Tør vi basere oss på streaming fra Spotify/Wimp?

Det er noen måneder siden jeg vraket Wimp til fordel for Spotify nå, nærmere bestemt 5 måneder, fordi Wimp ikke var så stabilt som jeg ville at den skulle være. Spotify hadde i tillegg en høyere kvalitet på sin musikk (320 kbps) enn det Wimp (256 kbps) brukte. I ettertid har riktignok Wimp økt kvaliteten til 320 kbps de også, i tillegg til at de driver og betatester streaming av musikk i flac-format. Det er jo som søt musikk i mine ører. Men de akter selvfølgelig å ta ekstra betalt for å streame musikken i flac. Såvidt meg bekjent har de ikke gått ut med noen pris enda, men man kan vel brått se for seg dobbel pris for streaming i flac-format. Slik som jeg bruker streamingtjenestene i dag, så er det nok rimelig uaktuelt å betale 199 kroner i måneden for en slik tjeneste.

99 kroner går liksom greit, når jeg var kunde hos Wimp slapp jeg unna med 49 kroner. Det er fordi jeg som Canal Digital-kunde har Wimp for pc gratis, og måtte bare betale 49 kroner ekstra for å få tilgang til Wimp på mobil, nettbrett og Sonos. Men siden midten av desember har jeg altså brukt Spotify og betalt 99 kroner i måneden for det. Spotify har også fungert mye mer stabilt enn det jeg opplevde Wimp til tider. Det var enkelte ting jeg likte bedre med Wimp, men det hjelper lite når de ikke er stabile nok. Alle ønsker seg selvfølgelig 100% oppetid, men det er det dessverre ingenting som heter. Men vi ønsker selvfølgelig det. At det er noen problemer en gang i blant, må man nok bare regne med dessverre. Men det er også hovedårsaken til at jeg per i dag ikke er klar for å gå over til å kun streame musikk.

Derfor kjøper jeg fortsatt så og si all musikken min, i dag primært på cd og noe digitalt. Men etter at jeg begynte å bruke Sonos, digitaliserer jeg musikken så fort jeg kjøper den og bruker aldri cd’ene noe mer. De står egentlig bare og samler støv i hylla. Men poenget mitt er at det selvfølgelig er mye mer stabilt når man har musikken lokalt enn om man streamer musikken fra Wimp, Spotify eller andre tilsvarende tjenester. Da er man avhengig av at selve tjenesten er i orden og at internettforbindelsen mellom tjenesten og hjem til deg selv er oppe og alt fungerer som det skal. Hittil har det i grunn fungert veldig bra med Spotify, jeg har opplevd en og annen feilmelding når jeg har sittet og hørt på musikk selv, men det har ikke vært noe å bråke om, for å si det sånn.

Litt komisk er det da når jeg har foreldrene mine her på grilling i går og vi kom i prat om streaming, Sonos, Spotify og hvor sårbar man kan være med å streame musikk. At jeg inntil da ikke hadde opplevd at dette hadde streiket når jeg har spilt musikk med gjester tilstede, at jeg bare hadde opplevd det når jeg har sittet og hørt på musikk selv. Men da har det som regel bare vært å sette i gang den aktuelle sangen på nytt igjen, så har alt fungert som det skal igjen. Men det første jeg egentlig la merke til i går, uten at jeg regnet med at det ville få de helt store konsekvensene senere på kvelden, var når jeg laget spillelista for i går kveld. Når jeg la til musikk fra Spotify i Sonos, gikk det først og fremst veldig treigt, og så var det litt «bingo» om albumgrafikken kom med eller ikke. Men shitt au, det er ikke så nøye tenkte jeg. Og det er det jo forsåvidt ikke heller. Selv om det ser litt pent ut når alt fungerer som det skal. Men det er jo som regel bare jeg som ser det allikevel.

Men utover kvelden i går, etter å ha spilt litt fra Spotify og litt fra min lokale musikk liggende på min NAS i flac-format, ble det plutselig helt stille. Jeg var forberedt på å høre «Proper Education» med Eric Prydz, da jeg noen minutter tidligere hadde sjekket at det var neste sang ut. Men det ble altså helt stille, ingenting skjedde. Når jeg sjekket Sonos-appen på min mobiltelefon, ser jeg at hele spillelista har stoppa opp og var «ferdig». Årsaken var at resten av spillelista var fra Spotify, og Sonos klarte tydeligvis ikke å spille av noen av sangene, og da går den bare videre til neste, men siden det ikke var noe mer den klarte å spille, så var spillelista plutselig ferdig for kvelden.

Jeg prøver å starte den aktuelle sangen på nytt, bare med feilmeldingen «Kan ikke spille av bla bla, mistet forbindelsen med Spotify». Jeg prøver å slette hele spillelista og legge til en sang på nytt, men får bare beskjed om at Sonos ikke klarer å legge til sangen i spillelista. Etterhvert får jeg ikke kontakt med Spotify i det hele tatt, når jeg prøver å gå inn på mine egne spillelister, får jeg bare beskjed om at «kan ikke vise liste over musikk» eller tilsvarende. Slikt holder det på i et par timer (jeg prøver å sjekke litt underveis) men velger selvfølgelig heller å sette på noe lokal musikk, som selvfølgelig fungerte utmerket.

Men det er altså litt komisk at vi snakket om dette problemet litt tidligere på kvelden, og så velger Spotify å ta helt kvelden liksom. Hvordan Spotify-klienten fungerte på pc’en vet jeg ikke noe om, men etter et kjapt søk tidligere i dag var det også andre som hadde opplevd problemer i går. Det kan selvfølgelig ha noe med det faktum at Spotify drev med litt feilsøking og feilretting her i går etter at ALL deres musikk var tilgjengelig for «gratis nedlasting» for alle og enhver som brukte webklienten via Chrome (og en app) i går. Men ifølge hardware.no skal dette «problemet» være løst nå, det skal nå ikke lenger være mulig å laste ned all musikken på Spotify «gratis» lengre.

Jeg velger å tro at det var dette som forårsaket problemene i går, og lever fortsatt i håpet om at Spotify ikke vil skape nevneverdige problemer for meg fremover! Vanligvis består ikke spillelistene jeg lager av så forferdelig mye musikk fra Spotify, men litt er det jo. Eksempelvis er spillelista for grillfesten den 16. mai på 194 sanger og 31% av dette er faktisk Spotify. Hvis Spotify velger å ta kvelden den kvelden, kan man trygt si at musikken blir betraktelig annerledes enn det som er planlagt fra min side. Men jeg krysser fingrene for at det går bra!

Per i dag bruker jeg Spotify som en «supplementeringstjeneste» og ikke som min primær musikkilde. Jeg bruker Spotify til å høre på musikk før jeg kjøper den på cd eller i digitalt format. Jeg bruker Spotify til å spille av musikk som jeg ikke har fått kjøpt enda, ikke har fått levert i posten enda og til musikk jeg rett og slett ikke gidder å kjøpe. Være seg fordi det er ikke SÅ bra at jeg gidder å kjøpe musikken, men det fungerer greit å streame det via Spotify når jeg en sjelden gang skal høre på det. I tillegg er det jo også artister som bare har en og annen sang som er bra, resten er bare «middelmådig». Da kjøper ihvertfall ikke jeg ei hel plate med den artisten!

Se for deg dette: Du har ingen egen musikk, ingen cd’er, ingen mp3-filer, ingen flac-filer osv og bare bruker Spotify til å spille musikk. Hvor stille blir det ikke den dagen/kvelden Spotify velger å streike? Nei takk meg til min egen lokale musikk som er til å stole på! Skulle det tekniske av en eller annen grunn streike her, har jeg alltids cd’ene som kan spilles av på den gamle måten, det vil si å ta den ut av cd-hylla og stappe den i cd-spilleren! Litt mer tungvint enn å streame det digitalt fra NAS’en med Sonos, men det fungerer ihvertfall, uavhengig av internettforbindelsen. Så per i dag er jeg overhodet ikke en gang villig til å vurdere å basere meg kun på streaming av musikk fra tjenester som Spotify og Wimp. Er du?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/05/09/tor-vi-basere-oss-pa-streaming-fra-spotify-wimp/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.