velger å fortsette på den gamle E6 mot Halden. Når jeg da etter en stund nærmer oss 60-sonen før avkjøringen til Grimstad, får jeg plutselig beskjed om å svinge inn til høyre på en grusvei. For oss som er litt kjent i området skjønner jo ganske fort at dette er riv ruskende galt. Den veien navigasjonssystemet prøver å få oss til å kjøre for å komme ut på E6, er en vei som ene og alene går over E6 til bondegården på den andre siden av E6. Jeg velger derfor å fortsette å kjøre rett frem og etter dette dukket det ikke opp noen flere feil.

Resten av testen gikk derfor på kryss og tvers i distriktet uten at jeg snublet over noen flere feil. De feilene som ble oppdaget, vil vel bli korrigert i en senere versjon av cd’en som kartene ligger på.

I tillegg til navigasjonsysstemet med fargeskjerm, cd-veksler (plass til 6 cd’er, montert i handskerommet), 8 høyttalere og ett stereoanlegg som spiller fletta av de fleste, var også bilen utstyrt med el. justerbare sportsseter i skinn og alcantara. Disse er helt utrolig gode å sitte i, enten man kjører søndagstur eller kjører litt mer aktivt i svingene. Bilen har også cruise control som er utrolig deilig å ha når man kjører på motorveien og vil holde en jevn hastighet. Dette har også en positiv effekt på drivstofforbruket også. Som man enkelt holder oversikt over med kjørecomputeren som også er inkludert i prisen. Når man har alt dette, så er det også en selvfølge med sportsratt i skinn. Denne bilen hadde det samme typen ratt som vi finner i Volkswagen sine biler og ikke det som stod i Seat Leon 20VT 4 Top Sport-bilen jeg testet i februar.

Inkludert i prisen er også helautomatisk klimaanlegg, metallic-lakk, komplette vinterhjul, fjernbetjent sentrallås og el. vinduer/speil. Dette er også den første bilen som har hatt el. innklaffbare utvendig speil. Utrolig praktisk når du skal kjøre bilen inn i en vaskehall, eller har en utrolig trang garasje! Speilene på denne bilen hadde også ett nytt design i forhold til de speilene som var på Leon’en jeg testet i februar.

Testbilen er utstyrt med Volkswagen-gruppen sin 1.6 liters firesylindret motor på 105 hk. Denne motoren, i motsetning til den som brukes i Audi A3, er en 16 ventilers motor som jeg opplevde som både friskere og mer støysvak enn den gamle 8 ventilers motoren som jeg har testet i andre biler tidligere. Det sier seg selv at dette på ingen måte er en gateracer av noe slag, men jeg personlig syntes at dette var mer enn nok til å kunne både trives og kose seg med. En stille, rolig og behagelig motor til søndagsturen og når man vil være litt mer aktiv i kjøringen, benytter man hele turtallsregisteret og vips så har man det morro med bilen også!

Noen vil kanskje si at det er litt «overkill» av utstyr i denne bilen med 1.6 liters motor, men på tanke på hva du får for 249.900 kr og hva du kan forvente å få hos konkurrentene, så må jeg si at dette er et utrolig godt tilbud. Du skal lete lenge og vel for å finne en bil som har tilsvarende utstyr i denne prisklassen. Jeg kan vel egentlig si med en gang at det finner du faktisk ikke! Man må opp i langt dyrere for å finne ett slikt utstyrsnivå.

Jeg hadde også følelsen av at jeg kjørte en mye dyrere bil enn det den faktisk er, på tanke på el. justerbare sportsseter i skinn og alcantara, sportsratt i skinn og navigasjon med fargeskjerm!

Jeg har hentet inn noen salgstall fra importør Harald A. Møller, og de ser slik ut for 2002:

Audi A3: 704
Seat Leon: 208
VW Golf: 3810

Av alle 4722 bilene som er solgt av denne plattformen, utgjør de respektive bilene følgende prosentandeler av det totale salget av denne plattformen:

Audi A3: 14,91 %
Seat Leon: 4,40 %
VW Golf: 80,69 %

Etter å ha testet 5 Seat-biler kan jeg ikke helt skjønne det, på tanke på hva man faktisk får for pengene hos Seat kontra Audi og Volkswagen. Tidligere har jeg testet og sammenlignet Seat Ibiza med Volkswagen Polo, og for hver solgte Seat Ibiza selges det 10-11 Volkswagen Polo. Kan du fatte og begripe det? Seat’en er en mye mer spennende bil, både utseendemessig og kjøremessig. Ikke minst på pris! Men det er nok ikke til å stikke under en stol at Volkswagen-modellene er mye mer etablerte enn hva både Seat- og Audi-modellene er. Hvis man vil ha så mye som mulig for pengene sine, så er det ikke noen tvil om at det er Seat man burde velge.

For å summere opp så får man utrolig mye bil og utstyr for pengene, det eneste jeg kanskje ville valgt i tillegg var midtarmlene foran. Testbilen er lånt ut av Dahle Bil Fredrikstad. For å prøvekjøre Seat, ring dem på 69363580.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/05/19/test-seat-leon-signo-plus/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.