22,3 % av Windows XP er piratkopi

Ifølge hardware.no er ikke mindre enn 22,3 % av alle Windows XP-installasjoner på verdensbasis en piratkopi. Til sammenligning er 35 % av all programvare piratkopier. Hvordan Microsoft har funnet ut dette? Microsoft lanserte Windows Genuine Advantage (WGA) i juli 2005 som skulle forhindre piratkopiering av Windows XP. Den første utgaven av WGA var ekstremt lett å omgå, det var bare å disable WGA-tillegget i Internet Explorer, så vips kunne man laste ned alle oppdateringer fra Microsoft Update uten noen form for problemer. Den neste utgaven av WGA var derimot rimelig hissig. Jeg mener å huske at det var i mars 2006 denne utgaven kom, og det så ut til at det var problematisk å omgå denne versjonen.

Jeg syntes det ble rimelig irriterende å få slengt «Du kjører piratkopiert programvare» i fleisen hver gang jeg startet opp og slo av PC’en, så jeg valgte å installere Windows XP med den lisensen jeg hadde liggende. Når jeg kjøpte PC’en fra Dell i november 2002 syntes jeg ikke det var noe vits å legge 700 kr ekstra for å få Windows XP professional, når jeg allikevel skulle kjøre Windows 2000 Professional. Men når jeg etter en del år valgte å gå over til Windows XP, valgte jeg å installere Windows XP Professional. Men det ble som nevnt rimelig plagsom i mars 2006. Jeg valgte derfor å installere Windows XP Home Edition som fulgte med PC’en når jeg kjøpte den.

Etter å ha kjørt Windows XP Home Edition siden den tid, må jeg si at det egentlig ikke er så stor grunn til å kjøre Windows XP Professional på en typisk «hjemme-pc». De største forskjellene mellom Professional og Home Edition ligger i nettverksbiten, og dette behovet melder seg nok ikke før pc’en benyttes i en bedrift eller ett større nettverk. Det er også begrensninger i deling av ressurser på nettverket i Home Edition, men hva så? Jeg har ikke bruk for det her hjemme uansett. Jeg trives derfor godt med å kjøre Windows XP Home Edition. Nå har Windows Vista blitt lansert, men jeg kan ikke si at jeg ser noe særlig stort behov for å oppgradere til Vista. For det første tipper jeg at PC’en min vil bli treigere med Vista enn den er med XP idag, og for det andre er jeg ikke nevneverdig interessert i å betale for en vanlig lisens. Det blir nok derfor ikke Vista på meg før jeg kjøper meg ny PC og får Vista bundlet med den nye PC’en.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/01/23/223-av-windows-xp-er-piratkopi/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.