Streaming med Sonos

Nå er ikke streaming eller lytting til musikk i et digitalt format noe nytt for meg. Men det er nytt at jeg har satt det i et system slik som jeg har gjort nå. I utgangspunktet er jeg fortsatt av typen som vil ha den fysiske cd’en i hånda og kunne sette denne i cd-hylla. Men tidene forandrer seg, det gjør også de vanene man har eller legger til seg. Det er faktisk ikke lengre tilbake enn september i 2011 at jeg kjøpte mitt første album som digital nedlasting. Jeg hadde gjort det jeg kunne i håp om å kunne finne filmmusikken til Pushwagner, en dokumentar om kunsteren med samme navn. Egentlig heter han Terje Brofos, men kaller seg altså Hariton Pushwagner. Jeg tok til og med direkte kontakt med Gisle Martens Meyer som er mannen bak Ugress og de andre elektronikaprosjektene du finner på Pushwagner-albumet. Men det viste seg fort at filmmusikken ikke var gitt ut i noe annet media enn som digital nedlasting.

Så da var det ut og handle musikk som digital nedlasting for alle føreste gang. Gisle Martens Meyer anbefalte å kjøpe musikken på bandcamp.com, en nettside hvor man selv kunne velge om man ville ha musikken i mp3, flac, alac eller andre formater. Det gjør heller ikke noe at det er her mest av de pengene man legger igjen faktisk havner hos de som har laget musikken. Når man kjøper musikk fra bandcamp.com, kan man som sagt selv velge hvilket format man ønsker musikken i. Men ikke nok med det, hvis man ønsker musikken i flere forskjellige formater, så er det bare å laste ned så mye man bare orker! Jeg valgte derfor å laste ned musikken i både flac og mp3 @ 320 kbps. De aller fleste klarer seg sikkert med mp3 i beste format, men jeg innrømmer gjerne at jeg er litt geek på det området og vil ha det så tapsfritt som overhodet mulig! Hva er ikke værre enn en musikkfil komprimert i stykker?

Å sitte og lytte til musikk i digitalt format på egen pc er noe jeg har gjort i mange år, men det er nok av litt nyere dato at jeg har begynt å gjøre det på stereoanlegget i stua. Og da har jeg forsøkt meg på forskjellige måter å gjøre det på. Helt i starten hadde jeg den bærbare stående ute i stua tilkoblet med en ledning tvers over gulvet. Det er ikke den lekreste måten å gjøre det på akkurat. I tillegg er man jo avhengig av både lydkort og dac i den bærbare. Senere har jeg prøvd meg på et par trådløse løsninger som jeg ikke syntes fungerte så veldig bra. Den første løsningen fungerte vel mer eller mindre dårlig, mens den andre fungerte mye bedre, men så lenge det ikke fungerer 100%, er jeg rett og slett ikke fornøyd. Jeg er så pirkete at jeg sitter og leter etter feil når jeg vet at det er mulighet for at det dukker opp feil.

Det var først når jeg oppdaget Sonos at jeg så lyset. Det som fanget min oppmerksomhet var at dette systemet både kunne kjøres trådløst og kablet. Og det var nettopp muligheten til å kjøre det kablet som gjorde meg spesielt interessert! Siden jeg har mulighet til å koble Sonos-systemet direkte i gigabit nettverk der jeg har Sonos-systemet, er det jo overhodet ingen grunn til å teste ute den trådløse muligheten. Det hele startet med at jeg kjøpte meg en Sonos Connect til å ha i stua. Og for at kvalitetstapet skulle være så lite som mulig, har jeg valgt å kjøre lyden ut fra Sonos Connect-boksen med en optisk kabel til en Cambridge DacMagic Plus. Her blir også lyden oppskalert før den går analogt videre til min hjemmekinoforsterker, som jeg har skevet litt om tidligere.

Og det er her det utrolig geniale med Sonos kommer inn: Istedenfor å bare kunne administrere/fjernstyre systemet via en pc, en fjernkontroll eller på tv’en for den saks skyld. Her har man mulighet til å både fjernstyre fra din pc/mac, din mobil (android/iphone/ipod) og fra ditt nettbrett (android/ipad)! Det vil si at du f.eks kan sette opp en spilleliste for kvelden på pc’en (hvor det tross alt er enklest) og eventuelt gjøre endringer på mobilen eller nettbrettet underveis uten å måtte forlate stua og gjestene dine. Hvor ofte har du ikke opplevd å få noen musikkønsker i løpet av en kveld? Da er det bare til å legge det til i spillelista underveis.

Når jeg kjøpte Sonos Connect-boksen må jeg innrømme at jeg virkelig fikk erfare hvor rotete og mangelfult min digitale musikk var. Her var det noe jeg hadde laget selv i forskjellige formater, noe jeg hadde lastet ned, enten fordi jeg ikke gadd å rippe cd’en selv eller det var noe jeg ønsket å høre på før jeg kjøpte det på cd. Det var et eneste virrvarr må jeg innrømme. I tilleg var det ekstremt dårlig med covergrafikk til musikken. Tidligere har jeg bare organisert musikken min i en filstruktur og lempet musikken jeg ønsket å høre på i winamp. Men når all musikken skal organiseres på bakgrunn av id3-tagger og i tillegg har mulighet til å vise covergrafikk, så den digitale musikksamlinga mi rett og slett tragisk ut.

Det var da jeg bestemte meg for å gå igjennom alle cd’ene mine og rippe dem på nytt (for første gang for veldig mye av musikken). Og når jeg først skulle sette i gang og rippe all musikken på nytt, så var det vel ingen vits å kjøre på mp3 eller? Nei, her gikk jeg for flac med en gang. Det tar litt større plass, men det er det tross alt verdt, med den økte lydkvaliteten man får med flac kontra mp3! Oppi det hele viste det seg jo etterhvert at dette kom til å ta litt plass, og jeg hadde allerede 3 eksterne harddisker stående i stua. Her måtte en bedre løsning på plass. Det var da jeg begynte å se på NAS-løsninger. Jeg endte opp med å kjøpe en Netgear ReadyNAS NV+ V2 som mpx.no hadde på tilbud en lørdag. Denne NAS’en hadde plass til 4 harddisker på 3 TB hver, så da klinte jeg til med å kjøpe alle 4 diskene på 3 TB med en gang, istedenfor å utvide etterhvert. Da er de eksterne harddiskene blitt «parkert» og blitt erstattet med en NAS som står her inne på kontoret, selvfølgelig koblet til mitt eksisterende gigabit nettverk.

Fordelen med en NAS er blant annet at hvis en av harddiskene mine går til helvette, er det bare å stappe inn en ny tilsvarende harddisk og i løpet av en viss tid, så er all data rekonstruert. Såfremt ikke mer enn en harddisk tar kvelden samtidig, så er man med andre ord beskyttet mot å tape data. Men for å være på den sikre siden, tar jeg i tillegg backup av det viktigste på en av de eksterne harddiskene jeg har til overs og legger i safen og er derfor beskyttet av 60 kilo med stål. Det jeg anser som det viktigste på NAS’en er den digitale musikken og bildene mine. TV-serier og andre «upersonlige» ting er det ikke like nøye med må jeg innrømme. Det sier seg forøvrig at NAS’en bråker litt her den står på kontoret. Men nå er det jo aldri lydløst her inne, pc’en rusler og går, i tillegg hører jeg så og si alltid på musikk i tillegg. Det er bare når jeg enten sover eller ikke er hjemme at man ville ha lagt merke til at den står og bråker litt. Men da er jeg jo ikke her, sant?

Mens jeg sitter her og skriver dette sitter jeg også og hører på musikk, ikke på mine Cerwin Vega XLS-6 høyttalere (samme som bakhøyttalerne mine i hjemmekinoen i stua) men via Denon AH-D2000 hodetelefonene jeg har blitt så utrolig glad i. Og da kommer vi inn på at jeg ikke bare har Sonos Connect i stua, men jeg har også en her på kontoret. Her på kontoret er den også koblet videre med en optisk kabel til en Cambridge DacMagic Plus. Deretter har jeg 2 alternativer å høre på musikken. Enten å koble mine Denon AH-D2000 rett i Cambridge DacMagic Plus’en, eller til Denon PMA-915R forsterkeren og ut i nevnte høyttalere.

Og da lurer noen kanskje på hvorfor jeg har kjøpt en Sonos Connect her inne på kontoret også? Her hadde jeg jo både pc’en og Cambridge DacMagic Plus’en allerede? Jo, det er fordi jeg syntes det var passe tungvint å kjøre ett system i stua (Sonos og Sonos Control-programvaren) og Winamp eller Wimp (hver for seg) når jeg skulle høre på musikk her inne på kontoret. Nå må det jo også sies at Sonos Control-programvaren er lekker og utrolig enkel å bruke. Man har også mulighet til å administrere alle de sonene man har i sitt system, velge hva som skal spilles i hver sone eller samkjøre alle sonene og spille den samme musikken! Sonos-systemet støtter opp til 32 soner, så her burde det være mer enn nok muligheter for de aller fleste.

Men når jeg skulle kjøpe Sonos til kontoret, må jeg innrømme at jeg vurderte Sonos Connect:AMP. Den har som navnet indikerer en innebygget forsterker på 2 x 55 watt. Da ville jeg kunne erstatte både forsterkeren, fm-radioen og cd-spilleren med EN Sonos Connect:AMP og få mye bedre plass på skrivebordet. Men etter å ha gått noen runder med meg selv og fått noen råd fra Hi-Fi Klubben, endte jeg opp med å kjøpe en Sonos Connect her også, uten forsterker. Det var flere grunner til det. Min Denon PMA-915R vil nok drive høyttalerne mine bedre enn Sonos Connect:AMP ville ha gjort, i tillegg koster jo selvfølgelig en Sonos Connect:AMP mer. Men den viktigste grunnen er nok at jeg ville ha mistet muligheten til å koble Sonos-systemet til Cambridge DacMagic Plus’en jeg allerede hadde. Og derfor også miste muligheten til å lytte til musikken min med hodetelefoner. Så da var vel egentlig valget ganske enkelt, eller hva? Jeg får nok heller bare leve med at det er litt fullt på skrivebordet her. Kan jo finne løsninger på det etterhvert. Henge noe opp på veggen kanskje?

Noen vil kanskje si at jeg er klin gærn som bruker så mye tid og penger på å få streamet min lokale musikk på denne måten, men de får isåfall bare mene det. Skal jeg først streame musikken min, så skal det fungere 100%. Så enkelt er det bare. Etter å ha kjørt mer eller mindre vellykkede andre løsninger, har jeg endelig sett lyset med Sonos. Det bare fungerer, rett og slett! Det er enkelt og greit en drøm å streame med Sonos! I tillegg til å streame sin egen lokale musikk i det formatet man ønsker, har man også mulighet til å streame nettradio og ikke minst fra Wimp, Spotify og lignende tjenester. Jeg for min del har et gratis abonnement hos Wimp fordi jeg er Canal Digital-kunde. Men for å bruke Wimp på mobil, nettbrett og/eller Sonos, må jeg ha ha et Premium-abonnement som koster 49 kroner i måneden, mot normalt 99 kroner hvis man ikke er kunde hos Canal Digital.

Og her kommer det geniale: Når du skal høre på musikk, lage spillelister osv, er det bare å legge til både lokal musikk og musikk fra Wimp og Spotify, hvis man har abonnement på begge tjenestene! Da spilles musikken av akkurat som om du skulle hatt alt sammen liggende lokalt. Det er ingen som merker noe som helst. Når jeg satte i gang med å digitalisere hele musikksamlinga mi i flac-format, sletta jeg rett og slett HELE den gamle musikkmappa mi. Jeg må innrømme at der lå det mye rart, men det er borte vekk alt sammen nå. Nå sitter jeg kun på EGEN musikk som jeg har kjøpt selv, enten i fysiske cd’er eller som digital nedlasting. Etter at jeg kjøpte Pushwagner-albumet på bandcamp.com for et år siden, har det blitt mer digitalkjøp. Men jeg er ikke interessert i å kjøpe musikk i noe annet enn det tapsfrie formatet flac. Å f.eks kjøpe et album i mp3 @ 256 kbps fra Platekompaniet er overhodet ikke interessant. Hvis jeg ikke får kjøpt det i flac, kjøper jeg heller den fysiske cd’en og ripper musikken i ønsket format selv.

Men nå er det jo heldigvis noen som selger musikken sin i flac-format, Ugress er en av dem. Jeg har faktisk kjøpt alt av utgivelser fra Ugress, Nebular Spool, Ninja 9000, Shadow Of The Beat, PixxelTyger og Spokelseskladden som alle prosjektene til Gisle Martens Meyer heter. I tillegg kommer noen andre mer eller mindre kjente artister og band. Et band jeg oppdaget via bandcamp.com som heter Creature With The Atom Brain, hadde bare ett av tre album tilgjengelig på bandcamp, man alle var tilgjengelig for kjøp på deres egen webside i flac. Da slo jeg til med en gang! Hvis man liker f.eks Wolfmother, er uten tvil Creature With The Atom Brain noe du burde lytte på.

Etter at jeg begynte å streame musikken min, har jeg brukt cd-spilleren her på kontoret og i stua veldig lite. Etter at jeg kjøpte Sonos-systemet, har jeg faktisk ikke brukt cd-spilleren i det hele tatt. Hva er egentlig vitsen? Jeg har all musikken min i tapsfritt flac-format liggende på NAS’en som kan spilles av uten å måtte finne frem cd’en. Det er sikkert flere som kunne tenke seg å gjøre noe lignende som jeg har gjort, og det er ikke nødvendig å ta den helt ut slik som jeg har gjort. Det eneste du trenger i første omgang er en Sonos Connect som du får kjøpt hos Hi-Fi Klubben! Da er mye allerede gjort. Musikken har du sikkert mer eller mindre tilgjengelig digitalt allerede liggende på din pc! Hvis du derimot ønsker å satse mer på dette systemet med flere soner, DAC’er og slikt, så er det jo bare å bygge på etterhvert!

I tillegg til Sonos Connect og Sonos Connect:AMP har de også flere andre spennende produkter som man kan bygge på med. Sonos PLAY:3 og PLAY:5 som er komplette løsninger med innebygde høyttalere, Sonos BRIDGE som man må ha hvis ingen av Sonos-boksene står i nærheten av et kablet nettverk og ikke minst Sonos SUB for de som virkelig vil sette prikken over i’en i Sonos-systemet sitt! Og alt sammen kan som sagt kjøres trådløst, med unntak av minst en av Sonos-boksene eller BRIDGE! Les mer på hjemmesidene til Sonos eller på Hi-Fi Klubben sin sider!

Jeg vil til slutt takke for all hjelp jeg har fått av Marius hos Hi-Fi Klubben i Sarpsborg og anbefaler mer enn gjerne den butikken til alle jeg kjenner!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2012/09/20/streaming-med-sonos/

2 kommentarer

  • Raymond Haugen18 januar, 2013 kl 14:20

  Bra Ken, hva brukte du for å ripe cdene?

  • kak18 januar, 2013 kl 14:37
   Forfatter

  Må innrømme at jeg er litt overrasket over at jeg har klart å glemme å nevne at jeg har brukt programmet Exact Audio Copy til å «rippe» cd’ene mine i flac-format! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.