Bytter du for mye hardware må du kjøpe ny Windows Vista

Ifølge hardware.no endrer Microsoft vilkårene for hvor mye endringer man kan gjøre på sin datamaskin før man må reaktivere Windows Vista. Gjør man alt for mange og store endringer må man faktisk kjøpe ny lisens av Windows Vista. Sistnevnte gjelder såvidt jeg har forstått bare OEM-utgaven. OEM er en utgave uten brukermanual og emballasje som selges bundlet sammen med nye datamaskiner. I nettbutikker får man også kjøpt OEM-utgaver hvis man skal bruke denne på en datamaskin man allerede har. Tidligere var det slik at man måtte kjøpe hardware av et eller annet slag når man skulle kjøpe en OEM-utgave av Microsoft sine operativsystemer, men det er det slutt på.

Hvor mye hardware må man bytte ut før man må reaktivere og/eller kjøpe ny lisens? Microsoft avgjør dette med ett poengsystem. Hver enkelt type hardware har ett vist antall poeng hvis dette blir byttet ut. Når man installerer Windows Vista på en ny datamaskin har man 0 poeng. Når man kommer opp i 25 poeng må man reaktivere Windows Vista. Samtidig går Windows Vista inn i en begrenset modus. En del av funksjonene i Windows Vista vil ikke være mulig å bruke, og man har 3 dager på seg til å reaktivere. Hvis man drøyer lengre enn 3 dager vil flere og flere funksjoner bli deaktivert. Kjøper man en fullversjon er det ikke noen begrensning på hvor mange ganger man kan komme opp i 25 poeng og reaktivere Windows Vista, men hvis det er en OEM-versjon man har, må man rett og slett kjøpe ny lisens når man har nådd 25 poeng.

Kommer ikke Microsoft til å høste pepper for at man nå ikke kan installere en oppgraderingsversjon av Windows Vista på en datamaskin uten operativsystem fra før, vil jeg tippe at dette poengsystemet vil gjøre det! Jeg synes rett og slett det er hårreisende at Microsoft skal holde en såpass nøye oversikt over hva vi måtte finne på å gjøre med våre egne datamaskiner! Når man har kjøpt ett operativsystem for å benytte på en pc, så burde det vel være revnende likegyldig om hvor mange ganger vi bytter dvd-spiller, lydkort, nettverkskort og skjermkort vel? Etter poengskalaen til Microsoft å dømme, er det tydligvis mer «alvorlig» å bytte harddisk (11 poeng) og hovedkort (9 poeng) enn det er å bytte nettverkskort (2 poeng), skjermkort (1 poeng) og prosessor (3 poeng). Se hardware.no for komplett liste over poenggivende hardware! Prisene for OEM-utgavene av Windows Vista er forøvrig ganske mye billigere enn de ordinære utgavene. Windows Vista Home Basic koster 849,- kroner, Windows Vista Home Premium koster 1.095,- kroner og Windows Vista Ultimate koster 1.849,- kroner.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/01/30/bytter-du-for-mye-hardware-ma-du-kjope-ny-windows-vista/

1 kommentar

    • kak3 februar, 2007 kl 13:20
      Forfatter

    Microsoft har nå gått ut og avklart forvirringen rundt OEM-lisensen av Windows Vista. Tidligere har det virret rykter om at så fort man oppnår 25 poeng etter diverse hardwarebytte måtte man kjøpe ny OEM-lisens av Windows Vista. Det stemmer vist ikke. Når man oppnår 25 poeng må man reaktivere OEM-lisensen, men hvis man bytter ut ett fungerende hovedkort, må man kjøpe ny OEM-lisens. OEM-lisensen følger med andre ord hovedkortet. Hvis man derimot bytter ut ett defekt hovedkort med ett tilsvarende hovedkort, må man ikke kjøpe ny OEM-lisens. Dette ifølge hardware.no!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.