Ghost: Får i ulveklær

Jeg hadde aldri hørt om det svenske heavy metal-bandet Ghost før jeg leste en artikkel som Asbjørn Slettemark skrev om dem på dagbladet.no for nøyaktig en måned siden! Tittelen på artikkelen var «Blir denne gjengen verdens neste superband?» Og med de to bildene som var presentert av bandet, var det ikke lang vei til å lytte til musikken dems på Spotify. Og føsteinntrykket var nok litt skuffende, for musikken dems lever kanskje ikke helt opp til det imaget de har. Det ser jo ut som rene djevelmusikken og jeg forventet et forferdelig bråk av en djeveldyrkelse. Men etter at jeg kom meg over den umiddelbare «skuffelsen», så har jeg lyttet til musikken dems ganske mye faktisk.

Det startet med at jeg laget en egen spilleliste på Spotify med begge deres album for å «huske» musikken. Hvis man ikke lager noen spillelister eller markerer noe som helst på Spotify, er det veldig lett for at mye går i glemmeboka. Så et eller annet system må man ha for å huske den musikken man finner og som man kunne tenke seg å høre mer på. Og med de to skivene «Opus Eponymous» og «Infestissumam» på Spotify, har jeg hørt på dem en del ganger, jeg har også tipset pappa om musikken. Han ble vel litt «skremt» av bildene jeg viste han med en gang, men prøvde å roe han ned med at de høres ikke helt ut som de ser ut. De blir ifølge wikipedia ofte sammenlignet med band som Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Mercyful Fate og Witchfinder General. De to siste var helt ukjente for meg, men de to første er jo velkjente!

Så hvis du liker heavy metal, liker noen av de bandene som de blir sammenlignet med og ikke blir skremt av det imaget de prøver å skaffe seg, så vil jeg så absolutt anbefale deg og sjekke dem ut på Spotify, Wimp eller hva nå du bruker som musikkilder! Jeg ser for meg at Ghost er litt av en skue live med de kostymene de bruker. De gjør forøvrig også ganske mye for å forbli anonyme. Såvidt jeg vet så er det ingen som vet hvem som står bak Ghost. Hovedpersonen og han som synger kaller seg «Papa Emeritus II» og resten av bandet som utgjør 5 personer blir bare kalt «Nameless Ghouls». På det første albumet ble forøvrig vokalisten kalt «Papa Emeritus», navneskiftet skjedde ved laseringen av deres andre album.

Det har faktisk endt opp med at både pappa og jeg har kjøpt begge platene til Ghost! Sitter forøvrig jeg og hører på «Infestissumam» i skrivende stund!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/05/09/ghost-far-i-ulveklar/

2 kommentarer

  • Arild Kristiansen9 mai, 2013 kl 23:50

  Ja hei Ken-Arild.Må si jeg var veldig skeptisk til gruppa(så bilder) når du ga meg et hint.Vi gir jo hverandre det hele tiden. Så den der så «skummel» ut.Men som du sa, så var jo musikken «snill» og jeg ble positivt overrasket.Veldig bra gruppe spør du meg.Det er jo så mye bra der ute.Og Wimp og lignende tjenester har resultert i at jeg har kjøpt veldig mye musikk det siste året.Da snakker jeg om CD og min «lidenskap» LP,vinylformatet som kommer for fullt igjen.Vinyl kjøper jeg mest hos CDON og litt fra Platekompaniet og ImportCD.Ps.Vi har jo funnet Takida og Hammerfall også.

  • kak10 mai, 2013 kl 21:22
   Forfatter

  Hehe, jeg forstod det slik at du var VELDIG skeptisk til Ghost etter at jeg viste deg bildene. Hadde jeg aldri vist deg noen bilder av bandet, så hadde deres image aldri blitt noe tema. Men uansett lot du deg ikke skremme såpass at du ikke ga Ghost en real sjanse! 🙂

  Ja, Takida og Hammerfall er jo andre svenske funn fra den senere tid, begge to tips fra deg. I tillegg har vi funnet en masse annen musikk de siste årene. Det var en periode jeg ikke kjøpte cd’er omtrent i det hele tatt, men de siste årene har det virkelig tatt seg opp igjen, og jeg kjøper nok mer musikk enn noensinne! Og man kan jo trygt si at man merker det også, for det tar ganske mye plass. Film kjøper jeg faktisk omtrent ikke i det hele tatt for tiden, play.com drepte liksom det ganske effektivt.

  Det er ikke noen tvil om at tjenester som Spotify og Wimp har gjort musikken mye mer tilgjengelig enn før. Det er mye lettere å finne ny musikk, det er mye lettere å høre på musikk man får tips om, og det er da naturlig nok også mye større sjanse for at man kjøper mye mer musikk enn før. Ihvertfall for oss som har drevet og «samlet på» musikk i årevis, lenge før det var noe som het streaming og tjenester som Spotify og Wimp.

  Hadde vi klart oss med disse tjenestene og ikke kjøpt all musikken, så hadde man jo naturlig nok spart både mye penger og ikke minst plass. Men for det første liker jeg å eie musikken fysisk, jeg samler litt på den liksom. I tillegg stoler jeg per i dag ikke såpass på disse tjenestene at jeg tør å basere meg bare på streaming. Jeg skrev jo et eget innlegg om det også i går. Ta en titt på: Tør vi basere oss på streaming fra Spotify/Wimp?

  For din del så har uten tvil vinylkjøpene tatt seg opp igjen. Vinyl lå jo mer eller mindre brakk en periode etter at cd-platene tok over markedet, men nå har det virkelig begynt å blomstre i det markedet igjen. Det er mange som tørker støv av sin gamle vinylsamling og det er faktisk også de som har oppdaget vinyl for første gang. Jeg startet jo med vinyl selv, men jeg har blitt såpass glad i og har kjørt denne digitale streamingen (lokalt i flac) helt ut, så det er nok lite sannsynlig at jeg kommer til å tørke støv av min egen vinylsamling. Jeg har jo ikke hatt platespiller på veldig mange år heller, så.

  For å konkludere helt til slutt: Vi er stadig på jakt etter ny og spennende musikk, og det klarer jeg nok aldri å slutte med! Og jeg setter veldig stor pris på de tipsene jeg får også! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.