Genial streaming med Sonos

Nå er det forsåvidt en stund siden jeg begynte å streame og spille av musikk i digitale formater, men det var først i juli 2012 at jeg virkelig så lyset. Etter å ha testet ut et par forskjellige trådløse måter å overføre musikken fra pc’en på kontoret og inn til streoanlegget som ikke fungerte tilfredsstillende, kjøpte jeg meg min første Sonos CONNECT musikkspiller. Denne skulle kobles til mitt eksisterende stereoanlegg i stua og jeg kunne kjøre alt sammen kablet og styre musikken fra pc, mobiltelefon og nettbrett. Sonos kan selvfølgelig også kjøres trådløst, men hvis man har mulighet til å kjøre det kablet, er det å foretrekke. Men jeg har i dag enheter som både kjører kablet og som kjører trådløst. Der jeg har kablet nettverk tilgjengelig kjører jeg kablet, der det ikke er tilgjengelig kjører jeg naturlig nok da trådløst.

Det hele startet som sagt med en Sonos CONNECT musikkspiller som er alt man trenger for å komme i gang. Men det forutsetter at du har mulighet til å koble denne til nettverket ditt med en nettverkskabel. Hvis du ikke har mulighet til det, må du investere i en Sonos BRIDGE også, som du kobler til nettverket ditt et annet sted i huset eller leiligheten. Hi-Fi Klubben selger ofte BRIDGE sammen med de andre Sonos-produktene uten tillegg i prisen. I tillegg til min Sonos CONNECT musikkspiller har jeg også koblet den til en Cambridge Audio DacMagic Plus, før lyden går videre analogt til min forsterker. Denne DAC’en kan også benyttes som en hodetelefonforsterker med egen volumkontroll. I motsetning til de trådløse forsøkene jeg hadde gjort med andre produkter, fungerte Sonos-systemet helt feilfritt og utmerket! Systemet er lett å sette opp og ikke minst lett å administrere med Sonos applikasjonen til enten pc, nettbrett eller mobiltelefon.

Når jeg lager spillelister gjøres dette primært på pc’en, da det er lettere og raskere å gjøre der. Men det er som sagt fullt mulig å gjøre akkurat det samme med nettbrett og mobiltelefon også. Enten man har et Apple- eller et Android-produkt. Når først spillelista er laget og musikken spilles, er det helt genialt å sjekke spillelista underveis på nettbrett eller mobiltelefon og eventuelt gjøre små endringer. For ikke å snakke om å legge til noe nytt underveis som man f.eks får et ønske om å spille hvis man har gjester. Man kan jo også ha ett nettbrett stående med Sonos-applikasjonen oppe for å til enhvertid vise hva som spilles og hva som kommer senere. I tillegg til å spille egen lokal digitalisert musikk, kan man også spille av musikk sømløst fra f.eks Wimp eller Spotify. Man har også mulighet til å spille av «all verdens» radiokanaler.

Det tok ikke mer enn to uker etter at jeg kjøpte min første Sonos CONNECT musikkspiller før jeg kjøpte meg en til for å bruke på kontoret. Det var litt «tungvint» å operere med to systemer. Ett system for stua og et annet system for kontoret. Derfor endte jeg opp med å kjøpe enda en Sonos CONNECT som også ble koblet til en Cambridge Audio DacMagic Plus. Det er nemlig her jeg lytter til musikk med mine Denon AH-D2000 hodetelefoner. Min absolutte favorittmåte å lytte til musikk er med hodetelefoner. Da forsvinner alle andre lyder/ulyder rundt meg, jeg kan spille ganske høyt uten at noen blir plaget av dette, uansett når det måtte være på døgnet. I tillegg er det ikke til å stikke under en stol at jeg er veldig fornøyd med disse hodetelefonene. Det er faktisk over fire år siden jeg kjøpte disse Denon AH-D2000 hodetelefonene nå. Jeg har ikke angret et eneste sekund på dette kjøpet!

Sonos-systemet er selvfølgelig også koblet videre til det stereoanlegget jeg har inne på kontoret. Med Sonos har man også mulighet til å spille av den samme musikken synkronisert i alle de rommene man har Sonos. Og det skal veldig mye til at du klarer å stange i begrensningen på 32 soner/rom i ditt Sonos-system! Det vil si at du kan ha Sonos i hvert eneste rom, garasjen, verandaen, kjelleren osv og ha mulighet til å spille av musikk der du måtte befinne deg. Du kan spille av den samme musikken synkronisert i alle disse rommene, eller man kan spille av forskjellig musikk i alle sonene. Uansett hvor mange Sonos-soner man har i huset eller leiligheten sin, så klarer man seg med en eneste Wimp- eller Spotify-konto! Med vanlig bruk på pc, mobil eller nettbrett har man bare mulighet til å bruke en Spotify-konto ett sted av gangen, men med Spotify-kontoen lagt inn i Sonos-systemet, er det ingen slike begrensninger!

Det neste rommet jeg valgte å investere i enda mer Sonos-produkter, var soverommet. Min tredje Sonos CONNECT musikkspiller sammen med en Argon DA2 digitalforsterker koblet til tv’en og WDTV mediaspilleren jeg har på soverommet. De aller fleste har sikkert nå skjønt at jeg hører på mye musikk, uansett hvor jeg er. Jeg har i tillegg kjøpt meg en Sonos PLAY:5 som jeg bruker litt her og der. Til daglig står den på nattbordet på soverommet istedenfor min gamle Argon DAB3 radio. Jeg sliter noe veldig med å få inn DAB-signaler i leiligheten, og uansett vil min gamle Argon DAB3 være null verdt den dagen myndighetene velger å slukke det gamle FM-nettet og samtidig gå over til DAB+. Min Argon DAB3 er nemlig «bare» vanlig DAB som kom først og ikke DAB+ som kom noen år senere. Men med Sonos PLAY:5 har jeg mulighet til å spille av all den musikken og radiokanalene jeg måtte ønske. Min Sonos PLAY:5 bruker jeg også på verandaen om sommeren. En utrolig genial alt-i-ett-løsning som spiller utrolig bra!

På det tidspunktet jeg kjøpte Sonos PLAY:5’en som brukes på litt forskjellige steder i leiligheten, fantes ikke PLAY:1. Det er nok en enda bedre løsning om man skal ha Sonos på soverommet, badet, kjøkkenet eller lignende mindre rom. Hvis man i tillegg kjøper 2 stk PLAY:1 og kobler disse to sammen, får man stereolyd! Men jeg har også kjøpt meg en Sonos PLAY:1 som jeg har på badet. Med en egen Sonos PLAY:1 på badet, er jeg ikke nødt til å spille ekstra høyt fra et av de andre rommene for at det skal bli høyt på badet. Og det tipper jeg at naboene mine i blokka setter litt pris på. Nå er det kanskje i overkant mange Sonos-soner i min leilighet, men når man først blir bitt av denne Sonos-basillen, skal jeg love deg at det ikke er lett å ikke utvide systemet!

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om streaming med Sonos hvor jeg skrev detaljert om hvilke andre systemer jeg hadde prøvd, digitaliseringen av min musikksamling og bruken av en NAS for å lagre dette «sentralt». Derfor ser jeg det ikke som nødvendig å legge ut i det vide og brede om min forkjærlighet for flac-filsystemet i dette innlegget. Jeg vil derimot skrive litt mer om de andre produktene i Sonos-systemet. I tillegg til Sonos CONNECT, BRIDGE, PLAY:1 og PLAY:5 som jeg har selv, så finnes PLAY:3, CONNECT: AMP, SUB og PLAYBAR.

Sonos PLAY:3 er mellomting mellom Sonos PLAY:1 og PLAY:5, men etter at PLAY:1 kom, er kanskje ikke PLAY:3 like interessant lengre. Enten klarer man seg med Sonos PLAY:1 eller så vil man ha den ekstra lyden man får med en Sonos PLAY:5. Sonos SUB og PLAYBAR er også nye produkter. Sonos SUB sier seg selv, det er en trådløs subwoofer man kan koble til Sonos-systemet sitt, sammen med PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5 og/eller PLAYBAR. Sonos PLAYBAR er en «lydplanke» om du vil, i kjent Sonos-kvalitet. Du får en mye mer avansert «lydplanke» enn de billige plastikkplankene. Med bare en Sonos PLAYBAR får man en høyre-, venstre- og senterkanal som kommer til sin rett når man ser på tv- eller film som inneholder mer enn bare 2 kanaler.

Hvis man supplerer Sonos PLAYBAR med f.eks to stykk Sonos PLAY:1 som bakhøyttalere og en Sonos SUB som subwoofer, så har man ett komplett hjemmekinosystem! Jeg har ikke fått dette testet eller demonstrert enda, men Sonos PLAYBAR alene har jeg fått testet. Og den var det jaggu god lyd i! Så hvis du er i marked for et hjemmekinosystem, men ikke ønsker så mange «duppeditter» og store komponenter, er dette absolutt noe du bør ta en titt på! Sonos-systemet er på ingen måte «gratis», men du kan ikke sammenligne prisene på rimelige lydplanker mot et slikt system. I tillegg er det som nevnt mye mer plasseringsvennlig og kompakt og blir en del av resten av Sonos-systemet du har fra før av, hvis du allerede har blitt bitt av basillen! Sonos CONNECT:AMP kommer inn i bildet når du ikke har et eksisterende stereoanlegg du vil bruke til Sonos, men ønsker å bruke egne høyttalere. Sonos CONNECT:AMP er med andre ord et Sonos-produkt med innebygget forsterker som du kobler vanlige høyttalere til!

Det er dog en liten ting jeg kunne tenke meg, og dette er et ønske jeg har sendt inn til Sonos. Når man lager spillelister med Sonos-applikasjonen på pc, nettbrett eller mobiltelefon, har man overhodet ingen oversikt over hvor lang denne spillelisten er. Hvis man skal lage en spilleliste for en kveld du f.eks får gjester, så vet man som regel sånn ca hvor mange timer med musikk man trenger, men Sonos gir deg ingen slik oversikt. Derfor lager man spillelista litt i «blinde» og kan risikere å lage en får kort eller for lang spilleliste. Jeg for min del opplever som regel at den er altfor lang. Da går man selvfølgelig ikke tom for musikk i løpet av kvelden, men det er en del musikk som du hadde planlagt å spille, som aldri blir spilt. Det er dog ikke et stort problem, men et lite ønske fra min side.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/16/genial-streaming-med-sonos/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.