TEST: Seat Alhambra 4 KIDS

Det er første gangen jeg skal ut og teste en flerbruksbil, en såkalt MPV, og jeg må si at det ble litt annerledes enn hva jeg hadde forventet meg. Jeg hadde kanskje sett for meg litt slappe kjøreegenskaper og at det ville bli veldig rart å sitte så høyt og ha så oversikt, som man tross alt har i en slik bil. Men jeg må si at kjøreegenskapene til Seat Alhambra overrasket meg. Det samme gjorde 1.9 TDI-motoren med bare 90 hestekrefter. Man skulle tro at dette ville være en bedrøvelig opplevelse med en bil som veier langt over 1600 kg, men det ble det ikke. Vi har testet en spesialversjon av flerbruksbilen Seat Alhambra med navn 4 KIDS.

4 KIDS-versjonen er basert på Stella og har i tillegg 7 seter, 2 integrerte barneseter, vippebord bak på første seterad, climatronic, cruise control, radio elba med cd-spiller og grønntonede sidevinduer og bak. Versjonen vi har testet med 1.9 TDI og 90 hk koster da 352.100 kroner. Man får også 4 KIDS 1.9 TDI med 115 hk for 382.100 kroner og samme motor med tiptronic for 402.100 kroner.

Hvis noen mener å ha sett denne bilen før, men med en annen fabrikklogo på tidligere, er det helt korrekt. Dette var ett samarbeidsprosjekt mellom Ford, Volkswagen og Seat som resulterte i Ford Galaxy, Volkswagen Sharan og Seat Alhambra. Fra å være ganske like i starten, har disse bilene fått hvert sitt særpreg, og da kanskje spesielt i interiøret. Noe som du ganske fort vil kjenne igjen ifra andre Ford-biler er frontruten med varmetråder. Utrolig praktisk på kalde vinterdager eller regnfulle høstdager med bilen full av våte klær.

Testbilen var utstyrt med Volkswagen-konsernets 1.9 TDI med minste trimmingsgrad, nemlig 90 hestekrefter. Hadde det ikke vært for at denne motoren har hele 240 nm, ville nok dette ha vært en ganske tragisk opplevelse. Men selv om ikke denne motoren innbyr til kjappe forbikjøringer og annen aktiv kjøring, fungerer den ganske bra til daglig. Du vil fortsatt ha det draget man er vant til når man kjører en bil med TDI, men man må belage seg på å bruke ett ganske begrenset del av turtallsregisteret på denne bilen. På de første girene går det greit å dra den ut på girene, men det er i seg selv ikke noe poeng i det hele tatt. Du bør nok bevege deg mellom 1.900 og 3.000 omdreininger på de første girene, og mot slutten kan det være like greit å gire allerede ved 2.500 omdreininger. Dette fordi maks dreiemoment på denne bilen er fra 1.900 omdreininger. Hvis du drar bilen for langt på girene, vil det være begrenset hvor mye du har å hente i neste gir, før du må gire igjen. For de av dere som har kjørt en TDI med få hestekrefter tidligere, vet godt hva jeg snakker om.

Noen vil kanskje lure på hvorfor man har utstyrt en slik bil med sekstrinns girkasse, de vil nok forbinde en slik girkasse med langt mer motorsterke biler, men jeg skal love deg at disse girenen kommer godt med for å til enhver tid finne rett gir. Det er også utrolig hvor lavt turtall du får når du ligger på motorveien i 6. gir. Dette hjelper både på å få ned støynivået og selvfølgelig også dieselforbruket. Ifølge brosjyren til Seat bruker bilen 0.52 liter pr. mil ved landeveiskjøring, 0.81 liter pr. mil på bykjøring og 0.63 på blandet kjøring. Testbilen var ikke utstyrt med kjørecomputer, men etter hvor langt jeg kjørte og hvor mye drivstoff som var igjen på tanken, vil jeg tro at forbruket var på omlag 0.73 til 0.75 igjennom hele helgen. Dette er nok ikke best i klassen, men er rett og slett fordi dette er en tung bil og at du må piske 90-hesteren mye mer enn du hadde måttet gjøre med en 115- eller 130-hester.

Men jeg tror nok det er en del som har fått seg en overraskelse iløpet av helgen hvordan denne bilen har klart å holde følge med dem, både på motorveien og på mer svingete veier, slik som f.eks riksvei 22 fra Halden og nedover i Sverige. Dette er kanskje ikke en strekning man forbindet med en test av en slik bil, men rett og slett for å se hvordan bilen oppførte seg på veier som jeg til normalt kjører med de andre bilene jeg tester. Og jeg må si at den klarte seg veldig bra. Den var ikke så myk og upresis som jeg kanskje hadde forventet meg av en slik type bil. De fordommene jeg hadde for slike biler er nok rett og slett basert på uvitenhet. Bilen ligger bra i svingene, og krenger ikke så mye mer enn hva man venter av en hvilken som helst bil som ikke har sportslig oppsett. Du kan også få denne bilen levert med sportsunderstell mot ett pristillegg på 900 kroner.

I tillegg til at den hadde bedre kjøreegenskaper enn jeg hadde ventet, var den også utrolig komfortabel å kjøre, uansett vei. Den takler den værste strekningen som finnes i distriktet, Veumskauen og motorveien inn til Oslo uten problemer. Det eneste var at man kunne høre litt ekstra støy fra skiboksen på taket når man kjørte den dårligste veien. Utrolig deilig å kunne kjøre en bil som er så komfortabel og forserer den ene ujevnheten etter den andre med glans. Jeg har tidligere vært veldig tilhenger at biler skal være sport, sport og atter sport. Men etter å ha testet 4 biler som ikke har vært satt opp sportslig, må jeg si at det har vært utrolig behagelig.

Du har også som nevnt en høy sittestilling i denne bilen i forhold til hva man er vant til i vanlige personbiler, og kanskje spesielt i tyske biler. Du har selvfølgelig mulighet til å justere sittestillingen både fremover, bakover, opp og ned. Rattet er også justerbart i høyde og dybde, og det er derfor ingen problemer med å finne en behagelig sittestilling. Komforten økes enda mer ved at begge stolene fremme har separate armlener som kan justeres i vinkel. I første omgang syntes jeg kanskje disse armlenene var litt smale, men var ingen stor sak å venne seg til.

Første gangen jeg satt meg til rette i Alhambra’n fikk jeg en veldig følelse av at jeg kjørte en kjempestor bil, kanskje til og med en lastebil. Men det tar ikke lange stunden før du setter veldig stor pris på denne sittestilingen og den oversikten det medfører. Det er ikke noe problem å ligge bak «store» biler på veien lengre, da de i de aller fleste tilfeller ikke er noe større enn den du kjører. Når man ligger bak slike flerbruksbiler i en vanlig personbil, er det jo så og si umulig å se rundt dem, men det problemet har jo ikke sjåføren i flerbruksbilen.

I tillegg til en enorm oversikt fremover, har du like bra oversikt til sidene, bak og rett og slett i alle retninger. Bilen har store oversiktlige vindusruter og ingen buede former som reduserer sikten noe sted. Bilen er i bunn og grunn ganske «firkantet» og du har panoramautsikt til alle kanter. Like oversiktlig å kjøre fremover som bakover. Men du vil kanskje ha litt tilvenningstid til å klare å lukeparkere denne bilen. Den er ganske mye større enn en personbil og det er i tillegg ganske uvant med ett panser som skrår nedover som du ikke ser slutten på. Bak derimot er det bråslutt og er kanskje ikke like vanskelig å forholde seg til.

Jeg ble også imponert over svingradiusen på denne bilen. Uten at jeg har vært ute med målebåndet, men er i samme klasse som man ellers venter å finne hos Volkswagen-konsernet eller Volvo for den saks skyld, som fra gammelt av har hatt rykte på seg for å ha enorm svingradius. Og god svingradius kan komme godt med når man skal ratte en forholdsvis stor bil.

Når det kommer til plassen i bilen og de praktiske løsningene, må jeg si at dette utvilsomt ga mersmak. Nå har jeg kanskje ikke det helt store behovet for en såpass stor bil og 7 seter selv enda, men ser helt klart fordelene med en slik bil. Uansett om man har stor familie eller ikke. I tillegg til den mest nærliggende bruken av bilen med 2 foreldre og masse unger baki, er det ikke noe problem å dra på tur med opptil flere godt voksne personer også. Hanskerommet i bilen ble jeg ikke videre imponert over, det var heller lite og trangt. Men dette vil nok ikke bli noe særlig problem, da du har 2 ekstra rom oppå dashbordet, gigantiske dørlommer som har plass til 1.5 liters brusflasker og ett stort rom helt bak på høyre side.

Jeg vil kanskje ikke anbefale å plassere de lengste og største personene på bakerste rad, men det går hvis man absolutt må. Men det er nok en idè å plassere de minste bakerst og la de litt større voksne få de resterende 5 setene. Hvis du derimot velger å sitte 2+2+2 personer, må jeg si at det er veldig god plass på 2. seterad, siden man da enten kan ta ut det midterste setet, eller rett og slett bare legge ned ryggen og bruke det som kombinert armelene og bord. Man har i tillegg vippebordene (kanskje mest brukt på fly) bak på setene foran som du kan benytte til å sette fra deg lunsjen.

Det hører også med at hvert enkelt sete kan justeres frem og tilbake og i tillegg justere vinkelen på ryggen. Man kan derfor tilnærmet tilpasse sittestillingen like godt på de 5 setene bak som setene foran. Når man sitter helt bakerst kan man også legge ned seteryggen på setene foran og strekke litt på beina, eller i tillegg vippe opp setene slik at man får ett hav av plass til beina. Men er man over 1.80 vil du få litt problemer med hodeplassen helt bakerst og oppleve at du stanger hodet i taket når du lener deg bakover.

Enhver Seat Alhambra kan bestilles med integrerte barneseter, alt fra 1 til 4 stk. 4 KIDS-versjonen som vi har kjørt har 2 integrerte barnester ytterst på andre seterad som standard. Når disse ikke er i bruk ser de ut som ett hvilket som helst sete, men hvis du drar i den røde hempen foran setet, vil barnesetet sprette opp. Og når du drar i den røde hempen øverst i ryggen vil du få ut firepunkts-sikkerhetsbeltene til barnesetet. I tillegg monteres det ekstra hodestøtte til barnesetet mellom setet og den vanlige nakkestøtten. Denne delen var dessverre ikke tilgjengelig ved denne testen, men du kan se hvordan det ser ut på egen artikkel om Seat Alhambra 4 KIDS her! Og når behovet for de integrerte barnesetene ikke er tilstede, er det bare til å klappe tingene på plass igjen, og vips så er det ett vanlig sete igjen. Hvis du bestiller disse integrerte barnesetene separat koster de 2.200 kroner for 1 stk, 3.500 kr for 2 stk og 6.500 kr for 3 stk og 7.900 kr for 4 stk.

Alle disse 5 setene kan også tas ut hver for seg av bilen, hvis du ønsker å konvertere bilen til en varebil. En bedre bil til en handletur på IKEA eller til ett flyttelass skal du lete lenge etter. Når vi først er inne på IKEA, så var jeg på ett biltreff på IKEA i helgen, og jeg må si at jeg fikk mye mer oppmerksomhet med denne bilen, enn jeg fikk sist med min egen. Men nå er det vel også ganske uvanlig å komme med en slik type bil på ett biltreff. 4 KIDS-dekoren foran, bak og på begge sider gjorde nok også sitt til at den trakk ganske mye oppmerksomhet. Mange syntes den så utrolig praktisk ut og ikke minst at den må være utrolig deilig å dra på langtur og/eller ferie med. Men det var også en del som ble overrasket over at den koster såpass mye. Burde ikke slike biler, som i bunn og grunn er myntet til barnefamilier, vært gjort rimeligere og mer tilgjengelig ved en snillere beskatning? (se bildene fra biltreffet her!)

Det var også en som syntes at Seat Alhambra’n var en ganske snerten bil og syntes at den tok set mye bedre ut enn konkurrentene i dette segmentet. Det er ikke noen tvil om at bilen er pen, med 16-tommere med 215/55-16 dekk, klarglass optikk hovedlykter, tåkelys, ingegrerte lyktespylere i fangeren og jeg synes faktisk at den tar seg ganske bra ut med skiboks til og med. I hovedsak synes jeg skiboks er en skikkelig uting og generelt sett er stygt. Men her som bilen er såpass stor i utgangspunktet, gjør ikke en liten skiboks noen ting. Hvis man er 6-7 personer på bilferie, kan nok den ekstra plassen man har i skiboksen komme godt med. Lasteplassen med alle 7 setene på plass er ikke stor. Hvis man derimot ikke har behov for de bakerste 2 setene, vil nok behovet for skiboksen være fraværende.

Når bilen er svart, vil man heller ikke legge merke til de svarte listene på fangeren, og i tillegg til de sotede rutene gjør det at bilen ser mer eksklusiv ut. Og hvis man ser på de mest nærliggende konkurrentene til Seat Alhambra, Volkswagen Sharan og Ford Galaxy, vil man fort finne ut at Seat Alhambra er både rimeligere og bedre utstyrt enn de to andre. For å ta ett par eksempler: Volkswagen Sharan med samme motor og samme antall seter begynner på 357.780 kroner. Men da har ikke denne samme utstyrsnivå som Seat’en. Ford Galaxy begynner på 360.400 med samme motor.

Utstyrsnivået på Seat Alhambra 4 KIDS er helt greit og har det man trenger, men jeg må si at jeg ble litt overrasket over at den inne hadde el. justerbare speil. Det er jo ikke så ofte man justerer speilene, men det er litt trøblete å justere høyre-speilet hvis man ikke har med seg en passasjer. Men etter hva jeg kan forstå vil man få dette i Elektropakken. Denne inneholder automatisk avblendbart speil, el. vinduer midterste rad og bak og el. oppvarmede og foldbare speil. Elektropakken koster 7.600 kroner.

Det må også sant sies at man fort blir litt bortskjemt av å teste så mange nye biler. Jeg har derfor begynt å venne meg til slike ting som kjørecomputer, regnsensor, Xenon-lys, 3-blink og ekstravisk. Men jeg må vel si at det var kjørecomputeren jeg savnet mest av disse på denne bilen. Hvis du velger Teknikk 2-pakken som inneholder kjørecomputer, automatisk avblendbart speil og cruicecontrol, får du dette for 3.500 kroner. Hvis du i tillegg vil ha ryggesensor velger du Teknikk 1 til 9.500 kroner. Ønsker du Xenon-lys får du det for 7.500 kroner.

Hvis du derimot ønsker å kjøpe en Seat Alhambra bare pga plassen sin skyld og ikke trenger integrerte barnester og slikt, er det flere morsomme versjoner å velge mellom. Seat Alhambra 1.9 TDI 115 hk Sport 4 til 450.100 kroner. Du kan også få den med 1.9 TDI men uten firehjulstrekk for 413.100 kroner. Da kan man i tillegg velge skinninteriør eller skinn/alcantara til 29.800 kroner, Xenon-lys til 7.500 kroner, navigasjonssystem med fargeskjerm for 25.000 kroner. Men da snakker man brått om en bil som passerer en halv million før man er ferdig. Man skal ikke komme her og si at man ikke kan forsvare at man har kjøpt en praktisk bil ihvertfall!

Testbilen er lånt ut av Dahle Bil Fredrikstad. For å prøvekjøre Seat, ring dem på 69363580.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/07/02/test-seat-alhambra-4-kids/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.