Med cpap pustemaskin i over to år

Etter at jeg fikk diagnosen søvnapné den 20. august 2013 har jeg levd med cpap pustemaskin daglig siden jeg fikk utdelt utstyret den 3. september 2013. Det vil si at jeg nå har brukt cpap pustemaskin i litt over to år. Og jeg har nok vært blant de heldige som ikke har hatt noen problemer med å venne meg til å bruke cpap pustemaskinen. I løpet av disse to årene har jeg bare opplevd at jeg har tatt av meg cpap-maska en gang i løpet av natta. Og det var i tillegg ikke et resultat av at jeg røsket den av meg i søvne, men må ha vært at jeg, ikke i helt våken tilstand, trodd at jeg skulle stå opp, tok av meg maska, la alt der jeg pleier å legge dette pent og pyntelig, og har tydeligvis innsett at jeg ikke skulle opp enda og lagt meg til å sove igjen. Alt dette uten at jeg husker en dritt av det. Det hører også med at jeg pleier å legge slangen under puta og ut på den andre siden av puta, og det er nok ikke noe man hadde gjort hvis man hadde klart å røske det av seg i søvne.

Ellers har det i grunn gått veldig bra å bruke cpap pustemaskinen. Jeg byttet fra nesteputemaska jeg fikk utdelt den første dagne til en ordinær nesemaske noen dager senere, da jeg rett og slett ikke fikk noe dreis på neseputemaska. Jeg har også prøvd en annen type nesemaske kort stund etterpå for å se om den kunne være enda bedre, men det var den ikke. Jeg bruker derfor samme type nesemaske (Philips Wisp) som jeg skrev om etter åtte netter med cpap pustemaskin. Og den må jeg si fungerer veldig bra. Den er veldig liten og nett og det er ikke masse «greier» som man har i «trynet». Men i likhet med alle andre cpap-masker, så må også denne byttes ut med jevne mellomrom. Jeg har for to dager siden hentet ut min tredje på sykehuset i Sarpsborg. Selv om man får justert den slik at den passer «perfekt» fra starten av, så må det gjøres noen justeringer underveis. Det går som regel ut på å stramme remmene litt, primært den nederste, men også den øverste hvis man opplever luftlekkasje i toppen av maska.

Men etterhvert som maska begynner å bli «gammel», så opplever at man må foreta justeringer oftere og man sliter med luftlekkasjer. Det er et godt tegn på at maska er «sliten» og at det er på tide å skaffe seg en ny en. Da er det bare å oppsøke nærmeste avdeling for behandlingshjelpemidler og få seg en ny. Jeg benyttet også anledningen til å få en ny slange mellom fukter og maska, da denne virkelig begynte å bli sliten. Jeg har i lang tid måttet være nødt til å stripse «skjøten» for at slangen og maska ikke skulle skli fra hverandre mens jeg ligger og sover. Jeg skal love deg at det er noe man merker, plutselig forsvinner lufttrykket man er vant til å ha i nesa under hele natta og man har en løs slange liggende og blåse full storm. Etter kort tid stopper riktignok cpap pustemaskinen å blåse når den skjønner at den er frakoblet.

I tillegg hadde selve materialet som selve skjøten er laget av begynt å gå i oppløsning utvendig, så det var på høyst tide å bytte den ut. I tillegg synes jeg det er litt kranglete å få rengjort denne slangen innvendig. Man kan skylle den og prøve å legge den i såpevann, men på et eller annet tidspunkt må man gi opp og skaffe seg en ny. Det er første gang jeg bytter ut denne slangen, så den holdt i nesten to år. Men jeg aner ikke hva som er normal levetid på denne slangen. Maskene har jeg inntrykk av at de fleste ihvertfall bytter ut en gang i året. Og siden jeg nettopp har tatt i bruk min tredje, så har jeg jo brukt de to første omkring et år hver. Så da er man i rute sånn sett. Men jeg burde nok kanskje ha fått ut fingeren og bytta den ut litt tidligere, for jeg har slitt en stund nå med at jeg våkner opp av luftlekkasje, og det er spesielt irriterende og ubehagelig når det lekker luft opp i øynene.

Første natt med ny maske har derimot gått veldig bra, ingen luftlekkasjer og jeg slapp å gjøre noen som helst justeringer for at den skulle passe, rett ut av pakka. Det følger forøvrig med tre forskjellige størrelser på maska til Philips Wisp. Da tenker jeg på den delen som man har fysisk over nesa, den kommer i S/M, L og XL, førstnevnte er ferdig montert fra fabrikk. Og det er den jeg bruker. De to andre brukes hvis man har et litt større snyteskaft. Innpakningen var litt annerledes denne gangen og det fulgte også med en «målelinjal» som man kunne holde under nesa mens man ser i speilet hvilken størrelse man burde bruke. Dette har ikke fulgt med tidligere, og det er nok praktisk for dem som er usikker på hvilken størrelse de bør benytte seg av.

Ellers må jeg si at livet har blitt ganske så annerledes etter at jeg begynte å bruke cpap pustemaskin. Jeg opplevde kanskje ingen revolusjon over natta, men det har kommet snikende sakte men sikkert underveis. Mye vil ha mer og alt det der, men det er ikke noen tvil om at jeg er mye mer opplagt og uthvilt etter en natts søvn nå enn før! I den værste perioden var jeg avhengig av å drikke cola, kaffe, energidrikker og lignende som inneholdt koffein for å holde det gående. Men det er det heldigvis slutt på. Jeg har også etter at jeg begynte å bruke cpap pustemaskin drukket både litt kaffe og andre koffeindrikker (ikke energidrikk), og det har som regel startet med at jeg har hatt lyst på kopp kaffe eller et glass brus fordi jeg synes det er godt. Men når man først får smaken på sånt, så baller det fort på seg. Og før man vet ordet av det så er man avhengig av å få sin daglige dose.

Men jeg har måttet slutte med alt som heter koffein, være seg kaffe eller brus, fordi det kødder det til for meg med sovingen og ikke minst at det er vanndrivende. Og det fungerer mildt sagt veldig dårlig å måtte «pisse i ett sett» når man er bussjåfør. Jeg er ofte langt unna et toalett, og da begynner det virkelig å bli plagsomt. Men det som har vært værst er at jeg har følt at det har kødda det til for meg når det kommer til sovingen. Men nå som jeg har kutta ut koffein, jeg drikker ikke Urge, Cola, kaffe eller te lengre. Og det jeg savner mest er kanskje det å kunne kose seg med en varm kopp te, spesielt i den årstiden vi er på vei inn i nå. Men jeg har heldgivis funnet meg mange gode alternativer som ikke inneholder koffein. Så da går det fortsatt ann å kose seg med en varm kopp te, selv om den ikke inneholder koffein og gir deg det lille «kicket».

Noe av det som virkelig er digg etter at jeg kutta helt ut å drikke koffein i en eller annen form, er at jeg når kvelden kommer og det er dags for å sove, så er jeg såpass trøtt at jeg sovner mer eller mindre umiddelbart når jeg har fått lagt hodet på puta. Kanskje det går 10-15 minutter. Men jeg har selvfølgelig som alle andre også en og annen natt innimellom hvor det ikke går helt på skinner. Da har jeg enten mye å tenke på eller har lagt meg mye tidligere enn jeg har gjort på en stund. Natt til mandag kan være et problem, derfor har jeg alltid vekking i helgene og på fridagene, slik at døgnrytmen ikke skal skli helt ut. Men det betyr ikke at jeg går og legger meg kl 20 i helga, det hadde vært helt tragisk. Men prøver å ikke være i seng senere enn midnatt og har vekking kl 8 på morgenen. Hvis jeg er trøtt og sliten og legger meg tidligere, er det vekking tilsvarende tidligere dagen etter. Så det er ikke helt uvanlig at jeg har vekking kl 7 om morgenen på fridager. Noen synes kanskje det er galskap, men det er noe av det som må til for å få det til å fungere med den døgnrytmen jeg er avhengig av for å fungere som bussjåfør.

Skulle jeg ha en natt med lite eller dårlig søvn, har jeg heldigvis mulighet til å hente meg inn med å sove litt i pausa midt på dagen. Det eneste jeg ikke er helt kvitt enda må jeg innrømeme, er at jeg drikker litt sukkerholdig brus innimellom. Men jeg prøver å begrense det, ofte ikke mer enn en halvliter i løpet av en dag. Men nå har jeg ikke drukket noe brus siden onsdag. Håper at jeg kan være disiplinert nok til å kutte det helt ut. Jeg har jo klart det før. Men siden jeg ikke drikker koffein lengre, så er det ikke Cola eller Urge som jeg har drukket en del av før, men det er Sprite det går i for tiden når jeg har lyst på noe søtt. Men det beste hadde vært å kutta det helt ut, både av hensyn til tennene og helsa generelt sett.

Men tilbake til cpap pustemaskinen, den har jeg med meg uansett hvor jeg måtte dra. Den har vært med meg på tur til Kosovo i 2013, Kosovo i 2014, hyttetur til Hurum, København, på ferie og bunkertur til Kristiansand, på ferie og bunkertur til Blokhus i Danmark, på ferie og bunkertur til Trondheim og på overnatteringer enten hos familie eller venner. I løpet av de litt over to årene jeg har hatt cpap pustemaskinen hittil, så er det bare en natt jeg ikke brukte den, og det var på ferga mellom Trelleborg i Sverige og Rostock i Tyskland på vei til Kosovo første gangen. Og jeg må si at det overhodet ikke frister å ikke bruke den igjen, for det var en forferdelig dårlig natt.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/12/med-cpap-pustemaskin-i-over-to-ar/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.